Постанова
від 07.05.2009 по справі 9/182-07
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АП ЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


01033, м.Київ, вул.Жилянська 58-б тел. 284-37-31

Іменем України

П О С Т А Н О В А

07.05.09 р. № 9/182-07

Київський міжобласний а пеляційний господарський су д у складі колегії:

головуючого судді: Яковлева М, Л, (допові дач по справі),

суддів:

Шевченко В. Ю.

Чорногуза М. Г.

При секретарі судового з асіданні - Олійник О.Л.

за участю представників ст орін згідно протоколу суд ового засідання від 07.05.2009 року п о справі № 9/182-07 (в матеріалах сп рави)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Регіонального відді лення Фонду державного майна України по Київській област і, м. Київ на рішення господарс ького суду Київської області від 26.12.2007 року

по справі № 9/182-07 (головуючий с уддя - Єфграфова Є.П., судді - Рябцева О.О., Подоляк Ю.В.)

за позовом Регіона льного відділення Фонду Держ авного майна України по

Київській об ласті, м. Київ

до 1. Суб ' єкта підприємницької діял ьності ОСОБА_4,

АДРЕСА_1

2. Суб' єкта під приємницької діяльності О СОБА_5,

АДРЕСА_1

треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору

1. ОСОБА_6, АДРЕ СА_2

2. ОСОБА_7, АДРЕСА_2

про примусо ве виселення та повернення н езаконно-займаного приміщен ня

державної вл асності

та за зустрічним позовом Суб' єкта підприємницьк ої діяльності ОСОБА_4, АД РЕСА_1

до Регіональ ного відділення Фонду Держав ного майна України по Київсь кій

області, м. Киї в

треті особи 1. Білоцерк івське міжміське бюро техніч ної інвентаризації,

м. Біла Церква, Київська область

2. Акціонерне т овариство відкритого типу «Б ілоцерківська швейна

фабрика», м. Бі ла Церква, Київська область

про визнання п рава власності

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарсько го суду Київської області ві д 29.05.2007 року за позовом регіонал ьного відділення Фонду держа вного майна України в Київсь кій області порушено провад ження у справі до суб' єкта п ідприємницької діяльності ОСОБА_4, АДРЕСА_6 та суб' єкта підприємницької діяльн ості ОСОБА_5, АДРЕСА_6 п ро примусове виселення та по вернення незаконно-займаног о приміщення державної власн ості.

26.06.2007 року місцевий гос подарський суд прийняв для с пільного розгляду зустрічни й позов суб' єкта підприємни цької діяльності ОСОБА_4 д о Регіонального відділення Ф онду державного майна Україн и по Київській області про ви знання недійсним свідоцтва п ро право власності від 03.03.2007 рок у за серією НОМЕР_1 на нежи тлову будівлю літера «Ж»площ ею 117,7 м2, що знаходиться за адре сою: АДРЕСА_3, та про визнан ня права власності на метале вий павільйон «»П-470»літера «Ж »за позивачем за участю трет іх осіб, які не заявляють само стійних вимог на предмет спо ру, Білоцерківського міжміс ького бюро технічної інвента ризації, м. Біла Церква та Акці онерного товариства закрито го типу «Білоцерківська швей на фабрика», м. Біла Церква.

Рішенням від 26.12.2007 року госп одарський суд Київської обла сті в задоволенні первісного позову відмовив в повному об сязі; зустрічний позов задов ольнив частково: визнав за СП Д ОСОБА_4 право власності на металевий павільйон «П-470»л ітера «Ж»площею 117,7 кв. м, який з находиться за адресою: АДРЕ СА_3; провадження в частині п озовних вимог за зустрічним позовом визнання недійсним с відоцтва про право власності від 03.03.2007 року сер. НОМЕР_1 на нежитлову будівлю, літера «Ж », площею 117,7 кв.м. припинив.

Не погоджуючись із р ішенням господарського суду першої інстанції позивач по первісному позову Регіональ не відділення Фонду державно го майна України по Київські й області звернувся до Київс ького міжобласного апеляцій ного господарського суду зі скаргою, в якій просить скасу вати рішення господарського суду Київської області від 26. 12.2007 року та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні зус трічного позову про визнання права власності та задоволь нити позов Регіонального від ділення Фонду державного май на України по Київській обла сті про примусове виселення суб' єктів підприємницької діяльності ОСОБА_4, АДРЕ СА_6 та ОСОБА_5, АДРЕСА_6 .

Апеляційну скаргу скаржн ик мотивує тим, що місцевим го сподарським судом неповно з' ясовано обставини, що мають з начення для справи; обставин и, які суд визнав встановлени ми - недоведені; висновки, ви кладені у рішенні, не відпові дають обставинам справи.

В судовому засіданні 13.03.2008 ро ку представники позивача за первісним позовом звернулис я з клопотанням про призначе ння будівельно-технічної екс пертизи з метою з' ясування з яких конструкцій побудован а будівля в АДРЕСА_3 літер а «Ж»; чи була передана спірна будівля під час приватизаці ї ВАТ «Білоцерківська швейна фабрика».

Ухвалою 13.03.2008 року апел яційний господарський суд за довольнив клопотання Регіон ального відділення Фонду Дер жавного майна України по Киї вській області про призначен ня будівельно-технічної експ ертизи; призначив у справі № 9/ 182-07 за позовом Регіонального в ідділення Фонду Державного м айна України в Київській обл асті до суб' єкта підприємн ицької діяльності ОСОБА_4 , АДРЕСА_6 та суб' єкта під приємницької діяльності О СОБА_5, АДРЕСА_6 за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предме т спору: 1. ОСОБА_6, АДРЕСА_ 4. ОСОБА_7, АДРЕСА_5 про примусове виселення та пове рнення незаконно-займаного п риміщення державної власнос ті; та за зустрічним позовом суб' єкта підприємницької д іяльності ОСОБА_4 до Регіо нального відділення Фонду де ржавного майна України по Ки ївській області про визнання права власності за участю тр етіх осіб, які не заявляють са мостійних вимог на предмет с пору, Білоцерківського міжм іського бюро технічної інвен таризації, м. Біла Церква та Ак ціонерного товариства закри того типу «Білоцерківська шв ейна фабрика», м. Біла Церква с удову будівельно-технічну ек спертизу; на час проведення е кспертизи провадження у спра ві № 9/182-07 - зупинив.

Крім того, ухвалою від 13.03.2008 року апеляційний господа рський суд витрати, пов' яза ні з проведенням експертизи, на даній стадії розгляду пок ладав на позивача - Регіонал ьне відділення Фонду державн ого майна України по Київськ ій області.

17.04.2009 року матеріали справи № 9/182-07 були повернуті з експерт изи до Київського міжобласно го апеляційного господарськ ого суду у відповідності до п ункту 1.13. Інструкції про призн ачення та проведення судових експертиз та експертних дос ліджень, затвердженої наказо м Міністерства юстиції Украї ни 08.10.19998 року за № 53/5 в зв' язку з не проведенням оплати за екс пертизу.

У разі відмови чи ухилення з аінтересованої сторони від о плати витрат, пов' язаних з п роведенням судової експерти зи, господарський суд розгля дає справу на підставі наявн их доказів (п. 2 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 15.03.2007 року № 01-8/12 3 «Про деякі питання практики застосування норм Господарс ького процесуального кодекс у України, порушені у доповід них записках про роботу госп одарських судів у 2006 році»).

Відповідно до розпоряджен ня заступника Голови Київськ ого міжобласного апеляційно го господарського суду від 29.0 4.2009 року здійснено заміну у скл аді колегії суддів, відповід но до якого перегляд рішення здійснюється головуючим суд дею - Яковлєвим М.Л., суддями - Шевченко В.Ю., Чорногуз М.Г.

Треті особи, які не заявля ють самостійних вимог на пре дмет спору за первісним позо вом направили пояснення по с уті спору, в якому підтримуют ь вимоги апеляційної скарги Регіонального відділення Фо нду державного майна України по Київській області.

Представники третіх осіб, я кі не заявляють самостійних вимог на предмет спору за пер вісним позовом в судове засі дання не з' явилися, причини неявки не повідомили, про час та місце судового засідання були повідомлені належним ч ином.

Представник третьої особи за зустрічним позовом АТВТ « Білоцерківська швейна фабри ка» в судове засідання не з' явився причини неявки не пов ідомили, про час та місце судо вого засідання повідомлений належним чином.

Представник третьої особи за зустрічним позовом Білоц ерківське міжміське бюро тех нічної інвентаризації напра вило клопотання про перегляд рішення за відсутності пред ставника останнього. Клопота ння колегією суддів апеляцій ного суду задовольняється.

Колегія суддів апеляційно го суду розглянула можливіст ь перегляду рішення за відсу тністю представників третіх осіб, представники позивача та відповідачів за первісни м позовом не заперечили, а том у справа слухається за відсу тністю третіх осіб за первіс ним та зустрічним позовами.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, виступ предст авників сторін, перевіривши матеріали справи, обговорив ши доводи апеляційної скарги , проаналізувавши застосуван ня судом першої інстанції но рм матеріального та процесуа льного права, колегія суддів дійшла висновку, що апеляцій на скарга задоволенню не під лягає, а рішення місцевого су ду залишається без змін, вихо дячи з викладеного.

Стаття 101 ГПК України передб ачає, що апеляційний господа рський суд не зв' язаний дов одами апеляційної скарги і п еревіряє законність і обґрун тованість рішення місцевого господарського суду у повно му обсязі, а також у процесі пе регляду справи апеляційний с уд за наявними у справі і дода тково поданими доказами повт орно розглядає справу.

З позовної заяви та додани х до неї документів вбачаєть ся, що 25.03.2005 року, відділення фон ду держмайна, здавало СПД О СОБА_5 згідно договору орен ди № 152 індивідуально визначен е майно - нежитлове приміщенн я (їдальня), яке знаходиться в АДРЕСА_3. На підставі рішен ня виконкому Білоцерківсько ї міської ради від 27.02.2007 року № 78 відділення фонду держмайна 03.03.2007р. отримало Свідоцтво на п раво власності на нежитлову будівлю літ. «Ж», що знаходить ся в місті Біла Церква по АД РЕСА_3 загальною площею 117,7 кв .м. Право власності встановле но за державою в особі Верхов ної Ради в оперативному упра влінні Регіонального відділ ення Фонду Державного майна України по Київській області . Свідоцтво зареєстроване Бі лоцерківським бюро технічно ї інвентаризації і записано в реєстрову книгу № 9 за № 18044239 ві д 06.03.2007 року.

За твердженням позивача зг ідно договору оренди № 152, відп овідач СПД ОСОБА_5 система тично порушував умови п. 5.8 дог овору оренди нежитлового при міщення державної власності . Листом № 14-14-287 від 27.02.2006 року, відд ілення фонду держмайна попер едило орендаря про те, що дого вір оренди діє до своєї кінце вої дати 24.03.2006 року та подовженн ю не підлягає. Станом на 31.07.2006 ро ку орендар не звільнив примі щення, чим на думку фонду держ майна, порушив Закон України «Про оренду державного та ко мунального майна». Одночасно позивач зазначає, що дізнавс я, про те, що 18.08.2006 року, згідно до говору купівлі-продажу грома дянка ОСОБА_4 (відповідач - 2), яка є дружиною 1-го відповід ача, придбала у АТЗТ «Білоцер ківська швейна фабрика»мета левий павільйон «П-470», який ро зташований в м. Біла Церква по АДРЕСА_3, загальною площе ю 117,7 кв.м., який не може відносит ися до цегляної будівлі під н азвою (їдальня), яка є державно ю власністю на підставі Свід оцтва про право власності ві д 03.03.2007 року. Вказаний договір в ід 18.08.2006 року за твердженням поз ивача не зареєстрований у МБ ТІ. З таких підстав, як вважає позивач, 2-им відповідачем нез аконно та неправомірно зайня то приміщення державної влас ності чим позбавлено орган у повноважений управляти держ авним майном в особі РВ ФДМУ у володінні, користуванні та р озпорядженні державним майн ом, оскільки позбавлення пра ва власності та обмеження у й ого здійсненні полягає у том у, що це можливо лише у порядку передбаченому законом.

В судовому засіданні 26.06.2007 ро ку Суб' єкт підприємницької діяльності ОСОБА_4 (далі - п озивач за зустрічним позовом ) звернулась до господарсько го суду Київської області з з устрічним позовом до Регіона льного відділення Фонду Держ авного майна України по Київ ській області про визнання п рава власності.

Зустрічний позов мотивова но тим, що 18.08.2006 року СПД ОСОБА _4 уклала з АТВТ «Білоцерків ська швейна фабрика»договір купівлі-продажу відповідно до якого набула у власність м еталевий павільйон літера « К» площею 75,0 м2 та металевий п авільйон «П-470»літера «Ж»пло щею 117,7 м2, які розташовані за ад ресою: АДРЕСА_3, м. Біла Цер ква, Київська область. Як зазн ачає СПД ОСОБА_4, металеви й павільйон «П-470»літера «Ж»пл ощею 117,7 м2 був комісійно переда ний згідно з актом приймання - передачі основних засобів в ід 20.08.2006.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач за первісним позовом вважає зазначену бу дівлю колишньою столовою АТВ Т «Білоцерківська швейна фаб рика», яка як об' єкт соціаль но-побутового призначення не увійшла під час приватизаці ї в 1994 році до уставного фонду , та залишилась у державній вл асності. Позивач за зустрічн им позовом стверджує, що буді вля столової знаходилась за іншою адресою, по АДРЕСА_7 , а будівлю по Замковій, 10 придб ано за відплатним договором з АТВТ «Білоцерківська швейн а фабрика».

Головою Фонду комунальног о майна Київської області 30.03.19 94 року затверджено план прив атизації державного майна, щ о передано в оренду організа ції орендарів Білоцерківськ ої фабрики «Олександрія». Ві дповідно до п. 2.2. вартість об'єк тів соціально побутового при значення що передавались тру довому колективу складала 29 09 6 тис. крб. Відповідно до Акту о цінки вартості майна орендно го підприємства станом на 01.03.19 94 року, із загальної вартості майна вилучено, в тому числі в артість майна щодо якого вст ановлено пільги - 29 096 тис. крб . (п. 17.2) (т. 2, а.с. 19-22).

Правовий режим власності, п орядок та умови набуття і при пинення права власності визн ачаються законами. Одним зі с пособів зміни форми власност і є приватизація, в процесі як ої відбувається відчуження н а користь фізичних або юриди чних осіб майна, що є державно ю чи комунальною власністю, т а майна, що належить Автономн ій Республіці Крим.

В подальшому між Фондом ком унального майна Київської об ласті (продавець) та організа цією орендарів підприємства Білоцерківська фабрика «Оле ксандрія»(покупець) 08.04.1994 року б уло укладено договір купівлі -продажу державного майна ор ендного підприємства Білоце рківської фабрики «Олександ рія», відповідно до якого пок упець придбав державне майно цілісного майнового комплек су орендного підприємства Бі лоцерківська фабрика «Олекс андрія»вартістю 10122200 тис. крб., а кт оцінки затверджений Наказ ом фонду комунального майна Київської області від 30.03.1994 рок у № 47-П є невід'ємною частиною д оговору. Передача майна зага льною вартістю 10412296 тис. крб. офо рмлена актом приймання-перед ачі від 01.09.1994 року (т. 2, а.с. 14).

Балансова вартість об' єк тів соціально побутового при значення становила 144 382 тис. кр б. (довідка станом на 01.03.1994 року, ( т. 2, а.с. 23)). В тому числі, до об' єк тів соціально-побутового при значення, що не підлягали при ватизації увійшла столова (ї дальня) фабрики 1988 року вводу в експлуатацію та залишковою вартістю 28 772 тис. крб. (перелік в илученого майна, для якого вс тановлено пільги (т. 1, а.с. 30).

Відповідно до матеріалів п риватизаційної справи, інвен таризація столової зафіксов ана в інвентаризаційних відо мостях за № 22, № 18, № 16, № 3; № 19 (т. 2, а.с. 67 -81). Згідно наведених у відомос тях даних на час інвентариза ції по бухгалтерському облік у обліковувалось та перебува ло в наявності приміщення ст олової, цегляний павільйон, 198 8 року будівництва, вартістю 34 030 068 крб.

Проте, в матеріалах привати заційної справи, що подані ві дділенням Фонду державного м айна по Київській області, ві дсутні будь-які посилання, що до місцезнаходження будівлі столової та її адреси.

Адреса приміщення столово ї, як свідчать матеріали спра ви, та підтверджено позиваче м за первісним позовом в ході розгляду справи, була встано влена на підставі довідки АТ ВТ «Білоцерківська швейна фа брика»№ 135 від 26.06.2003 року за підпи сом директора С.І. Тимченко та головного бухгалтера З.М. Мих айлова, відповідно до якої, бу дівля їдальні вартістю 28716538 кр б., знаходиться в м. Біла Церкв а по АДРЕСА_3.

Але, відповідно до рішення № 450 від 30.08.1983р. виконавчого коміте ту Білоцерківської міської р ади (архівний витяг) (т. 2, а.с. 117) Бі лоцерківському виробничо шв ейно-галантерейному об' єдн анню виділено земельну ділян ку площею 1 200 кв.м. д ля будівництва столової та п риміщень побутового обслуго вування по АДРЕСА_7 за рах унок земель міськземфонду. Відповідно до рішення № 52 ві д 23.02.1993р. (архівний витяг) земель на ділянка по вул. Замкова 10 пл ощею 0,63 га обліковувалась під швейним цехом № 1 фабрики.

Згідно матеріалів, що подан і АТВТ «Білоцерківська швейн а фабрика»на вимогу місцевог о суду (т. 1, а.с. 130-144), правлінням АТ ВТ «Білоцерківська швейна фа брика»25.12.2000 року вирішено прод ати приміщення столової по АДРЕСА_7 у зв' язку із з необ хідністю погашення заборгов аності перед бюджетом. Держа вною податковою інспекцією у м. Біла Церква 29.12.2000 року за № 28099/7/2 4-24-25/3 надана згода (в порядку пог одження відчуження майна, що перебуває в податковій заст аві) на відчуження будівлі їд альні по АДРЕСА_7.

Відповідно до постанови ві д 27.01.2001 року державного виконав ця Оніщенко О.П. відділу держа вної виконавчої служби Білоц ерківського міського управл іння юстиції знято арешт з пр иміщення їдальні, що розташо вана у м. Біла Церква, по АДРЕ СА_7; копію постанови направ лено до МБТІ м. Біла Церква.

За матеріалами інвентариз аційної справи (№ 8621622) на їдальн ю по вул. Замкова № 24, які були н адані Прокуратурою м. Біла Це рква (копії залучені до матер іалів справи (т. 2, а.с. 49-61), справа розпочата 10.01.2001 року. В матеріал ах інвентаризаційної справи , містяться зокрема, лист АТВТ «Білоцерківська швейна фабр ика»від 03.01.2001 року з проханням в идати довідку характеристик у з обміром для продажу нежит лового приміщення «столової »за адресою: м. Біла Церква, А ДРЕСА_7 (при цьому, в листі за значено, що будівля є власніс тю АТВТ «Білоцерківська швей на фабрика») а також довідка п ро балансову вартість будинк у «їдальні»по АДРЕСА_7 - 4 2 750 грн. Згідно схеми розташува ння будівель на території по АДРЕСА_7, нежитлова будів ля (їдальня) позначена літеро ю А1, а1 станом на 10.12.2003р.

Також в матеріалах інвента ризаційної справи містяться Інвентаризаційні відомості (т. 1, а.с. 244-245) основних фондів по ф абриці «Олександрія»станом на 01.03.1994 року, із зазначенням ад реси. Зокрема, згідно Інвента ризаційної відомості основн их фондів по фабриці Олекса ндрія станом на 01.03.1994 року м. Б іла Церква, АДРЕСА_7 рахує ться будівля столової цеглян ий павільйон, 01.04.1988 року вводу в експлуатацію балансовою вар тістю 34030068 укр. крб. Згідно Інвен таризаційної відомості осно вних фондів по фабриці «Олек сандрія»станом на 01.03.1994 року м. Біла Церква, АДРЕСА_3, раху ється будівля газозварюваль ної ділянки 01.04.1980 року вводу в е ксплуатацію, балансовою варт істю 5387328 укр. крб., та павільйон «П-470»01.04.1960 року вводу в експлуат ацію вартістю 12906030 укр. крб. Зазн ачені інвентаризаційні відо мості підписані складом комі сії, що призначена Наказом № 39 від 28.02.1994 року по Орендному під приємству фабрика «Олександ рія»«Про проведення інвента ризації основних засобів, то варно-матеріальних цінносте й, грошових коштів і розрахун ків»(т. 2, а.с. 31).

Також, згідно відповіді Біл оцерківської міської СЕС від 09.11.2007 року № 3116 на запит суду перш ої інстанції, міською СЕС в кв ітні 2002 р. розглядались матері али щодо реконструкції їдаль ні під кафе за адресою Замков а, 24, на підставі розпорядженн я Білоцерківського міськвик онкому від 19.03.01 року № 1591 про дозв іл на проведення проектно-ви шукувальних робіт на реконст рукцію власного нежитлового приміщення (колишньої їдаль ні) по АДРЕСА_7, під кафе О СОБА_6

Крім того, як вбачається з п римірників договору купівлі -продажу та Переліку нерухом ого майна, яке приватизоване у складі цілісного майновог о комплексу (додаток до догов ору), що були подані АТВТ «Біло церківська швейна фабрика», на зворотній стороні договор у купівлі-продажу 16.01.2001р. Білоце рківським МБТІ проставлено р еєстровий напис, згідно з яко го будівля за адресою по АД РЕСА_7 площею 212,4 кв.м. зареєст ровано за АТВТ «Білоцерківсь ка швейна фабрика 16.01.2001р., та нот аріусом проставлено відмітк у про відчуження будівлі згі дно з договором купівлі-прод ажу від 26.01.2001р.

Відповідно до витягу про ре єстрацію права власності № 5566 164 від 24.11.2004 року у власності АТВТ «Білоцерківська швейна фабр ика»перебувала також частин а приміщення по АДРЕСА_7 т а згідно з відміткою на витяг у була відчужена 21.12.2004 року.

При цьому, за переліком неру хомого майна, яке приватизов ане у складі цілісного майно вого комплексу, за адресою За мкова, 24 були приватизовані ли ше павільйон з добудовою та м еталева огорожа.

Отже, апеляційний господар ський суд погоджується з вис новком суду першої інстанції , що приміщення столової (їдал ьні) під час приватизації не у війшла до статутного фонду А ТВТ «Білоцерківська швейна ф абрика»та була об' єктом дер жавної власності, знаходилас ь не за адресою: АДРЕСА_3, а за адресою: м. Біла Церква, АД РЕСА_7.

Крім того, в направленому д о господарського апеляційно го суду поясненні по справі т реті особи, які не заявляють с амостійних вимог на предмет спору на боці позивача ОСОБ А_6 та ОСОБА_7 зазначають про встановлення в мотивува льній частині рішення Білоце рківського міськрайонного с уду від 13.07.2007 факту належності п риміщення по вул. Замкова 24 АТ ВТ «Білоцерківська швейна фа брика», яке було придбано зго дом третіми особами. В даному випадку є помилковим наданн я третіми особами преюдиціал ьного значення оціночним суд женням, зробленим судом при в ирішенні іншої справи. Мотив ація зазначеного рішення є о цінкою наданих доказів та пр авозастосуванням, а не факто м, які не потребують доведенн я, і в судовому засіданні як в бачається з рішення Білоцерк івського міськрайонного суд у факт належності приміщення по вул.. Замкова 24 АТВТ «Білоце рківська швейна фабрика»не доводився.

Щодо приміщення павільйон у П-470 за адресою АДРЕСА_3, як ий придбаний позивачем за зу стрічним позовом, місцевий с уд правомірно враховував нас тупне:

Відповідно до матеріалів т ехнічної інвентаризації при міщення за адресою Замкова, 10, що подані як позивачем за пер вісним, так і позивачем за зус трічним позовом вбачається, що приміщення має внутрішню площу 117, кв.м. (зовнішня 133,6 кв.м.) т а розташоване за адресою АД РЕСА_3. Згідно відповіді на с удовий запит Білоцерківсько го МБТІ від 20.08.2007 року по вул. Зам кова 10 розташована одна нежит лова будівля площею 117 кв.м.

Наявність такого приміщен ня також підтверджується схе мою генерального плану будів ель по Замковій 10 (за підписом та мокрою печаткою управлін ня архітектури виконкому Біл оцерківської міськради, ориг інал оглянуто в засіданні) 1983 р оку (тобто до будівництва сто лової 1988 року) та матеріалами і нвентаризаційної справи дом оволодіння по АДРЕСА_3, що надана Прокуратурою м. Біла Ц ерква.

Зазначена будівля павільй ону П-470 увійшла до статутного фонду під час приватизації 199 4 року АТВТ «Білоцерківська ш вейна фабрика»(відповідно до переліку нерухомого майна, щ о додається до договору купі влі-продажу, Інвентаризаційн ої відомості основних фондів по АДРЕСА_3, що знаходилис ь в матеріалах інвентаризаці йної справи БТІ) та в подальшо му, як власність була АТВТ «Бі лоцерківська швейна фабрика »за відплатним договором, що посвідчений нотаріально, ві дчужена 18.08.2006 року (т. 1, а.с. 60) та за актом приймання передачі пер едана позивачу за зустрічним позовом СПД ОСОБА_4

Відповідно до ст. 321 ЦК Укра їни право власності є непору шним. Ніхто не може бути проти правно позбавлений цього пра ва чи обмежений у його здійсн енні. Особа може бути позбавл ена права власності або обме жена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встанов лених законом.

Виходячи зі змісту статей 38 7, 392 Цивільного кодексу Україн и власник майна може пред'яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається , а також має право витребуват и своє майно від особи, яка нез аконно, без відповідної прав ової підстави заволоділа ним .

Відповідно до ст. 328 ЦК Укра їни, право власності набуває ться на підставах, що не забор онені законом, зокрема із пра во чинів. Право власності вва жається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає і з закону або незаконність на буття права власності не вст ановлена судом.

Як встановлено місцевим го сподарським судом, СПД ОСОБ А_4 набула право власності н а приміщення павільйону П-470 п лощею 117 кв.м. у встановленому з аконодавством порядку за пра во чином, укладеним між нею та власно ким павільйону - АТВ Т «Білоцерківська швейна фаб рика».

З огляду на викладене, апеля ційний господарський суд під тримує висновок місцевого су ду, що позовна вимога зустріч ного позову щодо визнання пр ава власності є обґрунтовано ю та такою, що підлягає задов оленню, а вимогу по первісном у позову правомірно визнано безпідставною.

Інші доводи апеляційної ск арги внаслідок їх необґрунто ваності та безпідставності, не можуть бути підставою для скасування або зміни рішенн я місцевого суду.

Таким чином, судом першої ін станції повно та об' єктивно з' ясовано обставини, що маю ть значення для справи, а тако ж викладені у рішенні місцев ого суду від 26.12.2007 року по справ і № 9/182-07 висновки відповідають обставинам справи та прийня ті з дотриманням матеріально го та процесуального права, д оводи апеляційної скарги є н еобґрунтованими та безпідст авними.

Згідно постанови Пленум у Верховного суду України ві д 29.12.1976 року №11 «Про судове ріше ння»законним є рішення лише тоді, коли суд, виконавши всі в имоги процесуального законо давства і всебічно перевірив ши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами ма теріального права, що підляг ають застосуванню до даних п равовідносин, а за їх відсутн ості - на підставі закону, що р егулює подібні відносини, аб о виходячи із загальних заса д і змісту законодавства Укр аїни. Обґрунтованим визнаєть ся рішення, в якому повно відо бражені обставини, які мають значення для даної справи, а в исновки суду про встановлені обставини і правові наслідк и є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, досл ідженими у судовому засіданн і.

З урахуванням викладеног о, апеляційна скарга задовол енню не підлягає, а рішення го сподарського суду Київської області від 26.12.2007 року № 9/182-07 зали шається без змін.

Враховуючи вищенаве дене, керуючись ст.ст. 99, 101-105 ГПК У країни, апеляційний господар ський суд,-

П О С Т А Н О В И В:

1. Апеляційну ск аргу Регіонального відділен ня Фонду державного майна Ук раїни по Київській області, м . Київ залишити без задоволен ня.

2. Рішення господарськ ого суду Київської області в ід 26.12.2007р. по справі № 9/182-07 зал ишити без змін.

3. Матеріали справи № 9/182-07 повернути до господарськ ого суду Київської області.

Постанова набирає законної сили з моменту її пр ийняття.

Постанову апеляційн ої інстанції може бути оскар жено у касаційному порядку.

Головуючий суддя: Яковлєв М. Л.

Судді:

Шевченко В. Ю.

Чорногуз М. Г.

Дата відправки 08.05.09

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення07.05.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу6080066
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/182-07

Постанова від 24.11.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г. М.

Постанова від 07.05.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 09.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г.М.

Ухвала від 07.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г.М.

Ухвала від 21.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 13.03.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 28.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 14.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 26.12.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Євграфова Є.П.

Ухвала від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Євграфова Є.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні