Постанова
від 24.11.2009 по справі 9/182-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2009 р.

№ 9/182-07

Вищий господарський су д України у складі колегії с уддів:

Муравйова О.В. - головуючо го

Полянського А.Г.

Фролової Г.М.

за участю представників:

позивача за первісним позо вом Осипенко О.М. - дов. від 16.07.2009 р оку

відповідачів за первісним позовом ОСОБА_1 - паспорт,

ОСОБА_2 - паспорт

третіх осіб за первісним т а за зустрічним позовом не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу Регіонального відділен ня Фонду державного майна Ук раїни по Київській області

на постанову Київського міжобласного а пеляційного господарського суду від 07.05.2009 року

у справі № 9/182-07 господарського суду К иївської області

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Київській області

до 1.Суб' єкта підприємницьк ої діяльності ОСОБА_1

2. Суб' єкта підприємницько ї діяльності ОСОБА_2

треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору 1.ОСОБА_3

2.ОСОБА_4

про примусове виселення та по вернення незаконно - займан ого приміщення державної вла сності

та за зустрічним позовом Суб' єкта підприємницько ї діяльності ОСОБА_1

до Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Київській області

треті особи: 1. Білоцерківське міжміськ е бюро технічної інвентариза ції

2. Акціонерне товариство від критого типу "Білоцерківська швейна фабрика"

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

У травні 2007 року Регіо нальне відділення Фонду держ авного майна України по Київ ській області звернулося до господарського суду Київськ ої області з позовом до Суб' єкта підприємницької діяльн ості ОСОБА_1, Суб' єкта пі дприємницької діяльності ОСОБА_2 про виселення Прива тного підприємця ОСОБА_2 т а ОСОБА_1 з незаконно займ аного ними приміщення держав ної власності, загальною пло щею 117,7 м2 по вул. Замковій, 10 в м. Б іла Церква Київської області ; повернення нежитлового при міщення загальною площею 117,7 м 2 по вул. Замковій, 10 в м. Біла Цер ква Київської області, до дер жавної власності в особі Рег іонального відділення Фонду державного майна України по Київській області.

Позовні вимоги обґрунто вані тим, що відповідач-2 систе матично порушує умови пункту 5.8 договору оренди нежитловог о приміщення державної власн ості № 152. Листом № 14-14-287 від 27.02.2006 рок у відповідач був попереджени й про те, що договір оренди діє до 24.03.2006 року та продовженню не підлягає. Однак, орендар не зв ільнив приміщення, чим поруш ив Закон України "Про оренду д ержавного та комунального ма йна". Крім того, позивачем зазн ачено, що відповідач-1 придбал а у АТЗТ "Білоцерківська швей на фабрика" металевий павіль йон "П-470", розташований за адрес ою: вул. Замковій, 10 в м. Біла Цер ква Київської області, загал ьною площею 117,7 м2, який не може в ідноситись до цегляної будів лі під назвою - їдальня, яка є державною власністю на підс таві Свідоцтва про право вла сності від 03.03.2007 року. Договір в ід 18.08.2006 року не затверджений у МБТІ, а відтак, позивач вважає , що відповідачем-1 незаконно, неправомірно зайнято приміщ ення державної власності, чи м позбавлено орган уповноваж ений управляти державним май ном в особі РВФДМ України у во лодінні, користуванні та роз порядженні державним майном .

26.06.2007 року Суб'єкт підприємн ицької діяльності - фізична особа ОСОБА_1 звернулась до господарського суду Київс ької області з зустрічним по зовом до Регіонального відді лення Фонду державного майна України по Київській област і, треті особи: Білоцерківськ е міжміське бюро технічної і нвентаризації, Акціонерне то вариство відкритого типу "Бі лоцерківська швейна фабрика " про визнання недійсним свід оцтва про право власності ві д 03.03.2007 року за серією САВ № 414353 на нежитлову будівлю, літера "Ж", площею 117,7м2, що за адресою: вул. Замкова, 10, м. Біла Церква, Київс ька область, видане Державі в особі Верховної Ради в опера тивному управлінні регіонал ьного відділення фонду держа вного майна України по Київс ькій області; визнання права власності за ОСОБА_1 на ме талевий павільйон "П-470" літера "Ж" площею 117,7м2, який знаходитьс я за адресою: вул. Замкова, 10, м. Б іла Церква, Київська область .

Зустрічні позовні вимоги м отивовані тим, що 18.08.2006 року між Суб'єктом підприємницької д іяльності - фізичною особою ОСОБА_1 та АТВТ "Білоцеркі вська швейна фабрика" було ук ладено договір купівлі-прода жу павільйону "П-470" літера "Ж" пл ощею 117,7м2, який розташований за адресою: вул. Замкова, 10, м. Біла Церква, Київська область. Біл оцерківським бюро технічної інвентаризації виготовлено ОСОБА_1 технічний паспорт на придбаний металевий паві льйон "П-470". Позивач за зустрічн им позовом зазначає про те, що рішення виконкому Білоцеркі вської міської ради №78 від 27.02.200 7 року про оформлення права вл асності на нежитлову будівлю (їдальні) площею 117,7м2, яка розта шована за адресою: вул. Замков а, 10, м. Біла Церква, Київська об ласть прийняте на підставі н еправдивих відомостей. Позив ачем також зазначено, що відп овідно до переліку основних засобів інвентаризаційної в ідомості АТВТ "Білоцерківськ а швейна фабрика" їдальня зна читься за адресою: м. Біла Церк ва, вул. Замкова, 24, а приміщення металевого павільйону "П-470" по вул. Замкова,10 у м. Біла Церква.

Рішенням господарського суду Київської області від 26. 12.2007 року (судді: Євграфова Є.П. - головуючий, Рябцева О.О., Подол як Ю.В.), залишеним без змін пос тановою Київського міжоблас ного апеляційного господарс ького суду від 07.05.2009 року (судді : Яковлєв М.Л. - головуючий, Ше вченко В.Ю., Чорногуз М.Г.) у спра ві № 9/182-07 господарського суду К иївської області в задоволе нні первісного позову відмов лено в повному обсязі. Зустрі чний позов задоволено частко во. Визнано за СПД ОСОБА_1 право власності на металевий павільйон "П-470" літера "Ж" площе ю 117,7м2, який знаходиться за адр есою: вул. Замкова, 10, м. Біла Цер ква Київська область.

Стягнуто з Регіонального в ідділення фонду Державного м айна по Київській області на користь Суб'єкта підприємни цької діяльності ОСОБА_1 1 42 грн. державного мита та 49 грн. витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Провадження в частині позо вних вимог за зустрічним поз овом визнання недійсним свід оцтва про право власності ві д 03.03.2007 року сер. САВ № 414353 на нежит лову будівлю, літера "Ж", площе ю 117,7м2, припинено.

Судові рішення мотивовані , зокрема, тим, що приміщення с толової (їдальні) під час прив атизації не увійшло до стату тного фонду АТВТ "Білоцерків ська швейна фабрика" та було о б' єктом державної власност і, та знаходилось не за адресо ю: м. Біла Церква, вул. Замкова, 1 0, а за адресою: м. Біла Церква, в ул. Замкова, 24. Відтак, керуючис ь статтями 387, 392, 328 Цивільного ко дексу України, попередні суд ові інстанції дійшли висновк у, що СПД ОСОБА_1 набула пра во власності на приміщення п авільйону П-470 площею 117м2 у вста новленому законодавством по рядку за правочином, укладен им між нею та власником павіл ьйону - АТВТ "Білоцерківська ш вейна фабрика".

Не погоджуючиcь з постаново ю, Регіональне відділення Фо нду державного майна України по Київській області зверну лося до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою на постанову Київсько го міжобласного апеляційног о господарського суду від 07.05.20 09 року по справі № 9/182-07 господар ського суду Київської област і, в якій просить рішення та по станову скасувати, прийняти нове рішення, яким задовольн ити первісний позов, а в зустр ічному позові відмовити повн істю, мотивуючи касаційну ск аргу доводами про неправильн е застосування судами норм м атеріального права. Зокрема, заявник касаційної скарги п осилається на те, що судом по рушено вимоги статті 43 Господ арського процесуального код ексу України та не виконано в сі вимоги процесуального зак онодавства щодо розгляду пер вісного позову.

Відзиви на касаційну скарг у не надано.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення пре дставників позивача та відпо відачів за первісним позовом , присутніх у судовому засіда нні, перевіривши наявні мате ріали справи на предмет прав ильності юридичної оцінки об ставин справи та повноти їх в становлення в постанові, кол егія суддів вважає, що касаці йна скарга не підлягає задов оленню з таких підстав.

Згідно статті 108 Господарсь кого процесуального кодексу України Вищий госп одарський суд України пере глядає за касаційною скарг ою (поданням) рішення місц евого господарського суд у та постанови апеляційно го господарського суду.

Відповідно до вимог статті 1117 Господарського процесуаль ного кодексу України перегля даючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна ін станція на підставі встановл ених фактичних обставин спра ви перевіряє застосування су дом першої чи апеляційної ін станції норм матеріального і процесуального права. Касац ійна інстанція не має права в становлювати або вважати дов еденими обставини, що не були встановлені у рішенні або по станові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність т ого чи іншого доказу, про пере вагу одних доказів над іншим и, збирати нові докази або дод атково перевіряти докази.

Як встановлено судом, позив ач за первісним позовом вваж ає будівлю, що розташована в м . Біла Церква по вул. Замкова, 10, площею 117 м2, колишньою столово ю АТВТ "Білоцерківська швейн а фабрика", яка як об' єкт соці ально-побутового призначенн я не увійшла під час приватиз ації в 1994 році до статутного ф онду, та залишилась у державн ій власності. Позивач за зуст річним позовом стверджує, що будівля столової знаходилас ь за іншою адресою, по вул. Зам ковій, 24, а будівлю по вул. Замко вій, 10 придбано за договором з АТВТ "Білоцерківська швейна фабрика".

Судом встановлено, що Голов ою Фонду комунального майна Київської області 30.03.1994 року з атверджено план приватизаці ї державного майна, що переда но в оренду організації орен дарів Білоцерківської фабри ки "Олександрія". Відповідно д о пункту 2.2. вартість об'єктів с оціально побутового признач ення що передавались трудово му колективу складала 29 096 тис. крб.

Як вбачається із акта оцінк и вартості майна орендного п ідприємства станом на 01.03.1994 рок у, із загальної вартості майн а вилучено, в тому числі варті сть майна щодо якого встанов лено пільги - 29 096 тис. крб. (п. 17.2) ( т. 2, а.с. 19-22).

Судом також встановлено, що між Фондом комунального май на Київської області (продав ець) та організацією орендар ів підприємства Білоцерківс ька фабрика "Олександрія" (пок упець) 08.04.1994 року було укладено договір купівлі-продажу держ авного майна орендного підпр иємства Білоцерківської фаб рики "Олександрія", відповідн о до якого покупець придбав д ержавне майно цілісного майн ового комплексу орендного пі дприємства Білоцерківська ф абрика "Олександрія" вартіст ю 10122200 тис. крб., акт оцінки затве рджений Наказом Фонду комуна льного майна Київської облас ті від 30.03.1994 року № 47-П є невід'ємн ою частиною договору. Переда ча майна загальною вартістю 10412296 тис. крб. оформлена актом пр иймання-передачі від 01.09.1994 року (т. 2, а.с. 14).

Балансова вартість об' єк тів соціально побутового при значення становила 144 382 тис. кр б. (довідка станом на 01.03.1994 року (т . 2, а.с. 23)). В тому числі, до об' єкт ів соціально-побутового приз начення, що не підлягали прив атизації увійшла столова (їд альня) фабрики 1988 року вводу в е ксплуатацію та залишковою ва ртістю 28 772 тис. крб. (перелік вил ученого майна, для якого вста новлено пільги (т. 1, а.с. 30).

Судом відзначено, що відпов ідно до матеріалів приватиза ційної справи, інвентаризаці я столової зафіксована в інв ентаризаційних відомостях з а № 22, № 18, № 16, № 3; № 19 (т. 2, а.с. 67-81). Згідно наведених у відомостях дани х на час інвентаризації по бу хгалтерському обліку обліко вувалось та перебувало в ная вності приміщення столової, цегляний павільйон, 1988 року бу дівництва, вартістю 34 030 068 крб.

При цьому, судом відзначено , що в матеріалах приватизаці йної справи, що подані відділ енням Фонду державного майна по Київській області, відсут ні будь-які посилання, щодо мі сцезнаходження будівлі стол ової та її адреси.

Судом відзначено, що адрес а приміщення столової, була в становлена на підставі довід ки АТВТ "Білоцерківська швей на фабрика" № 135 від 26.06.2003 року за п ідписом директора С.І. Тимчен ко та головного бухгалтера З .М. Михайлова, відповідно до як ої, будівля їдальні вартістю 28716538 крб., знаходиться в м. Біла Ц ерква по вул. Замкова, 10.

Відповідно до рішення № 450 ві д 30.08.1983 року виконавчого коміте ту Білоцерківської міської р ади (архівний витяг) (т. 2, а.с. 117) Бі лоцерківському виробничому швейно-галантерейному об' є днанню виділено земельну діл янку площею 1 200м2 для будівн ицтва столової та приміщень побутового обслуговування п о вул. Замкова, 24 за рахунок зем ель міськземфонду.

Згідно із рішенням № 52 від 23 .02.1993 року (архівний витяг) земел ьна ділянка по вул. Замкова 10 п лощею 0,63 га обліковувалась пі д швейним цехом № 1 фабрики (т. 2 а.с.118).

Судом відзначено, що правлі нням АТВТ "Білоцерківська шв ейна фабрика" 25.12.2000 року виріше но продати приміщення столов ої по вул. Замкова, 24 у зв' язку із з необхідністю погашення заборгованості перед бюджет ом. Державною податковою інс пекцією у м. Біла Церква 29.12.2000 ро ку за № 28099/7/24-24-25/3 надана згода (в по рядку погодження відчуження майна, що перебуває в податко вій заставі) на відчуження бу дівлі їдальні по вул. Замкові й, 24 (а.с. 130 - 144 т. 1).

Постановою від 27.01.2001 року дер жавного виконавця Оніщенко О .П. відділу державної виконав чої служби Білоцерківського міського управління юстиції знято арешт з приміщення їда льні, що розташована у м. Біла Церква, по вул. Замкова, 24. Копію постанови направлено до МБТ І м. Біла Церква.

Судом відзначено, що з матер іалів інвентаризаційної спр ави (№ 8621622) на їдальню по вул. Зам кова № 24, які були надані Проку ратурою м. Біла Церква (копії з алучені до матеріалів справи (т. 2, а.с. 49-60), вбачається, що справ а розпочата 10.01.2001 року. В матері алах інвентаризаційної спра ви, містяться зокрема, лист АТ ВТ "Білоцерківська швейна фа брика" від 03.01.2001 року з прохання м видати довідку характерист ику з обміром для продажу неж итлового приміщення "столово ї" за адресою: м. Біла Церква, ву л. Замкова, 24 (при цьому, в листі зазначено, що будівля є власн істю АТВТ "Білоцерківська шв ейна фабрика"), а також довідка про балансову вартість буди нку "їдальні” по вул. Замкова, 24 - 42 750 грн. Згідно схеми розташ ування будівель на території по вул. Замкова, 24, нежитлова бу дівля (їдальня) позначена літ ерою А1, а1 станом на 10.12.2003р.

Також, судом відзначено, що в матеріалах інвентаризаці йної справи містяться Інвент аризаційні відомості (т. 1, а.с. 2 44-245) основних фондів по фабриці "Олександрія" станом на 01.03.1994 ро ку, із зазначенням адреси. Зок рема, згідно Інвентаризаційн ої відомості основних фондів по фабриці Олександрія стан ом на 01.03.1994 року м. Біла Церква, ву л. Замкова, 24 рахується будівл я столової цегляний павільйо н, 01.04.1988 року вводу в експлуатац ію балансовою вартістю 34030068 ук р. крб. Згідно Інвентаризацій ної відомості основних фонді в по фабриці "Олександрія" ста ном на 01.03.1994 року м. Біла Церква, в ул. Замкова, 10, рахується будів ля газозварювальної ділянки 01.04.1980 року вводу в експлуатацію , балансовою вартістю 5387328 укр. к рб., та павільйон “П-470” 01.04.1960 року вводу в експлуатацію вартіс тю 12906030 укр. крб. Зазначені інвен таризаційні відомості підпи сані складом комісії, що приз начена Наказом № 39 від 28.02.1994 року по Орендному підприємству ф абрика "Олександрія" "Про пров едення інвентаризації основ них засобів, товарно-матеріа льних цінностей, грошових ко штів і розрахунків" (т. 2, а.с. 31).

Судом також відзначено, що з гідно відповіді Білоцерківс ької міської СЕС від 09.11.2007 року № 3116, міською СЕС в квітні 2002 рок у розглядались матеріали щод о реконструкції їдальні під кафе за адресою Замкова, 24, на п ідставі розпорядження Білоц ерківського міськвиконкому від 19.03.2001 року № 1591 про дозвіл на п роведення проектно-вишукува льних робіт на реконструкцію власного нежитлового приміщ ення (колишньої їдальні) по ву л. Замковій, 24, під кафе ОСОБА _3. (а.с.114 т. 2).

При цьому, за переліком неру хомого майна, яке приватизов ане у складі цілісного майно вого комплексу, за адресою За мкова, 24 були приватизовані ли ше павільйон з добудовою та м еталева огорожа.

За таких обставин, колегія с уддів вважає, що судом правом ірно відзначено, що приміщен ня столової (їдальні) під час п риватизації не увійшло до ст атутного фонду АТВТ "Білоцер ківська швейна фабрика" та бу ло об' єктом державної власн ості, знаходилась не за адрес ою: м. Біла Церква, вул. Замкова 10, а за адресою: м. Біла Церква, в ул. Замкова, 24.

Стосовно приміщення павіл ьйону П-470 за адресою вул. Замко ва, 10, який придбаний позиваче м за зустрічним позовом, судо м враховано те, що з матеріалі в технічної інвентаризації в бачається, що приміщення за а дресою Замкова, 10, має внутріш ню площу 117 м2 (зовнішня 133,6 м2) та р озташоване за адресою вул. За мкова, 10.

З листа Білоцерківського МБТІ від 20.08.2007 року вбачається , що по вул. Замкова 10 розташова на одна нежитлова будівля пл ощею 117 м2.

Наявність такого приміще ння також підтверджується сх емою генерального плану буді вель по Замковій 10 (за підписо м та мокрою печаткою управлі ння архітектури виконкому Бі лоцерківської міськради) 1983 р оку (тобто до будівництва сто лової 1988 року) та матеріалами і нвентаризаційної справи дом оволодіння по вул. Замкова, 10, щ о надана Прокуратурою м. Біла Церква.

Судом встановлено, що зазна чена будівля павільйону П-470 у війшла до статутного фонду п ід час приватизації 1994 року АТ ВТ "Білоцерківська швейна фа брика" (відповідно до перелік у нерухомого майна, що додаєт ься до договору купівлі-прод ажу, Інвентаризаційної відом ості основних фондів по вул. З амкова, 10, що знаходились в мат еріалах інвентаризаційної с прави БТІ) та в подальшому, як власність, була АТВТ "Білоцер ківська швейна фабрика" за ві дплатним договором, що посві дчений нотаріально, відчужен а 18.08.2006 року (т. 1, а.с. 60) та за актом п риймання-передачі передана п озивачу за зустрічним позово м СПД ОСОБА_1

Відповідно до статті 321 Ци вільного кодексу України пра во власності є непорушним. Ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні. О соба може бути позбавлена пр ава власності або обмежена у його здійсненні лише у випад ках і в порядку, встановлених законом.

Згідно із статтею 387 Цивільн ого кодексу України власник має право витребувати своє м айно від особи, яка незаконно , без відповідної правової пі дстави заволоділа ним.

Власник майна може пред'яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається іншою особою, а також у разі в трати ним документа, який зас відчує його право власності (стаття 392 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 328 вка заного вище кодексу право вл асності набувається на підст авах, що не заборонені законо м, зокрема із правочинів. Пра во власності вважається набу тим правомірно, якщо інше пря мо не випливає із закону або н езаконність набуття права вл асності не встановлена судом .

Судом встановлено, що Суб'єк т підприємницької діяльност і - фізична особа ОСОБА_1 набула право власності на пр иміщення павільйону П-470 площе ю 117 м2 у встановленому законод авством порядку за правочино м, укладеним між нею та власни ком павільйону - АТВТ "Білоц ерківська швейна фабрика".

За таких обставин, тверджен ня заявника про неправильне застосування судом норм прав а при прийнятті постанови не знайшли свого підтвердження та суперечать матеріалам сп рави.

З огляду на викладене, колег ія суддів вважає, що постанов а у справі прийнята у відпові дності з нормами матеріально го та процесуального права, п ідстав для її зміни чи скасув ання не вбачається.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 1115, 1117, пунктом 1 статті 1119, статтею 11111 Господар ського процесуального кодек су України, Вищий господарсь кий суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Регіон ального відділення Фонду дер жавного майна України по Киї вській області залишити без задоволення.

Постанову Київського міжо бласного апеляційного госпо дарського суду від 07.05.2009 року у справі № 9/182-07 господарського с уду Київської області залиши ти без змін.

Головуючий О. Муравйов

Судді А. Полянський

Г. Фролова

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення24.11.2009
Оприлюднено24.12.2009
Номер документу6933715
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/182-07

Постанова від 24.11.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г. М.

Постанова від 07.05.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 09.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г.М.

Ухвала від 07.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Фролова Г.М.

Ухвала від 21.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 13.03.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 28.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 14.02.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 26.12.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Євграфова Є.П.

Ухвала від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Євграфова Є.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні