Рішення
від 23.12.2008 по справі 2-629/2008
БОРИСЛАВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-629/2008р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2008 року Б ориславський міський суд Льв івської області

в складі: головуючого судді Слиш А.Т.

при секретарі Ш етерляк М.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Борис лаві цивільну справу за позо вом ОСОБА_1 до Бориславсь кої міської ради, треті особи - Бориславська державна но таріальна контора, ОСОБА_2 про визнання розміру часток в праві спільної сумісної вл асності на земельну ділянку та визнання права власності на частину земельної ділянки для обслуговування будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкув ання за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1, проси ть визначити розмір земельни х часток в праві спільно-сумі сної власності на земельну д ілянку площею 1000 кв.м. для обслу говування будинку АДРЕСА_ 1 по 1\2 ідеальній частині для кожного співвласника ОСОБ А_2, ОСОБА_3 та визнати за ОСОБА_1 право власності на 1\4 ідеальну частину земельно ї ділянки для обслуговування будинку АДРЕСА_1 в порядк у спадкування за законом.

В судовому засіданні встан овлено, що земельна ділянка п лощею 1000 кв.м. для обслуговуван ня будинку АДРЕСА_1 належи ть на праві спільної сумісно ї власності ОСОБА_2 і ОСО БА_3, яка померла ІНФОРМАЦ ІЯ_1 році.

Згідно положень ч. 2 ст. 370 ЦК Ук раїни у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісні й власності, вважається, що ча стки кожного із співвласникі в у праві спільної сумісної в ласності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішення м суду.

Таким чином, слід визнати, щ о частки кожного із співвлас ників, а саме: ОСОБА_2 і ОС ОБА_3, яка померла ІНФОРМА ЦІЯ_1 році становлять 1\2 земе льної ділянки.

Судом встановлено, що спадк оємцями за законом на 1\2 части ну земельної ділянки площею 1000 кв.м. для обслуговування буд инку АДРЕСА_1 є ОСОБА_1 та ОСОБА_2.

ОСОБА_1 прийняв спадщину, о скільки проживав в частині б удинку АДРЕСА_1 і користув ався земельною ділянкою для обслуговування будинку, але оформити право на спадщину в порядку спадкування за зако ном на земельну ділянку в нот аріальному порядку не зміг, у зв' язку з тим, що частки учас ників спільної сумісної влас ності на земельну ділянку бу ли не визначені.

Дані обставини підтверджу ються поясненнями позивача в судовому засіданні та долуч еними до справи письмовими д окументами.

Представник відповідача Б ориславської міської ради ОСОБА_4 у судовому засідан ні визнав позовні вимоги поз ивача та не заперечує проти в изнання за ОСОБА_1 розміру часток в праві спільної сумі сної власності на земельну д ілянку та визнання права вла сності на частину земельної ділянки для обслуговування б удинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом.

Представник третьої особи Бориславської державної нот аріальної контори в судове з асідання не з' явився, надіс лано листи, в яких просить, слу хати цивільну справу № 2-629 за по зовом ОСОБА_1 у відсутност і представника держконтори, з приводу задоволення заявле них вимог покладається на ду мку суду.

Третя особа, ОСОБА_2, тако ж не заперечує проти визнанн я за ОСОБА_1 права власнос ті на частину земельної діля нки для обслуговування будин ку АДРЕСА_1 в порядку спад кування за законом.

Виходячи з вищенаведеного , дослідивши матеріали справ и, з' ясувавши дійсні обстав ини справи, суд приходить до в исновку, що позов підлягає до задоволення з наступних під став.

Співвласниками земельної ділянки площею 1000 кв.м. для обсл уговування будинку АДРЕСА _1 на підставі державного ак ту на право приватної власно сті на землю від 31 січня 1997 року є ОСОБА_2 (третя особа) і О СОБА_3, яка померла ІНФОРМ АЦІЯ_1 році, розміри часток з емельної ділянки між співвла сниками не визначені.

Позивач хоче визначити роз мір частки у спільній сумісн ій власності на земельну ді лянку, яка належить його покі йній мамі - ОСОБА_3, з метою визнання права власності на частину земельної ділянки в порядку спадкування за зако ном. Відповідно до ст. 1261 ЦК Укр аїни у першу чергу право на сп адкування за законом мають д іти спадкодавця, той з подруж жя, який його пережив, та батьк и.

Таким чином, з врахуванням в ищенаведеного, того, що позив ач ОСОБА_1 та третя особа ОСОБА_2 є дітьми спадкодавц я ОСОБА_3, яка померла ІН ФОРМАЦІЯ_1 році, суд приходи ть до висновку, що за ОСОБА_1 слід визнати право власнос ті право власності на 1\4 ідеал ьної частини земельної ділян ки в порядку спадкування за з аконом після смерті мами ОС ОБА_3.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 15, 30, 62, 172, 203 ЦПК Укр аїни, ст.ст. 370, 1261, 1267, 1268 ЦК України, с т..ст. 86, 89 Земельного кодексу Ук раїни, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати, що ОСОБА_3, яка п омерла ІНФОРМАЦІЯ_2 року н а момент смерті, та ОСОБА_2 , належало на праві спільної с умісної власності земельна д ілянка площею 1000 кв.м. для обслу говування будинку АДРЕСА_1 - по 1\2 ідеальної частини кож ній.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1\4 ідеальної час тини земельної ділянки для о бслуговування будинку АДР ЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті мами ОСОБА_3, яка померла ІНФ ОРМАЦІЯ_1 року в м. Бориславі Львівської області.

Рішення суду може бути оска ржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівс ької області через Бориславс ький міський суд Львівської області шляхом подачі протяг ом десяти днів з дня проголош ення рішення заяви про апеля ційне оскарження і поданням після цього протягом двадцят и днів апеляційної скарги аб о в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України .

.

Суддя: Слиш А.Т

СудБориславський міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.12.2008
Оприлюднено14.12.2009
Номер документу6186836
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-629/2008

Ухвала від 13.10.2009

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Обідняк В. Д.

Рішення від 28.11.2008

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Дорошенко А.В.

Рішення від 23.10.2008

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков C.O.

Рішення від 26.09.2008

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Бабоїд О.М.

Рішення від 05.11.2008

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Яковенко О. М.

Рішення від 24.11.2008

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Потапенко P.P.

Ухвала від 03.03.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Зайончковська І.А.

Рішення від 21.04.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Єжов В. А.

Рішення від 14.01.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Дьомич Л.М.

Рішення від 23.12.2008

Цивільне

Бориславський міський суд Львівської області

Слиш А.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні