Рішення
від 10.07.2009 по справі 32/315
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/315 10.07.09

За позовом Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1

До Дочірнього підприємства «Спецавтотра нспорт»

про стягнення заборгованості у розмірі 100 146 ,30 грн.

Суддя ?Хрипун О.О.

Представники сторін:

Від Позивача ОСОБА_3 - предст.

Від Відповідача не з' яви лися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Фізична особа-підприє мець ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Ки єва з позовом до Дочірнього п ідприємства «Спецавтотранс порт»та просить стягнути з В ідповідача на користь Позива ча 97 000,00 грн. заборго ваності з орендної плати та п еню у сумі 3 146,30 грн.

Позовні вимоги обгурунтов ані неналежним виконанням До чірнім підприємством «Спец автотранспорт»зобов' язан ь за Договором оренди офісно го приміщення від 27.01.2008 в частин і перерахування Позивачу оре ндної плати.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не надав, повноважн их представників в судове за сідання не направив, про прич ини неявки представників суд належним чином не повідомив , жодних заяв та клопотань від сторони не надійшло.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставників Позивача у відк ритому судовому засіданні, Г осподарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

27.01.2008 між Фізичною о собою-підприємцем ОСОБА_1 та Дочірнім підприємством « Спецавтотранспорт»укладен о договір оренди офісного пр иміщення (далі - Договір), від повідно до умов якого Позива ч передав належне йому на під ставі Свідоцтва про право вл асності на нежитлове приміще ння від 29.07.2003 серії НП № 010007399, а Від повідач прийняв в тимчасове платне користування нежитло ве приміщення загальною площ ею 83,1 кв.м, яке знаходиться за а дресою: м. Київ, вул. А.Іванова, 1 3 оф. 19 (п. 1.1 Договору).

За своєю правовою при родою укладений між сторонам и договір є договором оренди .

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦК Ук раїни за договором найму (оре нди) наймодавець передає або зобов'язується передати най мачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з на ймача справляється плата, ро змір якої встановлюється дог овором найму. Плата за корист ування майном вноситься щомі сячно, якщо інше не встановле но договором (ч.ч. 1, 5 ст. 762 ЦК Укра їни).

Статтею 509 Цивільного коде ксу України визначено понятт я зобов'язання та підстави йо го виникнення. Зобов'язанням є правовідношення, в якому од на сторона (боржник) зобов'яза на вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роб оту, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися ві д певної дії, а кредитор має пр аво вимагати від боржника ви конання його обов'язку. Зобов 'язання виникають з підстав, в становлених статтею 11 цього К одексу.

Відповідно до п. 1 ст. 173 Господ арського кодексу України гос подарськими визнаються зобо в' язання, що виникає між суб ' єктами господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня з підстав, передбачених ци м Кодексом, в силу якого один с уб' єкт (зобов' язана сторон а, у тому числі боржник) зобов' язаний вчинити певну дію гос подарського чи управлінсько -господарського характеру на користь іншого суб' єкта (ви конати роботу, передати майн о, сплатити гроші, надати інфо рмацію, тощо), або утриматися в ід певних дій, а іншій суб' єк т має право вимагати від зобо в' язаної сторони виконання її обов' язку.

Господарські зобов' яза ння можуть виникати, зокрема , з господарського договору т а інших угод, передбачених за коном, а також з угод, не перед бачених законом, але таких, як і йому не суперечать (п. 1 ст. 74 ГК України).

Частиною 3 статті 180 Господа рського кодексу України пере дбачено, що при укладенні гос подарського договору сторон и зобов' язані у будь-якому р азі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Пунктом 2.1 Договору сторон и обумовили, що Відповідач вс тупає у строкове платне кори стування приміщенням з 01.02.2008 по 01.02.2010.

Орендна плата за кожен міся ць оренди становить 28 000,00 грн., б ез ПДВ. Орендна плата сплачує ться в безготівковій формі з а кожен наступний місяць шля хом перерахування коштів на розрахунковий рахунок Позив ача не пізніше 25 числа робочог о дня поточного місяця (п.п. 3.1, 3.2 Договору).

В ході розгляду справи судо м встановлено, що починаючи з грудня 2008 року Відповідачем п роводилась оплата оренди при міщення з порушенням строків оплати, передбачених Догово ром, а з середини лютого 2009 року взагалі припинено виконання зобов' язань за Договором в частині оплати орендної пла ти. Так, 06.01.2009 Відповідачем пере раховано на рахунок Позивача 28 000,00 грн. орендної плати за гру день 2008 року, в той час коли кін цевий строк оплати - 25.11.2008; 27.01.2009 Ві дповідачем сплачено 10 000,00 грн. т а 04.02.2009 - 18 000,00 грн. орендної плати за січень 2009 року, коли строк о плати настав 25.12.2008; за лютий 2009 ро ку Відповідачем частково спл ачено орендну плату в розмір і 5 000,00 грн. 05.03.2009 та 10 000,00 грн. 25.03.2009, при ц ьому, строк орендної оплати з а лютий настав 26.01.2009.

Інших платежів щодо орендн ої плати за Договором Відпов ідачем на рахунок Позивача н е здійснено. Відповідач дока зів повного перерахування По зивачу орендної плати за лют ий 2009 року в розмірі 13 000,00 грн., а т акож орендної плати за берез ень, квітень, травень 2009 року в повному обсязі за Договором оренди офісного приміщення в ід 27.01.2008 до суду не надав.

Згідно зі ст. 14 Цивільного к одексу України цивільні обов ' язки виконуються в межах, в становлених договором або ак том цивільного законодавств а.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Статтею 629 Цивільного кодек су України встановлено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зо бов' язання є його невиконан ня або виконання з порушення м умов, визначених змістом зо бов' язання.

Відповідно до ст. 526 ЦК Украї ни, зобов' язання повинні ви конуватися належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звича їв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлять ся.

Одностороння відмова від з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом (ст. 5 25 ЦК України).

Як встановлено ст. 530 Цивільн ого кодексу України, якщо у зо бов' язанні встановлений ст рок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

З урахуванням викладених о бставин суд приходить до вис новку, що Відповідач не викон ав зобов' язання належним чи ном з Позивачем не розрахува вся, тому позовні вимоги в час тині стягнення з Відповідача основного боргу в розмірі 97 000 ,00 грн. підлягають задоволенню .

Крім основного боргу, Позив ач також просить суд стягнут и з Відповідача 3 146,30 гр н. пені.

Згідно зі статтею 611 Цивіль ного кодексу України у разі п орушення зобов'язання настаю ть правові наслідки, встанов лені договором або законом, з окрема сплата неустойки.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Пе нею є неустойка, що обчислюєт ься у відсотках від суми несв оєчасно виконаного грошовог о зобов'язання за кожен день п рострочення виконання (ст. 549 Ц ивільного кодексу України).

Згідно з ч. 4 ст. 231 ГК України у разі якщо розмір штрафних с анкцій законом не визначено, санкції застосовуються в ро змірі, передбаченому договор ом. При цьому розмір санкцій м оже бути встановлено договор ом у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов' язання або у певній, в изначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні д о суми зобов' язання незалеж но від ступеня його виконанн я, або у кратному розмірі до ва ртості товарів (робіт, послуг ).

В силу положень ч. 6 ст. 232 ГК У країни нарахування штрафних санкцій за прострочення вик онання зобов' язання, якщо і нше не встановлено законом а бо договором, припиняється ч ерез шість місяців від дня, ко ли зобов' язання мало бути в иконано. Діючим господарськи м законодавством не передбач ена можливість нарахування п ені більше ніж за півроку і це й строк є присікальним.

Пунктом 6.2 Договору сторон и обумовили, що за порушення с троків проведення розрахунк ів Відповідач сплачує Позива чу пеню за кожний прострочен ий день у розмірі подвійної о блікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми заборгованост і.

Статтею 1 Закону України « Про відповідальність за несв оєчасне виконання грошових з обов' язань»встановлено, що за прострочку платежу, платн ики грошових коштів сплачуют ь на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що вста новлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений ст аттею 1 цього Закону, обчислює ться від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової став ки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня.

Суд погоджується з розраху нком пені, наданим Позивачем з урахуванням розміру подві йної облікової ставки, встан овленої згідно з постановою НБУ від 21.04.2008 № 107 в розмірі 12 % на пе ріод з 30.04.2008 за Договором оренди офісного приміщення від 27.01.2008 в розмірі 3 146,30 грн.

Відповідач доказів на спр остування викладених Позива чем обставин до суду не надав .

Статтею 15 Цивільного коде ксу України встановлено, що к ожна особа має право на захис т свого цивільного права у ра зі його порушення, невизнанн я або оспорювання.

Частина 1 ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни передбачає, що кожна ст орона повинна довести ті обс тавини, на які вона посилаєть ся як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з ч. 2 ст. 34 Господарськ ого процесуального кодексу У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування .

Враховуюче викладене, суд д оходить до висновку про обґр унтованість заявлених Позив ачем вимог та відповідність їх чинному законодавству, у з в' язку з чим, позов підлягає задоволенню.

Державне мито, судові витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України покладаються на Відповідача.

Керуючись ст. ст. 32-34, 44, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, Господарськи й суд міста Києва

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Дочірнього підп риємства «Спецавтотранспор т»(м. Київ, просп. Маяковського , 5-В, код 31065052) на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (01010, АДРЕСА_1, ідентифікацій ний податковий номер НОМЕР _1) 97 000,00 грн. заборгованості, 3 146 ,30 грн. пені, 1 001,46 грн. державного мита та 312,50 грн. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання та може бути оскаржен е у порядку та строки, визначе ні Господарським процесуаль ним кодексом України.

Суддя О.О.Хрипу н

Дата підписання рішен ня:21.07.2009

Дата ухвалення рішення10.07.2009
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу6230280
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/315

Судовий наказ від 03.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 22.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Постанова від 02.11.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 07.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 20.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Рішення від 10.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні