Ухвала
від 27.10.2016 по справі 697/31/15-ц
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

У Х В А Л А

27 жовтня 2016 року м. Київ

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Гримич М.К. , розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 03 квітня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 29 липня 2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ПСП Агро» про зобов 'язання повернення земельної ділянки,

в с т а н о в и в :

У жовтні 2016 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшла касаційна скарга ОСОБА_2 на рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 03 квітня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 29 липня 2015 року .

Відповідно до п. 6 розд. ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим касаційна скарга підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від

18 березня 2004 року.

Разом з тим, вказана вище касаційна скарга надійшла до суду касаційної інстанції після закінчення строку, установленого ч. 1 ст. 325 ЦПК України, оскільки з поштового конверту вбачається, що касаційна скарга здана до відділення поштового зв'язку 17 жовтня 2016 року.

Заявник ставить питання про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій, посилаючись на те, що в судовому засіданні при постановленні ухвали судом апеляційної інстанції не була присутня та була позбавлена можливості подати касаційну скаргу у строки, передбачені цивільним процесуальним законодавством, оскільки перебувала на лікуванні в Канівській ЦРЛ, а відтак була позбавлена можливості оскаржити судові рішення в передбачений законом строк.

Згідно з ч. 3 ст. 73 ЦПК України одночасно з клопотанням про поновлення чи продовження строку належить вчинити ту дію або подати той документ чи доказ, стосовно якого заявлено клопотання.

Разом з тим, заявником не надано належних доказів на підтвердження поважності причин пропуску строку, а довідка від 13 жовтня 2016 року, видана Комунальним закладом «Канівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Канівської районної ради, за змістом якої 29 липня 2015 року ОСОБА_2 зверталася до лікаря, не може бути належним доказом того, що заявник була позбавлена можливості оскаржити ухвалу апеляційного суду в касаційному порядку Черкаської області від 29 липня 2015 року раніше, ніж у жовтні 2016 року.

Відповідно до ч. 3 ст. 328 ЦПК України касаційна скарга залишається без руху, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 325 ЦПК України, і особа, яка її подала не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, наведені нею у клопотанні, визнані неповажними.

Вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави. Однією із таких підстав може бути, наприклад, неповідомлення сторін органами влади про прийняті рішення у їхній справі. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (див., mutatis mutandis, п. 27 рішення Європейського суду з прав людини від 26 квітня 2007 року у справі «Олександр Шевченко проти України», та «Трух проти України» (ухвала) від 14 жовтня 2003 року).

Поновлення процесуального строку зі спливом значного періоду часу та за підстав, які не видаються переконливими може порушити принцип юридичної визначеності (рішення Європейського суду з прав людини від 3 квітня 2008 року у справі «Пономарьов проти України»).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що наведені підстави для поновлення пропущеного процесуального строку на касаційне оскарження не можуть бути визнані поважними.

У зв'язку з наведеним вище, заявнику слід навести поважні причини та надати суду належні докази, що підтверджують поважність причини пропуску строку на касаційне оскарження, оскільки безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Крім того, заявником не надано доказів сплати судового збору за подання касаційної скарги чи доказів звільнення від його сплати.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до п. п. 7 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» із змінами, внесеними Законом України від 22 травня 2015 року № 484-VІІІ, розмір ставки судового збору за подання касаційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду повинен становити 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

У зв'язку з цим, заявнику необхідно сплатити судовий збір у розмірі 292 грн 32 коп., який повинен бути перерахований за наступними реквізитами: одержувач - УДКСУ у Печерському районі м. Києва; код ЄДРПОУ - 38004897; банк одержувача - ГУ ДКУ у м. Києві; р/р - 31212253700007; МФО - 820019; КЕКД - 22030103; символ звітності банку - 253. У графі платіжного доручення «Призначення платежу» зазначається «судовий збір за подання касаційних скарг на судові рішення».

На підтвердження оплати судового збору до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ необхідно надати оригінал квитанції про сплату судового збору або документ, що підтверджує звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга не оформлена відповідно до вимог, встановлених ст. 326 цього Кодексу, а також у разі несплати суми судового збору застосовуються положення ст. 121 цього Кодексу.

Враховуючи наведене, касаційну скаргу слід залишити без руху, надати заявнику час для виправлення вказаних вище недоліків.

Керуючись ст. 325-328 ЦПК України

у х в а л и в :

Визнати наведені у заяві підстави для поновлення строку на касаційне оскарження неповажними.

Касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 03 квітня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 29 липня 2015 року - залишити без руху та надати для усунення вказаних недоліків строк, який не може перевищувати тридцяти днів з дня отримання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Вищого спеціалізованого

суду України з розгляду

цивільних і кримінальних справ М.К.Гримич

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення27.10.2016
Оприлюднено03.11.2016
Номер документу62425490
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —697/31/15-ц

Ухвала від 19.12.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Гримич Майя Костянтинівна

Ухвала від 27.10.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Гримич Майя Костянтинівна

Ухвала від 29.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Захарова А. Ф.

Ухвала від 03.04.2015

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Литвин В. М.

Ухвала від 30.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Захарова А. Ф.

Рішення від 03.04.2015

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Литвин В. М.

Рішення від 03.04.2015

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Литвин В. М.

Ухвала від 14.01.2015

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Дубенець М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні