Постанова
від 02.07.2009 по справі 40/57
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2009 р. № 40/57

Вищий господарськи й суд України у складі колегі ї суддів:

Головуючого судді: Шевчук С.Р.,

суддів: Владимиренко С.В.,

Демидової А.М.,

розглянув касаційну скарг у Фізичної особи-підприєм ця ОСОБА_1

на ухвалу Донецького апеляційного г осподарського суду від 13.04.2009р.

у справі №40/57 господарського суду Д онецької області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "РосУкрОйл"

до 1. Фізичної особи-пі дприємця ОСОБА_1

2. Товариства з обмежен ою відповідальністю "Форсаж Газ"

про стягнення 38334,58грн.,

За участю представн иків:

- позивача: не з'яви лися;

- відповідача1: не з'яви лися;

- відповідача2: не з'яви лися.

ВСТАНОВИВ:

У березні 2009р. Товарис тво з обмеженою відповідальн істю "РосУкрОйл" звернулося д о господарського суду Донець кої області з позовом до Фізи чної особи-підприємця ОСОБ А_1, Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Форсаж Газ" про стягнення з відповідача 1 - Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 на користь позивач а 36000грн. авансу за договором пр о надання завдатку, 1834,58грн. від сотків за користування чужим и грошовими коштами, а також п ро стягнення з відповідача2 - Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Форсаж Газ" на кор исть позивача 500грн. штрафу за невиконання зобов' язань за договором доручення №12 від 01.03 .2007р.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 03.03.2009р . (суддя Підченко Ю.О.) прийнято позовну заяву, порушено пров адження у справі №40/57, справу пр изначено до розгляду в засід анні 07.04.2009р. о 10год.00хв., із зобов' язанням позивача за своєю ін іціативою здійснити звіренн я розрахунків з відповіда чем1, надіславши на йо го адресу належним чином офо рмлений акт звірки по оспорю ваній сумі, з посиланням на зо бов'язання, а також надати суд у акт та докази його надіслан ня відповідачу, уточнити поз овні вимоги відносно кожного з відповідачів, з одночасним зобов' язанням відповідача 1 надати письмово на лис ті свої пояснення щодо позов у, у т.ч. мотиви повного або час ткового відхилення вимог поз ивача з посиланням на законо давство, прийняти участь у зв іренні розрахунків з позивач ем з наданням усіх первинних документів, підписати акт, у в ипадку незгоди викласти свою окрему думку, надати свідоцт во про державну реєстрацію ф ізичної особи - підприємця, а також з зобов'язанням відпо відача2 надати письмово на ли сті свої пояснення щодо позо ву, у т.ч. мотиви повного або ча сткового відхилення вимог по зивача з посиланням на з аконодавство, прийняти участ ь у звіренні розрахунків з по зивачем з наданням усіх перв инних документів, підписати акт, у випадку незгоди, виклас ти свою окрему думку, з попере дженням сторін про відповіда льність за ухилення від вчинення дій, покладених гос подарським судом на сто рону, згідно приписів п.5 ст.83 ГП К України, а також з визнанням явки повноважних представни ків сторін обов' язковою.

Не погоджуючись із вказано ю ухвалою, Фізична особа-підп риємець ОСОБА_1 звернувся до Донецького апеляційного господарського суду з апеляц ійною скаргою, в якій посилаю чись на порушення судом перш ої інстанції норм процесуаль ного права, просив скасувати ухвалу господарського суду Донецької області від 03.03.2009р. у справі №40/57 і відмовити позива чу у прийнятті позовної заяв и.

Ухвалою Донецького апеляц ійного господарського суду в ід 13.04.2009р. у справі №40/57 (колегія су ддів у складі головуючого су дді Старовойтової Г.Я., суддів Волкова Р.В., Запорощенко М.Д.) в ідмовлено першому відповіда чу, Фізичній особі-підприємц ю ОСОБА_1, у прийнятті до пр овадження апеляційної скарг и на ухвалу господарського с уду Донецької області від 03.03.20 09р. у даній справі та повернут о її заявникові без розгляду .

В касаційній скарзі Фізичн а особа-підприємець ОСОБА_1 просить скасувати ухвалу Д онецького апеляційного госп одарського суду від 13.04.2009р. у да ній справі, посилаючись на по рушення господарським судом апеляційної інстанції норм процесуального права, та нап равити його апеляційну скарг у для розгляду по суті до суду апеляційної інстанції.

В судове засідання 02.07.2009р. пре дставники сторін не з'явилис я. Враховуючи, що про час, дату та місце розгляду справи сто рони були повідомлені своєча сно та належним чином, Вищий г осподарський суд України вва жає за можливе розглянути ка саційну скаргу за відсутност і представників сторін.

Відзиви на касаційну ск аргу на час розгляду справи в касаційній інстанції суду н адані не були, що в силу положе нь статті 1112 ГПК України не пер ешкоджає перегляду оскаржен ої ухвали суду апеляційної і нстанції.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та проаналізувавши прав ильність застосування госпо дарським судом апеляційної і нстанції норм процесуальног о права, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и дійшла висновку, що касацій на скарга відповідача не під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Пунктом 8 ч.3 ст.129 Конституції України передбачено в якост і однієї з основних засад суд очинства забезпечення апеля ційного та касаційного оскар ження рішення суду, крім ви падків, встановлених законом .

Відповідно до ст.12 Закону У країни "Про судоустрій Украї ни" учасники судового процес у та інші особи у випадку і порядку, передбачених процес уальним законом, мають пра во на апеляційне та касаційн е оскарження судового рішенн я.

Наведені конституційне по ложення та положення норми З акону ставлять у залежність реалізацію конституційного права на апеляційне та касац ійне оскарження від положень процесуального закону, яким є Господарський процесуальн ий кодекс України. Господарс ький процесуальний кодекс Ук раїни містить виключний пере лік імперативних норм про те , в яких випадках учасник судо вого процесу має право оскар жити ухвалу суду в апеляційн ому та касаційному порядку.

Відповідно до ч.1 ст.106 Господ арського процесуального код ексу України ухвали місцевог о господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційно му порядку у випадках, пере дбачених Господарським проц есуальним кодексом України.

Оскільки положення Господ арського процесуального код ексу України не передбачають права сторін на оскарження у хвали про порушення провадже ння у справі (прийнятої на під ставі ст.ст.61, 64, 65 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни), висновки господарсько го суду апеляційної інстанці ї відповідають вимогам чинно го законодавства.

За таких обставин, апеляцій ний господарський суд дійшов правильного висновку про ві дсутність правових підстав н а оскарження ухвали місцевог о господарського суду про по рушення провадження у справі й обґрунтовано відмовив Фіз ичній особі-підприємцю ОСО БА_1 у прийнятті апеляційно ї скарги на зазначену ухвалу .

Доводи касаційної скарги н е спростовують правильних ви сновків суду апеляційної інс танції.

Отже, оскаржувана ухвала До нецького апеляційного госпо дарського суду від 13.04.2009р . у справі №40/57 підлягає залишен ню без змін, а касаційна скарг а Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 - без задоволення .

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Фізичн ої особи-підприємця ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Ухвалу Донецького апеляці йного господарського суду від 13.04.2009р. у справі №40/57 залиш ити без змін.

Головуючий суддя: С. Шевчук

Судді:

С. Владимиренко

А. Демидова

Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу6259459
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —40/57

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Постанова від 28.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Рішення від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Рішення від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Підченко Ю.О.

Постанова від 02.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні