Ухвала
від 28.11.2016 по справі 903/1136/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"28" листопада 2016 р. справа № 903/1136/15 Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання Сердюкова А.О.

за участю:

ліквідатор: Василюк Ігор Миколайович

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні господарського суду Волинської області клопотання ліквідатора - Василюка Ігоря Миколайовича про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД юридичної особи - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" у справі за заявою ліквідатора ТОВ "Магазин №36" ЛТД про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД,

ВСТАНОВИВ:

04.11.2015 року судом винесено постанову про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Хомишина І.Г.

Ухвалою суду від 30.03.2016 року припинено повноваження ліквідатора ТОВ "Магазин № 36" ЛТД арбітражного керуючого Хомишина І.Г., ліквідатором призначено Темчишина В.П.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 13.05.2016 року ухвалу господарського суду Волинської області від 30 березня 2016 року скасовано в частині призначення ліквідатора Темчишина В.П., ліквідатором ТОВ "Магазин №36" ЛТД призначено Василюка І.М.

08 листопада 2016 року ліквідатор Василюк І.М. звернувся до господарського суду із клопотанням від 07.11.2016р. №02-37/250 про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД юридичної особи - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа".

Ухвалою суду від 08.11.2016р. клопотання ліквідатора Василюка І.М. було призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням про час та місце проведення судового засідання кредиторів, ліквідатора та ТБ "Центральна Універсальна Біржа".

28.11.2016р. супровідним листом від 28.11.2016р. №02-37/356 ліквідатор Василюк І.М. надав суду документи на виконання вимог ухвали суду від 08.11.2016р.

28.11.2016р. від Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" надійшло заява з повідомленням про те, що Товарна біржа "Центральна Універсальна Біржа" не є заінтересованою особою відносно учасників справи про банкрутство - ТОВ "Магазин №36" ЛТД.

Присутній в судовому засіданні ліквідатор, просить суд клопотанням від 07.11.2016р. №02-37/250 про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД юридичної особи - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" задовольнити.

Заслухавши пояснення ліквідатора, дослідивши письмові докази, враховуючи, що кожна сторона повинна довести те, на що вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що дане клопотання підлягає до задоволення з наступних обставин.

Згідно ч. 2 ст. 4 1 Господарського процесуального кодексу України провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим Кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011р. №4212-VI (далі Закон про банкрутство) провадження у справах про банкрутство регулюється не лише вказаним Законом, а і Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами.

Згідно із ст. 44 Закону про банкрутство після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способів продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону. Ліквідатор має право самостійно проводити торги на аукціоні відповідно до законодавства або залучити на підставі договору організатора аукціону - юридичну особу, яка відповідно до установчих документів має право проводити торги. Організатор аукціону не може бути заінтересованою особою стосовно кредитора чи боржника.

Як визначено ст. 49 Закону про банкрутство продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Продажу підлягають всі види майна боржника, призначеного для здійснення господарської діяльності, за винятком прав і обов'язків, які не можуть бути передані іншим особам.

Порядок організації проведення аукціонів у проваджені у справах про банкрутство та вимоги до їх організаторів стосовно майна державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п'ятдесят відсотків, установлюються органом, уповноваженим управляти державним майном.

Суб'єктами аукціону є його замовник, організатор та учасники.

Замовником є ліквідатор, призначений господарським судом у порядку, встановленому цим Законом.

Організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону.

Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку, основними критеріями якого вважаються наявність ліцензії, достатній, але не менш як три роки, досвід проведення аукціонів, запропонована найменша сума винагороди.

Організатором аукціону не може бути заінтересована особа стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону.

За наслідками публікації ліквідатором в газеті "Урядовий кур'єр" оголошення від 08.09.2016р. №168 про проведення конкурсу з визначення організатора аукціону у встановлений строк до ліквідатора надійшла заява на участь в аукціоні від Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа". Заяв на участь в аукціоні від інших господарюючих суб'єктів на адресу ліквідатора не надходило.

Ліквідатором було прийнято рішення про визначення організатором аукціону з продажу майна Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа". При визначенні торгуючої організації ліквідатором було враховано досвід проведення біржею торгів (аукціонів), наявність матеріально-технічної бази, наявність філій та представництв, розмір винагороди за проведення торгів.

24 жовтня 2016 року на підставі протоколу засідання комітету кредиторів ТОВ "Магазин №36" ЛТД, порядком денним якого було вирішення питання щодо визначення організатора аукціонів з продажу майна боржника, членами комітету кредиторів було вирішено доручити арбітражному керуючому Василюку І.М. подати клопотання до господарського суду Волинської області щодо визначення Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" організатором торгів у справі про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД

Згідно заяви Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" від 28.11.2016р. остання не є заінтересованою особою відносно учасників справи про банкрутство - ТОВ "Магазин №36" ЛТД.

Згідно з визначенням, наведеним у ст. 1 Закону про банкрутство, учасники у справі про банкрутство - сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Пунктом 33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011р. №4212-VІ) від 28.03.2013р №01-06/606/2013 (із наступними змінами та доповненнями) роз'яснено, що з числа положень Закону, в яких ідеться про продаж майна у провадженні справи про банкрутство, господарським судам слід виходити насамперед з тих приписів, які визначають відповідну судову процедуру і вміщені в розділі III "Ліквідаційна процедура" (оцінка майна банкрута; продаж майна банкрута; передання активів боржника, які залишаються не проданими на час закінчення ліквідаційної процедури тощо).

З метою запобігання порушенню прав кредиторів господарський суд відповідно до частини десятої статті 41 Закону про банкрутство може зобов'язати ліквідатора надавати інформацію щодо продажу майна боржника (умов, порядку та черговості продажу).

Організатор аукціону згідно з частиною шостою статті 49 Закону про банкрутство визначається замовником аукціону за конкурсом. Чинним законодавством не передбачено ліцензування діяльності з проведення торгів, тому організатором аукціону може бути особа, яка відповідно до установчих документів має право на здійснення такої діяльності. Організатор аукціону діє на підставі ухвали господарського суду про визнання його учасником провадження у справі про банкрутство. Господарський суд має перевіряти порядок визначення організатора аукціону. З моменту визнання організатора аукціону учасником провадження у справі про банкрутство він має право на оскарження тільки тих судових рішень, які стосуються організації та проведення аукціону за його участю.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 2, 41, 44, 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4 1 , 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора - Василюка Ігоря Миколайовича про залучення учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД юридичної особи - Товарної біржі "Центральна Універсальна Біржа" (організатором аукціону з продажу майна боржника) задовольнити.

2. Визнати організатора аукціону з продажу майна банкрута - товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин № 36" ЛТД (м. Луцьк, вул. Львівська, 61, код ЄДРПОУ 20148526) Товарну біржу "Центральна Універсальна Біржа" (02660, м.Київ, вул.М.Раскової, 23, офіс 918, код ЄДРПОУ 32592290) учасником провадження у справі №903/1136/15 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Магазин № 36" ЛТД.

3. Примірник ухвали суду для відома та виконання направити:

- ліквідатору Василюку І.М. (АДРЕСА_1);

- ТОВ "Рівнекульттовари", (м. Рівне, вул. Дворецька, 93, 3301);

- ПАТ "ВТБ Банк", (м. Київ, бул. Тараса Шевченка/ вул. Пушкінська, 8/26, 01004);

- ПАТ "Укрсиббанк", (м. Харків, пр. Московський, буд. 60, 61001);

- Товарній біржі "Центральна Універсальна Біржа" (02660, м.Київ, вул.М.Раскової, 23, офіс 918).

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення28.11.2016
Оприлюднено02.12.2016
Номер документу63022374
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство ТОВ "Магазин №36" ЛТД

Судовий реєстр по справі —903/1136/15

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 13.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 05.04.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 24.03.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 30.01.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні