Рішення
від 31.07.2009 по справі 22/297
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 22/297 31.07.09

За позовом Відкритого акціонерного товариства “Ук ртелеком”

в особі Інформацій но-розрахункового центру Киї вської міської філії

до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Укргазсервіс»

про ст ягнення 1 983,65 грн.

Суддя Самсін Р.І.

Представники сторін:

від позивача: Кияні цина О.С. (довіреність від 07.11. 2008р.);

від відповідача: не з' яв ились;

В судовому засіданні 31.07.20 09р. на підставі ст. 85 ГПК Україн и за згодою представника поз ивача оголошено вступну та р езолютивну частину рішення с уду.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Відкрите акціонерне то вариство «Укртелеком»в особ і Інформаційно-розрахунково го центру Київської міської філії звернулось до суду з по зовом про стягнення з Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Укргазсервіс» (надалі ТОВ «Укргазсервіс», відпові дач) суми боргу в розмірі 1 983,65 г рн..

Позовні вимоги мотивовані тим, що згідно договору, позив ач надає відповідачу телеком унікаційні послуги, які, відп овідно до ст. ст. 33, 36, 63 Закону Укр аїни «Про телекомунікації»т а пп. 33, 40, 97, 108, 164, 185 Правил надання та отримання телекомунікаційн их послуг, підлягають оплаті .

Станом на 01.01.2009р. відповіда ч має заборгованість у розмі рі 1 789,00 грн., яка виникла за пері од з травня 2008р. по листопад 2008р. , та на яку нараховується пеня у розмірі 86,61 грн. згідно ст. 36 За кону України «Про телекомуні кації». На суму боргу позивач ем також розраховані інфляці йні збитки в розмірі 92,15 грн. та три відсотки річних в сумі 15,88 грн., які позивач просить стяг нути з відповідача.

Відповідач відзив на позо в не надав, явку уповноважено го представника в судове зас ідання не забезпечив, про час та місце судового розгляду б ув повідомлений належним чин ом. Ухвали суду, позовна заява надсилались відповідачу на всі відомі адреси, в тому числ і на юридичну адресу підприє мства згідно відомостей єдин ого державного реєстру підпр иємств та організацій Україн и (довідка станом на 18.06.2009р. наяв на у матеріалах справи).

У відповідності з положен нями п. 3.6 Роз'яснення Вищого ар бітражного суду України "Про деякі питання практики заст осування Господарського про цесуального кодексу України " від 18.09.97р. № 02-5/289 особи, які беруть участь у справі, вважаються п овідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвал у про порушення провадження у справі надіслано за поштов ою адресою, зазначеною у позо вній заяві.

Ухвала суду, якою відповіда ча повідомлено про розгляд с прави, що надсилалась за адре сою вказаною у довідці була п овернута поштовим відділенн ям з відміткою про незнаходж ення підприємства за вказано ю адресою.

У п. 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006р. № 01-8/1228 зазнач ено, що до повноважень господ арських судів не віднесено у становлення фактичного місц езнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичн их осіб - учасників судового п роцесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Том у примірники повідомлень про вручення рекомендованої кор еспонденції, повернуті орган ами зв'язку з позначками "адре сат вибув", "адресат відсутній " і т. п., з урахуванням конкретн их обставин справи можуть вв ажатися належними доказами в иконання господарським судо м обов'язку щодо повідомленн я учасників судового процесу про вчинення цим судом певни х процесуальних дій.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

Розглянувши подані докум енти, заслухавши пояснення п редставника позивача, господ арський суд, -

ВСТАНОВИВ:

14.10.2003р. між Відкритим акці онерним товариством «Укртел еком» (підприємство зв'язку) та ТОВ «Укргазсервіс»(спожив ач) укладено договір № 1100040684 про надання послуг електроз в' язку, згідно умов якого пі дприємство зв'язку зобов'яза не забезпечувати безперебій не і якісне надання послуг те лефонного зв'язку, а споживач повинен своєчасно оплачуват и надані послуги.

Пунктами 4,1 4.5, 5.8 договору пере дбачено, що послуги, які надаю ться підприємством зв'язку, о плачуються за тарифами, затв ердженими згідно з чинним за конодавством; розрахунки за фактично отримані в кредит п ослуги електрозв'язку за кож ний попередній місяць провод яться споживачем протягом 10 д нів з дня одержання рахунка, а ле не пізніше 20-го числа місяц я, наступного за розрахунков им; у разі несплати за надані п ослуги електрозв'язку понад установлений термін (з 21 числа місяця, що настає після розра хункового періоду) споживач сплачує пеню, яка обчислюєть ся від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової с тавки Національного банку Ук раїни, що діяли у період, за як ий нараховується пеня.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на день виріш ення справи, відповідач не сп латив грошові кошти за отрим ані телекомунікаційні послу ги за період з травня 2008р. по ли стопад 2008р. у розмірі 1 789,00 грн..

Відповідно до ст. 63 Закону У країни “Про телекомунікації ” від 18 листопада 2003 року № 1280-IV (зі змінами та доповненнями) тел екомунікаційні послуги нада ються відповідно до законод авства. Умови надання телеко мунікаційних послуг: укладен ня договору між оператором , провайдером телекомунікаці й і споживачем телекомунікац ійних послуг відповідно до о сновних вимог до договору пр о надання телекомунікаційни х послуг, установлених НКРЗ; о плата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги .

Відповідно до ч. 5. ст. 33 Закону України “Про телекомунікаці ї” споживачі телекомуніка ційних послуг зобов'язані до тримуватися Правил надання т а отримання телекомунікаці йних послуг, що затверджує Ка бінет Міністрів України, зок рема: виконувати умови догов ору про надання телекомуніка ційних послуг у разі його укл адення, у тому числі своєчасн о оплачувати отримані ними т елекомунікаційні послуги.

Відповідно до ст. 68 Закону Ук раїни “Про телекомунікації” розрахунки за телекомуніка ційні послуги здійснюються н а умовах договору про наданн я телекомунікаційних послу г між оператором, провайдеро м телекомунікацій та спожива чем або без договору за готів кову оплату чи за допомогою к арток тощо в разі одержання с поживачем замовленої за пере доплатою (авансованої) послу ги за тарифами, затвердженим и згідно із законодавством.

Статтею 36 Закону встановлен а відповідальність споживач ів телекомунікаційних послу г, згідно якої споживачі теле комунікаційних послуг несут ь відповідальність за поруше ння норм цього Закону, Правил надання та отримання телеко мунікаційних послуг відпові дно до закону; у разі затримки плати за надані оператором, п ровайдером телекомунікацій ні послуги споживачі сплачую ть пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Н аціонального банку України, що діяла в період, за який нара ховується пеня; сплата спожи вачем пені, правомірне припи нення чи скорочення оператор ом, провайдером переліку тел екомунікаційних послуг не зв ільняє споживача від обов'яз ку оплатити надані йому теле комунікаційні послуги.

В зв' язку з прострочення м оплати наданих позивачем п ослуг у відповідача виникла заборгованість у розмірі 1 789,00 грн. за надані послуги зв' яз ку.

З огляду на наявність прост рочення грошового зобов' яз ання, позивач нарахував відп овідачу штрафні санкції у ро змірі 86,61 грн. пені, 15,88 грн. - 3% річ них, 92,15 грн. інфляційних збиткі в.

Згідно ст. 193 ГК України суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання го сподарських договорів засто совуються відповідні положе ння Цивільного кодексу Украї ни з урахуванням особливосте й, передбачених цим Кодексом . Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зоб ов'язання, враховуючи інтере си другої сторони та забезпе чення загальногосподарсько го інтересу. Порушення зобов 'язань є підставою для застос ування господарських санкці й, передбачених цим Кодексом , іншими законами або договор ом.

Згідно ч. 4 ст. 231 ГК України у р азі якщо розмір штрафних сан кцій законом не визначено, са нкції застосовуються в розмі рі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій мож е бути встановлено договором у відсотковому відношенні д о суми невиконаної частини з обов' язання або у певній, ви значеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов' язання незалежн о від ступеня його виконання , або у кратному розмірі до вар тості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 36 Закон у України “Про телекомунікац ії” від 18.11.03 № 1280-IV у разі затримк и плати за надані оператором , провайдером телекомунікац ійні послуги споживачі сплач ують пеню, яка обчислюється в ід вартості неоплачених посл уг у розмірі облікової ставк и Національного банку Україн и, що діяла в період, за який на раховується пеня. Сплата спо живачем пені, правомірне при пинення чи скорочення опера тором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг не звільняє споживача від о бов'язку оплатити надані йом у телекомунікаційні послуги .

Згідно здійсненого позив ачем розрахунку з відповідач а підлягає стягненню 86,61 грн. пе ні, з яким суд погоджується та вважає обґрунтованим.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник не звільняється ві д відповідальності за неможл ивість виконання ним грошово го зобов'язання.

Боржник, який прострочив ви конання грошового зобов'язан ня, на вимогу кредитора зобов 'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також три проц енти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом.

Суд погоджується з розраху нком суми інфляційних збиткі в в розмірі 92,15 грн. наданим поз ивачем і вважає його обґрунт ованим. Сума 3% річних розрахов ана позивачем відповідно до періодів прострочення та скл адає 15, 88 грн. підлягає стягненн ю з відповідача в силу положе нь закону.

Позивач звернувся до відп овідача з претензією від 15.12.2008р . № 32-18-3544 на суму 1 809,16 грн., однак від повідач відповіді на претенз ію не надав, суму боргу не спла тив.

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК Украї ни зобов'язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог ц ього Кодексу, інших актів цив ільного законодавства, а за в ідсутності таких умов та вим ог - відповідно до звичаїв діл ового обороту або інших вимо г, що звичайно ставляться.

Судом встановлено ненал ежне виконання відповідачем своїх зобов' язань за догов ором про надання послуг елек трозв' язку від 14.10.2003р., в зв' я зку з чим сума боргу з урахува нням штрафних санкцій склада є 1 983,65 грн. підлягає стягненню з відповідача у повному обсяз і.

Враховуючи вищенаведене, п озовні вимоги підлягають зад оволенню.

В зв' язку з задоволенням п озову, відповідно до ст. 49 ГПК У країни витрати по сплаті дер жавного мита в розмірі 102,00 грн. та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу в розмірі 312,50 грн. пі длягають стягненню з відпові дача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни господарський суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Укргазсервіс»(юрид. адреса: 040 73, м. Київ, вул. Куренівська, 2Б; р/ р 2605414 ВАТ АБ «Укргазбанк»в міс ті Києві, МФО 320478, з рахунку вияв леного під час виконання суд ового рішення, ідент. код 21670390) н а користь Відкритого акціоне рного товариства “Укртелеко м” в особі Інформаційно-розр ахункового центру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. М іста Шалетт, 1, рахунок №26000402028729 в К РД "Райффайзен Банк Аваль ", МФО 322904, ідентифікаційний код 01189910) суму основного боргу у роз мірі 1 789,00 грн. (одну тисячу сімс от вісімдесят дев' ять гриве нь), пеню у розмірі 86,61 грн. (вісім десят шість гривень 61 копійку ), 3% річних в сумі 15,88 грн. (п' ятна дцять гривень 88 копійок), 92,15 грн . (дев' яносто дві гривні 15 коп ійок) інфляційних збитків.

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «У кргазсервіс»(04073, м. Київ, вул. Ку ренівська, 2Б; р/р 2605414 ВАТ АБ «Укр газбанк»в місті Києві, МФО 320478, з рахунку виявленого під час виконання судового рішення, ідент. код 21670390) на користь Відк ритого акціонерного товарис тва “Укртелеком” в особі Інф ормаційно-розрахункового це нтру Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1, р ахунок №26000402028729 в КРД "Райффайз ен Банк Аваль", МФО 322904, іденти фікаційний код 01189910) 102,00 грн. (сто д ві гривні) державного мита та 312,50 грн. (триста дванадцять гри вень 50 копійок) витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Рішення набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня його пі дписання, оформленого відпов ідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя Р.І. Самсін

дата підписання ріше ння 07.08.2009

Дата ухвалення рішення31.07.2009
Оприлюднено28.07.2010
Номер документу6354818
СудочинствоГосподарське
Сутьст ягнення 1 983,65 грн

Судовий реєстр по справі —22/297

null від 08.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Іванченкова О.М.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 26.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 15.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Постанова від 16.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Шевкова Т.А.

Ухвала від 18.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Шевкова Т.А.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Шевкова Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні