Ухвала
від 17.01.2017 по справі 3/273-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

17.01.2017 Справа № 3/273-07

За скаргою: Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз", м. Київ на дії державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України ОСОБА_1

У справі:

за позовом Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", м. Київ

до Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз", м. Дніпропетровськ

про стягнення 109 989 352 грн. 99 коп.

За зустрічним позовом Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз", м. Дніпропетровськ до Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", м. Київ

про визнання догово

Суддя Ніколенко М.О.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2 - довіреність № 14-127 від 13.05.14;

від відповідача (скаржника): ОСОБА_3 - довіреність № 104 від 03.10.16;

від ДВС: ОСОБА_4 - довіреність № 20-22/301/20.3-03 ві

СУТЬ СПОРУ:

До господарського суду Дніпропетровської області 24.11.16 надійшла скарга Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз" на дії державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України ОСОБА_1, в якій скаржник просить визнати причину пропуску подання скарги поважною та поновити Публічному акціонерному товариству по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз" строк на її звернення

Ухвалою суду від 28.11.16 скаргу прийнято до розгляду та призначено у судове засідання на 07.12.16.

Ухвалою суду від 07.12.16 розгляд скарги відкладений до 19.12.16.

Ухвалою суду від 19.12.16 розгляд скарги відкладений до 17.01.17.

Представник позивача у судове засідання з'явився, надав пояснення на скаргу, відповів на поставленні питання.

Представник відповідача (скаржника) у судове засідання з'явився, надав пояснення на скаргу, відповів на поставленні питання.

Представник ДВС у судове засідання з'явився, надав пояснення на скаргу, відповів на поставлені питання.

Розглянувши подану скаргу суд встановив.

ПАТ Дніпропетровськгаз , 09.10.15, подано адміністративний позов про визнання протиправною та скасування постанови від 06.10.2015 року про стягнення з боржника виконавчого збору.

Але, після подання адміністративного позову, правова позиція висловлена Судовою палатою у цивільних справах Верховного суду України в постанові від 24 лютого 2016 року в справі №6-3077цс15 змінилася:

За приписами статті 383 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду зі скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їх права чи свободи.

Скарга на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби подається до суду, який видав виконавчий документ (частина друга статті 384 ЦПК України).

Справи за скаргами на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи посадової особи державної виконавчої служби розглядаються судом за загальними правилами ЦПК України з особливостями, встановленими статтею 386 цього Кодексу, за участю державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби, рішення, дії або бездіяльність якої оскаржуються.

За результатами розгляду скарги суд постановляє ухвалу (частина перша статті 387 ЦПК України).

Отже, якщо законом установлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи деррісавної виконавчої служби, то це виключає юрисдикцію адміністративних судів у такій категорії справ.

У зв'язку з наведеним ПАТ Дніпропетровськгаз причин строк звернення до господарського суду Дніпропетровської області був пропущений.

Право кожного на звернення до суду за захистом своїх прав і свобод закріплено в статті 55 Конституції України.

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України Про судоустрій і статус суддів кожному гарантується право на суд, захист його прав, свобод та законних інтересівзахист прав людини і основоположних свобод, в пункті 1 статті 6 якої закріплено право кожного на справедливий, публічний судовий розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безпосереднім судом.

Відповідно до статей 2, 3 Закону України Про судоустрій і статус суддів завданням суду є забезпечення кожному права на справедливий суд при здійсненні правосуддя на засадах верховенства права. Реалізація права на справедливий судовий розгляд передбачає, зокрема, забезпечення доступу до правосуддя. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією України та законами України. Європейський суд з прав людини трактує доступ до правосуддя як одне з фундаментальних прав людини і громадянина, яке випливає зі змісту права на справедливий, незалежний безсторонній суд, утворений на підставі закону.

Частиною 1 ст. 121-2 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Відповідно до ч.1 ст.53 ГПК України, за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

З матеріалів справи вбачається, що заявник строк для звернення до суду зі скаргою на бездіяльність державного виконавця позивачем було пропущено з поважних та незалежних від нього причин.

Тому, прохання ПАТ Дніпропетровськгаз про поновлення строку на подання скарги є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню .

Керуючись ст. ст. 86, 121-2 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Вимогу Дніпропетровськгаз про поновлення строку на подання скарги задовольнити.

Поновити строк ПАТ Дніпропетровськгаз на подання скарги на дії державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_5

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.01.2017
Оприлюднено31.01.2017
Номер документу64326397
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/273-07

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Постанова від 12.07.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Постанова від 23.03.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 09.03.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 02.02.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні