Ухвала
від 07.02.2017 по справі 1-170/2010
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-170/2010

Провадження № 5/342/1/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2017 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі :

головуючого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

засудженого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городенка заяву засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про звільнення від відбування покарання у звязку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 звернувся в суд із заявою, згідно якої просить звільнити його від відбування покарання у вигляді штрафу у розмірі 680 грн. за вироком Городенківського районного суду від 07.12.2010 року, у зв`язку із закінченням строків давності виконання вироку, який не було виконано.

В судовому засіданні засуджений ОСОБА_4 підтримав вищевказану заяву про звільнення його від відбування покарання у вигляді штрафу у розмірі 680 грн. за вироком Городенківського районного суду від 07.12.2010 року, у зв`язку із закінченням строків давності виконання вироку, який не було виконано, просив дану заяву задовільнити. Зазначив, що не ухилявся від сплати штрафу, жодних повідомлень про те, що йому необхідно сплатити штраф не отримував, місце проживання не змінював.

Прокурор не заперечив щодо задоволення заяви ОСОБА_4 .

Суд, дослідивши матеріали справи, повно, всебічно та об`єктивно оцінивши всі обставини справи, приходить до обґрунтованого переконання, що заяву ОСОБА_4 необхідно задовольнити виходячи з наступного.

Судом встановлено, що вироком Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 07.12.2010 року ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1ст.190 КК України та призначено покарання 680 грн. штрафу. Вирок набрав законної сили 23.12.2010 року.

Згідно довідки №30-16012017/26004, наданої Городенківським ВП Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській області, станом на 16.01.2017 року ОСОБА_4 нових злочинів не вчиняв.

Станом на час розгляду заяви штраф засуджений ОСОБА_5 не сплатив.

Кримінальне законодавство встановлює правило, згідно з яким звільненню від відбування покарання підлягають особи, відносно яких строки давності виконання обвинувального вироку закінчилися. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 80 КК України, особа звільняється від відбування покарання, якщо з дня набрання чинності обвинувальним вироком його не було виконано зокрема в такі строки: два роки - у разі засудження до покарання менш суворого, ніж обмеження волі.

Стаття 80 КК України передбачає нормативне регулювання інституту звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку та встановлює імперативні строки, сплив яких є безумовною підставою для звільнення засудженого від відбування призначеного йому покарання.

Правова природа вказаного виду звільнення від відбування призначеного покарання зумовлюється одностороннім обов`язком держави примусово реалізувати через спеціально уповноважені нею органи призначене особі покарання протягом певних строків. Особа, засуджена до певного виду покарання, не несе правового обов`язку застосовувати правообмеження, які входять до його змісту, сама до себе - це виключна одностороння компетенція спеціальних державних органів, які виконують покарання.

Водночас засуджена до певного виду покарання особа не може перебувати в потенційному очікуванні виконання покарання невизначений проміжок часу, у зв`язку із чим законодавчо встановлюються імперативні строки, сплив яких припиняє наявні між державою і засудженою особою кримінальні правовідносини, а отже, унеможливлює виконання покарання.

Окрім того, частиною третьою статті 80 КК України передбачено положення щодо зупинення перебігу строку давності у разі, якщо засуджений ухиляється від відбування покарання. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення засудженого для відбування покарання або з дня його затримання, а строки давності, передбачені пунктами 1-3 частини першої цієї статті, подвоюються.

У частині четвертій статті 80 КК України також передбачено положення про те, що перебіг давності переривається, якщо до закінчення строків, зазначених у частинах першій та третій цієї статті, засуджений вчинить новий середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення строку давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину.

Вказані положення свідчать, що держава втрачає право на виконання призначеного засудженому покарання лише у тих випадках, коли засуджений своєю поведінкою не перешкоджав процедурі його виконання.

За таких обставин застосування статті 80 КК України передбачає дослідження та встановлення судом трьох умов інституту звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку:

- закінчення зазначених у ст. 80 КК України строків;

- неухилення засудженого від відбування покарання;

- невчинення протягом встановлених ч.ч.1 та 3 ст. 80 КК України строків нового середньої тяжкості, тяжкого, або особливо тяжкого злочину.

Перебіг строку давності виконання обвинувального вироку починається з дня набрання чинності вироком суду.

Як достовірно встановлено у судовому засіданні вирок Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 07.12.2010 року за яким ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1ст.190 КК України та призначено покарання 680 грн. штрафу, набрав законної сили 23.12.2010 року.

За період часу з 07 грудня 2010 року засуджений ОСОБА_4 нового злочину не вчинив.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність в діях обвинуваченого ухилення від виконання вироку суду, суд виходив з наступного.

Главою 5 КВК України передбачено порядок виконання кримінального покарання у виді штрафу. Статтею 26 КВК України передбачається порядок заміни штрафу у разі його несплати.

Стаття 27 КВК України регламентує, що у разі якщо засуджений ухиляється від сплати штрафу, як основного покарання, він притягується до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

Наведеним нормам КВК відповідають норми КК України, де статтею 53 КК України передбачається поняття штрафу та підстави його заміни на інший вид покарання, а статтею 389 КК України передбачаються наслідки ухилення від виконання покарання у виді штрафу.

Виходячи з аналізу норм чинного законодавства, слід дійти до висновку, що несплата штрафу та ухилення від сплати штрафу не тотожні поняття і тягнуть за собою різні наслідки. З метою виконання вироку суду та невідворотності покарання за вчинення кримінального правопорушення законодавцем передбачено, що у разі неможливості сплатити штраф з певних об`єктивних причин, штраф повинен бути замінений на інше покарання. Ухилення від відбування покарання є дії засудженого, спрямовані на те, щоб уникнути приведення обвинувального вироку у виконання, зокрема виїзд з місця проживання, перехід на нелегальне становище, приховання доходів тощо. А за змістом ст. 389 КК України ухилення від виконання покарання у виді штрафу супроводжується прямим умислом, утворює склад злочину та тягне кримінальну відповідальність. Сюди не відносяться випадки, коли вирок не був виконаний з незалежних від засудженого причин (неналежне виконання своїх обов`язків працівниками державних органів, зміна чинного законодавства щодо визначення компетентних органів, які повинні виконувати покарання тощо).

Згідно відповіді Городенківського районного сектору Міграційної служби України в Івано-Франківській області №13/3343 від 16.12.2016 року встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , тобто місце проживання не змінював.

Як вбачається із матеріалів кримінальної справи, 30.05.2011 року, 16.12.2011 року, 26.03.2012 року, 30.11.2012 року, 10.04.2013 року, 30.10.2013 року, 13.12.2013 року та 15.03.2016 року ОСОБА_4 в порядку виконання вироку суду було направлено по місцю проживання пропозицію про сплату штрафу та роз`яснено наслідки несплати штрафу. Також в порядку виконання вироку суду 24.05.2011 року та 03.12.2013 року були направлені ВДВС Городенківського РУЮ виконавчі листи по кримінальній справі про обвинувачення ОСОБА_4 про стягнення штрафу у розмірі 680 грн. Проте на адресу суду 16.06.2011 року та 11.12.2013 року з ВДВС Городенківського РУЮ надійшли постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до провадження виконавчого документа) від 31.05.2011 та 09.12.2013 року.

Крім того, судом було направлено начальнику Городенківського районного сектору КВІ УДПтСУ в Івано-Франківській області для виконання вирок від 07.12.2010 року та розпорядження про виконання вироку. Однак, вирок від 07.12.2010 року Городенківським районним сектором КВІ УДПтСУ в Івано-Франківській області був повернутий на адресу Городенківського районного суду без виконання.

Суду не надано доказів того, що компетентними органами по виконанню покарання у виді штрафу вживалися заходи щодо з`ясування підстав з яких засуджений не сплачував штраф(чи не міг засуджений сплатити штраф з об`єктивних причин, чи в його діях був прямий умисел на несплату штрафу). З огляду на викладене, з врахуванням того, що сама по собі несплата штрафу не свідчить про ухилення від виконання вироку, суду не надано достовірних доказів того, що обвинувачений ухилявся від сплати штрафу, отже висновки суду з цього приводу не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

З огляду на викладене, враховуючи ту обставину, що засуджений за період з 07 грудня 2010 року жодного злочину не вчинив, факт ухилення від виконання вироку у суді не доведено, суд вважає, що строки виконання вироку, визначені ст. 80 КК України, закінчилися.

Існування в Кримінальному кодексі України звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків виконання покарання за вироком суду обумовлюється недоцільністю виконання обвинувального вироку, оскільки після спливу вказаних строків його виконання не може мати належного карального і превентивного впливу, а також тим, що невчинення засудженим у цей період нового злочину, як правило, свідчить про втрату ним суспільної небезпечності.

З врахуванням викладеного, на думку суду є всі законні підстави для задоволення заяви ОСОБА_4 про звільнення від покарання у зв`язку з закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

На підставі викладеного, керуючись ст. 53, п. 1 ч. 1 ст. 80 Кримінального кодексу України, ст. ст. 372, 537, 539 КПК України, ст.26, 27 КВК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву засудженого ОСОБА_4 про звільнення від покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку - задовольнити.

Звільнити засудженого ОСОБА_4 від покарання, призначеного на підставі вироку Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 07.12.2010 року у виді штрафу у розмірі 680 грн., у зв`язку із закінченням строку давності виконання обвинувального вироку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до апеляційного суду Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її оголошення через Городенківський районний суд Івано-Франківської області.

Суддя: ОСОБА_1

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.02.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу64575471
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-170/2010

Вирок від 07.07.2011

Кримінальне

Новопсковський районний суд Луганської області

Тарасов Д. С.

Постанова від 11.03.2010

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

Вирок від 27.08.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Постанова від 16.08.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Ухвала від 07.02.2017

Кримінальне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л.М.

Вирок від 09.12.2010

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Постанова від 01.12.2010

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Журибіда Б. М.

Вирок від 29.12.2010

Кримінальне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Постанова від 21.12.2010

Кримінальне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Вирок від 31.08.2010

Кримінальне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мацюк Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні