Постанова
від 26.10.2009 по справі 31/56-09
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛ ЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.2009 року Справа № 31/56-09

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

Головуючого судді: Павл овського П.П.,

суддів: Швець В.В. (допові дач), Чус О.В.

при секретарі судового зас ідання: Резниченко С.Ю.

за участю представників:

від відповідача : ОСОБА_2 , паспорт № НОМЕР_1 видан ий Царичанським районним ДМ У УМВС Дн.Обл. 05.11.97 р.

від третьої особи : Чивіт Т.В., довіреність № 4 від 14.01.09 р .

Представник відповідача у судове засідання не з"явився , про час та місце розгляду спр ави повідомлений належним ч ином.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Відкритого акц іонерного товариства виробн ичо-постачальницьке підприє мство “Геос”, місто Дніпропе тровськ на рішення гос подарського суду Дніпропетр овської області від 30 липня 2009 року у справі №31/56-09;

за позовом , Відкритого акціонерного товариства вир обничо - постачальницьке під приємство “Геос”, місто Дніп ропетровськ;

до відповідача , Приватн ого підприємця ОСОБА_2, мі сто Під городнє;

третя особа , Підгородне нська міська рада Дніпропетр овського району Дніпропетро вської області, місто Під гор однє;

про усунення перешкод у користуванні земельної діля нки.

В С Т А Н О В И В:

Позивач, ВАТ ВПП “Геос”, зве рнувся до господарського суд у з позовом, в якому просить су д, зобов' язати ПП ОСОБА_2 усунути перешкоди у користу ванні земельною ділянкою за адресою: Дніпропетровська об ласть, Дніпропетровський рай он, місто Підгородне, вулиця Г еологів, 2, кадастровий номер з емельної ділянки 1221411000020150001, шляхо м звільнення ії по межі від лі т. Д до літ. Е, від точки 14 до точк и 2, та знесення за власний рах унок паркану лінійного типу з білої силікатної цегли, заг альна довжина паркану 19,05 метр ів.

Позовні вимоги мотивовані тим, що в 2007 році відповідач, як власник суміжної земельної ділянки, в порушення земельн ого законодавства, без будь-я кого погодження та отримання дозволу з боку позивача побу дував капітальний паркан лін ійного типу з білої силікатн ої цегли та зменшив площу оре ндованої позивачем земельно ї ділянки приблизно на 76 м2, на т ериторії, яку відведено відп овідно до названого договору оренди позивачу.

Крім того позивач зазначає , що договір оренди земельної ділянки, укладений між сторо нами не розірвано, податок на землю обчислюється та сплач ується позивачем в передбаче ному договором та Законом по рядку.

Рішенням господарського с уду у справі №31/56-09 від 30 липня 2009 р оку (суддя Єременко А.В.) в задо воленні позовних вимог відмо влено.

Приймаючи спірне рішення г осподарський суд виходив з т ого, що рішенням Підгороднен ської міської ради XXVIII сесії V с кликання від 5 червня 2009 року №3 484- XXVIII/V “Про скасування договор у оренди земельної ділянки В АТ ВПП “Геос”, відповідно до с татті 26 Закону України “Про мі сцеве самоврядування в Украї ні” та статей 31, 32 Закону Україн и “Про оренду землі”, скасова но договір оренди земельної ділянки, позивачем.

Крім того господарським су дом було встановлено, що відп овідно до наданих до матеріа лів справи копій договорів к упівлі-продажу від 31 грудня 2004 pоку, від 21 вересня 2005 року та від 21 березня 2007 pоку, позивач не є в ласником об' єктів нерухомо го майна, для розміщення яких йому в оренду була передана з емельна ділянка згідно догов ору оренди.

Позивач не погодившись з рі шенням господарського суду п одав апеляційну скаргу.

Вважає, що воно винесено з п орушенням закону.

Господарський суд при вине сенні рішення неповно з' ясу вав усі обставини справи том у неправильно застосував нор ми матеріального та процесуа льного права.

Позивач просить спірне ріш ення скасувати та задовольни ти позовні вимоги посилаючис ь на те, що не застосування суд ом заходу щодо забезпечення позову, а саме заборони іншим особам вчиняти дії, що стосую ться предмета спору, мало нас лідком можливість прийняття органом місцевого самовряду вання незаконного рішення пр о скасування договору оренди земельної ділянки та в подал ьшому призвело до винесення судом неправильного рішення .

На апеляційну скаргу відпо відач та третя особа надали в ідзиви у яких посилається н а те, що висновки, викладені в апеляційній скарзі безпідст авні і не обґрунтовані, тому п росить рішення залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Розглянувши апеляційну ск аргу, заслухавши представник ів сторін, Дніпропетровський апеляційний господарський с уд, вважає необхідним в задов олені апеляційної скарги від мовити, рішення місцевого го сподарського суду Дніпропет ровської області залишити бе з змін.

Відмовляючи в задоволені а пеляційної скарги судова кол егія виходила з наступного:

Господарським судом у судо вому засіданні було встановл ено, що на підставі рішення Пі дгородненської міської ради VII сесії XXIV скликання від 30 січн я 2003 року між Підгородненсько ю міською радою, орендодавце м, та ВАТ ВПП “Геос”, орендарем , 16 липня 2003 року був укладений д оговір оренди земельної діля нки.

Відповідно до умов якого ві дповідач отримав в оренду зе мельну ділянку загальною пло щею 0,233 га по вулиці Геологів, 2 у місті Підгородньому строком на 15 років для комерційного в икористання, розміщення мага зину та ковбасного цеху.

16 липня 2003 року між сторонами договору оренди було складе но акт про передачу та прийом земельної ділянки в натурі.

11березня 2005 року згідно заяв и голови правління ВАТ ВПП “Г еос” Чухнова Л.А., рішення м Підгородненської міської р ади XXVII сесії IV скликання №1054-27/IV, н а підставі статей 120, 140 Земельн ого кодексу України, підпунк ту 34 пункту 1 статті 26, підпункт у 8 пункту 1 статті 33 Закону Укра їни “Про місцеве самоврядува ння в Україні”, земельна діля нка загальною площею 809 м2, вилу чена за договором оренди ВАТ ВПП “Геос” у зв' язку з прода жем ковбасного цеху, який зна ходиться на даній земельній ділянці за адресою вулиця Ге ологів, 2 у місті Підгороднє.

В продовж цього позивач зве рнувся до Підгородненської м іської ради листом №17 від 7 сер пня 2007 року з проханням розірв ати договір оренди земельної ділянки №58 від 5 серпня 2003 року, про передачу земельну ділянк у загальною площею 0,1521 га в кор истування громадянці ОСОБ А_5 відповідно до укладеног о договору купівлі-продажу № 2755 від 21 березня 2007 року.

Відповідно до статті 26 Зако ну України “Про місцеве само врядування в Україні”, стате й 93, 120 Земельного Кодексу Украї ни, рішенням Підгородненсько ї міської ради XIII сесії V склика ння №1246-XIII/ V від 14 вересня 2007 року з гідно заяви ПП ОСОБА_5, зем ельна ділянка загальною площ ею 0,1280 га по вулиці Геологів, 2 у місті Підгородньому, яка нал ежала позивачу, ВАТ ВПП “Геос ”, вилучена та прийнята в кому нальну власність Підгородне нської міської ради.

Відповідно до пункту 2 прийн ятого рішення дана земельна ділянка була виділена громад янці ОСОБА_5, якій надано д озвіл на складання проекту п ередачі земельної ділянки в оренду на підставі договору купівлі-продажу № 2755 від 21 бере зня 2007 року.

Відповідно до статті 26 Зако ну України “Про місцеве само врядування в Україні” та ста тей 31, 32 Закону України “Про оре нду землі”, рішенням Підгоро дненської міської ради XXVIII сес ії V скликання № 3484- XXVIII/V від 5 червн я 2009 року “Про скасування дого вору оренди земельної ділянк и ВАТ ВПП “Геос”, скасовано до говір оренди земельної ділян ки.

Судова колегія погоджуєть ся з висновком господарськог о суду про відмову в задоволе ні позовних вимог.

Оскільки відповідно до ста тті 31 Закону України “Про орен ду землі” передбачено, що дог овір оренди землі припиняєть ся в разі:

закінчення строку, на який й ого було укладено; викупу зем ельної ділянки для суспільни х потреб та примусового відч уження земельної ділянки з м отивів суспільної необхідно сті в порядку, встановленому законом;

поєднання в одній особі вла сника земельної ділянки та о рендаря;

смерті фізичної особи - орен даря, засудження його до позб авлення волі та відмови осіб , зазначених у статті 7 цього З акону, від виконання 4 укладен ого договору оренди земельно ї ділянки;

ліквідації юридичної особ и - орендаря.

Договір оренди землі припи няється також в інших випадк ах, передбачених законом.

Договір оренди землі може б ути розірваний за згодою сто рін. На вимогу однієї із сторі н договір оренди може бути до строково розірваний за рішен ням суду в порядку, встановле ному законом.

Розірвання договору оренд и землі в односторонньому по рядку не допускається, якщо і нше не передбачено законом а бо цим договором.

Як було встановлено у судов ому засіданні позивач зверну вся до Підгородненської місь кої ради лист за вихідним №17 в ід 7 серпня 2007 року з проханням розірвати договір оренди зем ельної ділянки №58 від 5 серпня 2003 року, у зв' язку з продажем магазину та ковбасного цеху, та передати земельну ділянк у загальною площею 0,1521 га в кор истування громадянці ОСОБ А_5 відповідно до договору к упівлі-продажу №2755 від 21 березн я 2007 року.

Згідно заяви нового власни ка ковбасного цеху ОСОБА_6 та нового власника магазину ОСОБА_7 рішенням сесії Пі дгородненської міської ради №1481 від 16 листопада 2007 року, та се сії №1246 від 14 вересня 2007 року зем лю з договору оренди №58 від 1 ли пня 2003 року було вилучено та на дано дозвіл новим власникам на складання проектів відвед ення земельних ділянок в оре нду.

Відповідно до статті 26 Зако ну України “Про місцеве само врядування в Україні” та ста тей 31, 32 Закону України “Про оре нду землі”, рішенням Підгоро дненської міської ради XXVIII сес ії V скликання № 3484- XXVIII/V “Про скас ування договору оренди земел ьної ділянки ВАТ ВПП „Геос” в ід 5 червня 2009 року договір орен ди земельної ділянки було ск асовано.

Відповідно до частини 3 стат ті 30 Земельного кодексу перех ід права користування земель ною ділянкою, на якій знаходя ться будівлі та споруди, не ст авить у залежність від того, п ередані ці будівлі та споруд и безоплатно чи за відповідн у плату (наприклад, у випадку к упівлі-продажу будівлі).

Разом з переходом права вла сності на будівлю чи споруду новий власник або землекори стувач набуває права і обов' язки, визначені статтями 39, 40 Зе мельного кодексу України, що також визначено пунктом 3 Роз ' ясненнями Вищого арбітраж ного суду України №02-5/743 від 27 че рвня 2001 pоку “Про деякі питання практики вирішення спорів, п ов' язаних із захистом права власності на землю і землеко ристування”.

Судова колегія вважає, що пі сля розірвання вищевказаног о договору позивач не має пра ва на користування земельною ділянкою на якій він просить усунути перешкоди, а також не має ніяких юридичних підста в висувати позовні вимоги ст осовно усунення перешкод у к ористуванні вищевказаною зе мельною ділянкою.

Посилання позивача на не за стосування господарським су дом заходів забезпечення поз ову є безпідставним оскільки вживання забезпечення позов у є правом суду а не обов' язк ом.

Крім того не застосування з абезпечення позову позиваче м не оскаржувалось.

Тому судова колегія вважає , що позивач погодився з висно вком господарського суду про не забезпеченням позову і не має права на це посилатися.

З врахуванням вищевикладе ного судова колегія вважає а пеляційну скаргу залишити б ез задоволення, рішення зали шити без змін.

На підставі наведеного та к еруючись статтями 99, 101-103, 105 ГПК У країни суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Відкрит ого акціонерного товариства виробничо-постачальницьке п ідприємство “Геос”, місто Дн іпропетровськ, залишити без задоволення.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 30 липня 2009 року у справі №31 /56-09, залишити без змін.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я і може бути оскаржена в каса ційному порядку до Вищого Го сподарського суду України.

Головуючий П.П . Павловський

Судді В.В . Швець

О.В. Чус

З оригіналом згідно

Помічник судді О.В. Чабаненко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.10.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу6523000
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/56-09

Постанова від 10.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 30.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 26.10.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець Віктор Володимирович

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Рішення від 07.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Постанова від 13.10.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мирошниченко М.А.

Рішення від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В.М.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Ухвала від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Ухвала від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні