Постанова
від 10.02.2010 по справі 31/56-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2010 р. № 31/56-09

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Божок В.С.- головуючого,

Костенко Т.Ф.,

Рогач Л.І.

розглянувши матеріали

касаційної скарги відкритого акціонерного товариства виробничо-постач альницьке підприємство "Геос "

на постанову Дніпропетровського апел яційного господарського суд у від 26.10.2009

у справі господарського суду Дніп ропетровської області

за позовом відкритого акціонерного товариства виробничо-постач альницьке підприємство "Геос "

до приватного підприємця О СОБА_4

Підгородненська міська ра да Дніпропетровського район у Дніпропетровської області м. Підгорне

про усунення перешкод у корис туванні земельної ділянки

в судовому засіданні взял и участь представники:

від позивача: не з' явились

від відповідача: ОСОБА_5 - підприємець

від 3-ої особи: не з' явились

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 30.07.2009 госпо дарського суду Дніпропетров ської області (суддя: Єременк о А.В.) у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою від 26.10.2009 Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду (судді: Павл овський П.П.- головуючий, Шве ць В.В., Чус О.В.) рішення в ід 30.07.2009 господарського суду Д ніпропетровської області за лишено без змін.

Судові рішення мотивовані тим, що після розірвання дого вору оренди земельної ділянк и позивач не має права корист ування земельною ділянкою то му не має ніяких юридичних пі дстав пред' являти позовні в имоги стосовно усунення пере шкод у користуванні спірної земельною ділянкою.

Не погоджуючись з судовим и рішеннями відкрите акціоне рне товариство виробничо-пос тачальницьке підприємство "Г еос" звернулось до Вищого гос подарського суду України з к асаційною скаргою і просить їх скасувати, посилаючись на те, що судами порушені норми м атеріального та процесуальн ого права, зокрема, ст. 104 Господ арського процесуального код ексу України. Про скасування договору оренди земельної д ілянки від 16.07.2003 органи місцево го самоврядування ВАТ ВПП "Ге ос" не повідомляли, акт прийом у-передачі про повернення зе мельної ділянки не складався , а підприємство продовжує сп лачувати земельний податок.

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и в касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального і процесуального права при ви несенні оспорюваного судово го акта, знаходить необхідни м у задоволенні касаційної с карги відмовити.

Господарськими судами вст ановлено, що на підставі ріше ння Підгородненської місько ї ради VII сесії XXIV скликання від 30.01.2003 Підгородненською місько ю радою (орендодавцем) та ВАТ В ПП "Геос" (орендарем) 16.07.2003 укладе но договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов я кого відповідач отримав в ор енду земельну ділянку загаль ною площею 0,233 га по АДРЕСА_1 строком на 15 років для комерц ійного використання, розміще ння магазину та ковбасного ц еху.

16.07.2003 між сторонами договору оренди складено акт прийманн я-передачі земельної ділянки в натурі.

Рішенням Підгородненської міської ради XXVII сесії IV склика ння №1054-27/IV від 11.03.2005, земельна діля нка загальною площею 809 м2, вилу чена з договору оренди уклад еного з ВАТ ВПП "Геос" у зв' яз ку з продажем ковбасного цех у, який знаходиться на даній з емельній ділянці за адресою АДРЕСА_1.

Рішенням Підгородненської міської ради ХІІІ сесії V скли кання від 14.09.2007 №1246-ХІІІ/V, земельн а ділянка загальною площею 0, 1 280 га по АДРЕСА_1, також вилу чена з договору оренди уклад еного з ВАТ ВПП "Геос" та прийн ята в комунальну власність П ідгородненської міської рад и. Пунктом 2 даного рішення зе мельна ділянка виділена ОС ОБА_8 та надано дозвіл на скл адання проекту передачі земе льної ділянки в оренду згідн о договору купівлі-продажу в ід 21.03.2007 за №2755.

Рішенням Підгородненської міської ради XXVIII сесії V склика ння №3484- XXVIII/V від 05.06.2009 "Про скасуван ня договору оренди земельної ділянки ВАТ ВПП "Геос", відпов ідно до ст. 26 Закону України "Пр о місцеве самоврядування в У країні" та ст. 31, 32 Закону Україн и "Про оренду землі", скасовано договір оренди земельної ді лянки на підставі заяви в.о. го лови правління ВАТ ВПП "Геос" у зв' язку з продажем магазин у № 5 та ковбасного цеху.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 120 Земе льного кодексу України (в ред акції яка діяла на час виникн ення правовідносин) при пере ході права власності на буді влю і споруду право власност і на земельну ділянку або її ч астину може переходити на пі дставі цивільно-правових уго д, а право користування - на пі дставі договору оренди.

При відчуженні будівель та споруд, які розташовані на ор ендованій земельній ділянці , право на земельну ділянку ви значається згідно з договоро м оренди земельної ділянки.

Обов'язок рад відвести земе льну ділянку у власність або у користування необхідно ві дрізняти від їх обов'язку офо рмити право на земельну діля нку, якщо воно виникло у зв'язк у з переходом права на будівл ю і споруду, приватизацією об 'єктів незавершеного будівни цтва або внаслідок укладення передбачених законом цивіль но-правових угод (міна, дарува ння, купівля і под.), а також кол и земельну ділянку було нада но підприємству чи організац ії до введення в дію Земельно го кодексу України.

У відповідних випадках при нагідно мати на увазі, що част ина третя статті 30 Земельного кодексу не ставить перехід п рава користування земельною ділянкою, на якій знаходятьс я будівлі та споруди, у залежн ість від того, передані ці буд івлі та споруди безоплатно ч и за відповідну плату (наприк лад, у випадку купівлі-продаж у будівлі). Разом з переходом п рава власності на будівлю чи споруду новий власник або зе млекористувач набуває прав і обов'язків, визначених статт ями 39, 40 Земельного кодексу Укр аїни.

За ст. 31 Закону України "Про о ренду землі" договір оренди з емлі припиняється в разі, зак інчення строку, на який його б уло укладено; викупу земельн ої ділянки для суспільних по треб та примусового відчужен ня земельної ділянки з мотив ів суспільної необхідності в порядку, встановленому зако ном; поєднання в одній особі в ласника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної ос оби - орендаря, засудження йог о до позбавлення волі та відм ови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди з емельної ділянки; ліквідації юридичної особи - орендаря; ві дчуження права оренди земель ної ділянки заставодержател ем; набуття права власності н а житловий будинок, будівлю а бо споруду, що розташовані на орендованій іншою особою зе мельній ділянці.

Договір оренди землі припи няється також в інших випадк ах, передбачених законом.

За змістом ч. 1 ст. 124 Земельног о кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здій снюється на підставі рішення відповідного органу виконав чої влади або органу місцево го самоврядування чи договор у купівлі-продажу права орен ди земельної ділянки (у разі п родажу права оренди) шляхом у кладення договору оренди зем ельної ділянки.

Таким чином, господарські с уди обґрунтовано дійшли висн овку, що оскільки договір оре нди земельної ділянки від 16.07.20 03 скасовано рішенням Підгоро дненської міської ради, на пі дставі заяви позивача, то він не має права користуватись з емельною ділянкою на якій пр осить усунути перешкоди та н е має підстав заявляти позов ні вимоги стосовно усунення перешкод у користуванні земе льною ділянкою, яка як встано влено господарськими судами , не знаходиться у нього в орен ді чи користуванні відповідн о до чинного законодавства У країни. Тобто, у позивача відс утнє право чи охоронюваний з аконом інтерес, який порушен о та на захист якого подано по зов.

Зважаючи на викладене, коле гія суддів вважає, що господа рськими судами дана правильн а юридична оцінка обставинам справи, тому судові рішення в ідповідають чинному законо давству України та обставина м справи і підстав для їх ска сування немає.

На підставі викладеного, к еруючись ст. 1115, п.1 ст. 1119, ст.11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні касацій ної скарги відмовити.

Постанову від 26.10.2009 Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду зі справи № 31/56-09 залишити без змін.

Головуючий В.С. Божок

Судді Т.Ф. Ко стенко

Л.І . Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення10.02.2010
Оприлюднено23.03.2010
Номер документу8210395
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/56-09

Постанова від 10.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 30.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Постанова від 26.10.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець Віктор Володимирович

Ухвала від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Рішення від 07.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Постанова від 13.10.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мирошниченко М.А.

Рішення від 13.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В.М.

Ухвала від 26.03.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Ухвала від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко А.В.

Ухвала від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лєсогоров В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні