Постанова
від 07.06.2017 по справі 20/144(10)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2017 року Справа № 20/144(10)

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді:Удовиченка О.С., суддів:Панової І.Ю., Ткаченко Н.Г. розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мотор Сіті Нова" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 09.02.2017 у справі№ 20/144(10) господарського суду Львівської області за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Мотор Сіті Нова" до відповідачів 1.Відкритого акціонерного товариства "Пасавтопром" 2.Обласного комунального підприємства Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Приватного акціонерного товариства "Завод комунального транспорту" провизнання договору купівлі-продажу дійсним та зобов'язання зареєструвати право власності на нерухоме майно в судовому засіданні взяли участь представники :

ПАТ "Укрексімбанк"Федулов Ю.В. ТОВ "Мотор Сіті Нова" ВАТ "Пасавтопром"Святюк С.П., Заболотна Д.П. Козій В.Ю. В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарського суду Львівської області від 17.01.2011 (суддя Манюк П.Т.) позовні вимоги задоволено повністю. Визнано договір купівлі-продажу нерухомого майна від 24.09.2010, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Мотор Сіті Нова" та Відкритим акціонерним товариством "ПАСАВТОПРОМ" дійсним; зобов'язано Обласне комунальне підприємство Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Мотор Сіті Нова" право власності на нерухоме майно, а саме на виробниче приміщення корпусу №6, площею 20469,2м 2 , що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 45.

Поставною Львівського апеляційного господарського суду від 26.04.2012 (колегія суддів у складі головуючого судді Малех І.Б., суддів Юркевича М.В., Кузя В.Л.) апеляційну скаргу прокуратури м. Львова в інтересах держави в особі СДПІ по роботі з великими платниками податків залишено без задоволення, рішення господарського суду Львівської області від 17.01.2011 залишити без змін.

Оскаржуваною постановою Львівського апеляційного господарського суду від 09.02.2017 (колегія суддів: Матущак О.І., Дубник О.П., Срипчук О.С.) рішення господарського суду Львівської області від 17.01.2011 скасовано та прийнято нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено, здійснено розподіл судових витрат.

ТОВ "Мотор Сіті Нова" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 09.02.2017, рішення господарського суду Львівської області від 17.01.2011 залишити без змін.

В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права при винесенні оскаржуваної постанови.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Статтею 6 Конституції України визначено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Відповідно до ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є обов'язковість судового рішення.

В силу ст.91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Таким чином, чинний Господарський процесуальний кодекс України не передбачає можливості оскарження до апеляційного господарського суду рішення суду першої інстанції, якщо воно було предметом розгляду суду апеляційної інстанції та набрало законної сили, а органи судової влади здійснюють свої повноваження відповідно до законів України.

Як вбачається, з матеріалів справи ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" звернулося до Львівського апеляційного господарського суду в порядку ст.91 ГПК України.

Як зазначено вище, за приписами вказаної норми скаргу мають право подати не лише сторони у справі, а і особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення, що стосується їх прав і обов'язків. Але вказаними особами така апеляційна скарга може бути подана лише до здійснення апеляційного перегляду рішення місцевого господарського суду, до набрання ним законної сили. Подання апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції після здійснення ним апеляційного розгляду унеможливлює її розгляд, оскільки в такому випадку проводиться перевірка з точки зору законності уже існуючої постанови суду апеляційної інстанції, а такими повноваженнями чинний Господарський процесуальний кодекс України апеляційний господарський суд не наділяє.

Таким чином, скасувавши у апеляційному порядку рішення місцевого суду, Львівський апеляційний господарський суд вийшов за межі своїх повноважень.

За таких обставин, постанова Львівського апеляційного господарського суду від 09.02.2017 підлягає скасуванню, а справа підлягає передачі на новий апеляційний розгляд до Львівського апеляційного господарського суду.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мотор Сіті Нова" задовольнити частково.

Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 09.02.2017 у справі №20/144(10) скасувати.

Справу передати на новий апеляційний розгляд до Львівського апеляційного господарського суду.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді І.Ю. Панова

Н.Г. Ткаченко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення07.06.2017
Оприлюднено13.06.2017
Номер документу67058636
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/144(10)

Ухвала від 30.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 10.08.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Постанова від 07.06.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 24.05.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 16.05.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 18.04.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 17.02.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Матущак О.І.

Постанова від 09.02.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Матущак О.І.

Ухвала від 12.01.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Матущак О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні