Ухвала
від 16.06.2017 по справі 646/4078/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/4078/17

№ провадження 1-кс/646/3032/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.06.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області юриста 2 класу ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження №42017220000000221 від 13.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури області юрист 2 класу ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в межах матеріалів досудового розслідування Старший слідчий першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури області юрист 2 класу.

В обґрунтування свого клопотання прокурор зазначив, що в провадженні слідчого управління прокуратури Харківської області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42017220000000221 від 13.03.2017, за фактом зловживання посадовими особами митної служби ДФС своїм службовим становищем в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та пов*язаних із ним наступних юридичних осіб: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ФОП « ОСОБА_5 », ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_8 », ФОП « ОСОБА_9 », ФОП « ОСОБА_10 », ФОП « ОСОБА_11 », ФОП « ОСОБА_12 », ФОП « ОСОБА_13 », ФОП « ОСОБА_14 », ФОП « ОСОБА_15 », ФОП « ОСОБА_16 », ФОП « ОСОБА_17 », ФОП « ОСОБА_18 »., ФОП « ОСОБА_19 », ФОП « ОСОБА_20 ».

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЕГРПОУ: НОМЕР_1 , яке зареєстроване та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та низка підконтрольних їм суб`єктів господарювання, діючи від свого імені, здійснюють ввезення на митну територію України товарно-матеріальних цінностей (електроінструмента) з Китайської народної республіки. В подальшому, з метою заниження митної вартості ввезеної продукції митним органам надаються підробні документи (інвойс, ЦМР, пакувальний лист), які містять завідомо недостовірні відомості з приводу підприємств, яким фактично ввозиться товар, найменування та кількості товарів, що ввозяться на митну територію України, внаслідок чого відбувається заниження митної вартості та фактурної ціни товару.

В свою чергу посадові особи митних органів, усвідомлюючи недостовірний характер відомостей, що надають суб*єкти господарювання, маючи на меті одержання неправомірної вигоди, не вживають передбачених законодавством заходів щодо огляду товарів, виявлення у супровідних документах невідповідностей фактичним обставинам, внаслідок чого державному бюджету спричиняються збитки.

У подальшому розмитнені ТМЦ проходять через ланцюг фіктивних підприємств, підконтрольних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та розповсюджуються на території м.Харкова та Харківської області через мережу Інтернет магазинів, розташованих на Інтернет сайті ІНФОРМАЦІЯ_4 , який використовує ip-адресу НОМЕР_2 , розміщену на серверному обладнанні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код НОМЕР_3 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 .

Водночас сплата за розміщення веб - сайтів та реєстрація доменних імен здійснюється підконтрольною посадовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » компанією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , а отримання готівкових коштів та доставку товарів здійснюється за допомогою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 .

З метою досягнення мети кримінального провадження та встановлення суб`єктів господарювання, причетних до протиправної діяльності, направленої на ухилення від сплати обов`язкових митних платежів шляхом проведення імпортних операцій від свого імені та подальшому ввезенні на територію України товарно-матеріальних цінностей, а також встановлення відповідності ввезених на митну територію товарів фактично реалізованим кінцевому набувачу, слідчий клопоче про тимчасовий доступ до інформації, що міститься на серверному обладнанні вищевказаного суб`єкта господарювання, а саме: реквізити осіб, з якими укладений договір про надання послуг з обслуговування веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_4 , реквізити договорів, час обслуговування вищевказаних сайтів на потужностях хостинг-провайдера; IP адміністратора ресурсів; номера та реквізити банківських рахунків та платіжних систем, з яких здійснювалась оплата при створенні сайтів та їх подальшого обслуговування; номери телефонів замовника (власника) сайтів та осіб, які уповноважені на проведення коригування інформації на вищевказаному сайті; умови обслуговування по даним сайтам; повний масив даних, який був розміщений на серверах з моменту обслуговування сайтів до теперішнього часу; інформацію про авторизованих користувачів веб-сайтів (в тому числі логіни і паролі, IP адреси кінцевого обладнання даних користувачів та контактну інформацію (телефони, e-mail)

Вищевказана інформація перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 .

Слідчий вважає, що відповідно до положень ст. 160 КПК України зазначені у клопотанні документи мають значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме: фактів здійснення телефонних дзвінків та адреси базових станцій, через які здійснювались ці з`єднання. Отримані відомості можуть бути використані, як докази в кримінальному провадженні та іншим способом неможливо довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації від операторів зв`язку та встановити місцезнаходження осіб, що скоїли злочин. В інший спосіб довести обставини кримінального правопорушення, без вилучення вищевказаних речей та документів неможливо.

Слічдий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши слідчого, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч.5,6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя встановив, що одержати зазначені документи іншими способами не можливо, оскільки згідно зі ст.9 Закону України «Про телекомунікації» охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються технічними засобами, телекомунікацій, та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантуються Конституцією ( 254к/96-ВР ) та законами України.

Зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом. Оператори, провайдери телекомунікацій зобов`язані вживати відповідно до законодавства технічних та організаційних заходів із захисту телекомунікаційних мереж, засобів телекомунікацій, інформації з обмеженим доступом про організацію телекомунікаційних мереж та інформації, що передається цими мережами.

Як вбачається із клопотання, документи про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки вказана інформація може бути використана як доказ у кримінальному провадженні, та іншим способом неможливо довести вказані обставини.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що необхідна інформація перебуває у володінні юридичної особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код НОМЕР_3 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_2 , та сама по собі має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого обґрунтовано та підлягає задоволенню.

Фіксування процесу технічними засобами відповідно до положень статті 107 КПК України не здійснювалось.

Керуючись ст. ст. 131-132, 159-166, 309 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області юриста 2 класу ОСОБА_4 задовольнити.

Надати слідчому у кримінальному провадженні ОСОБА_4 та процесуальному керівнику - прокурору групи прокурорів у кримінальному провадженні ОСОБА_21 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( АДРЕСА_2 ), а саме: інформації щодо веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_4 :

- Реквізити осіб (прізвище, ім`я по-батькові, адреса реєстрації, телефони), з якими укладений договір про надання послуг з обслуговування веб-сайту, реквізити договорів, час обслуговування вищевказаного сайту на потужностях хостинг-провайдера;

-IP адміністратора ресурсу;

-Номера та реквізити банківських рахунків та платіжних систем, з яких здійснювалась оплата при створенні сайту та його подальшого обслуговування;

-Номери телефонів замовника (власника) сайту та осіб, які уповноважені на проведення коригування інформації на вищевказаному сайті;

-Умови обслуговування по даному сайту;

- Повний масив даних, який був розміщений на сервері з моменту обслуговування сайту до теперішнього часу;

-Інформацію про авторизованих користувачів веб-сайту (в тому числі логіни і паролі, IP адреси кінцевого обладнання даних користувачів та контактну інформацію (телефони, e-mail)

з можливістю копіювання вказаної інформації.

Строк дії ухвали один місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу67644284
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження №42017220000000221 від 13.03.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —646/4078/17

Ухвала від 24.10.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 20.10.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 11.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 11.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 16.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 16.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 12.06.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні