Ухвала
від 14.07.2017 по справі 909/386/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

за результатами попереднього засідання

14 липня 2017 р. Справа № 909/386/16 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., за участю розпорядника майна ОСОБА_1, представника боржника ОСОБА_2, представника АТ "Єврогазбанк" ОСОБА_3, представника ДПІ у м. Івано-Франківську ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе",

в с т а н о в и в:

ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 16 травня 2016 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Есенсе"; введено процедуру розпорядження майном боржника; розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1; попереднє засідання призначено на 05 липня 2016 р.

Оголошення про порушення справи про банкрутство ТОВ "Есенсе" було розміщено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет 16 травня 2016 р. згідно з вимогами Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженого постановою пленуму Вищого господарського суду України № 16 від 17 грудня 2013 р.

05 липня 2016 р., попереднє судове засідання не відбулось у зв'язку із надходженням апеляційної скарги АТ "Єврогазбанк" на ухвалу про порушення провадження у даній справі та направленням матеріалів справи № 909/386/16 до Львівського апеляційного господарського суду.

У зв'язку з тим, що 22 січня 2017 р. закінчився термін повноважень судді Стефанів Т. В., 03 березня 2017 р. здійснено повторний автоматизований розподіл справи № 909/386/16, за результатами якого справу передано на розгляд судді Ткаченко І. В.

Провадження у справі про банкрутство ТОВ "Есенсе" суд неодноразово зупиняв у зв'язку із оскарженням АТ "Єврогазбанк" ухвали про порушення провадження у даній справі.

12 червня 2017 р., суд поновив провадження у даній справі та призначив її до розгляду на 30 червня 2017 р.

30 червня 2017 р., попереднє засідання суд відклав на 14 липня 2017 р.

Представники кредиторів ТОВ "Енергостройінвест", ТОВ "Вілік Буд" та ПрАТ "Інвестиційна компанія "Енерго-Проект" в судове засідання не з'явились, про причини неявки суду не повідомили.

Представник ініціюючого кредитора в судове засідання не з'явився, однак подав через канцелярію суду клопотання про розгляд справи без його участі.

В судовому засіданні суд прийняв до розгляду заяву АТ "Єврогазбанк" від 13 липня 2017 р. про доповнення прохальної частини заяви АТ "Єврогазбанк" з грошовими вимогами до боржника пунктом 3: включити грошові вимоги АТ "Єврогазбанк" до ТОВ "Есенсе" до реєстру вимог кредиторів.

На виконання ухвали від 16 травня 2016 р. розпорядник майна подав суду повідомлення щодо розгляду вимог кредиторів та реєстр вимог кредиторів ТОВ "Есенсе".

Згідно з ч. 1 ст. 23 ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Так, після опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство ТОВ "Есенсе" до суду, боржника та розпорядника майна звернулись кредитори: ТОВ "Трускавецьінвест", ТОВ "Енергостройінвест", ДПІ у м. Івано-Франківську Головного управління ДФС у Івано-Франківській області, ТОВ "Вілік Буд", ПрАТ "Інвестиційна компанія "Енерго-Проект" та АТ "Єврогазбанк".

26 липня 2016 р., суд розглянув та відповідними ухвалами визнав грошові вимоги кредиторів боржника:

- ТОВ "Трускавецьінвест" в розмірі 3 462 725 грн 85 коп. - четверта черга задоволення вимог кредиторів;

- ТОВ "Енергостройінвест" в розмірі 340 000 грн - четверта черга задоволення вимог кредиторів;

- ДПІ у м. Івано-Франківську Головного управління ДФС у Івано-Франківській області в розмірі 2 158 445 грн - третя черга задоволення вимог кредиторів;

- ТОВ "Вілік Буд" в розмірі 8 899 484 грн 45 коп. - четверта черга задоволення вимог кредиторів;

- ПрАТ "Інвестиційна компанія "Енерго-Проект" в розмірі 53 858 163 грн 63 коп. - четверта черга задоволення вимог кредиторів.

За змістом ч. 2 ст. 25 ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у попередньому засіданні суд розглядає всі вимоги кредиторів, у тому числі щодо яких були заперечення боржника і які не були внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, а також ті, що визнані боржником та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, і вирішує питання про його затвердження.

08 червня 2016 р., до канцелярії суду надійшла заява АТ "Єврогазбанк" з грошовими вимогами до ТОВ "Есенсе" на загальну суму 401 598 029 грн 23 коп.

Заявлені грошові вимоги до боржника в розмірі 401 598 029 грн 23 коп. АТ "Єврогазбанк" обґрунтував наявністю заборгованості ПП "Радуга Буд" за кредитним договором від 04 березня 2013 р. № 661-040313 із відповідними договорами про внесення змін до нього, укладеним між АТ "Єврогазбанк" і ПП "Радуга Буд", на забезпечення виконання умов якого 23 квітня 2013 р. АТ "Єврогазбанк" та ТОВ "Есенсе" уклали договір іпотеки № 1131-230413/І.

04 березня 2013 р., АТ "Єврогазбанк" (банк) і ПП "Радуга Буд" (позичальник, основний боржник) уклали кредитний договір № 661-040313, відповідно до умов якого банк відкрив позичальнику відновлювальну відкличну кредитну лінію загальним лімітом 6 250 000 доларів США.

Згодом сторони Кредитного Договору вносили до нього ряд змін.

На забезпечення виконання зобов'язань основного боржника за кредитним договором № 661-040313, 23 квітня 2013 р. АТ "Єврогазбанк" та ТОВ "Есенсе" (майновий поручитель, іпотекодавець) уклали договір іпотеки № 1131-230413/І.

Згідно з умовами Договору Іпотеки, цей Договір забезпечує вимогу іпотекодержателя, що випливає з кредитного договору від 04 березня 2013 р. № 661-040313. Предметом іпотеки є будівля спального корпусу та земельна ділянка площею 1,0455 га за адресою: Львівська обл., м. Трускавець.

Відповідно до п. 1.6 Договору Іпотеки, за домовленістю сторін станом на дату укладання цього Договору, загальна заставна вартість предмету іпотеки складає - 95 278 409 грн.

Наявність заборгованості основного боржника за кредитним договором № 661-040313 підтверджена рішенням господарського суду Київської області від 21 травня 2015 р. по справі № 911/1299/15 про стягнення з ПП "Радуга Буд" на користь АТ "Єврогазбанк" 8 265 612 доларів США 93 центів.

Згідно з ч. 3 ст. 35 ГПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно з ст. 546 ЦК України, виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, порукою, заставою.

За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі (частини 1, 2 ст. 552 ЦК України).

Згідно з ст. 572 ЦК України, кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Згідно положеннями ч. 1 ст. 574 ЦК України, застава виникає на підставі договору, закону або рішення суду.

Заставодавцем, відповідно до ч. 1 ст. 583 ЦК України, може бути боржник або третя особа (майновий поручитель).

Відповідно до вимог ст. 1 ОСОБА_5 України "Про заставу", застава - це спосіб забезпечення зобов'язань, якщо інше не встановлено законом.

Згідно із ст. 1 ОСОБА_5 України "Про іпотеку", іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким, іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим ОСОБА_5; майновий поручитель - особа, яка передає в іпотеку нерухоме майно для забезпечення виконання зобов'язання іншої особи-боржника.

За змістом ст. 589 ЦК України та ст. 19 ОСОБА_5 України "Про заставу", у разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави. За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 33 ОСОБА_5 України "Про іпотеку", у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 554 ЦК України, у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Як визначено в ст. 543 ЦК України, у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Отже, юридичні поняття "поручитель" та "майновий поручитель", не є тотожними, вказані особи є суб'єктами різних за змістом цивільних правовідносин, а саме - поручитель є суб'єктом такого виду забезпечення як порука на підставі статей 546, 553 ЦК України, а майновий поручитель є суб'єктом такого виду забезпечення зобов'язань як застава (іпотека), правова природа якого визначена ОСОБА_5 України "Про заставу", ОСОБА_5 України "Про іпотеку".

ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не обмежують право Банку звернутися з грошовими вимогами до майнового поручителя, якщо основний боржник не сплатив борг.

Однак, відповідно до положень ч. 1 ст. 11 ОСОБА_5 України "Про іпотеку", майновий поручитель несе відповідальність перед іпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов'язання виключно в межах вартості предмета іпотеки.

Тобто відповідальність майнового поручителя як іпотекодавця, який не є одночасно боржником в основному зобов'язанні, обмежується вартістю майна, переданого в іпотеку.

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України № 3-1591гс16 від 29 березня 2017 р.

У визначенні господарським судом розміру вимог кредитора, що забезпечені майном боржника, до уваги має братися оцінка майна, погоджена сторонами у відповідному договорі застави. Даної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у інформаційному листі № 01-06/606/2013 від 28 березня 2013 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 541 ЦК України, солідарний обов'язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов'язання.

Так, умовами договору іпотеки № 1131-230413/І від 23 квітня 2013 р. солідарна відповідальність ТОВ "Есенсе" та ПП "Радуга Буд" за кредитним договором № 661-040313 від 04 березня 2013 р. не передбачена.

Не передбачена солідарна відповідальність і умовами самого Кредитного Договору. Крім того, ТОВ "Есенсе" не є стороною цього Кредитного Договору.

Разом з тим, ст. 11 ОСОБА_5 України "Про іпотеку" чітко визначає, що майновий поручитель несе відповідальність перед іпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов'язання виключно в межах вартості предмета іпотеки.

Вартість предмета іпотеки погоджена сторонами в п. 1.6 Договору Іпотеки та становить 95 278 409 грн.

На підставі викладеного, грошові вимоги АТ "Єврогазбанк" в частині 306 319 620 грн 23 коп. слід відхилити та окремо внести до реєстру вимог кредиторів ТОВ "Есенсе" грошові вимоги АТ "Єврогазбанк" в сумі 95 278 409 грн як такі, що забезпечені заставою майна боржника.

До реєстру вимог кредиторів боржника слід включити й витрати кредиторів ТОВ "Енергостройінвест", ДПІ у м. Івано-Франківську Головного управління ДФС у Івано-Франківській області, ТОВ "Вілік Буд", ПрАТ "Інвестиційна компанія "Енерго-Проект" та АТ "Єврогазбанк" по сплаті судового збору за подання заяв з грошовими вимогами до боржника.

Крім того, до четвертої черги реєстру вимог кредиторів обґрунтовано включені вимоги ТОВ "Трускавецьінвест" в сумі 450 162 грн 73 коп. як вимоги четвертої черги, які були визнані ухвалою про порушення провадження у даній справі, а також до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника слід включити витрати ТОВ "Трускавецьінвест" по сплаті судового збору в сумі 16 536 грн.

Інших заяв із кредиторськими вимогами до ТОВ "Есенсе" суд не отримував.

Відповідно до абзацу 2 ч. 8 ст. 23 ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядник майна зобов'язаний окремо внести до реєстру вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, згідно з їхніми заявами, а за їх відсутності - згідно з даними обліку боржника, а також внести окремо до реєстру відомості про майно боржника, яке є предметом застави згідно з державним реєстром застав.

В матеріалах справи наявна Інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об'єктів нерухомого майна № 59532681 від 20 травня 2016 р., відповідно до якого у боржника наявне майно, що перебуває в іпотеці АТ "Єврогазбанк" на підставі договору іпотеки від 23 травня 2013 р.

Отже, в реєстрі вимог кредиторів ТОВ "Есенсе" слід окремо облікувати відомості про майно боржника, яке є предметом застави.

Згідно з ч. 4 ст. 23 ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

За змістом ст. 25 цього ОСОБА_5, у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, у тому числі щодо яких були заперечення боржника і які не були внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, а також ті, що визнані боржником та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, і вирішує питання про його затвердження. За результатами розгляду вимог кредиторів господарський суд виносить ухвалу, в якій зазначаються: розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, які вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів; розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів; дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів; дата підсумкового засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство або ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 22 цього ОСОБА_5.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Керуючись статтями 2, 23, 25, 26 ОСОБА_5 України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 82 ГПК України, суд

у х в а л и в:

кредиторами товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе" (ідентифікаційний код 34358279) визнати:

- товариство з обмеженою відповідальністю "Трускавецьінвест" (ідентифікаційний код 30439207) з грошовими вимогами: четвертої черги в сумі 3 912 888 (три мільйони дев'ятсот дванадцять тисяч вісімсот вісімдесят вісім) грн 58 коп. та першої черги в сумі 16 536 (шістнадцять тисяч п'ятсот тридцять шість) грн;

- товариство з обмеженою відповідальністю "Енергостройінвест" (ідентифікаційний код 34834367) з грошовими вимогами: четвертої черги в сумі 340 000 (триста сорок тисяч) грн та першої черги в сумі 2 756 (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість) грн;

- Державну податкову інспекцію у м. Івано-Франківську Головного управління ДФС у Івано-Франківській області (ідентифікаційний код 39508514) з грошовими вимогами: третьої черги 2 158 445 (два мільйони сто п'ятдесят вісім чотириста сорок п'ять) грн та першої черги в сумі 2 756 (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість) грн;

- товариство з обмеженою відповідальністю "Вілік Буд" (ідентифікаційний код 33693145) з грошовими вимогами: четвертої черги в сумі 8 899 484 (вісім мільйонів вісімсот дев'яносто дев'ять тисяч чотириста вісімдесят чотири) грн 45 коп. та першої черги в сумі 2 756 (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість) грн;

- приватне акціонерне товариство "Інвестиційна компанія "Енерго-Проект" (ідентифікаційний код 22915007) з грошовими вимогами: четвертої черги в сумі 53 858 163 (п'ятдесят три мільйони вісімсот п'ятдесят вісім тисяч сто шістдесят три) грн 63 коп. та першої черги в сумі 2 756 (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість) грн;

- публічне акціонерне товариство "Європейський газовий банк" (ідентифікаційний код 34693790) з грошовими вимогами першої черги в сумі 2 756 (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість) грн.

Грошові вимоги публічного акціонерного товариства "Європейський газовий банк" в сумі 306 319 620 грн 23 коп. - відхилити.

Заяву АТ "Єврогазбанк" від 13 липня 2017 р. про доповнення прохальної частини заяви АТ "Єврогазбанк" з грошовими вимогами до боржника - залишити без задоволення.

Окремо внести до реєстру вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе" грошові вимоги публічного акціонерного товариства "Європейський газовий банк" (ідентифікаційний код 34693790) в сумі 95 278 409 (дев'яносто п'ять мільйонів двісті сімдесят вісім тисяч чотириста дев'ять) грн, які забезпечені заставою майна товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе".

Окремо облікувати в реєстрі вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе" відомості про майно боржника, яке є предметом застави:

- будівля спального корпусу, цегляна, позначена на плані літерою А-4, загальною площею 2001,60 кв. м., що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Трускавець, вул. Суховоля, буд. 67;

- земельна ділянка площею 1,0455 га, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Трускавець, вул. Суховоля, буд. 67; кадастровий номер 4611500000:02:001:0015, з цільовим призначенням: обслуговування санаторію.

Затвердити реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе".

Розпоряднику майна організувати проведення зборів кредиторів та подати суду протокольне рішення зборів кредиторів про утворення та склад комітету кредиторів.

Підсумкове засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство або ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, провести 09 серпня 2017 р., об 11 год. 00 хв., в приміщенні господарського суду Івано-Франківської області по вул. Шевченка, 16, кімн. № 21 у м. Івано-Франківську.

Учасникам у справі про банкрутство направити в засідання своїх представників, повноваження яких оформити у відповідності із зазначеними у ст. 28 ГПК України вимогами, та надати суду належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

Суддя Ткаченко І. В.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.07.2017
Оприлюднено17.07.2017
Номер документу67763397
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/386/16

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 12.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 12.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 21.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 02.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Постанова від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні