Ухвала
від 11.08.2017 по справі 640/17758/16-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/17758/16-к

н/п 1-кс/640/6571/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" серпня 2017 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання процесуального керівника досудовим розслідуванням прокурора відділу прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016220000000135 від 26.05.2016, за ч. 3 ст. 212 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

встановив:

10.08.2017 до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання процесуального керівника досудовим розслідуванням прокурора відділу прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до оригіналів наступних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а також можливість зробити їх копії та вилучити їх, а саме: акту документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) від 27.02.2017; складених за наслідками вищевказаної перевірки податкових повідомлень-рішень; документів щодо оскарження у 2017 році в адміністративному та судовому порядках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) дій та рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також зазначених вище податкових повідомлень-рішень.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що службові особи Компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у 2014 2016 роках під час виконання робіт для Філії « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) шляхом документальної імітації придбання робіт і послуг у підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », штучно завищили податковий кредит з податку на додану вартість та валові витрати підконтрольного підприємства, у результаті чого умисно ухилились від сплати податків на суму понад 3,5 млн. грн., що призвело до ненадходження коштів у бюджет держави в особливо великих розмірах. Водночас по ланцюгу фінансового господарських взаємовідносин Компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ, Філії « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » встановлені суміжні схеми по ухиленню від сплати податків підприємства АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), яке, у свою чергу, створило документальну імітацію формування податкового кредиту з ПДВ від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » та підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке також отримало перемогу в тендерних процедурах державних закупівель та уклало угоди щодо проведення капітального ремонту (реконструкції) і будівельних робіт з Філією « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у 2016 році. При виконанні вказаних робіт відповідно до тендерних договорів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат використало реквізити підприємств з ознаками «фіктивності» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_28 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 », Українсько-російсько-американське ТОВ підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_30 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_31 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_32 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_35 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_36 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_37 ».

З огляду на викладене, у ході досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні виникла необхідність у вивченні обставин здійснення діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

З вищевказаною метою прокуратурою області 10.05.2017 на адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 направлено лист з проханням надати копії актів перевірок додержання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вимог податкового, валютного та іншого законодавства України, винесених за наслідками перевірок податкових повідомлень-рішень, а також інформацію та копії документів щодо оскарження в адміністративному та судовому порядках вищевказаним платником податків дій та рішень органів ДФС, а також відповідних податкових повідомлень-рішень.

Листом від 22.05.2017 ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовлено прокуратурі області у наданні акту документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) від 27.02.2017, складеного відділом перевірок у сфері матеріального виробництва ІНФОРМАЦІЯ_38 . Водночас у даному листі зазначено про необхідність надання до ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідної ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до документів щодо перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Окрім цього, допитані у якості свідків начальник ІНФОРМАЦІЯ_39 ОСОБА_4 та начальник відділу документальних перевірок в сфері матеріального виробництва ІНФОРМАЦІЯ_39 ОСОБА_5 надали покази лише про загальні відомості щодо вищезазначеної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Водночас встановлено, що вищевказаною перевіркою виявлено порушень з боку службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на загальну суму понад 5 млн. грн., тобто встановлені ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Отже з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо перевірки діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх.

ІНФОРМАЦІЯ_1 знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Сторона обвинувачення зазначає, що враховуючи факт відмови прокуратурі області у наданні копії акту перевірку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлений належним чином про час та місце розгляду клопотання слідчого, в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, клопотання про відкладення судового засідання не надав. Неприбуття цієї особи за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32016220000000135 від 26.05.2016, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З наданих прокурором документів встановлено, що процесуальний керівник досудовим розслідуванням прокурор відділу прокуратури області ОСОБА_3 10.05.2017 № 04/5-162-16 на адресу начальника ІНФОРМАЦІЯ_40 звертався з листом у даному кримінальному провадженні, в якому, посилаючись на ст.ст. 36, 93 КПК України, просив надати до прокуратури області копії актів перевірок додержання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_41 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вимог податкового, валютного та іншого законодавства України, складених органами фіскальної служби області упродовж 2016-2017 років, а також винесених за наслідками перевірок податкових повідомлень-рішень. Просив надати до прокуратури області інформацію та копії підтверджуючих документів щодо оскарження в адміністративному та судовому порядках вищевказаним платникам податків, винесених за наслідками щащначених вище перевірок податкових повідомлень-рішень. Крім цього, просив повідомити чи направлялись акти перевірок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_41 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до СУ ФР ІНФОРМАЦІЯ_42 для вжиття заходів відповідно до вимог КПК України, додавши копії відповідних документів.

Згідно відповіді заступника начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 від 22.05.2017 № 3486/9/20-40-14-02-17, адресованої процесуальному керівнику досудовим розслідуванням прокурору відділу прокуратури області ОСОБА_3 , щодо питання надання копій документів та актів документальних перевірок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », посилаючись на положення ст. 159 КПК України, повідомлено, що в листі від 10.05.2017 № 04/5-162-16 відсутня інформація щодо наявності ухвали слідчого судді, суду. У зв`язку з вищевикладеним, ІНФОРМАЦІЯ_1 готове надати копії актів перевірок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства у встановленому законодавством України порядку.

Таким чином, сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи перебувають або можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання процесуального керівника досудовим розслідуванням прокурора відділу прокуратури Харківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016220000000135 від 26.05.2016, за ч. 3 ст. 212 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити.

Дозволити процесуальному керівнику досудовим розслідуванням прокурору відділу прокуратури Харківської області молодшому раднику юстиції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до оригіналів: акту документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) від 27.02.2017; складених за наслідками вищевказаної перевірки податкових повідомлень-рішень; документів щодо оскарження у 2017 році в адміністративному та судовому порядках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) дій та рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також зазначених вище податкових повідомлень-рішень, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю їх вилучення в завірених належним чином копіях.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , забезпечити процесуальному керівнику досудовим розслідуванням прокурору відділу прокуратури Харківської області молодшому раднику юстиції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до оригіналів: акту документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) від 27.02.2017; складених за наслідками вищевказаної перевірки податкових повідомлень-рішень; документів щодо оскарження у 2017 році в адміністративному та судовому порядках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) дій та рішень ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також зазначених вище податкових повідомлень-рішень, з можливістю їх вилучення в завірених належним чином копіях.

Встановити строк дії цієї ухвали до 18.08.2017 включно.

Роз`яснити ІНФОРМАЦІЯ_1 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу68223395
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —640/17758/16-к

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 11.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 29.03.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.02.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.02.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні