Ухвала
від 23.04.2018 по справі 640/17758/16-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/17758/16-к

н/п 1-кс/640/2276/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" квітня 2018 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

представника Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 32016220000000135 від 26.05.2016 за ч. 3 ст. 212 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

встановив :

Сторона обвинувачення в клопотанні просить надати тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення у Філії Управління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МГ, « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , власних документів та документів за договорами про закупівлю робіт № 1601000290 та № 1601000291 по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), у повному об`ємі, з усіма додатками, за період 2014-2016 років, в рамках вищезазначених договорів, а саме: проектно-кошторисної документації; актів виконаних робіт (ф. КБ-2в); актів прийому-передачі які супроводжували укладання та виконання угод; паспорту та сертифікату якості на трубну продукцію, а також документи щодо походження трубної продукції; дозвіл на проведення тимчасового доступу просить надати старшому слідчому другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , членам групи слідчих по розслідуванню даного кримінального провадження, або оперативним співробітникам за дорученням.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), у період 2014 2015 років, шляхом документальної імітації придбання товарно-матеріальних цінностей у підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), штучно завищили податковий кредит з податку на додану вартість та валові витрати підприємства, у результаті чого, ухилились від сплати податків, на суму понад 3,5 млн.грн., що призвело до ненадходження коштів, у бюджет держави, в особливо великих розмірах.

Згідно висновків дослідження №18/20-40-16-10 від 18.05.2016 встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шляхом внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів (накладних, декларацій) легалізували товарів (робіт, послуг) у сумі 23074515 грн. (ПДВ 3845752) у тому числі шляхом використання документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ». Разом з тим, 24.09.2016 допитаний у якості свідка громадянин ОСОБА_5 , який згідно облікових даних рахується директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». У ході допиту ОСОБА_6 засвідчив, що став директором даного товариства за винагороду без мети ведення фінансово-господарської діяльності. 25.09.2016 допитаний у якості свідка громадянин ОСОБА_7 , який згідно облікових даних рахується директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». У ході допиту ОСОБА_7 засвідчив, що став директором даного товариства за винагороду без мети ведення фінансово-господарської діяльності.

В ході проведення слідчо-оперативних заходів встановлено, що замовником послуг (робіт) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » є підприємство ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Філія Управління МГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

В ході вивчення договору про закупівлю робіт № 1601000290, укладений між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі заступника директора УМГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_8 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 21.01.2016, встановлено, що підрядник зобов`язується виконати роботи «Переізоляція газопроводу-відгалудження до м. Зеленодольськ Апостолівського району Дніпропетровської області км 8-16. Ділянка ПК115-ПК155», а замовник прийняти та заплатити 24,65 млн.грн.

Також встановлено, що договір про закупівлю робіт № 1601000291, укладений між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі заступника директора УМГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_8 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 21.01.2016, встановлено, що підрядник зобов`язується виконати роботи «Капітальний ремонт газопроводу відгалуження до ГРС 2 м. Кривий Ріг DN500, PN 5,4 МПа, км 3-11», а замовник прийняти та заплатити 22,76 млн.грн.

У ході проведеного огляду, встановлено, що неподалік с. Кресівський розташована Газорозподільна станція 2 (ГРС-2) Криворізького лінійного виробничого управління магістральних газопроводів Управління магістральних газопроводів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (координати за GPS 48 01.617 N 33 30.094 E). Згідно наявної документації на ділянці 3-11 кілометру відгалуження до зазначеної ГРС-2 компанією « ІНФОРМАЦІЯ_3 » повинні здійснюватися роботи з капітального ремонту газопроводу. У ході огляду встановлено наявність ознак проходження під землею газопроводу у напрямку с. Новоіванівка. На відстані близько 350 метрів від ГРС-2 у зазначеному напрямку встановлено наявність викопаної ями (початку проведення робіт) розміром близько 3 на 5 метрів (координати за GPS 48 01.655 N 33 30.355 E), яку в подальшому було закрито без їх проведення.

Сторона обвинувачення зазначає, що у ході розслідування виникла необхідність в дослідженні проектно-контролюючої документації за договорами про закупівлю робіт № 1601000290, № 1601000291 від 21.01.2016.

В судовому засіданні слідчий підтримав подане клопотання.

В судовому засіданні представник Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_4 заперечував проти задоволення клопотання, вважав його необгрунтованим. Важає, що слідчий намагається отримати тимчасовий доступ до документів, щодо відносин, які не стосуються даного кримінального провадження. Також заперечував можливість надання доступу до документів іншим особам, а не слідчому. Зазначає, що за змісту клопотання не вбачається також зв`язку щодо відносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »з філією ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ". Вважає, що клопотання не містить конретного переліку документів, а також, що сторона обвинувачення не довела можливість викоситання як доказів відомтсоей, що містяться в цих документах, у даному криміальному провадженні.

Слідчий суддя, вислухавши думку учасників процесу, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, в межах якого подано клопотання, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що документи, зазначені в клопотанні слідчого, погодженого з прокурором, про надання тимчасового доступу до речей і документів, перебувають або можуть перебувати у володінні Філії Управління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МГ, « ІНФОРМАЦІЯ_2 », самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З урахуванням положень ст. ст. 2, 7, 132, 163 КПК України, слідчим доведено, що потреби досудового розслідування в конкретному вищевказаному кримінальному провадженні виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи осіб, про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора, та доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах, а тому клопотання підлягає частковому задоволенню.

Однак, підстав до вилучення оригіналів вказаних документів, слідчий суддя на теперішній час не вбачає, слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Більш того, постанови про призначення почеркознавчих та технічних експертиз документів, тощо, для проведення яких були б необхідні такі оригінали документів, слідчому судді не надано, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Дозволити старшому слідчому слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів, зобов`язавши Філію Управління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МГ, « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити старшому слідчому слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до документів за договорами про закупівлю робіт № 1601000290 та № 1601000291 по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), у повному об`ємі, з усіма додатками, за період 2014-2016 років, в рамках вищезазначених договорів, а саме: проектно-кошторисної документації; актів виконаних робіт (ф. КБ-2в); актів прийому-передачі які супроводжували укладання та виконання угод; паспортів та сертифікатів якості на трубну продукцію, документів щодо походження трубної продукції, з можливістю їх вилучення в завірених належним чином копіях.

В іншій частині в задоволенні клопотання слідчого відмовити.

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 23.05.2018.

Роз`яснити Філії Управління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » МГ, « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73625995
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/17758/16-к

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 05.10.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 11.08.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 29.03.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.02.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 23.02.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні