Ухвала
від 17.08.2017 по справі 308/5330/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/5330/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.08.2017 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого групи у кримінальному провадженні №420170700000000140 слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області майор податкової міліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,-

ВСТАНОВИВ:

11.04.2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості, що можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391, м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30), які протягом 2016-2017 умисно, шляхом не відображення в бухгалтерському та податковому обліках товариства фактичних об`єктів оподаткування від реалізації імпортованих та придбаних на території України товарів, ухилися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що службовими особами ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 401333991, м. Ужгород, вул. Гагаріна, 30), основним видом діяльності якого є неспеціалізована оптова торгівля, протягом 2016-2017 імпортувалось на митну територію України розфасовані для роздрібної торгівлі миючі засоби, які декларувались під торговою маркою «Excellent» з наклеєною етикеткою, з зазначенням виду продукції, її склад, дані щодо виробника/імпортера тощо.

Для досягнення злочинного результату службові особи ТОВ «НБІ ТРЕЙД» розробили схему, яка полягає в тому, що на імпортовані в адресу ТОВ «НБІ ТРЕЙД» миючі засоби шляхом наклеювання розміщували етикеток відомих торгових марок, таких як Procter Gamble (Ariel, Fairy, Lenor) та Henkel (Persil), які в подальшому реалізовувались на території України за готівку по ринковим цінам, без відображення в бухгалтерському та податковому обліках товариства.

Так, відправка товарів покупцям по всій території України здійснюється через поштові-кур`єрські пункти («Нова пошта», «Інтайм», «Delivery» та «Нічний Експрес»). Оплата за ТМЦ від фізичних осіб (кінцевих споживачів) на адресу ТОВ «НБІ ТРЕЙД» проводиться на карткові рахунки.

В подальшому, для досягнення злочинного результату службові особи ТОВ «НБІ ТРЕЙД» відображали реалізацію ввезених миючих засобів, побутової хімії з мінімальною націнкою на адресу суб`єкта господарювання з ознаками ризиковості ТОВ «Агротранс-Компані» (код ЄДРПОУ 39421376, м. Дніпро, вул. Космічна, 115) та через касовий апарат товариства на фізичних осіб не платників ПДВ. Отримані від ТОВ «Агротранс-Компані» безготівкові кошти повертаються службовими особами ТОВ «НБІ ТРЕЙД» готівкою, представникам підприємств - вигодонабувачів.

Попередня правова кваліфікація вказаного кримінального правопорушення визначена за ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно ч. 4 ст. 12 КК України злочин, передбачений ч.3 ст. 212 КК України, відноситься до тяжких.

Наведене свідчить про існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину, яким державним інтересам спричинені матеріальні збитки на загальну суму понад 4454,0 тис.грн.

Відповідно до даних досудового розслідування встановлено, що ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) має відкриті банківські рахунки у Закарпатському РУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО: 312378, адреса: м. Ужгород вул. Швабська, 64 , 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 30), а саме: рахунки № НОМЕР_1 (Євро), № НОМЕР_2 (українська гривня), НОМЕР_3 (українська гривня), а отже у володінні даного банку знаходяться роздруківки руху коштів по вказаних рахунках в період з 01.01.2016 року по 11.04.2017 року з розшифровкою всіх контрагентів, на паперових носіях та в електронному вигляді, а також документи, що засвідчують рух коштів по даним рахункам за вище вказаний період, в тому числі платіжні доручення, меморіальні ордери та інші документи.

Документи до яких планується отримати тимчасовий доступ це документи на паперових носіях та в електронному вигляді, які містять інформацію про розрахункові банківські операції рух грошей на банківських рахунках № НОМЕР_1 (Євро), № НОМЕР_2 (українська гривня), НОМЕР_3 (українська гривня), за період з 01.01.2016 року по 11.04.2017 року, відкритих РУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО: 312378, адреса: м. Ужгород вул. Швабська, 64, 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 30).

Підставою вважати, що документи перебувають у володінні у Закарпатському РУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО: 312378, адреса: м. Ужгород вул. Швабська, 64 , 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 30) є ідентифікаційні дані з АІС «Податковий блок» щодо ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391).

Крім того, відповідно до Переліку документів, що утворюються в діяльності Національного банку України та банків України, із зазначенням строків зберігання, затвердженого постановою Правління Національного Банку України від 08.12.2004р. за №601, виписки з особового рахунку клієнтів (позиція 661), інформація про сальдо за поточними і розрахунковими рахунками клієнтів (позиція486) у банках України, їх філіях, представництвах та відділеннях зберігаються 5 років.

Документи, які містять інформацію про розрахункові банківські операції ТОВ «НБІ ТРЕЙД», мають значення для встановлення фактичних обсягів придбання та реалізації товарно-матеріальних цінностей (будівельних матеріалів), надання транспортних послуг, підтвердження інших розрахунків з СГД - постачальниками, СГД покупцями (або навпаки), в період з 01.01.2016 року по 11.04.2017 року, а отже, для визначення об`єкта оподаткування зазначеного суб`єкта господарської діяльності у період вчинення кримінального правопорушення. Таким чином, інформація про розрахункові банківські ТОВ «НБІ ТРЕЙД» має суттєве значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення.

Іншим способом отримати інформацію про розрахункові банківські операції ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) не можливо, оскільки дана інформація містить відомості, які становлять, згідно ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» - банківську таємницю.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого та прокурора з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, враховуючи те, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та встановлення фактичних обсягів придбання та реалізації товарно матеріальних цінностей (побутової хімії), надання транспортних послуг, підтвердження інших розрахунків з СГД покупцями, в період з 01.01.2016 року по 11.04.2017 року, враховуючи, що іншими способами довести фактичні розрахункові операції по банківським рахункам суб`єкта господарської діяльності неможливо, а банківські та фінансово-господарські документи ТОВ «НБІ ТРЕЙД» мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ та можливість вилучення документів, що містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні Закарпатського РУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО: 312378, адреса: м. Ужгород вул. Швабська, 64, 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 30), приходжу до висновку, що клопотання обґрунтоване і підлягає до задоволення.

Згідно ч.5, 6ст. 163 КПК Українисуд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно вимогст. 132 КПК Українидля оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.7.ст.163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речейі документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів,або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ст.167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числіпов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Тимчасовий доступ до документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченийст.131 ч.2 п.5 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбаченост. 132 КПК України. Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченимист.163КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до документів.

У відповідності до п.5 ч.1 чт.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомо мості, які можуть становити банківську таємницю.

Так, з матеріалів справи, вбачається, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ перебувають у володінні Закарпатського РУ ПАТ КБ «ПриватБанк», що стверджується наявними в справі матеріалами. Таким чином, клопотання органу досудового слідства є обґрунтованим, заснованим на законі, доводи слідчого знайшли своє підтвердження в ході судового засідання, в зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Крім того, ч. 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159,-164, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого групи у кримінальному провадженні №420170700000000140 слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області майор податкової міліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати слідчому з особливо важливих справ СУ ФР ГУ ДФС у Закарпатській області майору податкової міліції ОСОБА_2 , слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № 420170700000000140, працівникам СУ ФР та ОУ ГУ ДФС за територіальною юрисдикцією, визначеним відповідним дорученням, постановою, щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 36, 40, 41, ч. 6 ст. 218 КПК України дозвіл на проведення тимчасового доступу до документів, що містять охоронювану законом таємницю про банківські операції ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) за період з 01.01.2016 року по 11.04.2017 року, що стосуються відкриття та обслуговування рахунків № НОМЕР_1 (Євро), № НОМЕР_2 (українська гривня), НОМЕР_3 (українська гривня) ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) з можливістю їх вилучення у володільця Закарпатському РУ ПАТ КБ «Приватбанк (МФО: 312378, адреса: м. Ужгород вул. Швабська, 64 , 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 30), а саме:

-відомості у яких зафіксовані розрахункові банківські операції, тобто рух грошей з зазначенням реквізитів контрагентів, інформації про призначення платежів по банківських рахунках ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) за період з 01.01.2016 по 11.04.2017 та залишок коштів на рахунках: № НОМЕР_1 (Євро), № НОМЕР_2 (українська гривня), НОМЕР_3 (українська гривня) ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391).

-відомості, які використовувались банком для здійснення контролю за своєчасністю розрахунків за експортними, імпортними операціями ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391), у тому числі: договори з нерезидентами (додатки до договорів), акти, митні декларації, реєстри митних декларацій (на паперових носіях та в електронному вигляді), а також інші документи, що підтверджують здійснення експорту (імпорту) ТМЦ ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) 01.01.2016 по 11.04.2017;

- копії аркушів (у електронному вигляді та на паперових носіях) журналу, в якому банком здійснювалась реєстрація валютних операцій ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) за період з 01.01.2016 по 11.04.2017;

-інформацію на паперових та електронних (магнітних) носіях про рух коштів з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу проведення платежів (дат, годин, хвилин, секунд), призначення платежу, розшифровкою кореспондентів (назва, код ЄДРПОУ, номер рахунку, назва банку, МФО банку), розшифровкою кредитових та дебетових оборотів, з вхідним та вихідним залишком за кожен операційний день, з інформацією призначення платежів загальним обсягом кредитових та дебетових оборотів коштів по рахунках ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391);

-електронних документів перетворених електронними засобами у візуальну форму і роздрукованих на паперовому носії протоколів обліку інформації, в яких відображаються ІР-адреси з якої вказаний клієнт - ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) користувався Інтернетом і при цьому надсилав до банку платіжні документи;

-актів інсталяції системи Інтернет-Клієнт-Банк, регенерації ключів, встановлення комунікаційної системи, актів приймання-передачі виконаних робіт, з зазначенням адрес та телефонів за якими встановлено та через які здійснювався зв`язок з сервером банку по вказаних рахунках;

-довіреності, інші документи ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) на осіб, які мають право отримувати як на паперовому носії так і в електронному вигляді відомості, інформацію про рух коштів по рахунку, отримувати готівкові кошти, чекові книжки;

-карток із зразками підписів та відбитку печатки ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391), що діяли з моменту відкриття рахунку, а також наявні копії паспортів осіб, яким надано право підпису та розпорядження коштами підприємства;

-платіжних доручень, заяв на купівлю іноземної валюти, заяв на видачу готівки, корінців чеків на отримання готівки, меморіальних ордерів, інших документів, які стосуються здійснення банківських операцій ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391);

-інформації відносно ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391), яка була зібрана банківською установою при укладанні угод по наданню відповідних послуг та інше (в тому числі відомості про банківських співробітників, які безпосередньо працювали з клієнтом);

-заяв на отримання чекових книжок, заяв на встановлення системи „Клієнт-Банк" для ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391);

-договорів про порядок проведення електронних платежів за допомогою системи „Клієнт-Банк" для ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391);

-договорів поворотної (безповоротної) фінансової допомоги (позики) наданих чи отриманих ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391);

-інформації щодо звітності банківської установи відносно ТОВ «НБІ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40133391) в тому числі аудиторських та інших перевірок, порядок проведення яких передбачений, чинним законодавством та внутрішніми нормативними документами даної банківської установи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68332395
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —308/5330/17

Ухвала від 22.08.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 07.06.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні