Рішення
від 31.05.2007 по справі 9/160
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/160

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "31" травня 2007 р.Справа №  9/160

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Шевчук О.Б. розглянув у відкритому судовому засіданні  справу № 9/160

за позовом:  Світловодського міжрайонного прокурора, в інтересах держави, в особі Світловодської районної державної адміністрації, Кіровоградська область,           м. Світловодськ, вул. Леніна, 14,   

до відповідача: дочірнього підприємства "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин",  Кіровоградська область, Світловодський район, с. Велика Скельова,      

про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки,  

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача - участі не брав;

від відповідача - участі не брав;

У судовому засіданні брав участь прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Кіровоградської області Федунець З.О., (посвідчення №347);

Світловодським міжрайонним прокурором, в інтересах держави, в особі Світловодської районної державної адміністрації подано до господарського суду Кіровоградської області позов про зобов'язання дочірнього підприємства "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин" повернути позивачу самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,2 га, що знаходиться на території Павлівської сільської ради, та знести фундаментні блоки.

Відповідач позов визнав в повному обсязі.

Розглянувши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора, господарський суд

                                                 В С Т А Н О В И В :

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного  користування  на земельну  ділянку  виникає  після  одержання  її   власником   або користувачем  документа,  що  посвідчує  право  власності чи право постійного користування  земельною  ділянкою,  та  його  державної реєстрації.

Право  на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Приступати   до   використання   земельної   ділянки    до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Документи, що посвідчують право на земельну   ділянку, визначені статтею 126 Земельного кодексу України.  Право  власності  на  земельну  ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується  державними  актами, а право    оренди   землі   оформляється   договором,   який реєструється відповідно до закону.

Протокол управління з контролю за використанням та охороною земель в Кіровоградській області Державного комітету України по земельних ресурсах про адміністративне правопорушення від 12.04.2007 року за № 001577 та протокол Інспекції архітектурно - будівельного контролю Світловодського району від 12.04.2007 року, складені відносно директора дочірнього підприємства "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин" Власенко В.І., та акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 12.04.2007 року свідчать про те, що відповідач без виготовлення відповідно до чинного законодавства документів на право володіння або користування земельною ділянкою, самовільно використовує земельну ділянку площею 0,2 га земель сільськогосподарського призначення  несільськогосподарські угіддя Павлівської сільської ради та розміщує на ній 21 фундаментний блок.

Постановою Світловодського районного відділу земельних ресурсів №34 від 19.04.2007 року на основі протоколу від 12.04.2007 року директора дочірнього підприємства "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин" Власенко В.І., визнано винним у скоєнні адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст. 211 Земельного кодексу України.

Відповідно до пункту 12 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України до  розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім  земель,  переданих  у приватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі  казенні, підприємства, господарські товариства, у статутних фондах яких державі належать частки (акції,  паї), здійснюють відповідні сільські, селищні, міські  ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади, якими є відповідно до ст.17 Земельного кодексу України та ст.21 Закону України  Про місцеві державні адміністрації"  районні державні адміністрації.

Як встановлено в судовому засіданні, земельна ділянка,  яку займає відповідач, є державною власністю та знаходиться на території Павлівської сільської ради за межами населеного пункту.

Тобто, право розпорядження цією земельною ділянкою відноситься до компетенції Світловодської районної державної адміністрації.

Статтею 211 Земельного кодексу України встановлено, що самовільне зайняття земельних ділянок є одним з порушень, за які громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.  

Відповідно ст. 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.

Визначення поняття "самовільне зайняття земельної ділянки" дано в ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" - це будь які дії особи, що свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі, до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації

Згідно правил ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими  учасниками судового процесу.

Відповідач не надав документа, який посвідчує його право власності чи право користування земельною ділянкою з подальшою державною реєстрацією та документа, який  підтверджував би встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Тобто, відповідач не надав доказів того, що він має право користуватися земельною ділянкою на підставі договору оренди земельної ділянки або на підставі іншої правової підстави.

За вказаних обставин позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82, 83, 84, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд   

                                                      В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати дочірнє підприємство "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин" (Кіровоградська область, Світловодський район, с. Велика Скельова, ідентифікаційний код 32062911) повернути Світловодській районній державній адміністрації (Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Леніна, 14, ідентифікаційний код 04055162) самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,2 га земель сільськогосподарського призначення несільськогосподарські угіддя, що знаходиться на території Павлівської сільської ради, а також знести фундаментні блоки у кількості 21 шт.

Наказ видати.

Стягнути з дочірнього підприємства "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин" (Кіровоградська область, Світловодський район, с. Велика Скельова, ідентифікаційний код 32062911) у доход Державного бюджету України на  р/р 31115095700002 в ГУДКУ у Кіровоградській області, отримувач УДК у                    м. Кіровограді ГУДКУ у Кіровоградській області, МФО 823016, код 24145329, державне мито в сумі 85 грн. 00 коп.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з дочірнього підприємства "Сазан" приватного сільськогосподарського підприємства "Тясмин" (Кіровоградська область, Світловодський район, с. Велика Скельова, ідентифікаційний код 32062911) у доход Державного бюджету України на р/р 31218259700002, отримувач коштів: УДК у м. Кіровограді, банк отримувача: ГУДКУ у Кіровоградській області, МФО 823016, код 24145329,  витрати на інформаційно–технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. 00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Згідно ч. 3 ст. 85 ГПК України рішення господарського  суду  набирає  законної сили після закінчення  десятиденного  строку з дня його підписання.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Суддя  

 Дата підписання рішення - 04.06.2007 року.

Дата ухвалення рішення31.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу690836
СудочинствоГосподарське
Сутьповернення самовільно зайнятої земельної ділянки, &nbsp

Судовий реєстр по справі —9/160

Ухвала від 31.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 21.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 04.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 26.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць Оксана Іванівна

Ухвала від 21.07.2017

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 13.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні