Ухвала
від 10.10.2017 по справі 12/657/07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про заміну боржника на стадії виконання судового рішення

10 жовтня 2017 року Справа № 12/657/07

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Яйченя К.М.,

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Яйченя К.М.

з участю представників сторін:

від стягувача - ОСОБА_1, дов. від 05.07.2016 № 817;

боржника ОСОБА_2,

від Відділу ДВС представник у судове засідання не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні

заяву стягувача фермерського господарства «Богданов і сини»

про заміну боржника у виконавчому проваджені по виконанню наказу від 14.04.2008, виданого на виконання рішення Господарського суду Миколаївської області від 08.01.2008

у справі № 12/657/07

за позовом фермерського господарства «Богданов і сини» ,

56636, вул. Паркова, 23, с. Бузьке, Новоодеський район, Миколаївська область;

до приватного підприємця ОСОБА_2,

54003, АДРЕСА_1;

про стягнення 324047 грн. 88 коп., -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 08.01.2008 в даній справі задоволено позов фермерського господарства (ФГ) «Богданов і сини» та вирішено стягнути на користь останнього з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 218743 грн. - боргу, 85636 грн. - збитків від інфляції, 19668 грн. 88 коп. - річних, а також 3240 грн. 48 коп. держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На виконання цього рішення видано наказ від 14.08.2008.

Стягувачем ФГ «Богданов і сини» подано суду заяву від 10.10.2017 про заміну на стадії виконання вказаного наказу суду у порядку ст. 25 ГПК України первісного боржника підприємця ОСОБА_2 на його правонаступника - фізичну особу ОСОБА_2.

Вислухавши представника стягувача та боржника, дослідивши матеріали заяви та даної господарської справи, суд вважає заяву обґрунтованою, з огляду на таке.

Рішенням суду в даній справі вирішено про стягнення з підприємця ОСОБА_2 на користь ФГ «Богданов і сини» заборгованості за укладеним між ними договором від 27.11.2001 № 1, і на виконання вказаного рішення видано наказ суду від 14.08.2008.

У подальшому 26.01.2017 підприємницьку діяльність ОСОБА_2 припинено, про що внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно чинного законодавства фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця (ч. 3 ст. 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» ). До підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин. Фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення. Фізична особа-підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна. Фізична особа, яка неспроможна задовольнити вимоги кредиторів, пов'язані із здійсненням нею підприємницької діяльності, може бути визнана банкрутом у порядку, встановленому законом (ст.ст. 51-53 ЦК України).

Зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. Припинення зобов'язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом. Законом можуть бути встановлені випадки, коли припинення зобов'язань на певних підставах не допускається. Зобов'язання припиняється: виконанням, проведеним належним чином; за згодою сторін внаслідок передання боржником кредиторові відступного (грошей, іншого майна тощо); зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги; за домовленістю сторін; за домовленістю сторін про заміну первісного зобов'язання новим зобов'язанням між тими ж сторонами (новація); внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов'язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора; поєднанням боржника і кредитора в одній особі; неможливістю його виконання у зв'язку з обставиною, за яку жодна із сторін не відповідає; смертю боржника, якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою, або смертю кредитора, якщо воно є нерозривно пов'язаним з особою кредитора; ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, коли законом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю (ст.ст. 598-609 ЦК України).

Системний аналіз наведених норм права дає підстави для висновку про те, що однією із особливостей підстав припинення зобов'язань для фізичної особи-підприємця є те, що у випадку припинення суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи (виключення з реєстру суб'єктів підприємницької діяльності) її зобов'язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном. Аналогічна позиція викладена в постановах Верховного суду України від 04.12.2013 № 6-125цс13 та від 09.08.2017 № 3-788гс17.

Отже, на цей час правонаступником первісного боржника в даній справі підприємця ОСОБА_2 є фізична особа Семенюк.

Статтею 25 ГПК України визначено, зокрема, що у разі заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Ураховуючи наведене, оскільки на даний час судовий процес в адній справі знаходиться на стадії виконання судового рішення, суд визнає, що заяву ФГ «Богданов і сини» належить задовольнити, і замінити первісного боржника на його правонаступника.

Керуючись ст. ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити заяву фермерського господарства «Богданов і сини» .

2.Здійснити на стадії виконання рішення суду заміну в даній господарській справі № 12/657/07 первісного боржника - фізичну особу-підприємця ОСОБА_2, пр-т Леніна, 186, м.Миколаїв, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на його правонаступника - ОСОБА_2, 54003, АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Ухвалу може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Суддя Ю.М.Коваль.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.10.2017
Оприлюднено12.10.2017
Номер документу69479713
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/657/07

Ухвала від 16.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лисенко В.А.

Ухвала від 16.11.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 02.11.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А. К.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні