Ухвала
від 16.11.2017 по справі 12/657/07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про повернення заяви

16 листопада 2017 року Справа № 12/657/07

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Смородінової О.Г.,

розглянувши матеріали спільної заяви сторін про розстрочку виконання рішення Господарського суду Миколаївської області від 08.01.2008 у справі

за позовом: Фермерського господарства "Богданов і сини" (56636, Миколаївська область, Новоодеський район, с. Бузьке, вул. Паркова, 23; ідентифікаційний код 19289865)

до відповідача: ОСОБА_1 (54003, АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1)

про: стягнення 324047 грн. 88 коп.,

В С Т А Н О В И В:

13 листопада 2017 року сторони у справі № 12/657/07 звернулись до Господарського суду Миколаївської області з заявою за вих. № 30 від 13.11.2017 в порядку ст. 121 ГПК України про розстрочку виконання судового рішення Господарського суду Миколаївської області від 08.01.2008 у справі № 12/657/07, в якій просять суд затвердити в судовому порядку договір (угоду) від 13 листопада 2017 року про розстрочку здійснення виплат боржником у виконавчому провадженні, укладений між Фермерським господарством "Богданов і сини" (стягувач) та ОСОБА_1 (боржник), що є сторонами виконавчого провадження № 35281356, прийнятого до виконання Відділом примусового виконання рішень ДВС Головного управління юстиції у Миколаївській області.

У зв'язку із перебуванням судді Коваля Ю.М. на лікарняному, вищевказану заяву у справі № 12/657/07 було передано на розгляд судді Смородіновій О.Г., про що свідчить протокол повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.11.2017.

Суд, ознайомившись з матеріалами поданої заяви, дійшов висновку про повернення її заявнику без розгляду, з наступних причин:

У відповідності до частини 1 статті 121 Господарського процесуального кодексу України за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони виконавчого провадження або за власною ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови.

Згідно з абзацами 1, 2 підпункту 7.3 пункту 7 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 9 від 17.10.2012 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" заяву про надання відстрочки, розстрочки, зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. Зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо. У разі неподання заявником доказів надіслання другій стороні відповідних копій заява і додані до неї документи не пізніше трьох днів з дати надходження заяви повертаються заявникові без розгляду на підставі пункту 6 частини першої статті 63, статті 121 ГПК, про що виноситься ухвала.

За змістом п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 ГПК України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

При дослідженні матеріалів заяви за вих. № 30 від 13.11.2017, судом встановлено, що заявниками до заяви додано лише 4 оригінальних примірники договору б/н 13 листопада 2017 року про розстрочку здійснення виплат боржником у виконавчому провадженні, кожен аркуш яких скріплений підписами сторін виконавчого провадження, та взагалі не подано доказів надіслання копії заяви за вих. № 30 від 13.11.2017 всім учасникам судового процесу , зокрема, органу ДВС, на виконанні у якого перебуває виконавче провадження з примусового виконання рішення суду в даній справі.

За таких обставин, недодержання заявником вимог ст. 56 ГПК України є підставою для застосування судом ст. 63 та ст. 121 ГПК України - повернення заяви про розстрочку виконання рішення без розгляду.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу заявників на наступне:

Так, за правилами статті 121 (частини 1, 4, 5) Господарського процесуального кодексу України за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони виконавчого провадження або за власною ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови.

Про відстрочку або розстрочку виконання рішення, ухвали, постанови, зміну способу та порядку їх виконання виноситься ухвала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку. В необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю чи приватному виконавцю.

Мирова угода, укладена сторонами у процесі виконання судового рішення, подається на затвердження господарського суду, який прийняв відповідне судове рішення незалежно від наявності виконавчого провадження. Про затвердження мирової угоди господарський суд виносить ухвалу.

Постановою Пленуму Вищого господарського суду України № 9 від 17.10.2012 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" визначено повноваження господарського суду при застосуванні приписів статті 121 ГПК, а також наголошено, що застосовуючи заходи, передбачені статтею 121 ГПК, господарські суди повинні мати на увазі, зокрема, таке:

7.1.2. Розстрочка означає виконання рішення частками, встановленими господарським судом, з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частки також повинні визначатись господарським судом. При цьому слід мати на увазі, що розстрочка можлива при виконанні рішення, яке стосується предметів, що діляться (гроші, майно, не визначене індивідуальними ознаками; декілька індивідуально визначених речей тощо).

7.2. Підставою для відстрочки, розстрочки , зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

7.9. Відповідно до частини четвертої статті 121 ГПК мирова угода, укладена сторонами у процесі виконання судового рішення, подається на затвердження господарського суду, який прийняв відповідне судове рішення. Про затвердження мирової угоди господарський суд виносить ухвалу .

Якщо виконавче провадження стосовно судового рішення відкрито, сторони відповідно до частини третьої статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" [частини другої статті 19 Закону України "Про виконавче провадження" у чинній на даний час редакції] мають право укласти мирову угоду про закінчення виконавчого провадження, яка затверджується судом. Заява про затвердження такої мирової угоди розглядається в судовому засіданні за правилами частини першої статті 121 ГПК.

З огляду на вищевказане, суд рекомендує заявникам визначитися з предметом заяви, враховуючи повноваження господарського суду при застосуванні приписів статті 121 Господарського процесуального кодексу України, оформивши її належним чином у передбачений вказаною нормою процесуального права спосіб.

Заявники, усунувши обставини, які були підставами повернення заяви про розстрочку виконання рішення без розгляду , мають право повторно звернутися з нею до господарського суду в загальному порядку.

Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 63, ст. ст. 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Повернути Фермерському господарству "Богданов і сини" заяву за вих. № 30 від 13.11.2017 про розстрочку виконання судового рішення Господарського суду Миколаївської області від 08.01.2008 у справі № 12/657/07 без розгляду.

Додаток (лише на адресу позивача) : заява за вих. № 30 від 13.11.2017 з доданими до неї документами на 11-ти арк.

Суддя О.Г. Смородінова

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення16.11.2017
Оприлюднено17.11.2017
Номер документу70284732
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/657/07

Ухвала від 16.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лисенко В.А.

Ухвала від 16.11.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 02.11.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.10.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А. К.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні