Постанова
від 09.10.2017 по справі 522/13156/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

09.10.2017

Справа № 522/13156/17

Провадження № 1-«кс»/522/19177/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2017 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області, погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №22017160000000139 від 10.07.2017 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1,2 ст. 205, ч.2 ст. 364, ч.3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, щоневстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб з службовими особами органів влади та місцевого самоврядування, організували діяльність підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) з метою уникнення виконання зобов`язань підприємствами реального сектору економіки перед бюджетом, а саме сплати обов`язкових податків та зборів, використовуючи реквізити раніше вказаних фіктивних підприємств, не відображення (відображення) у податковій звітності нікчемних (безтоварних операцій) ухиляються від сплати податків, що входять в систему оподаткування, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, у сумі понад 50 млн.грн.

Директором підприємства з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка в ході допиту показала, що ніякого відношення до діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не мала, вказану компанію зареєструвала за грошову винагороду на прохання сторонніх осіб. Від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » жодної господарської діяльності не проводила.

В ході досудового розслідування за результатами проведення тимчасового доступу до речей і документів встановлено, що одним з підприємств, яке переводило кошти на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ). З метою отримання документів, які підтверджуюсь обставини ведення господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), на адресу останнього направлено запит відповідно до положень ст. 93 КПК України. Згідно відповіді ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) вказані раніше документи підприємство надасть тільки відповідно до ухвали суду про проведення тимчасового доступу.

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні та дослідженні оригіналів документів, які підтверджуюсь обставини ведення господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , індекс 68400, юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Таким чином, в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) знаходяться документи відносно ведення господарської діяльності з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Вилучення оригіналів зазначених документів обґрунтовується необхідністю дослідження цих документів в ході досудового розслідування, використанням їх в ході проведення слідчих дій та проведення судово-економічних, судово-технічних та судово-почеркознавчих експертиз.

Крім того, зазначені документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в зв`язку з чим слідчий просив клопотання задовольнити та провести його розгляд без виклику представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вислухавши думку слідчого, вважаю за можливим розгляд клопотання провести без виклику представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити частково, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що фінансово-господарські та бухгалтерські документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: договори про поставку товарів, виконання робіт, надання послуг, з усіма додатками та доповненнями до них; договори про надання та отримання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги; договори про переуступку права вимоги, однією зі сторін яких виступає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); видаткові (прибуткові) накладні; податкові накладні; реєстр отриманих та виданих податкових накладних; реєстр щоденного обліку операцій з продажу та придбання товарів, робіт та послуг; рахунки; рахунки-фактур; акти приймання-передачі товарів, актів виконаних робіт, наданих послуг; довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей та інші документи, які підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , індекс 68400, юридична адреса: АДРЕСА_1 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Що стосується вилучення оригіналів документів, то вважаю вказану вимогу необґрунтованою, оскільки слідчим до клопотання не було надано документів, які б свідчили про те, що у даному кримінальному провадженні призначено експертизи на які він посилається.

Крім того, в судовому засіданні слідчим доведено, що працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », володіючи зазначеною вище інформацією мають можливість безповоротно її змінити або знищити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказана інформація має суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Управління Служби безпеки України в Одеській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_3 , або за його дорученням слідчим слідчого відділу УСБУ в Одеській області, співробітникам УСБУ в Одеській області та Служби безпеки України, тимчасовий доступ до фінансово-господарських та бухгалтерських документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , індекс 68400, юридична адреса: АДРЕСА_1 ), з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені їх копії, а саме:

- договорів про поставку товарів, виконання робіт, надання послуг, з усіма додатками та доповненнями до них;

- договорів про надання та отримання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги;

- договорів про переуступку права вимоги, однією зі сторін яких виступає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- видаткових (прибуткових) накладних;

- податкових накладних;

- реєстрів отриманих та виданих податкових накладних;

- реєстрів щоденного обліку операцій з продажу та придбання товарів, робіт та послуг;

- рахунків; рахунків-фактур;

- актів приймання-передачі товарів, актів виконаних робіт, наданих послуг;

- довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей;

- банківських виписок про рух грошових коштів по банківських рахунках підприємства, в яких відображені взаєморозрахунки з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- платіжних доручень (роздруківок електронних платіжних доручень) щодо оплати придбаних товарів, виконаних робіт, наданих послуг;

- договорів про перевезення товарів;

- товарно-транспортних накладних, дорожніх листів;

- сертифікатів походження та сертифікатів якості придбаних/реалізованих товарів;

- фітосанітарних документів (у випадку поставок сільськогосподарської продукції);

- актів зважування продукції;

- журналів складського обліку, в яких відображені дані про отримання товарів (продукції) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- складських карток;

- договорів про зберігання товарів (продукції), отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- актів передачі отриманих товарів (продукції) на зберігання;

- регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені фінансово-господарські операції щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- актів звірок з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- інших документів, які підтверджують фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення09.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69584654
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/13156/17

Ухвала від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 11.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 28.02.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 26.12.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 22.12.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 29.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Котелевський Р. І.

Постанова від 19.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 24.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 09.10.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні