Постанова
від 06.04.2009 по справі 4-620/09
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-620/09 ПОСТАНОВА

06 квітня 2009 року суддя Шевченківського районного с уду м. Києва Піхур О.В., розглян увши подання старшого слідчо го прокуратури Шевченківськ ого району м. Києва Перч Д.В. пр о накладення арешту та зупин ення видаткових операцій по банківським рахункам суб'єкт а підприємницької діяльност і КС «Партнерський Кредит», -

встановив:

Старший слідчий прокур атури Шевченківського район у м. Києва Перч Д.В. звернувся д о Шевченківського районного суду м. Києва з поданням, пого дженим заступником прокурор а Шевченківського району м. К иєва про накладення арешту т а зупинення видаткових опера цій по банківським рахункам суб'єкта підприємницької дія льності КС «Партнерський Кре дит», а саме: накласти арешт на рахунок №265073186701, відкритий КС «П артнерський Кредит» (код по Є ДРПОУ 26296995) у ВАТ «Агрокомбанк» у м. Києві (МФО 322302); зобов'язати с лужбових осіб вказаної вище банківської установи зупини ти видаткові операції по бан ківському рахунку №265073186701, відк ритому КС «Партнерський Кред ит» (код по ЄДРПОУ 26296995) у ВАТ «Аг рокомбанк» у м. Києві (МФО 322302); з обов'язати службових осіб Ки ївська філія ВАТ «Агрокомбан к» у м. Києві (МФО 322302) надати до п рокуратури Шевченківського району міста Києва відомост і щодо залишку грошових кошт ів, які знаходяться на рахунк у №265073186701, відкритому КС «Партне рський Кредит» (код по ЄДРПОУ 26296995), на момент отримання поста нови суду про зупинення вида ткових операцій по рахунку.

Вивчивши подання, досліди вши необхідні для вирішення порушеного питання надані ма теріали кримінальної справи № 60-3045 ( в чотирьох томах), суд зна ходить подання таким, що не пі длягає задоволенню з наступн их підстав.

Прокуратурою Шевченківс ького району м. Києва проводи ться досудове слідство в кри мінальній справі №60-3045, порушен ої 15.01.09 старшим слідчим прокур атури Шевченківського район у м. Києва Перчом Д.В. відно сно ОСОБА_2 та ОСОБА_3, я кі будучи службовими особами КС «Партнерський кредит», що розташована за адресою: м.Киї в, вул. Михайлівська, 22 Б в м.Киє ві, за попередньою змовою, шля хом зловживання своїм службо вим становищем заволоділи гр ошовими коштами, що належали громадянами ОСОБА_4, ОСО БА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 на суму 256 700 грн., якими в подаль шому розпорядилися на власни й розсуд

05 листопада 2002 року рішенн ям загальних зборів заснован о кредитну спілку «Партнерсь кий кредит», яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Михайл івська, 22 Б.

Відповідно до установ чих документів КС «Партнерсь кий кредит (далі - кредитна спі лка), зазначена юридична особ а являється неприбутковою ор ганізацією, заснованою фізич ними особами на кооперативни х засадах з метою задоволенн я потреб її членів у взаємном у кредитуванні та наданні фі нансових послуг за рахунок о б'єднання грошових внесків ч ленів кредитної спілки.

Завдання кредитної спіл ки полягає у задоволенні пот реб її членів у взаємному кре дитуванні та наданні фінансо вих послуг шляхом здійснення діяльності, передбаченої ст атутом кредитної спілки.

Кредитна спілка не має на меті отримання та не отримує прибутку у будь-якій частині доходів, отриманих від надан ня послуг своїм членам.

Органами управління кре дитної спілки є загальні збо ри членів кредитної спілки, с постережна рада, ревізійна к омісія, кредитний комітет та правління.

Вищим органом правління к редитної спілки є загальні з бори її членів. Однак, в період між загальними зборами, інте реси членів кредитної спілки представляє спостережна рад а, яку очолює голова. Голова сп остережної ради організовує роботу спостережної ради кр едитної спілки, головує на її засіданнях та звітує про роб оту спостережної ради на заг альних зборах членів кредитн ої спілки. Голова спостережн ої ради кредитної спілки нес е персональну відповідальні сть за виконання покладених на спостережну раду завдань.

До компетенції спостере жної ради кредитної спілки н алежить: затвердження положе нь про порядок надання послу г членам кредитної спілки; вс тановлення видів кредитів, щ о надаються кредитною спілко ю; затвердження рішень креди тного комітету про надання к редиту у випадках, передбаче них відповідним положенням к редитної спілки; визначення порядку прийняття рішень про придбання та продаж майна кр едитної спілки, використання тимчасово вільних коштів; за твердження кошторису та штат ного розпису кредитної спілк и; затвердження положення пр о структурні підрозділи кред итної спілки; призначення го лови та членів правління, чле нів кредитного комітету; виз начення кваліфікаційних вим ог до членів кредитного комі тету, працівників кредитної спілки та залучених на догов ірних умовах експертів згідн о з нормативно-правовими акт ами; прийняття рішень про вст уп кредитної спілки до асоці ації кредитних спілок та/або об'єднаної кредитної спілки і вихід із таких асоціацій та /або об'єднань кредитної спіл ки; розмір та порядок сплати в ступних та обов'язкових пайо вих внесків; встановлення ін ших видів добровільних та об ов'язкових внесків; вирішенн я питань про прийняття нових членів до кредитної спілки т а припинення членства в кред итній спілці. Головою спосте режної ради КС «Партнерський кредит» з моменту заснуванн я є ОСОБА_2.

Таким чином, ОСОБА_2 є особою, яка постійно обійма ла у КС «Партнерський кредит » посаду, пов'язану з виконанн ям організаційно-розпорядчи х чи адміністративно-господа рських обов'язків.

У той же час, ОСОБА_3 з бе резня 2007 року обіймає посадо г олови правління КС «Партнерс ький кредит».

У свою чергу, голова правлін ня керує роботою правління, а також: без доручення спілки п редставляє інтереси кредитн ої спілки та діє від її імені; представляє кредитну спілку в її відносинах із державою, і ншими юридичними та фізичним и особами; укладає договори т а інші угоди від імені кредит ної спілки, підписує доручен ня на провадження дій від іме ні кредитної спілки; розпоря джається майном кредитної сп ілки в порядку, визначеному с постережною радою; готує под ання спостережній раді на пр изначення та звільнення член ів правління кредитної спілк и, а також працівника, відпові дального за проведення фінан сового моніторингу, признача є на посади та звільняє з поса д працівників кредитної спіл ки, застосовує до них заходи з аохочення та стягнення відпо відно до законодавства, вжив ає заходів щодо підготовки т а підвищення кваліфікації пр ацівників кредитної спілки.

Тобто, ОСОБА_3 є особою, я ка постійно обіймала у КС «Па ртнерський кредит» посаду, п ов'язану з виконанням органі заційно-розпорядчих чи адмін істративно-господарських об ов'язків.

Так, між КС «Партнерський Кр едит» та громадянами ОСОБА _4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, на протязі 2007 року, бу ло укладено договори про зал учення внеску (вкладу) члена к редитної спілки на депозитни й рахунок.

Так, відповідно до умов вк азаних договорів зазначені о соби вносять грошові кошти н а депозитний рахунок Спілки, а Спілка приймає їх на умовах зворотності та платності зг ідно вимог договору.

Крім того, відповідно до умо в вказаного договору, спілка зобов'язується здійснювати повернення сум внеску.

Однак, по закінченню тер міну дії вказаних договорів, вклади їхнім власникам не бу ли повернуті.

Як вбачається з матеріа лів кримінальної справи, ОС ОБА_2 відмовився повертати їх та почав уникати зустріче й із вказаними вище особами.

Окрім цього, як вбачаєтьс я з матеріалів кримінальної справи, а саме з заяви ОСОБА _8, що 12.01.09 останній був проінфо рмований членом КС «Партнерс ький Кредит» ОСОБА_9, про т е, що у ОСОБА_8 утворилась п оточна заборгованість по кре дитному договору №97 від 19.08.08, ук ладеного на суму 26411,8. Однак, як в бачається з матеріалів кримі нальної справи, ОСОБА_8 вк азаний кредитний договір не укладав та грошових коштів н е отримував.

Допитана в якості підозр юваної ОСОБА_10 підтвердил а факти привласнення грошови х коштів КС «Партнерський Кр едит» та підробку кредитних договорів з метою укриття по переднього злочину.

Отже, враховуючи, що слід ством необхідно вжити заході в щодо збереження грошових к оштів на рахунку КС «Партнер ський Кредит», з метою подаль шого відшкодовування завдан их членам спілки збитків, а та кож беручи до уваги те, що під час розслідування даної крим інальної справи були одержан і точні дані про те, що в ВАТ «А грокомбанк» у м. Києві (МФО 322302) в ідкрито рахунок №265073186701, який на лежить КС «Партнерський Кред ит» (код по ЄДРПОУ 26296995).

Відповідно до ст. 125, 126 КПК Ук раїни, накладання арешту на м айно фізичних осіб передбаче но постановою слідчого, накл адення арешту на вклади фізи чних осіб проводиться за ріш енням суду.

Зупинення видаткових опе рацій з грошовими коштами, що находяться на рахунку юриди чної особи, та зобов'язання ві дповідних службових осіб бан ку видати письмову інформаці ю про залишок грошових кошті в на поточному рахунку юриди чної особи законом не передб ачено.

З огляду на викладене, т а керуючись ст. 125, 126 КПК України , суд -

п остановив:

В задоволенні подання с таршого слідчого прокуратур и Шевченківського району м. К иєва Перч Д.В. про накладення а решту та зупинення видаткови х операцій по банківським ра хункам суб'єкта підприємниць кої діяльності КС «Партнерсь кий Кредит» - відмовити.

На постанову протягом трь ох діб з дня її винесення прок урором може бути подана апел яція до Апеляційного суду м. К иєва.

Дата ухвалення рішення06.04.2009
Оприлюднено21.09.2010
Номер документу6964560
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-620/09

Постанова від 19.08.2009

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Малиш В.В.

Постанова від 19.08.2009

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Малиш В.В.

Постанова від 06.04.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О.В.

Постанова від 06.04.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О.В.

Постанова від 13.10.2009

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Рябова Олена Дмитрівна

Постанова від 14.07.2009

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Мальована В.В.

Постанова від 14.07.2009

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Мальована В.В.

Постанова від 26.06.2009

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І.М.

Постанова від 30.04.2009

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Поліщук М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні