Постанова
від 10.11.2010 по справі 4-54/10
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№4-54/10

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2010 року

Суддя Недригайлівського районного суду Сумської області Жмурченко В.Д. розглянувши подання слідчого прокуратури Недригайлівського району, про надання дозволу на проведення ревізії,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні прокуратури Недригайлівського району знаходиться кримінальна справа № 10800100, порушена 11 жовтня 2010 року стосовно службових осіб ВАГ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс за фактом зловживання службовим становищем при реалізації заставленого майна, за ознаками злочину, передбаченого ст. 364 ч. 2 КК України.

Досудовим слідством у кримінальній справі встановлено, що між філією ВАТ КБ Надра Сумське регіональне управління Слобожанщина та ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс 19.12.07 укладено кредитний договір № 01/2007/54031046 з траншевим режимом кредитування на суму 6,5 млн.грн. строком погашення до 31.12.08.

Кредитні кошти надавалися ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс для фінансування виробничих витрат підприємства, а саме: закупівлі паливо-мастильних матеріалів, запасних частин для ремонту техніки та обладнання, мінеральних добрив, насіння, здійснення необхідних платежів та інше.

В забезпечення виконання зобов'язань по вказаному кредитному договору, ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс передало зернові культури майбутнього врожаю на суму 400200 грн.

А саме, згідно договорів застави № 3 від 11.06.08 кукурудзу врожаю 2008 р. з площі 78 га, соняшник з врожаю 2008 р. з площі 120 га,, № 2 від 20.05.08 ячмінь з врожаю 2008 р. з площі 85 га.

Крім того, згідно договору застави майна № 21 від 23.11.07 ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс в забезпечення виконання зобов'язання ТОВ Липоводолинський Райснаб надало вказаній банківській установі пшеницю озиму врожаю 2008 р. з площі 244 га та жито озиме врожаю 2008 р. з площі 127 га на суму 368 600 грн.

З метою контролю за використанням кредитних коштів, між ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс та ТОВ Тера , яке володіє 50,74 % статутного капіталу Товариства, укладений договір доручення, на підставі якого всі кредитні кошти перераховувалися на рахунок ТОВ Тера , яке в свою чергу повинно було здійснити закупівлю необхідних товарно-матеріальних цінностей за кредитні кошти для діяльності ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс .

Починаючи з липня 2008 по травень 2009 року службові особи ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс , достовірно знаючи, що врожай 2008 р. є заставним, умисно здійснили продаж заставного майна, шляхом укладення договорів купівлі-продажу та договорів поставок наступним юридичним та фізичним особам: ТОВ Тера , ТОВ Корнел- Трейд , ЗАТ Суми-Агротехніка , ПП ОСОБА_1 Загальна сума реалізованого врожаю склала 768,8 тис. грн.

Письмових дозволів на реалізацію заставного майна філія ВАТ КБ Надра Сумське РУ Слобожанщина не надавала.

В 2010 p. Товариство здійснило погашення частини нарахованих процентів по кредиту коштами від реалізації врожаю 2009 р. в сумі 700 000 грн. Інші сплати по кредитному договору ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс не здійснювало.

Заборгованість перед банком на теперішній час по кредитному договору становить 6 158 тис. грн. по сумі кредиту та 2 479 тис. грн. по відсоткам за користування кредитом.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 23.03.10 порушено провадження у справі про банкрутство ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс за заявою філії ВАТ КБ Надра Сумське РУ Слобожанщина .

Таким чином, службові особи ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс , незважаючи на свої зобов'язання перед банком, в порушення ч. 2 ст. 17 Закону України Про заставу та умов договорів про заставу, без погодження з банком незаконно реалізували заставлене майно. Виручені від цього кошти на погашення кредиту до банку не надійшли.

Такі дії службових осіб ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс спричинили філії ВАТ КБ Надра Сумське регіональне управління Слобожанщина матеріальні збитки у вигляді непогашеної заборгованості по кредиту на суму 768,8 тис. грн.

Слідчий прокуратури Недригайлівського району звернувся з поданням до суду, про надання дозволу на проведення позапланової ревізії у ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс .

Відповідно до ст.П п.7 Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні" позапланові виїзні ревізії та перевірки суб"єктів господарської діяльності незалежно від форм власності проводяться органами державної контрольно-ревізійної служби за рішенням суду, винесеним на підставі подання прокурора або слідчого для забезпечення розслідування кримінальної справи.

Дослідивши надані слідчими органами матеріали, для забезпечення всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, перевірки законності використання бюджетних коштів, захисту майнових інтересів держави, вважаю за необхідне задовільнити дане клопотання.

Керуючись ст. 66 КПК України, ст.ст. 2,11 Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в У країні",-

ПОСТАНОВИВ:

Надати дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії спеціалістами контрольно- ревізійного відділу в Недригайлівському районі у ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс (код СДРПОУ 03760792), що зареєстроване за адресою: Сумська область. Недригайлівський район, смт. Недригайлів, вул.. Комінтерну, 72, в період з 16 листопада 2010 року по 04 грудня 2010 року за інспектуємий період з 19 грудня 2007 року по 16 листопада 2010 року з наступних питань:

1) Коли саме у вказаний період часу ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс укладено кредитний договір з ВАТ КБ "Надра" та коли саме закінчився строк повернення кредиту згідно договору?

2) Коли саме і в якій сумі ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс отримувало на свій розрахунковий рахунок кредитні грошові кошти з ВАТ КБ "Надра"? На які цілі ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс використані ці грошові кошти?

3) У випадку, якщо грошові кошти, отримані в кредит, були перераховані на рахунки інших підприємств, то чи були виконані цими підприємствами їх зобов'язання за угодами, за якими ці кошти перераховані? Якщо ні, то на яку суму?

4) Яка сума заборгованості ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс за кредитними угодами перед ВАТ КБ "Надра" на момент закінчення дії кредитних договорів та станом на 31.10.10?

5) Які саме договори застави укладені між ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс і ВАТ КБ "Надра" за період з 19.12.07 до 31.10.10? Коли ці договори

укладені?

6) Для забезпечення яких зобов'язань укладені ці договори застави?

7) Яке саме майно передано ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс в заставу ВАТ КБ "Надра" за договорами застави? Яка кількість та вартість переданого в заставу майна?

8) Чи підтверджується документально фактична наявність у власності ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс майна, переданого в заставу банку на момент укладання договорів застави?

9) У випадку передачі в заставу банку майбутнього врожаю сільськогосподарських культур, чи підтверджується документально наявність у ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс посівів цих культур?

10) Коли саме (по датам), за якими саме угодами та яке майно, що перебувало в заставі банку, було реалізовано ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс ? Яка кількість реалізованого заставного майна?

11) Чи були виконані на момент реалізації заставного майна зобов'язання перед ВАТ КБ "Надра", для забезпечення яких це майно було передано в заставу банку? Якщо ні, то на яку суму?

12) Чи були письмові дозволи ВАТ КБ "Надра" на реалізацію заставного майна (по кожному факту його реалізації)?

13) На яку суму ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс було реалізовано майно, що перебувало в заставі ВАТ КБ "Надра"? Окремо вказати вид, кількість і вартість майна, реалізованого без письмової згоди банку.

14) Коли саме і у якій сумі на рахунок ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс перераховані грошові кошти від реалізації заставного майна (окремо вказати суму коштів, що надійшли від реалізації заставного майна без згоди банку)?

15) Яка дебіторська заборгованість і перед ким існує у ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс внаслідок неповного розрахунку за реалізоване заставне майно?

16) На які цілі використані грошові кошти, отримані від реалізації майна, що перебувало в заставі банку (окремо вказати цілі, на які використані грошові кошти, отримані від реалізації заставного майна без згоди банку)?

17) Коли і на рахунок яких підприємств ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс перераховані грошові кошти, отримані від реалізації заставного майна (окремо - від реалізації заставного майна без згоди банку)?

18) У випадку, якщо ці кошти перераховані для погашення кредиторської заборгованості ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс , чи підтверджується документально така заборгованість?

19) Чи виконані підприємствами-контрагентами ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс зобов'язання, за якими на їх рахунки перераховані грошові кошти, отримані від реалізації майна, що перебувало в заставі банку?

20) Яке саме майно і якою вартістю мається у власності ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс на момент проведення ревізії?

21) Посіви яких видів сільськогосподарських культур та на якій площі маються у ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс на момент проведення ревізії?

22) Чи виконані на момент проведення ревізії зобов'язання перед ВАТ КБ "Надра", для забезпечення яких ВАТ Недригайлівське підприємство Агротехсервіс передано в заставу майно, що у подальшому реалізовано (окремо - що реалізовано без згоди банку)? Якщо ні, то на яку суму?

Суддя В.Д. Жмурченко

Дата ухвалення рішення10.11.2010
Оприлюднено27.10.2017
Номер документу69766867
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-54/10

Постанова від 20.04.2010

Кримінальне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Литвинова Р. А.

Постанова від 13.08.2010

Кримінальне

Іванківський районний суд Київської області

Грищенко Т. М.

Постанова від 19.02.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 10.11.2010

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

Постанова від 02.07.2010

Кримінальне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Єфименко В. І.

Постанова від 10.12.2010

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Тулик І. І.

Постанова від 19.08.2010

Кримінальне

Жидачівський районний суд Львівської області

Сидорак Б. Г.

Постанова від 19.02.2010

Кримінальне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

Постанова від 29.01.2010

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Херсона

Решетов В. В.

Постанова від 25.03.2010

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні