Ухвала
від 20.10.2017 по справі 753/12134/17
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/12134/17

провадження № 1-кс/753/4432/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" жовтня 2017 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву ОСОБА_4 про відвід судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015100020006536 від 29 липня 2015 року, за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокатом ОСОБА_4 , яка здійснює захист інтересів ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12015100020006536 від 29 липня 2015 року, подано заяву про відвід головуючого судді у справі ОСОБА_5 .

Підставою для відводу у заяві зазначене те, що вона, ОСОБА_4 , крім захисту інтересів ОСОБА_6 здійснює захист інтересів гр. ОСОБА_7 щодо скарги, поданої останнім до Вищої Ради Правосуддя щодо судді ОСОБА_5 . Вважає, що представлення інтересів ОСОБА_7 у Вищій раді правосуддя свідчить про те, що суддя ОСОБА_5 буде ставитись до неї упереджено негативно, що в цілому вплине на об`єктивність та неупередженість судді ОСОБА_5 у справі за обвинуваченням ОСОБА_6 .

У зв`язку з чим, на підставі п. 4 ч. 1ст. 75 КПК України, з метою дотримання загальних засад кримінального провадження та ст. 6 Європейської конвенції про захист прав та основоположних свобод, відповідно до яких кожному гарантується право на справедливий суд та вирішення справи незалежним і неупередженим судом, заявила відвід.

В судове засідання з`явився прокурор, інші учасники процесу не з`явились, про місце, дату та час розгляду заяви про відвід повідомлялися належним чином, проте їх неявка не перешкоджає розгляду заяви про відвід.

Прокурор, вказуючи про відсутність правових підстав, просив відмовити у задоволення заяви про відвід.

Вислухавши думку прокурора, дослідивши матеріали заяви про відвід, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями в провадження судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_5 надійшло кримінальне провадження за № 12015100020006536 від 29 липня 2015 року за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.191 КК України.

Звертаючись з даною заявою про відвід, адвокат ОСОБА_4 , посилаючись на п. 4 ч.1 ст. 75 КПК України, вказує виключно на представлення нею інтересів іншої особи у Вищій Раді правосуддя по скаргам останньої на дії судді ОСОБА_5 .

Інших обставин взаємовідносин з суддею ОСОБА_5 , яка розглядає кримінальне провадження, адвокатом ОСОБА_4 в заяві про відвід не зазначено.

Пунктом 4 частини 1 статті 75 КПК України передбачено, що суддя не може брати участь у кримінальному провадженні, за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

Поняття «інші обставини, які викликають сумнів у його неупередженості», є оціночними, використання яких залежить від правосвідомості особи, яка їх застосовує та з`ясовує їх сутність, виходячи зі свого внутрішнього переконання.

Згідно з вимогами ст. 80 КПК України за наявності підстав, передбачених статтями 75-79 цього Кодексу, слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, захисник, експерт, спеціаліст, перекладач, секретар судового засідання зобов`язані заявити самовідвід.

Відповідно дост. 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»суддя зобов`язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, додержуватися присяги судді та дотримуватися правил суддівської етики.

Пункт 5 постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 13 червня 2007 року «Про незалежність судової влади» передбачає, що відповідно до закону суддя не може брати участь у розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він заінтересований у результаті розгляду справи або є інші обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді.

У п. 2.5 «Бангалорських принципів поведінки судді» (схвалені резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року) зазначається, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, при оцінці безсторонності суду слід розмежовувати суб`єктивний та об`єктивний аспект. Так у справах «Гаусшильдт проти Данії», «Мироненко і Мартиненко проти України» зазначається, що наявність безсторонності, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, має визначатися за допомогою суб`єктивного та об`єктивного критеріїв. Щодо суб`єктивної складової даного поняття, то у справі «Гаусшильдт проти Данії» вказано, що потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому суддя вважається безстороннім, якщо тільки не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. У кожній окремій справі слід визначити, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про те, що суд не є безстороннім (рішення у справі «Мироненко і Мартиненко проти України»). Зазначену позицію Європейського суду підтримав і Верховний Суд України у справі №5-15п12 (ухвала Верховного Суду України від 01.03.2012 року, у справі №5-15п12).

Стосовно об`єктивної неупередженості у справі «Фей проти Австрії» ЄСПЛ вказав, що вона полягає у відсутності будь-яких законних сумнівів в тому, що її забезпечено та гарантовано судом, а для перевірки на об`єктивну неупередженість слід визначити, чи є факти, які не залежать від поведінки судді, що можуть бути встановлені та можуть змусити сумніватися у його неупередженості. Відповідно до висновків у справі «Білуха проти України» при вирішенні питання про те, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими (див. рішення у справі «Ветштайн проти Швейцарії», рішення у справі «Ферантелі та Сантанжело проти Італії»).

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що саме по собі представлення ОСОБА_4 інтересів ОСОБА_7 у Вищий Раді Правосуддя жодним чином не свідчить про наявність підстав, які б обґрунтовано викликали сумнів у неупередженості та безсторонньості судді ОСОБА_5 при розгляді кримінального провадження щодо ОСОБА_6 , або свідчили про її певну особисту заінтересованість у вказаному провадженні, певні прихильності, уподобання стосовно однієї зі сторін у справі.

Враховуючи викладене суд вважає заяву про відвід судді ОСОБА_5 необґрунтованою і тому приходить до висновку про відсутність підстав для відводу судді ОСОБА_5 .

За таких обставин у задоволенні заяви про відвід слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 75-81 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви ОСОБА_4 про відвід судді Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015100020006536 від 29 липня 2015 року, за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.191 КК України- відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення20.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69803799
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —753/12134/17

Ухвала від 02.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Щасна Т. В.

Ухвала від 22.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Чорний Олександр Миколайович

Ухвала від 30.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Сітайло Олена Миколаївна

Ухвала від 14.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Трясун Юрій Ростиславович

Ухвала від 06.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Мосьондз Іван Анатолійович

Ухвала від 20.10.2017

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коляденко П. Л.

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні