Вирок
від 30.10.2017 по справі 520/12933/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/12933/17

Провадження № 1-кп/520/1087/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.10.2017 року місто Одеса

Колегія суддів Київського районного суду м. Одеси, у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

за участю:

прокурорів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

ОСОБА_9

обвинувачених ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ,

ОСОБА_12 ,

захисників ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт та додані до нього матеріали, угоди про визнання винуватості, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017160000000852 від 23.10.2017 року, відносно:

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Ватутіне Черкаської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, не працюючого, має на утриманні неповнолітню дитину 2000 року народження, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого;

ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки смт. Диканька Полтавської області, українки, громадянки України, з вищою освітою, не працюючої, має на утриманні неповнолітню дитину 2000 року народження, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої;

ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця станиці Ленінградської Краснодарського краю Російської Федерації, українця, громадянина України, з вищою освітою, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , раніше не судимого,

обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

26.10.2017 року до Київського районного суду м. Одеси надійшов обвинувальний акт та додані до нього матеріали, угоди про визнання винуватості від 25.10.2017 року, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017160000000852 від 23.10.2017 року, відносно ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.5 ст.27, ч.4 ст.28, ч.3 ст.212, ч.5 ст.27, ч.4 ст.28, ч.1 ст.366, ч.5 ст.27, ч.4 ст.28, ч.1 ст.364 КК України.

Судом встановлено, що Особою 1, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, приблизно у 2011 році, за попередньою змовою з Особою 3, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та іншими невстановленими особами організовано злочинну організацію з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, фіктивного підприємництва, організації підроблення службовими особами, первинних фінансово-господарських документів, використання завідомо підроблених документів, легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великому розмірі.

Суть діяльності злочинної організації полягала у створенні та реєстрації ряду фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб резидентів та нерезидентів) з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної із ввезенням на територію України та розповсюдженням нафтопродуктів, відкриттям митних складів, для розміщення на них нафтопродуктів та їх митного оформлення, документальним оформленням фіктивного вивезення нафтопродуктів за територію України, реалізацією нафтопродуктів підприємствам - нафтотрейдерам (резидентам України), організацією підроблення первинних фінансово-господарських документів щодо здійснення продажів нафтопродуктів; зарахуванням, списанням та переведенням безготівкових коштів, які надійшли на банківські рахунки фіктивних підприємств, подальшої легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, координацією та сприянням незаконній діяльності службовими особами Державної митної служби України.

Метою злочинної організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, було отримання незаконного збагачення за рахунок коштів, не сплачених до державного бюджету у вигляді обов`язкових податків, зборів та платежів, які мали б бути сплачені у випадку випуску у вільний обіг на митній території України імпортованих нафтопродуктів.

Взявши на себе функцію загального керівництва злочинною організацією, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, залучив до участі в ній довірених осіб із свого найближчого оточення - Особу 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інших невстановлених осіб, які мали відповідну кваліфікацію, а також достатній досвід роботи у сфері нафтопереробки, перевалки нафтопродуктів та їх оптової реалізації, а також осіб з достатнім досвідом управління суб`єктами господарювання, діяльність яких, зокрема, пов`язана із здійсненням будь-яких операцій із нафтопродуктами.

Окрім того, Особа 1, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, до участі у створеній ним злочинній організації, в якості пособника залучив ОСОБА_15 , засудженого вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 30.08.2017 за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч.4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, який має спеціальність економіка підприємств та з того часу по 2011 рік працював у різних компаніях, що займались реалізацією нафтопродуктів.

Залучивши Особу 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інших невстановлених осіб до вчинення злочинів у складі злочинної організації, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, доручив їм виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів злочинної організації, самостійно планувати вчинення окремих тяжких та особливо тяжких злочинів відповідно до напрямів діяльності підконтрольних їм напрямків, здійснювати пошук та залучати до участі у злочинній організації інших членів, здійснювати пошук та організовувати придбання суб`єктів підприємницької діяльності, а також засобів транспортування нафтопродуктів з метою їх використання в злочинній схемі, створювати її окремі структурні підрозділи та розпоряджатися незаконно отриманим прибутком як в його власних інтересах, так і в інтересах учасників злочинної організації.

Кожен керівник структурного підрозділу злочинної організації був обізнаний із загальним планом діяльності організації щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього та підконтрольний йому структурний підрозділ злочинної організації, а також те, що інші очевидні і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї злочинної організації.

За замислом Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, осередки зазначеної злочинної організації повинні були діяти на території України, виконуючи відведені їм функції щодо ввезення на митну територію України від імені створених його злочинним угрупуванням офшорних компаній та фіктивних підприємств нафтопродуктів під виглядом їх транзиту з подальшим розміщенням зазначених нафтопродуктів на митних складах, реалізацією вказаних не розмитнених нафтопродуктів із цих митних складів вітчизняним оптовим покупцям без сплати до державного бюджету відповідних податків, зборів і платежів та оформлення при цьому фіктивних документів щодо вивозу нафтопродуктів за межі митної території України.

Така схема була обрана Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та членами його злочинної організації, оскільки згідно ст. 90 Митного кодексу України, транзит - це митний режим, відповідно до якого товари переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Для реалізації розробленого плану злочинної діяльності, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, організувала створення ряду суб`єктів господарської діяльності, як вітчизняних, а саме: ТОВ «Зовнітрансгаз» (код 37860735),

ТОВ «Цикловаст» (код 38674635), ПП «Фірма «Армада-Плюс» (код ЄДРПОУ 34525053), ТОВ «ГазУкраїна-2020» (код 37428778), ТОВ «Торговий дім «ВЕТЕК» (код 38809821), ТОВ «Гатіора», ТОВ «Даймонд Альянс», а також інші невстановлені суб`єкти підприємницької діяльності, так і підприємств-нерезидентів, в тому числі й офшорних «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови) та «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама), «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови) та інших невстановлених.

Для надання злочинній діяльності легального вигляду та створення позитивного іміджу в суспільстві, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, вирішила об`єднати фіктивні підприємства єдиними брендами - групами компаній, спочатку - у 2011 році, «ГазУкраїна-2009», а пізніше, у лютому 2013 року - «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК»). З цією метою було зареєстровані відповідні однойменні материнські підприємства у формі товариств з обмеженою відповідальністю.

З використанням останніх, а також фіктивних суб`єктів господарської діяльності резидентів та підконтрольних офшорних компаній - нерезидентів, на територію України ввозились нафтопродукти в митному режимі «прохідний транзит» та в подальшому на підставі підроблених документів нібито вивозились за межі митної території України на адресу вищевказаних підконтрольних офшорних компаній.

Маючи значний фінансовий капітал, отриманий від незаконної діяльності вказаних суб`єктів господарської діяльності та вплив на державні органи влади, а саме Державну митну службу України та інші служби, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, у 2011 році приступила до виконання задуманого плану вчинення злочинних дій.

Для успішної реалізації злочинного умислу Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інші члени злочинної організації вступили у попередню змову зі службовими особами Державної митної служби України, які зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи в їх інтересах, навмисно створили їм умови для ввезення та незаконного розповсюдження нафтопродуктів без сплати зборів, податків та платежів.

Зокрема, до складу злочинної організації, наряду з іншими, увійшов окремий структурний підрозділ під назвою «напрямок нафтопродуктів», до якого в Одеському регіоні, у якості керівників самостійних структурних підрозділів увійшли Особа 3, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_12 та невстановлені особи.

Між тим, Особа 1, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, залучив ОСОБА_15 (у якості пособника) до спільного вчинення кримінальних правопорушень, у зв`язку з тим, що останній мав досвід роботи в галузі ввезення та реалізації нафтопродуктів на території України, визначивши йому функції у відповідності до плану злочинної діяльності, а саме: організувати підшукування для взяття в оренду нафтобаз для відкриття на них митних складів, організувати підбір керівників нафтобаз, організувати перевезення нафтопродуктів залізничним транспортом, організувати продаж нафтопродуктів підприємствам - нафтотрейдерам від імені фіктивних підприємств та виготовлення підроблених документів щодо цих операцій.

ОСОБА_15 усвідомлюючи всю відповідальність та можливі незаконні наслідки вчинених згідно злочинного плану Особи 1 дій, погодився у своїй участі у даних діях та виконанні відведеної йому ролі.

Для виконання функцій злочинної організації на напрямку «фіктиви», до її складу у якості активних учасників увійшли Особа 6, Особа 7, Особа 8, Особа 9, Особа 10, Особа 11, Особа 12 та інші невстановлені особи, на яких було покладено обов`язок пошуку осіб, які погодились би за грошову винагороду зареєструвати на своє ім`я підприємство без мети заняття підприємницькою діяльністю, взяття в оренду нафтобаз для відкриття на них митних складів, підбір керівників та працівників нафтобаз, організація документального оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів за територію України.

Так, ОСОБА_15 виконуючи роль пособника згідно плану злочинної діяльності, з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підшукав з числа своїх знайомих осіб, які мають досвід у сфері торгівлі паливно-мастильними матеріалами, а саме Особу 7 та Особу 6.

На Особу 7, Особу 6, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, як активних учасників вчинення кримінальних правопорушень, у відповідності до розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинного плану, ОСОБА_15 доніс, визначені Особою 1, функції: підшукати та взяти в оренду нафтобази для відкриття на них митних складів, підібрати керівників та працівників нафтобаз, організувати документальне оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів за територію України, провести переговори щодо реалізації нафтопродуктів підприємствам - нафтотрейдерам від імені фіктивних підприємств та організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій, здійснити контроль за діяльністю ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (м. Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1), далі ПАТ «Одеський НПЗ», та підроблення документів щодо переробки нафтопродуктів від імені офшорних компаній.

Також, з відома і згоди Особи 1, Особи 7, Особи 6, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в інших кримінальних провадженнях, та ОСОБА_15 до вчинення злочинів були залучені Особа 8, Особа 9, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інші не встановлені особи, які взяли безпосередню участь у злочинній діяльності, виконуючи відведену їм роль, яка полягала, у тому числі, у керівництві та контролі за діяльністю орендованих нафтобаз, оформленні на них митних складів, підборі працівників, організації незаконних перевезень нафтопродуктів залізничним та автомобільним транспортом, організації виготовлення фіктивних документів щодо митного оформлення вивезення нафтопродуктів за територію України, а також щодо продажу цих нафтопродуктів від імені підприємств, які створені з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_15 та невстановлені слідством інші співучасники злочинної діяльності, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, приблизно наприкінці серпня 2011 року в невстановленому місці запропонували Особі 10, Особі 11, Особі 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановленим слідством особам прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних зі створенням фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, підробленням та використанням завідомо підроблених документів, яким були доведені обставини вчинення кримінальних правопорушень та відведені кожному учаснику ролі у відповідності до розробленого плану.

Ознайомившись із загальним планом вчинення злочинів, Особа 10,

Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інші невстановлені особи, дали свою згоду на участь у злочинній організації та на участь у злочинах, вчинюваних нею.

При цьому на Особу 10, Особу 11, Особу 12 досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та інших невстановлених осіб були покладені наступні, передбачені злочинним планом організації функції, а саме: здійснення вербування осіб, які погодилися б за винагороду на своє ім`я зареєструвати підприємство без мети заняття підприємницькою діяльністю, реєстрація на цих осіб фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, організація відкриття в банківських установах рахунків фіктивних підприємств, які використовуватимуться для незаконного перерахування коштів, отриманих внаслідок продажу не розмитнених нафтопродуктів, а також легалізації незаконно отриманих прибутків, забезпечення юридичного супроводу діяльності фіктивних підприємств, видача разового або щомісячного винагороди особам, на яких були зареєстровані фіктивні підприємства.

Особа 10, Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з метою здійснення фіктивного підприємництва підшукували осіб на яких в подальшому проводилась державна реєстрація суб`єктів господарювання. З метою контролю зареєстрованих суб`єктів господарювання Особа 10, Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, отримували від учасників (засновників) доручення на управління та розпорядження корпоративними правами суб`єктів господарювання. Довіреності отримані Особою 10, Особою 11, Особою 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, посвідчувались нотаріально.

Так, в період часу з вересня 2011 року до кінця 2013 року Особа 10,

Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановлені слідством особи, які діяли у відповідності до злочинного плану за пособництва ОСОБА_15 та інших співучасників, залучили як засновників та директорів фіктивних підприємств Особу 13, Особу 14, Особу 5, Особу 15, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та інших невстановлених осіб, які погодились за винагороду зареєструвати на своє ім`я підприємство без мети заняття підприємницькою діяльністю.

У період з вересня 2011 року до червня 2013 року, з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з незаконним ввезенням та розповсюдженням на території України нафтопродуктів, з метою отримання незаконних прибутків на постійній основі, Особою 10, Особою 11, Особою 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими невстановленими слідством особами, які діяли у складі злочинної організації відповідності до розробленого Особою 1 злочинного плану, за пособництва ОСОБА_15 та інших співучасників придбані або створені суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ «Зовнітрансгаз» (код 37860735) директор Особа 13, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ТОВ «Цикловаст» (код 38674635) директор Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ПП «Фірма «Армада-Плюс» (код ЄДРПОУ 34525053), ТОВ «ГазУкраїна-2020» (код 37428778) директори Особа 5 та Особа 15, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ТОВ «Торговий дім «ВЕТЕК» (код 38809821), а також інші невстановлені суб`єкти підприємницької діяльності.

Особа 10, Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановлені слідством особи, виконуючи відведену їм роль, діючи з корисливих мотивів, відповідно до обговореного раніше плану, в середині вересня 2011 року, підшукали Особу 13, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні і запропонували останньому виступити директором і засновником підприємства, тобто створити суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Зовнітрансгаз», пообіцявши надавати щомісячну грошову винагороду.

Особа 13, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, не маючи на меті займатись будь - якою господарською діяльністю, діючи з корисливих мотивів, погодився на пропозицію Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановлених слідством осіб.

У вересні 2011 року Особа 13, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи за вказівкою

Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва

ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, при невстановлених слідством обставинах підписав раніше приготовлені невстановленою слідством особою протокол № 1 загальних зборів, ТОВ «Зовнітрансгаз», статут Товариства та наказ № 1 про прийняття повноважень директора, згідно яких він виступив засновником і директором даного підприємства.

На підставі зазначених документів, проведена державна реєстрація юридичної особи - ТОВ «Зовнітрансгаз» і присвоєно ідентифікаційний

код юридичної особи 37860735.

Після державної реєстрації ТОВ «Зовнітрансгаз», виготовлення печатки та штампів підприємства і постановки на облік в державних установах, Особа 13, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні передав всі реквізити та реєстраційні документи підприємства Особі 10, Особі 11, Особі 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленим слідством особам, які безпосередньо використовували їх для здійснення незаконної діяльності.

У подальшому, Особа 13, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні діючи як директор

ТОВ «Зовнітрансгаз» за вказівкою Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, з корисливих мотивів, відкрив поточні банківські рахунки підприємства

№ НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 і отримав в банківській установі можливість використання програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк» для здійснення віддаленого доступу до управління рахунком. Отримані в банку документи та інші реквізити, що дають можливість управління зазначеним розрахунковим рахунком, Особа 13, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, передав Особі 10, Особі 11, Особі 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленим слідством особам (довіреність, ІН

код 3140319211, на розпорядження корпоративними правами

ТОВ «Зовнітрансгаз»).

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в листопаді 2011 року Особа 10, Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, переслідуючи корисливі мотиви, з метою отримання незаконних прибутків на постійній основі, підшукали раніше незнайомого Особу 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні і запропонували останньому виступити директором і засновником раніше створеного суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «ГазУкраїна-2020», пообіцявши надавати щомісячну грошову винагороду.

Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, не маючи на меті займатись будь - якою господарською діяльністю, діючи з корисливих мотивів, погодився на пропозицію Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановлених слідством осіб.

Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи за вказівкою Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, перебуваючи в невстановленому місці, підписав раніше виготовлені невстановленими слідством особами протокол загальних зборів № 2 та наказ № 2 ТОВ «ГазУкраїна-2020», відповідно до яких він виступив одноособовим - учасником і директором даного підприємства.

На підставі зазначених, документів, 18 листопада 2011 року проведена державна реєстрація змін у статутних документах юридичної особи

ТОВ «ГазУкраїна-2020», код ЄДРПОУ 37428778, одноособовим учасником та директором якого виступив Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

Після державної реєстрації ТОВ «ГазУкраїна-2020», виготовлення печатки та штампів підприємства і постановки на облік в державних установах, Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні передав всі реквізити та реєстраційні документи підприємства Особі 10, Особі 11, Особі 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленим слідством особам, які безпосередньо використовували їх для здійснення незаконної діяльності.

У період з 25 листопада 2011 року по 17 жовтня 2012 року Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи як директор ТОВ «ГазУкраїна-2020», за вказівкою

Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва

ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, з корисливих мотивів, відкрив поточні банківські рахунки підприємства № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 та отримав в банківській установі можливість використання програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк» для здійснення віддаленого доступу до управління рахунком. Отримані в банку документи та інші реквізити, що дають можливість управління зазначеним розрахунковим рахунком, Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, передав Особі 10, Особі 11, Особі 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленим слідством особам, (Довіреність, код 2699600811, розпорядження корпоративними правами ТОВ «ГазУкраїна-2020»).

У подальшому, члени злочинної організації прийняли рішення про передачу ТОВ «ГазУкраїна-2020» іншій, більш підконтрольній особі.

На виконання заздалегідь розробленого плану вчинення злочинних дій у липні 2013 року, Особа 10, Особа 11, Особа12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановлені слідством особи, вступили у злочинну змову із Особою 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, схиляючи останнього до придбання, з метою прикриття у подальшому незаконної діяльності злочинної організації, юридичної особи, а саме товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ГазУкраїна-2020». За придбання вказаного суб`єкту господарювання Особі 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, було визначено винагороду у розмірі 1000 доларів США.

При цьому Особа 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, усвідомлював, що не має необхідних морально-ділових якостей та фінансових можливостей для здійснення підприємницької діяльності, що як засновник товариства та як службова особа не матиме відношення до діяльності цього підприємства та управління ним, а його роль полягатиме виключно в прикритті незаконної діяльності.

В свою чергу Особа 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, переслідуючи корисливу мету на отримання грошової винагороди, надав згоду на придбання товариства з обмеженою відповідальністю «ГазУкраїна-2020» (код ЄДРПОУ 37428778).

Висловивши згоду на придбання вказаного товариства, Особа 15 у липні 2013 року, за вказівкою Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, передав останнім свій паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для використання їх під час виготовлення документів, необхідних для переоформлення права власності на підприємство.

Далі невстановлена слідством особа за попередньою згодою Особи 5, Особи 15, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, використовуючи надані останнім паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, підготувала протокол №4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013, згідно якого Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні продав (відступив) свою частку, вийшов зі складу учасників товариства та був звільнений з посади директора цього товариства, а Особа 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні придбав частку в обсязі 100% товариства та з 06.07.2013 призначив себе на посаду директора ТОВ «ГазУкраїна-2020».

Тоді ж невстановлена слідством особа виготовила три екземпляри статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020», а також інші документи, необхідні для державної реєстрації зміни складу засновників підприємства.

У подальшому невстановлена слідством особа, виготовивши протокол

№ 4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013 щодо зміни складу учасників підприємства та статут підприємства, передала їх Особі 10, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні для подальшої перереєстрації вказаного підприємства із внесенням відповідних змін в органах державної реєстрації та обліку.

У невстановлений слідством час, 05.07.2013 Особа 15, Особа 5, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи з корисливих мотивів, задля отримання грошової винагороди, умисно, усвідомлюючи, що перереєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись іншими особами для прикриття незаконної діяльності та бажаючи досягнення цієї мети, підписав попередньо підготовлені невстановленою в ході слідства особою та надані йому три екземпляра статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020» (код ЄДРПОУ 37428778), згідно якого Особа 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні виступав засновником і власником вказаного товариства із долученням протоколу № 4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013, згідно якого Особа 5, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні продав (відступив) свою частку, вийшов зі складу учасників товариства та був звільнений з посади директора цього товариства, а Особа 15, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, придбав частку в обсязі 100% товариства та з 06.07.2013 призначив себе на посаду директора ТОВ «ГазУкраїна-2020».

В той же день підписи Особи 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, були нотаріально посвідчені, у вказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020», юридично засвідчивши зміну власника товариства та призначення нового керівництва, тобто переоформлення вказаного товариства на Особу 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

Зазначені документи ТОВ «ГазУкраїна-2020» Особа 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні передав Особі 10, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який, на підставі зазначених документів, забезпечив внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, про що видано довідку АА №854573.

Крім цього, невстановлена особа від імені Особи 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні передала до органів ДПІ підписані ним та нотаріально засвідчені екземпляр статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020», протокол №4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013 про придбання ним частки у товаристві в обсязі 100% та призначення його на посаду директора ТОВ «ГазУкраїна-2020», а також копію свідоцтва про державну реєстрацію цього товариства та заяву для юридичних осіб про взяття ТОВ «ГазУкраїна-2020» на облік платника податку.

На підставі вищевказаних документів органами ДПІ, ТОВ «ГазУкраїна-2020» взято на податковий облік, про що видано довідку (форма №4-ОПП) про взяття на облік платника податків.

Крім цього, Особа 15, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні оформив на себе поточні та розрахункові рахунки в банківських установах на території України, зокрема: рахунок № НОМЕР_9 в ПАТ «Банк Перший», рахунок № НОМЕР_10 в ПАТ «ВТБ Банк», рахунок № НОМЕР_11 в ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень», рахунок № НОМЕР_4 в ПАТ «Реал Банк», зокрема підписав картки зі зразками підписів та відбитків печатки ТОВ «ГазУкраїна-2020», надавши їх разом з іншими необхідними документами у вказані банківські установи.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в березні 2013 року Особа 10, Особа 11, Особа 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановлені слідством особи, за пособництва ОСОБА_15 , маючи намір на вчинення фіктивного підприємництва, тобто придбання, створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності підшукали Особу 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні і запропонували останній виступити директором і засновником суб`єкта підприємницької діяльності -

ТОВ «Цикловаст», пообіцявши надавати щомісячну грошову

винагороду. Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні не маючи на меті займатись будь - якою господарською діяльністю, діючи з корисливих мотивів, погодилась на пропозицію Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб.

Приблизно у кінці березня - на початку квітня 2013 року, діючи за вказівкою невстановлених слідством особами, Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні підписала раніше виготовлені невстановленими слідством особами установчі документи ТОВ «Цикловаст», згідно з якими вона виступила засновником і директором даного підприємства.

З квітня 2013 року на підставі відповідних документів проведена державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Цикловаст», код ЄДРПОУ (38674635), одноособовим учасником та директором якого виступила Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні (номер запису 10731020000024240).

Після державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Цикловаст», виготовлення печатки та штампів підприємства та постановки на облік в державних установах Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні передала всі реквізити та реєстраційні документи підприємства співучасникам, які безпосередньо використовували їх для здійснення незаконної діяльності.

У подальшому Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи як директор

ТОВ «Цикловаст», за вказівкою Особи 10, Особи 11, Особи 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за пособництва ОСОБА_15 та невстановлених слідством осіб, при невстановлених слідством обставинах відкрила, поточні банківські рахунки підприємства № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 і отримала в банківській установі можливість використання програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк» для здійснення віддаленого доступу до управління рахунком. Отримані в банку документи та інші реквізити, що дають можливість управління зазначеним розрахунковим рахунком, Особа 14, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні передала Особі 10, Особі 11, Особі 12, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленим слідством особам.

На початку 2012 року ОСОБА_15 діючи у відповідності до плану злочинної діяльності за погодженням з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, надав вказівку Особі 7, Особі 6, Особі 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та іншим невстановленим особам підшукати на території України нафтобази, які б відповідали наступним вимогам: великий об`єм резервуарів для зберігання нафтопродуктів, наявність під`їзних залізничних колій, наявність обладнання для перевалки нафтопродуктів з залізничного транспорту до резервуарів та з резервуарів до автомобільного транспорту, інші вимоги, необхідні для відкриття на цих нафтобазах митних складів, а також підібрати працівників для роботи на цих об`єктах.

На виконання плану злочинної організації розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, Особа 6, Особа 7, Особа 8, за пособництва ОСОБА_15 та невстановлених осіб у період з січня 2012 року по грудень 2013 року, діючи у складі злочинної організації, підшукали та взяли в оренду від імені

ТОВ «Зовнітрансгаз», ТОВ «Цикловаст», ПП «Фірма «Армада-Плюс» бази зберігання нафтопродуктів, якими вони фактично керували, та найняли працівників, які виконували їх вказівки, пов`язані з незаконною реалізацією нафтопродуктів.

На початку січня 2012 року ОСОБА_15 та невстановлені особи, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи від імені підконтрольного фіктивного підприємства

ПП «Фірма «Армада-Плюс» згідно попередньої домовленості з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що належить ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс», та домовились з директором даного товариства, якому не було відомо про злочинні наміри Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та його співучасників, про взяття її в оренду. У подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір оренди №18/01/2012 від 18 січня 2012 року між ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс» (Орендодавець) та ПП «Фірма «Армада-Плюс» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає у платне користування орендарю резервуарний парк нафтобази № 4 (14 резервуарів - загальний об`єм 5925,26 м/куб.).

На початку грудня 2013 року, ОСОБА_15 та інші співучасники, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи з корисливих спонукань, за погодженням з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з метою приховування протиправної діяльності вирішили переукласти договір оренди зазначеної нафтобази, замінивши ПП «Фірма «Армада-Плюс» на ТОВ «Цикловаст», у зв`язку з чим 2 грудня 2013 року було укладено договір суборенди №02/12-13-2 між ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс» (Орендар) та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар).

Крім цього, на початку січня 2012 року орендували іншу нафтобазу, що належить ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс», від імені підконтрольних фіктивних підприємств ПП «Фірма «Армада-Плюс» та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар).

На початку лютого 2012 року від імені підконтрольного фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз», орендували нафтобазу, що знаходиться в оренді у ТОВ «Інтер Ойл Еко Груп».

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку лютого 2012 року ОСОБА_15 , Особа 6, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановлені слідством особи, діючи відповідно до розробленого злочинного плану спільно з Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за погодженням з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, представляючи підконтрольну офшорну компанію «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Республіка Панама) та фіктивне підприємство ТОВ «Зовнітрансгаз», визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що належить ДП «Петрол» ПМП «Петрол-Форвардінг» та домовились з директором даного підприємства, якому не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_15 , Особи 6, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та їх співучасників, про взяття зазначеної нафтобази в користування. В подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір №03/090412 від 9 квітня 2012 року зберігання, перевалки нафтопродуктів та інших наливних товарів на митному ліцензійному складі, а також проведення комплексних операцій з такими товарами між ДП «Петрол» ПМП «Петрол-Форвардінг» (Зберігач) та компанією «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Поклажодавець), а також додатки до цього договору, відповідно до яких Зберігач надає послуги по перевалці, митному оформленню, прийнятті, зливу, зберіганню, відвантаженню та обліку товару на митному ліцензійному складі, а саме: нафтопродукти, альтернативні види палива та інші товари, а також зобов`язується надавати послуги по проведенню комплексних операцій з товаром на території митних зон митного складу (залізнична та автомобільна естакади).

Після цього, на початку лютого 2012 року невстановлені слідством особи, діючи спільно та за раніше розподіленими функціями за попередньою змовою з ОСОБА_15 , Особою 6, Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за погодженням з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з метою реалізації єдиного злочинного умислу, діючи від імені підконтрольного фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз» визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що знаходиться в оренді у ТОВ «Інтер Ойл Еко Груп», та домовились з директором даного товариства про взяття її в суборенду.

На виконання зазначеної домовленості 7 лютого 2012 року був укладений договір суборенди № 7/02 між ТОВ «Інтер Ойл Еко Труп» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар), у відповідності до якого орендар передає у платне користування суборендарю майновий комплекс нафтобази для зберігання нафтопродуктів.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку лютого 2012 року ОСОБА_15 за попередньою змовою із Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи у відповідності до розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, плану від імені підконтрольного фіктивного підприємства

ТОВ «Зовнітрансгаз» визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що належить фізичній особі, та домовились з даною особою, якій не було відомо про злочинні наміри Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та його співучасників щодо незаконного ввезення та розповсюдження нафтопродуктів на території України, про взяття зазначеної нафтобази в оренду.

На виконання зазначеної домовленості 8 лютого 2012 року був укладений договір оренди № 08/1 між фізичною особою власником нафтобази (Орендодавець) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає у платне користування орендарю 27 резервуарів для зберігання нафтопродуктів та інше майно нафтобази.

Крім того, ОСОБА_15 , за попередньою змовою із Особою 6, Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи з корисливих мотивів, за домовленістю з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими співучасниками, з метою реалізації єдиного злочинного умислу, діючи від імені підконтрольного фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз», на початку лютого 2012 року визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що знаходиться в оренді у ТОВ «Крокус К», та домовились з директором даного товариства про взяття її в суборенду. В подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір суборенди № 09/02/12 від 9 лютого 2012 року між ТОВ «Крокус К» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар), у відповідності до якого орендар передає у платне користування суборендарю 8 резервуарів для зберігання нафтопродуктів.

З метою успішної реалізації плану злочинної діяльності згідно злочинного умислу, ОСОБА_15 за попередньою змовою із Особою 6, Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, керівником складу нафтобази, що була в оренді ТОВ «Крокус К», у відповідності до наказу № 8 ТОВ «Зовнітрансгаз» від 3 травня 2012 року призначений Особа 9, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, на якого покладався обов`язок підбору працівників, організації незаконних перевезень нафтопродуктів залізничним та автомобільним транспортом, організації виготовлення фіктивних документів щодо митного оформлення вивезення нафтопродуктів за територію України, а також продажу цих нафтопродуктів від імені фіктивного підприємства ТОВ «ГазУкраїна-2020», яке створені з метою прикриття незаконної діяльності.

На початку грудня 2013 року, ОСОБА_15 за попередньою змовою із

Особою 6, Особою 7, Особою 8, Особою 9, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими співучасниками, діючи з корисливих мотивів, з метою приховування протиправної діяльності вирішили переукласти договір суборенди зазначеної нафтобази, замінивши ТОВ «Зовнітрансгаз» на ТОВ «Цикловаст», у зв`язку з чим 27 листопада 2013 року укладено договір суборенди №27/11/13 між

ТОВ «Крокус К» (Орендар) та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар).

Після чого, на початку квітня 2012 року Особа 6, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановлені слідством особи, діючи спільно та за раніше розподіленими функціями за попередньою змовою з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_15 та іншими співучасниками, з метою реалізації єдиного злочинного умислу, діючи від імені підконтрольного фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз», визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що знаходиться в оренді у ТОВ «Облагротехсервіс», та домовились з директором даного товариства, якому не було відомо про злочинні наміри Особи 6, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та співучасників, про взяття зазначеної нафтобази в суборенду. В подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір суборенди № 02/04-13 від 2 квітня 2013 року між ТОВ «Облагротехсервіс» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар), у відповідності до якого орендар передає у платне користування суборендарю майно нафтобази у тому числі 27 резервуарів для зберігання нафтопродуктів.

Також, в жовтні 2012 року невстановлені слідством особи, діючи спільно та за раніше розподіленими функціями за попередньою змовою з ОСОБА_15 , Особою 6, Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за погодженням з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, від імені підконтрольного фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз» визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що належить ТОВ «ВКФ «Анне-ЛТД», та домовились з директором даного товариства, якій не було відомо про злочинні наміри Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та співучасників, про взяття зазначеної нафтобази в оренду. У подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір оренди №22-10В від 22 жовтня 2012 року між ТОВ «ВКФ «Анне-ЛТД» (Орендодавець) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає у платне користування орендарю майновий комплекс нафтобази у тому числі 7 резервуарів для зберігання нафтопродуктів загальним об`ємом 6200 куб.м.

На початку грудня 2013 року, невстановлені слідством особи, які попередньо домовились з ОСОБА_15 , Особою 6, Особою 7, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та іншими співучасниками, діючи з корисливих мотивів, з метою приховування протиправної діяльності вирішили переукласти договір оренди зазначеної нафтобази, замінивши ТОВ «Зовнітрансгаз» на ТОВ «Цикловаст», у зв`язку з чим 2 грудня 2013 року укладено договір суборенди №02/12-13-1 між ТОВ «ВКФ «Анне-ЛТД» (Орендар) та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар).

Крім того, невстановлені слідством особи, діючи спільно та за раніше розподіленими функціями за попередньою змовою з ОСОБА_15 , Особою 6, Особою 7, Особою 8, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за погодженням з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, від імені підконтрольного фіктивного підприємства

ТОВ «Зовнітрансгаз» в березні 2013 року визначили, що використовуватимуть для своєї злочинної діяльності нафтобазу, що знаходиться в оренді у ТОВ «Ровеньківська нафтобаза-2004», та домовились з директором даного товариства, якому не було відомо про злочинні наміри зазначених співучасників, про взяття даної нафтобази в суборенду, про що був укладений відповідний договір.

У подальшому вище вказані невстановлені особи, діючи у відповідності до плану вчинення кримінальних правопорушень, розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з відома ОСОБА_15 , з метою прикриття незаконної діяльності та уникнення відповідальності, переуклали договір суборенди зазначеної нафтобази, замінивши ТОВ «Зовнітрансгаз» на ТОВ «Цикловаст».

Так, 2 грудня 2013 року укладено договір суборенди № 02/12-13-2 між

ТОВ «Ровеньківська нафтобаза-2004» (Орендар) та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар), у відповідності до якого орендар передає у платне користування суборендарю майно нафтобази у тому числі 3 резервуари для зберігання нафтопродуктів.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного умислу, у період з серпня 2012 року по грудень 2013 року ОСОБА_15 та інші співучасники, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, достовірно знаючи про домовленості Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні з невстановленими службовими особами - Державної митної служби України щодо сприяння незаконній діяльності, пов`язаної з незаконної реалізацією нафтопродуктів, організували підготовку та передачу до органів митного контролю від імені ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ«Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст» документів, передбачених наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2012 № 835 «Про затвердження Порядку надання складським об`єктам статусу «митний склад» та позбавлення такого статусу» (далі Наказ), необхідних для відкриття митного складу на території вище вказаних нафтобаз.

Працівниками Державної митної служби України, на виконання попередніх домовленостей з Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими співучасниками, на підставі поданих від імені фіктивних підприємств ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст» документів оформлено відкриття митних складів, на яких здійснювалось незаконне оформлення ввезених на територію України нафтопродуктів, а також оформлялось їх фіктивне вивезення та переміщення за межі державного кордону.

Унаслідок відкриття на територіях вищевказаних нафтобаз митних складів, а також за сприяння службових осіб Державної митної служби України, Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та його співучасниками з метою успішної реалізації злочинного умислу та особистого збагачення були штучно створені умови, за яких митне оформлення ввезених на територію України нафтопродуктів здійснювалось лише на підконтрольні їм фіктивні підприємства ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ«Цикловаст», а також офшорні компанії «ZEVIDON TRADING LIMITED» (Беліз), «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама) бенефіціарним власником яких, є Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама), «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови), що надало змогу монополізувати оптовий ринок нафтопродуктів та здійснювати їх незаконну реалізацію без сплати належних зборів, податків і платежів, встановлених діючим законодавством України.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного умислу, Особа 3, за попередньою змовою із Особою 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими членами злочинної організації, за пособництва ОСОБА_15 , що виразилось у проведенні переговорів, заключення усних домовленостей та організації зустрічей, організували придбання нафтопродуктів на світовому ринку від імені офшорних компаній - «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови), «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама), «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови), «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама), у підприємств виробників та постачальників з різних країн світу, а саме: Білорусії, Росії, Румунії, Болгарії, Швейцарії, Нідерландів, Греції, Італії, Туркменістану, Великобританії, Сербії, Узбекистану, Казахстану, Естонії, Бельгії, Німеччини, Австрії, Татарстану, Польщі, Угорщини, Ізраїлю, США.

Так, у період з початку 2012 року по кінець 2013 року ОСОБА_15 , за попередньою змовою із Особою 1, Особою 7, Особою 6, Особою 8, Особою 9, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленими слідством особами організовано ввезення на територію України автомобільним, залізничним та морським транспортом та оформлення під митним контролем від імені фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз», в режимі «митний склад» паливно-мастильних матеріалів (бензин неетильований АИ-95 Євро, бензин автомобільний екологічно покращений марки АИ-92, важкі дистиляти (газойлі): паливо дизельне автомобільне) загальною кількістю 3,3 млн. тон митною вартістю 26 416 млн. грн.

Крім того, ОСОБА_15 за попередньою змовою із Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та його співучасниками у період з початку 2012 року по кінець 2013 року організовано ввезення на територію України автомобільним, залізничним та морським транспортом та оформлення під митним контролем від імені фіктивного підприємства ДП «Фірма «Армада-Плюс», в режимі «митний склад» паливно-мастильних матеріалів (бензин автомобільний екологічно покращений марки «АИ-92», бензин автомобільний неетильований RON 95, паливо дизельне) загальною кількістю 986 581 тон.

Також, ОСОБА_15 за попередньою змовою із Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими співучасниками у період з грудня 2013 по кінець лютого 2014 року організовано ввезення на територію України автомобільним, залізничним та морським транспортом та оформлення під митним контролем від імені фіктивного підприємства ТОВ «Цикловаст», в режимі «митний склад» паливно-мастильних матеріалів (важкі дистиляти (газойлі), бензин автомобільний, паливо дизельне ДТ-3-К4, легкі дистиляти (бензин автомобільний АИ-92-К5-Євро), паливо дизельне Євро, бензин автомобільний RON-95) загальною вартістю 2 258 млн. грн.

Після чого, ОСОБА_15 за попередньою змовою із Особою 1, Особою 6, Особою 7, Особою 8, Особою 9, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленими слідством особами, в період з початку 2012 року по лютий 2014 року, діючи у відповідності до плану злочинної діяльності, з метою реалізації єдиного злочинного умислу та особистого збагачення, користуючись монопольним положенням на оптовому ринку нафтопродуктів та всебічним сприянням зі сторони невстановлених службових осіб Державної митної служби України, домовились з керівниками та представниками підприємств - нафтотрейдерів, які здійснюють роздрібний продаж через мережі АЗС або посередництво у купівлі - продажі нафтопродуктів, про реалізацію від імені ТОВ «ГазУкраїна-2020» паливно-мастильних матеріалів, які оформлені на фіктивні підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз», ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Цикловаст» та знаходяться під митним контролем.

У зазначений період часу ОСОБА_15 за попередньою змовою із

Особою 1, Особою 6, Особою 7, Особою 8, Особою 9, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та невстановленими слідством особами здійснено незаконну реалізацію не розмитнених нафтопродуктів від імені ТОВ «ГазУкраїна-2020» підприємствам - нафтотрейдерам на загальну суму понад 36 млрд. грн.

При цьому, ОСОБА_15 згідно розробленого і погодженого Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, плану протиправних дій та інші співучасники, реалізуючи спільний злочинний умисел, з метою прикриття своєї протиправної діяльності щодо реалізації не розмитнених нафтопродуктів, у невстановленому органами досудового розслідування місці, організували виготовлення невстановленими особами завідомо підроблених первинних бухгалтерських та фінансово - господарських документів, а саме: договорів, угод, контрактів, додаткових угод, актів прийому - передачі, актів виконаних робіт, податкових накладних, товарно - транспортних накладних тощо, до яких внесено завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ «ГазУкраїна-2020» здійснювало поставки нафтопродуктів на адресу підприємств - нафтотрейдерів, хоча в дійсності дане підприємство не ввозило, не оформляло та не володіло жодними паливно-мастильними матеріалами, та було створено, виключно, з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_15 та інші співучасники, діючи за погодженням з

Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, достовірно знаючи про безтоварність операцій вчинених від імені ТОВ «ГазУкраїна-2020», з метою надання їм законного вигляду, а також легалізації коштів, здобутих у наслідок незаконної реалізації не розмитнених нафтопродуктів, організували перерахування цих коштів на адресу товариств, створених з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: ТОВ «Гатіора», ТОВ «Даймонд Альянс», ТОВ «Укренергоринок» та інших, начебто за придбання нафтопродуктів, хоча в дійсності паливно - мастильні матеріали надходили до підприємств - нафтотрейдерів з митних складів, орендованих ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та

ТОВ «Цикловаст» без сплати належних податків, зборів та платежів.

У той же час Особа 1, Особа 7, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інші невстановлені співучасники, усвідомлюючи наслідки своїх протиправних дій і бажаючи їх настання, продовжуючи створювати всі необхідні умови для їх прикриття, на території м. Одеси, більш точної адреси в ході слідства встановити не виявилось можливим, виготовлення невстановленими особами підроблених митних декларацій, до яких внесені завідомо неправдиві відомості про переміщення нафтопродуктів, які знаходяться в митному режимі «митний склад», з територій нафтобаз ТОВ «Зовнітрансгаз», ПП «Фірма «Армада Плюс», ТОВ «Цикловаст» за межі території України в митному режимі «реекспорт», а також до ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» в митному режимі «транзит», хоча згідно інформації ДП «Укрзалізниця», ці нафтопродукти були перевезені та розміщені на нафтобазах - підприємств - нафтотрейдерів, які їх придбали у ТОВ «ГазУкраїна-2020» без розмитнення та сплати належних податків, зборів та платежів.

У наслідок протиправних дій ОСОБА_15 , Особи 1, Особи 7, Особи 6, Особи 8, Особи 9, Особи 10, Особи 11, Особи 12, Особи 13, Особи 14, Особи 5, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та інших невстановлених осіб, які виразились в фіктивному підприємництві, підробленні та використанні завідомо підроблених документів в період 2011 2014 роки державі завдано збитків в розмірі 7 763,7 млн. грн. у вигляді несплати податків, зборів та платежів (акцизний податок, податок на додану - вартість, екологічний податок) ТОВ «Цикловаст» в розмірі 429, 2 млн. грн. та ТОВ «Зовнітрансгаз» в розмірі 7 334,5 млн. грн.

Зазначені кошти, є незаконним прибутком ОСОБА_15 та Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та інших співучасників злочинних дій, отриманим внаслідок незаконної діяльності створених ними фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності.

Надалі, отриманий в результаті вчинення фіктивного підприємництва прибуток, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та співучасники легалізували (відмили), а саме частину прибутку використовували для сплати залізничних та автомобільних перевезень нафтопродуктів, оренди нафтобаз, а частину коштів перерахували на рахунки фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності.

Так, на виконання злочинного умислу, спрямованого на вчинення з коштами, здобутими злочинним шляхом, дій щодо приховування та маскування незаконного походження таких коштів, невстановлені слідством особи, які діяли за вказівкою Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні за попередньою змовою з іншими співучасниками злочинної діяльності, у період часу з початку 2013 року по лютий 2014 року, вчинили нікчемні операції щодо придбання нафтопродуктів у фіктивних підприємств шляхом перерахування коштів з рахунку підконтрольного ТОВ «ГазУкраїна-2020» № НОМЕР_4 , відкритого в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, на рахунки інших підконтрольних фіктивних підприємств, а саме:

-ТОВ «Гатіора» № НОМЕР_16 , відкритий в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, перераховано 13 428 млн. грн.;

-ТОВ «Даймонд Альянс» № НОМЕР_17 , відкритий в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, перераховано 2 585 млн. грн.

Крім того, невстановлені слідством особи, продовжуючи діяти у відповідності до злочинного плану Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у період з липня 2012 року по грудень 2013 року перерахували кошти, які утворилися внаслідок фіктивного підприємництва, з рахунку підконтрольного ТОВ «ГазУкраїна-2020» № НОМЕР_4 , відкритого в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 на рахунок іншого фіктивного підконтрольного підприємства

ТОВ «Зовнітрансгаз» № НОМЕР_18 , відкритого в ПАТ «Реал Банк»,

МФО 351588, кошти в сумі 876,3 млн. у якості зворотної безвідсоткової фінансової допомоги.

З отриманими від ТОВ «ГазУкраїна-2020» на ТОВ «Зовнітрансгаз» коштами, здобутими злочинним шляхом, невстановлені слідством особи вчинили фінансові операції з перерахування їх на підприємства з реального сектору економіки, а саме:

-сплачено за оренду нафтобаз 50,6 млн. грн. (ТОВ «Крокус К»

код ЄДРПОУ 33345248, ТОВ «Інтер Оіл Еко Груп» код ЄДРПОУ 35428619,

ТОВ «Фортуна-ян-транс» код ЄДРПОУ 34837847, ТОВ «Ровенська нафтобаза-2004» код ЄДРПОУ 32842161, ТОВ «Компанія перспективного розвитку»

код ЄДРПОУ 33870383, ТОВ «ВКФ «АННЕ-ЛТД» код ЄДРПОУ 14159997, ТОВ «ГЛОБУС» код ЄДРПОУ 13656082, ТОВ «ТС-М» код ЄДРПОУ 33100947);

-за охорону та супровід нафтопродуктів на суму 8,4 млн. грн.

(СП ТОВ «Будапешт-Юг» код ЄДРПОУ 20873380, ТОВ «Охоронна фірма «Богатир» код ЄДРПОУ 37202618);

-за послуги залізниці на суму 977,7 млн. грн. (ТехПД код ЄДРПОУ 04713033, ДП «Одеська залізниця» код ЄДРПОУ 01071315, Сумська дирекція залізн. перевезень ПЗ код ЄДРПОУ 01072591, ЮЖД ДНМ-3 код ЄДРПОУ 01072591, ТОВ ВКФ «АННЕ-ЛТД» код ЄДРПОУ 14159997, Придніпровська дирекція код ЄДРПОУ 01073828, Полтавська дирекція код ЄДРПОУ 01072609, Львівська Залізниця «ДТГО» код ЄДРПОУ 01059900);

-транспортно-експедиційні послуги та з/д тариф на суму 13,1 млн. гри. (ТОВ «ТРАНСДОН» код ЄДРПОУ 35570568)

-послуги з перевезення вантажів на суму 2,4 млн. грн.

(ТОВ «Транссервіс-М» код ЄДРПОУ 33100947).

З метою успішної реалізації злочинного умислу та прикриття незаконної діяльності Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та іншими співучасниками на території

м. Одеси, більш точної адреси в ході слідства встановити не виявилось можливим, організовано укладання договорів зберігання на митних складах між офшорними компаніями «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови), «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама), які виступають як Замовники та підконтрольними фіктивними підприємствами ПП«Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст», які виступають як Виконавці, згідно яких Виконавці повинні здійснювати декларування товарів Замовника з метою розміщення на митному складі, а також зберігання та проведення дозволених операцій з обробки товарів Замовника на митному складі.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у середині 2012 року

ОСОБА_15 діючи у відповідності до розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, плану залучив до злочинної діяльності Особу 38, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який не був обізнаний про злочинну діяльність членів злочинної організації. Особа 38, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, мала тривалий досвід роботи з перевалки нафтопродуктів у морських портах з 2002 року по квітень 2012 року.

Крім цього, Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, протягом 2013 року з метою створення умов для реалізації злочинного умислу займався придбанням ПАТ «Одеський НПЗ» (код ЄДРПОУ 00152282) та ТОВ «Енергія і Газ Україна» (код ЄДРПОУ 34737717), які розташовані за адресою: м.Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1. За задумом Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, на ПАТ «Одеський НПЗ» повинно було оформлюватись ввезення нафтопродуктів, які належать офшорним компаніям «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови), «FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» (Панама), для їх начебто переробки та подальшого вивезення, які в дійсності, без фактичної переробки, реалізовувались без належної процедури розмитнення від імені підконтрольних підприємств - резидентів. Також, згідно злочинного задуму Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з території ПАТ «Одеський НПЗ» повинен був здійснюватися продаж не розмитнених нафтопродуктів, виготовлених з сирої нафти, яка належить компанії «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови).

Контроль за незаконною діяльністю ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, поклала на ОСОБА_15 , Особу 3, Особу 7, Особу 6, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні які повинні були організувати на території м. Одеси виконання вище вказаного злочинного задуму щодо фіктивного перевезення нафтопродуктів на територію заводу, продажу не розмитнених паливно-мастильних матеріалів, виготовлених на заводі з сирої нафти, підроблення документів щодо ввозу, переробки та вивозу нафтопродуктів.

Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, відповідно до плану злочинної організації, діючи разом з ОСОБА_15 , повинен був виконувати наступні функції: займатись придбанням «Одеського НПЗ», та після його придбання забезпечити на території м. Одеси, більш точної адреси в ході слідства встановити не виявилось можливим вербування службових осіб, для їх участі в організації незаконної діяльності, пов`язаної з документальним оформленням незаконного ввезення, незаконної переробки на ПАТ «Одеський НПЗ» та незаконного вивезення нафтопродуктів. Підшукати та взяти в оренду або придбати підприємства на території м. Рені і м. Ізмаїла Одеської області, які мають дозволи на здійснення перевантаження нафтопродуктів в акваторії зазначених морських портів, агентування суден, набору команди на судна, провести з ними переговори щодо укладення фіктивних договорів з цього питання, підшукати річкові танкери для прикриття фіктивного вивозу нафтопродуктів та організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій, підібрати керівників та працівників придбаних підприємств та команди суден, організовувати контроль документального оформлення вивезення нафтопродуктів за межі митної території України та складення підроблених документів з цією метою.

Відповідно до плану злочинної організації під керівництвом Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, наприкінці 2011 року Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підшукала з числа своїх знайомих осіб, які мають досвід у сфері торгівлі паливно-мастильними матеріалами, для організації фіктивного вивезення нафтопродуктів з території України, через ДП «Ізмаїльський морський торговельний порт» і ДП«Ренійський морський торговельний порт» в зоні діяльності митного посту «Ізмаїл», а також інші порти України, на що вони дали свою добровільну згоду.

Зокрема було підшукано ОСОБА_12 як активного учасника злочинної організації, у відповідності до розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинного плану, Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, поклала наступні функції: підшукати та взяти в оренду або придбати підприємства на території м. Рені та м. Ізмаїл, які мають дозволи на здійснення перевантаження нафтопродуктів в акваторії зазначених морських портів, агентування суден, набору команди на судна, провести з ними переговори щодо укладення фіктивних договорів з цього питання, підшукати річкові танкери для прикриття фіктивного вивозу нафтопродуктів та організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій, підібрати керівників та працівників придбаних підприємств та команди суден, організовувати контроль документального оформлення вивезення нафтопродуктів за межі митної території України та складення підроблених документів з цією метою.

ОСОБА_12 діючи у складі злочинної організації, у відповідності до розробленого злочинного плану Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підшукав

ТОВ «Лагуна-Рені» (код ЄДРПОУ 31180219), яке спеціалізувалось на перевалці зріджених вуглеводородних газів.

Для забезпечення реалізації злочинної схеми з ухилення від сплати податків, яка була метою створення Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинної організації, на території м. Одеси, більш точної адреси в ході слідства встановити не виявилось можливим, Особа 1, Особа 3, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, через невстановлену довірену особу, яка діяла умисно, з метою сприяння в ухиленні підконтрольних злочинній організації підприємств-резидентів від сплати податків в особливо великих розмірах та виступила засновником компанії-нерезидента «Бівен Інвестментс Лтд», зареєстрованої за законодавством Британських Віргінських Островів за номером 1470081, за адресою: 33 Портер Роуд П.О.Бокс 3169 103, Роуд Таун, Тортола, Британські Віргінські Острови, на підставі нотаріально посвідчених договорів купівлі-продажу корпоративних прав від 22.11.2011 придбали ТОВ«Лагуна-Рені» та на підставі протоколу № 6 загальних зборів учасників Товариства від 24.01.2012 ввели до складу його засновників вказану офшорну компанію з часткою у статутному фонді 100%.

За замислом Особи 1, Особи 3, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_12 та невстановлених членів злочинної організації, за пособництва ОСОБА_15 , зазначений комплекс повинен був використовуватись для фіктивного оформлення вивезення нафтопродуктів за межі митної території України за допомогою суден «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul», а також несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» та прикриття таким чином незаконної реалізації нафтопродуктів, ввезених на територію України підконтрольними Особі 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, суб`єктами господарської діяльності в режимі «транзит», а також як давальницьку сировину.

Після цього, Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та ОСОБА_15 , з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, восени 2012 року, підшукали свого знайомого ОСОБА_16 , якого засуджено вироком Ренійського районного суду Одеської області від 05.04.2017 за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, який мав тривалий досвід роботи на керівних постах в приватних підприємствах, та якому не повідомили про план злочинної організації, однак запропонували здійснити пособництво у ряді злочинів, на що останній дав свою згоду.

Таким чином, ОСОБА_16 , погодився прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних з виготовленням та використанням завідомо підроблених документів щодо фіктивного вивезення нафтопродуктів через ТОВ «Лагуна-Рені», які начебто перевантажувались з автотранспорту прямим способом у судна «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», для відправки вантажоодержувачу «ZEVIDON TRADING LIMITED» за межі митної території України.

На ОСОБА_16 як пособника, у відповідності до розробленого

Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинного плану Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, покладались наступні функції: підбір керівників і працівників

ТОВ «Лагуна-Рені», організація виготовлення і підроблення документів щодо перевантаження нафтопродуктів через ТОВ «Лагуна-Рені» та інше. За ієрархічною структурою в злочинній організації Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_16 безпосередньо підпорядковувалась Особі 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, отримуючи від нього вказівки та звітуючи перед ним, та у своїй злочинній діяльності співпрацював з ОСОБА_12 .

Для придання діям ОСОБА_16 легітимності, Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановлені члени злочинної організації виготовили від імені директора компанії «Бівен Інвестментс Лтд» ОСОБА_16 довіреність

№ 0007 від 31.10.2012 щодо виконання представницьких функцій відносно

ТОВ «Лагуна-Рені» (код ЄДРПОУ 31180219). Згідно довіреності,

ОСОБА_16 уповноважено виконувати наступне: подавати та підписувати від імені довірителя протоколи, акти та інші документи підприємства, отримувати документи, подавати заяви, вести справи у всіх державних установах, на підприємствах, в організаціях, отримувати майно, що належить довірителю, підписувати та здійснювати усі дії та формальності, пов`язані з виконанням цього доручення, зокрема, з питань контролю виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємства на території України.

Діючи за вказівкою Особи 3, з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_12 у жовтні 2012 року зустрівся у м. Рені з

ОСОБА_16 , якого представив колективу ТОВ «Лагуна-Рені» як представника власника «Бівен Інвестментс Лтд», уповноваженого на вирішення усіх питань фінансово-господарської діяльності Товариства.

Далі, ОСОБА_16 за вказівкою Особи 3, з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підписав у невстановленому місці підготовлений невстановленими особами протокол № 7 загальних зборів ТОВ «Лагуна-Рені» від 09.11.2012, яким прийнято рішення про призначення ОСОБА_10 директором ТОВ «Лагуна-Рені» та на підставі даного рішення, видано наказ від 12.11.2012 № 105-К, згідно якого ОСОБА_10 призначено на посаду директора підприємства з 12.11.2012.

Далі, приблизно в середині листопада 2012 року, ОСОБА_16 , діючи за вказівкою Особи 3, з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з метою доведення злочинного плану Особи 1 до відома посадових осіб ТОВ «Лагуна-Рені», зустрівся разом з ОСОБА_12 на території Київського району міста Одеси, а саме в кафе «Макдональдс», за адресою м. Одеса, вул. Краснова, 14-А, з директором ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_10 , головним диспетчером цього підприємства ОСОБА_11 , де повідомив їх про зміну власника підприємства, суть злочинного плану та про їх роль у ньому, з чим ті погодилися.

Зокрема, їх повідомлено про те, що перевалка нафтопродуктів на судна з метою подальшого вивезення на межі території України через термінал ТОВ«Лагуна-Рені» здійснюватиметься лише за документами, тоді як фактично нафтопродукти до терміналу ТОВ «Лагуна-Рені» надходити не будуть, а сприятимуть їм у цьому посадові особи Південної митниці, обізнані у злочинному плані.

Через декілька днів ОСОБА_16 , діючи як пособника, за вказівкою Особи3, яка діяла з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, на зборах усіх працівників ТОВ «Лагуна-Рені» повідомив останніх про те, що у подальшому підприємство діяльністю з перевантаження нафтопродуктів на річкові танкери не здійснюватиме, а лише буде виготовляти підроблені документи щодо випуску через Товариство нафтопродуктів за межі митної території України, запропонувавши тим, хто не згодний з такою схемою роботи звільнитися з підприємства.

Оскільки усі працівники виявили бажання продовжувати працювати на ТОВ «Лагуна-Рені», ОСОБА_16 , за вказівкою Особи 3, яка діяла з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, залишено на посадах усіх існуючих працівників для маскування фактичної відсутності діяльності на підприємстві.

Залучивши таким чином директора ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_10 (працював з 09.11.2012 до 01.08.2013), головного диспетчера ОСОБА_11 (працювала до 01.08.2013), директора ТОВ «Лагуна-Рені» Особу 19 (працювала з 01.08.2013), досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, головного диспетчера Особу 20 (працювала з 01.08.2013), досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, експедиторів Товариства, Особу 21 і Особу 22, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, до участі у вчиненні злочинів, пов`язаних з виготовленням підроблених документів та сприянням в ухиленні від сплати податків створених Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та іншими невстановленими членами злочинної організації фіктивних підприємств, ОСОБА_16 фактично отримав від них згоду на вчинення злочинів.

При цьому, на головних диспетчерів ОСОБА_11 , Особу 20, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, експедиторів, Особу 21 і Особу 22, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, покладався обов`язок отримувати від невстановлених осіб електронною поштою підроблені міжнародні товарно-транспортні накладні на перевезення нафтопродуктів на ТОВ «Лагуна-Рені», формувати завідомо недостовірні прийомні акти і розхідні відомості, завіряти їх своїми підписами та надавати разом з пакетом інших необхідних документів для митного оформлення фіктивного випуску нафтопродуктів за межі митної території України.

На ОСОБА_10 та Особу 19, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, покладалось загальне керівництво діяльністю підприємства, контроль за діяльністю головних диспетчерів і експедиторів.

Для надання своїй злочинній діяльності вигляду реальної господарської діяльності, вищевказані службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», діючи за вказівкою ОСОБА_16 у період з 13.11.2012 до 02.01.2014, у невстановленому слідством місці уклали від імені ТОВ «Лагуна-Рені» ряд договорів про надання послуг з перевантаження нафтопродуктів з компаніями-нерезидентами «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські острови), «ZEVIDON TRADING LIMITED» (Беліз), «FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» (Панама), та «KSANDRO ENTERPRISE LTD» (Британські Віргінські острови), а також підписали доповнення і додатки до вказаних договорів та зміни до додатків.

При цьому ОСОБА_10 , діючи від імені ТОВ «Лагуна-Рені», за вказівкою ОСОБА_16 , уклав від імені ТОВ «Лагуна-Рені» («Виконавець») з компанією-нерезидентом «ZEVIDON TRADING LIMITED» від імені якої діяла довірено особа ОСОБА_17 («Замовник» ) 07.12.2012 договір № 2-LOP про надання послуг з перевантаження, а також Додаток до нього від 07.12.2012 № 1, зміни від 01.01.2013 № 1 до Додатку № 1 і зміни від 01.01.2013 № 2 до Додатку № 1.

Також, службовими особами ТОВ «Лагуна-Рені», укладено із компанією «SOPREMA TRADING LTD», в особі Особи 40, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, договір

№ 01-LOP від 13.11.2012 про надання послуг з перевантаження, Додаток до вказаного договору № 1 від 13.11.2012 та Доповнення № 1 від 02.01.2013; із компанією «ZEVIDON TRADING LIMITED», в особі Особи 39, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, укладено договір № 02-LOP від 07.12.2012 про надання послуг з перевантаження, Додаток до вказаного договору № 1 від 07.12.2012, Зміни № 1 до Додатку № 1 від 01.01.2013, Зміни № 2 до Додатку № 1 від 13.06.2013 та Доповнення № 1 до Договору від 01.01.2013; із компанією FREMINGHAM INVESTMENT CORP.», в особі уповноваженого представника Особи 41, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, укладено договір № 03-LOP від 11.11.2013 про надання послуг з перевантаження, Додатки № 1 та № 2 до Договору від 11.11.2013 та Зміни до Додатку № 1 від 12.11.2013; із компанією «SOPREMA TRADING LTD», в особі Особи 40, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, укладено договір № 04-LOP від 21.11.2013 про надання послуг з перевантаження, Додаток № 1 до Договору від 21.11.2013, Додаток № 2 до Договору від 02.12.2013 та Зміни № 1 до Додатку № 1 від 22.11.2013; із компанією «KSANDRO ENTERPRISE LTD», в особі Особи 42, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, укладено договір № 05-LOP від 02.01.2014 про надання послуг з перевантаження та Додаток № 1 до Договору від 02.01.2014.

Згідно підписаних документів, ТОВ «Лагуна-Рені», як «Виконавець», прийняло на себе зобов`язання надавати компаніям «SOPREMATRADINGLTD»,«ZEVIDONTRADINGLIMITED»,«FREMINGHAMINVESTMENTCORP.» та «KSANDROENTERPRISELTD», за їх дорученням, послуги з перевантаження нафтопродуктів із автомобілів на накопичувачі та/або судна. Зазначені підприємства - нерезиденти, як «Замовники», зобов`язались сплатити послуги «Виконавця» з перевантаження нафтопродуктів, які повинні бути підтверджені актами приймання товару за кількістю.

При цьому, службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», зокрема і ОСОБА_11 , у зв`язку з фактичною відсутністю завозу та перевалки нафтопродуктів, отримували на електронну пошту від невстановлених досудовим розслідуванням осіб списки автотранспорту, яким начебто доставлено нафтопродукти на ТОВ «Лагуна-Рені» для перевантаження на танкера, а також електронні копії міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR) на вантаж.

Завершуючи свій злочинний намір на внесення недостовірних даних в офіційні документи, ОСОБА_11 та інші службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», діючи у співучасті з ОСОБА_16 на підставі зазначених договорів, в період з 07.12.2012 по 28.02.2014, документально оформлювали неіснуючу доставку автомобільним автотранспортом до ТОВ «Лагуна-Рені» нафтопродуктів, які начебто перевантажувались прямим способом у судна «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte К», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», для подальшої відправки вантажоодержувачу за межі митної території України, шляхом складання фіктивних документів, а саме: приймальних актів та розхідних відомостей по приймальним актам. У вказаний період часу службовими особами ТОВ «Лагуна-Рені», в тому числі й ОСОБА_11 , зокрема було виготовлено приймальні акти та розхідні відомості до приймальних актів, до яких внесені завідомо неправдиві відомості щодо надходження на підприємство для подальшого перевантаження нафтопродуктів у обсягах, які в дійсності до ТОВ «Лагуна-Рені» не надходили.

Приймальні акти та розхідні відомості до приймальних актів до митних органів для подальшого оформлення переміщення через митну територію України нафтопродуктів, на адресу підприємств-нерезидентів. Для цього, до складу злочинної організації увійшов окремий структурний підрозділ під умовною назвою «митний напрямок», в який входили, крім інших, співробітники Південної митниці Особа 23, Особа 24, Особа 25, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інші невстановлені особи, а також невстановлені керівники вказаного органу, яким було відведено роль як представників єдиного органу на території України, уповноваженого здійснювати контроль митного оформлення вивезення товарів за межі митної території України, оформлювати документальне підтвердження фіктивної (неіснуючої) перевалки нафтопродуктів з метою прикриття незаконно перерваного транзиту, а також нездійснення реекспорту продукції, виробленої із ввезеної для переробки сировини.

Так, невстановлені досудовим розслідування особи за вказівкою Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з метою закінчення своїх злочинних намірів щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, задіяли у злочинної організації співробітників прикордонної та митної служб України та, зокрема, працівників Південної митниці Особу 23, Особу 24, Особу 25, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інших.

Зазначені особи, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, всупереч вимогам діючих на той час законодавчих та інших нормативних актів, що регламентували їх діяльність, здійснювали митне оформлення та випуск за межі митної території України нафтопродуктів, поміщених в режим прохідного транзиту та реекспорту, що в дійсності до ТОВ «Лагуна-Рені» не надходили.

У вказаній злочинній схемі задіяні співробітники Південної митниці, а саме: Особа 25, Особа 23, Особа 24 досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

Згідно посадовій інструкції, у своїй діяльності головний (старший) інспектор керується Митним кодексом України та іншими законами України, актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами з питань митної справи, наказами Міндоходів, дорученнями Міністра Міністерства доходів і зборів України, його першого заступника та заступників, а також наказами митниці, Положенням про митний пост, положенням про Відділ та посадовою інструкцією.

Завданнями та обов`язками головного (старшого) інспектора, відповідно до посадової інструкції, є забезпечення правильного застосування, неухильного дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства України з питань державної митної справи (п.2.1 Інструкції).

Головний (старший) інспектор відповідно до покладених на нього завдань:

- здійснює в зоні діяльності Відділу, яка розповсюджується на територію Ренійського району Одеської області, у міжнародному пункті пропуску для морського сполучення «Ренійський морський торговельний порт» митний контроль та виконання митних формальностей щодо товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, у тому числі на підставі електронних документів (електронне декларування), за допомогою технічних засобів контролю тощо (пункт 2.9.1 Інструкції);

- здійснює в межах повноважень, визначених Митним кодексом України, контроль за діяльністю підприємств, які надають послуги з декларування товарів, перевезення та зберігання товарів, що переміщуються через митний кордон України чи перебувають під митним контролем, та здійснюють інші операції з такими товарами: за переміщенням товару через митний кордон України трубопровідним транспортом в зоні діяльності Відділу з відповідними наказами Південної митниці Міндоходів (пункт 2.9.5 Інструкції);

- здійснює проведення заходів щодо митного контролю за доставкою товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, у митні органи призначення (пункт 2.9.6 Інструкції);

- здійснює заходи щодо запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил; заводить справи про порушення митних правил (пункт 2.9.7. Інструкції);

- вживає заходи для забезпечення справляння в повному обсязі митних платежів в установленому законодавством порядку (пункт 2.9.13 Інструкції);

- здійснює контроль за ваговими та кількісними показниками товарів при здійсненні їх митного оформлення (пункт 2.9.24 Інструкції).

Згідно ст. 102 МК України, митний режим транзиту завершується вивезенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей митний режим, за межі митної території України. Таке вивезення здійснюється під контролем органу доходів і зборів призначення.

Для завершення митного режиму транзиту особою, відповідальною за дотримання вимог митного режиму, до закінчення строку, визначеного ст. 95 МК України, органу доходів і зборів призначення повинні бути представлені товари, поміщені у митний режим транзиту, та митна декларація або інший документ, визначений ст. 94 МК України.

Орган доходів і зборів призначення після представлення товарів, поміщених у митний режим транзиту, та митної декларації або іншого документа, визначеного ст. 94 МК України, перевіряє дотримання вимог, встановлених законодавством України з питань державної митної справи до переміщення товарів у митному режимі транзиту, та виконує митні формальності, необхідні для завершення митного режиму транзиту.

Статтею 191 МК України визначено, що перевізники зобов`язані не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу органу доходів і зборів, у разі прибуття до органу доходів і зборів призначення у неробочий час забезпечувати схоронність товарів і вживати визначених органом доходів і зборів заходів для недопущення їх несанкціонованого вилучення з-під митного контролю.

Згідно ст. 200 МК України, після надання органом доходів і зборів дозволу на пропуск товарів через митний кордон України власник товарів або уповноважена ним особа зобов`язані доставити товари та документи на них без будь-якої зміни їх стану у визначене органом доходів і зборів місце і забезпечити перебування їх у цьому місці до прибуття посадових осіб органу доходів і зборів, якщо інше не передбачено МК України.

Товари і транспортні засоби, якими вони перевозяться, після прибуття у місце доставки розміщуються у зонах митного контролю.

У місці доставки товари і транспортні засоби пред`являються, а документи на них передаються органу доходів і зборів у мінімально можливий строк після їх прибуття, а в разі прибуття поза робочим часом, встановленим для органу доходів і зборів, - у мінімально можливий строк після початку роботи цього органу.

Відповідно до ст. 210 МК України, вивантаження товарів із суден закордонного плавання та навантаження товарів на зазначені судна здійснюються з дозволу органу доходів і зборів та під його контролем згідно з документами, передбаченими ст.335 МК України. Дозвіл надається невідкладно після перевірки поданих документів та встановлення їх відповідності вимогам МК України.

Пунктами 2, 11, 21 Типової технологічної схеми здійснення митного контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого Постановою КМУ від 21.05.2012 № 451, митний контроль водних транспортних засобів і товарів (вантажів) здійснюється виключно митним органом відповідно до законодавства, вибірково, у формах та обсязі, що визначені на підставі результатів системи управління ризиками.

Митний контроль суден закордонного плавання здійснюється комісією, що складається з представників органів охорони державного кордону, митних органів, адміністрації порту та агентської організації (морського агента).

Навантаження та розвантаження суден закордонного плавання, а також проведення допоміжних операцій з товарами (кріплення, розкріплення, переміщення по судну) допускається без участі комісії у разі застосування для судна вільної практики.

Крім того, відповідно п. 3.18 Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.10.2012 № 1066, підставою для пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України є товаросупровідні (товаротранспортні) документи на товари, транспортні засоби комерційного призначення та примірник витягу з електронної копії ПД або ЕПД митниці призначення, засвідчені ОНП посадової особи митниці призначення.

Дата фактичного вивезення товарів та фактична кількість вивезених товарів, стан недоторканності накладеного митного забезпечення (пломб), інші примітки і результати митного контролю зазначаються посадовою особою митниці призначення на звороті примірника витягу з електронної копії ПД або ЕПД митниці призначення.

Відповідно до п. 4.5. вказаного порядку, при надходженні у митницю призначення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщувалися прохідним транзитом, посадова особа цієї митниці:

- перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних (товаротранспортних) документах, відомостям, зазначеним в електронній копії МД або ЕМД, фактичну кількість товарів, яка надійшла, в основних одиницях виміру;

- фактичну дату та час надходження товарів, транспортних засобів комерційного призначення та за рішенням митниці призначення фактичну наявність товарів (кількість, номенклатуру і стан).

Згідно п. 2.3.3 Інструкції про організацію митного контролю та митного оформлення суден і товарів, що переміщуються ними, яка затверджена наказом ДМС України від 17.09.2004 № 678, посадова особа митного органу, відповідальна за оформлення документів, здійснює перевірку їх комплектності.

Відповідно до п. 2.3.4 вказаної Інструкції, при проведенні митного огляду судна посадова особа митного органу перевіряє, у тому числі наявність та цілість митного забезпечення, накладеного на суднових приміщеннях або в інших, спеціально обладнаних для цього місцях, використання валюти із суднової каси судна, яке плаває під іноземним прапором, відповідність відомостей, заявлених у декларації про суднові припаси, фактичній їх наявності на борту судна тощо.

В порушення вказаних норм права, які регулювали митне оформлення транзитних товарів, а також товарів в режимі реекспорт, Особа 25, Особа 23, Особа 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, перебуваючи на відповідних посадах відділу митного оформлення № 1 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці, діючи за попередньою змовою з невстановленим керівниками митних підрозділів та іншими невстановленими особами, здійснювали митне оформлення вантажів (нафтопродуктів), які мали бути транспортовані за межі митної території України через термінал ТОВ «Лагуна-Рені».

При цьому, Особа 25, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, Особа 23, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, і Особа 24, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, під час оформлення вантажних митних декларацій (ВМД), завідомо знаючи про те, що в дійсності вантаж (нафтопродукти), зазначені у вказаних документах, до ТОВ «Лагуна-Рені» не надходив та, відповідно, не перевантажувався на річкові судна для вивезення їх за кордон, умисно проставляли у вантажних митних деклараціях відбитки особистого митного забезпечення (номерної печатки) відповідно, чим посвідчували проведення митних формальностей щодо вказаного вантажу та, відповідно, здійснювали фіктивний випуск нафтопродуктів за межі митної території України.

Окрім того, являючись членами комісій, створених для здійснення комісійного контролю у пунктах пропуску на прихід та відхід суден, Особа 25, Особа 23, Особа 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підписували зазначені комісійні акти, тим самим засвідчуючи своїм підписом факти прибуття річкових суден

«Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul», а також несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» до терміналу

ТОВ «Лагуна-Рені» та їх відправлення з порту з вантажем (нафтопродуктами).

В дійсності перевантаження нафтопродуктів через термінал ТОВ «Лагуна-Рені» не відбувалось, а нафтопродукти, які мали бути вивезені за митний кордон України у митному режимі транзит та реекспорт, випускалися невстановленими досудовим розслідуванням особами у вільний обіг на територію України без сплати обов`язкових податків, зборів та платежів.

Особа 25, Особа 23 і Особа 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, здійснювали митне оформлення вантажів (нафтопродуктів), які мали бути транспортовані за межі митної території України через термінал ТОВ «Лагуна-Рені», розташований на території Ренійського морського торгівельного порту, за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 188 по наступним митним деклараціям: ЕК 11 РР 500090000/2013/356, ЕК 11 РР 500090000/2013/372, ЕК 11 РР 500090000/2013/419, ЕК 11 РР 500090000/2013/441, ЕК 11 РР 500090000/2013/444, ЕК 11 РР 500090000/2013/460, ЕК 11 РР 500090000/2013/476, ЕК 11 РР 500090000/2013/479, ЕК 11 РР 500090000/2013/552, ЕК 11 РР 500090000/2013/596, ЕК 11 РР 500090000/2013/619, ЕК 11 РР 500090000/2013/655, ЕК 11 РР 500090000/2013/656, ЕК 11 РР 500090000/2013/682, ЕК 11 РР 500090000/2013/745, ЕК 11 РР 500090000/2013/750, ЕК 11 РР 500090000/2013/751, ЕК 11 РР 500090000/2013/800, ЕК 11 РР 500090000/2013/885, ЕК 11 РР 500090000/2013/936, ЕК 11 РР 500090000/2013/964, ЕК 11 РР 500090000/2013/1000, ЕК 11 РР 500090000/2013/1071, ЕК 11 РР 500090000/2013/1089, ЕК 11 РР 500090000/2013/1120, ЕК 11 РР 500090000/2013/1141, ЕК 11 РР 500090000/2013/1146, ЕК 11 РР 500090000/2013/1172, ЕК 11 РР 500090000/2013/1178, ЕК 11 РР 500090000/2013/1200, ЕК 11 РР 500090000/2013/1225, ЕК 11 РР 500090000/2013/1226, ЕК 11 РР 500090000/2013/1242, ЕК 11 РР 500090000/2013/1243, ЕК 11 РР 500090000/2013/1265, ЕК 11 РР 500090000/2013/1266, ЕК 11 РР 500090000/2013/1294, ЕК 11 РР 500090000/2013/1312, ЕК 11 РР 500090000/2013/1313, ЕК 11 РР 500090000/2013/1372, ЕК 11 РР 500090000/2013/1374, ЕК 11 РР 500090000/2013/1378, ЕК 11 РР 500090000/2013/1390, ЕК 11 РР 500090000/2013/1405, ЕК 11 РР 500090000/2013/1460, ЕК 11 РР 500090000/2013/1468, ЕК 11 РР 500090000/2013/1494, ЕК 11 РР 500090000/2013/1499, ЕК 11 РР 500090000/2013/1532, ЕК 11 РР 500090000/2013/1588, ЕК 11 РР 500090000/2013/1589, ЕК 11 РР 500090000/2013/1654, ЕК 11 РР 500090000/2013/1663, ЕК 11 РР 500090000/2013/1666, ЕК 11 РР 500090000/2013/1670.

В результаті вказаних злочинних дій Особи 25, Особи 23 і Особи 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, за період з 07.12.2012 по 31.12.2014 спричинено Державі України збитки у виді не сплати митних платежів на суму 1806 381 226,71 грн., у тому числі: податок на додану вартість 975628168, 50 грн., акцизний податок 803716151, 60 грн., екологічний податок 27036905, 61 грн., з них у період з 2012 до 01.08.2013 сума митних платежів становить 545338802, 89 грн.

Сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівником митного органу з печаткою № 938 Особа 25, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, складає113 147 611,69 грн. (у тому числі: податок на додану вартість - 57 175 547,22 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України54 204 893,45 грн., екологічний податок 1 767 171,02 грн.).

Сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівником митного органу з печаткою № 917 Особа 23, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні складає 135 531 938,26 грн. (у тому числі: податок на додану вартість - 61803 792,49 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України 71 384 506,42 грн., екологічний податок 2 343 639,35 грн.).

Також, сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівником митного органу з печаткою № 949 Особа 24, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні складає 45 857 976,83 грн. (у тому числі: податок на додану вартість - 23 461 626,64 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України 21 719 427,45 грн., екологічний податок 676 922,74 грн.).

Крім того, сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівниками митного органу з печатками: № 938, 917, 949 Особи 25, Особи 23 і Особи 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, складає 237527572,92 грн. (у тому числі: податок на додану вартість 141 231 843,40 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України 93 153 192,02 грн., екологічний податок 3 142537,50 грн.).

Сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівниками митного органу з печатками: № 93, 917 Особи 25, Особи 23, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, складає 1 008 963 256,29 грн. (у тому числі: податок на додану вартість - 544 334 743,20 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України 449 198 283,70 грн., екологічний податок 15 430 229,39 грн.).

Також, сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівниками митного органу з печаткою: № 938 Особи 25, та Особи 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, складає 61363143,95 грн. (у тому числі: податок на додану вартість 40605069,99 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України 19929698,96 грн., екологічний податок 828375,00 грн.).

Крім того, сума податків, зборів (обов`язкових платежів), яка повинна бути сплачена до державного бюджету України по митним деклараціям, по яким випуск здійснений працівниками митного органу з печатками: № 917, 949 Особи 23 і Особи 24, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, складає 203 989725,80 грн. (у тому числі: податок на додану вартість - 107 015 545,60 грн., акцизний податок з товарів, ввезених на митну територію України 94 126149,63 грн., екологічний податок 2 848 030,61 грн.).

Крім цього, до складу злочинної організації увійшов окремий структурний підрозділ під умовною назвою «перевізники», який був необхідний для завершення схеми маскування фіктивного вивезення нафтопродуктів через порти Ізмаїл та Рені.

Так, для організації діяльності зазначеного структурного підрозділу

Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, доручив ОСОБА_12 підшукати річкові судна, які можна було придбати або орендувати для використання у цій схемі, найняти команди на судна, залучити агентські компанії та організувати судозаходи для фіктивних перевезень вантажів нафтопродуктів з Ізмаїльського та Ренійського морських торговельних портів.

ОСОБА_12 та інші невстановлені слідством співучасники злочинної організації, приблизно наприкінці 2011 року - початку 2012 року, в невстановленому місці запропонували Особі 26, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та директору підприємства - Особі 27, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановленим слідством особам, які мали досвід у сфері фрахтування суден та здійснення морських і річкових перевезень, а також налагоджені зв`язки у середовищі, пов`язаному із здійсненням суднових перевезень по річці Дунай, прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних з організацією фіктивного навантаження на річкові танкери нафтопродуктів, підробленням та використанням завідомо підроблених документів. Зазначеним особам були доведені обставини вчинення кримінальних правопорушень та відведені кожному учаснику ролі у відповідності до розробленого плану.

Ознайомившись із загальним планом вчинення злочинів, Особа 26,

Особа 27, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інші невстановлені особи, з корисливих мотивів погодились на пропозицію співучасників злочинної діяльності вчиняти особливо тяжкі та інші злочини, пов`язані з організацією фіктивного вивезення нафтопродуктів та його документального оформлення, в якості активних учасників.

При цьому на Особу 26, Особу 27, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інших невстановлених осіб були покладені наступні, передбачені злочинним планом, функції: підшукання річкових суден з метою їх придбання підконтрольними злочинній організації підприємствами або їх оренди, підбір членів команд на судна, організація документального оформлення фіктивного вивозу в митних та інших органах, видача разової, або щомісячної винагороди особам, на яких були зареєстровані фіктивні підприємства.

З метою забезпечення реалізації плану злочинної організації, в період часу з вересня 2011 року до початку 2012 року ОСОБА_12 , Особа 26, Особа 27, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановлені особи, які діяли з відома та під керівництвом Особи 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підшукали та організували придбання у іноземних судновласників від імені підконтрольних Особі 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, підприємств-нерезидентів «Elseko Traiding» та «Vitali Trading Ltd» нафтоналивних суден «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K» та несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», оренду нафтоналивного судна «Ingul», а також їх доставку до Ізмаїльського морського порту.

Після цього зазначені особи здійснили відповідні дії щодо оформлення вищевказаних суден під прапор Молдови та провели необхідну підготовку для використання вказаних плавзасобів для здійснення річкових перевезень.

Далі, Особа 26, Особа 27, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи за вказівкою ОСОБА_12 відповідно до єдиного плану злочинної діяльності, організували набір для роботи на суднах капітанів ОСОБА_18 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області від 11.04.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, ОСОБА_19 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 07.06.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, ОСОБА_20 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 14.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених

ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, ОСОБА_21 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 14.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, ОСОБА_22 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 10.10.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, ОСОБА_23 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 14.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, ОСОБА_24 , якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 12.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а також членів команд, які не були обізнані щодо планів злочинної організації. Для створення видимості легітимності своєї діяльності щодо набору плавскладу Особа 26, Особа 27, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, здійснили оформлення контрактів між ними та судновласниками.

При цьому, ОСОБА_12 та Особа 26, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, довели до відома капітанів суть їх роботи, яка полягала в здійсненні судозаходів до Ізмаїльського та Ренійського морських торговельних портів, оформленні фіктивних документів щодо завантаження суден нафтопродуктами та участі у проведенні офіційних процедур щодо оформлення приходів та відходів суден із портів, слідуванні суден у район 61-ї милі річки Дунай та повернення до портів, відповідно до вказівок морських агентів.

В подальшому ОСОБА_12 , Особа 26, Особа 27, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановлені особи, за вказівкою Особи 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, організували судозаходи нафтоналивних суден «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul» та несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» до Ізмаїльського та Ренійського морських торговельних портів начебто для здійснення перевезень нафтопродуктів.

Для безпосереднього керування діями капітанів суден вказані особи залучили невстановлених осіб з числа працівників агентських компаній

ТОВ «СК Аккорд» та ТОВ «Агенція «Трайтон Сервіс Україна», співробітники яких, слідуючи їх вказівкам, керували капітанами суден щодо дат та часу виходу суден із портів та маршруту слідування за курсом до 61-ї милі, часу очікування у зазначеному районі річки Дунай та повернення назад до порту. Також невстановленими працівниками агентських компаній оформлювались необхідні підроблені документи про перевезення суднами нафтопродуктів, з наступним наданням їх працівникам митного посту «Ізмаїл» для митного оформлення товару за межі митної території України.

Так, за період з 20.12.2012 до кінця лютого 2014 року нафтоналивні судна «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul» та несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» здійснювали регулярні судозаходи на причали Ізмаїльського морського торговельного порту та ТОВ«Лагуна-Рені» у Ренійському морському торговельному порту з подальшим слідуванням в район 61-ї милі річки Дунай та у зворотному напрямку.

При цьому ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , виконуючи функції капітанів вказаних суден, відповідно до ч. 2 ст. 58 Кодексу торгового мореплавства України, будучи службовими особами, уповноваженими зокрема на підписання ряду офіційних документів щодо вантажу, перевезення якого здійснюється судном, знаходячись на борту зазначених суден, пришвартованих біля терміналів Ізмаїльського морського торговельного порту та ТОВ «Лагуна-Рені», маючи умисел на службове підроблення, завідомо знаючи про те, що в дійсності вантаж (нафтопродукти) на судна «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul» та несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» не завантажується та у подальшому нафтопродукти не будуть транспортовані за межі митної території України, у період з грудня 2012 року по кінець лютого 2014 року завіряли своїми підписами та відбитками печаток суден документи, що засвідчують завантаження вказаних плавзасобів нафтопродуктами, а саме: маніфести та генеральні декларації, а також акти здійснення комісійного контролю суден у пунктах пропуску для морського, річкового та паромного сполучення на прихід та відхід зазначених суден, які виготовлювались та надавались їм невстановленими особами.

Фактично ж на вищевказані плавзасоби завантаження нафтопродуктів не здійснювалось, а їх судозаходи на причали Ізмаїльського морського торговельного порту та ТОВ «Лагуна-Рені» відбувались виключно з метою конспірації незаконної діяльності з фіктивного перевантаження нафтопродуктів та надання цій діяльності вигляду законної.

Для забезпечення безперебійного функціонування злочинної схеми, пов`язаної із судозаходами, ОСОБА_12 , Особа 3, Особа 26, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та невстановлені особи, з відома і згоди Особи 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, організовували фінансування цієї діяльності, зокрема бункерування суден, виплату зарплати членам команд та видачу капітанам суден через Особу 27, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, готівкових грошових коштів на харчування команд та господарські витрати.

В результаті вказаних злочинних дій за період з 07.12.2012 по 31.12.2014 спричинено Державі України збитки у виді не сплати митних платежів на суму 1806 381 226,71 грн., у тому числі: податок на додану вартість 975628168, 50 грн., акцизний податок 803716151, 60 грн., екологічний податок 27036905, 61 грн., з них у період з 2012 до 01.08.2013 сума митних платежів становить 545338802, 89 грн.

Також, до складу злочинної організації увійшов окремий структурний підрозділ під умовною назвою «на напрямку «переробка».

Організував налагоджену схему діяльності злочинної організації, з метою створення умов для розширення обсягів незаконної злочинної діяльності щодо реалізації не розмитнених нафтопродуктів, Особа 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, діючи у складі злочинної організації, за вказівкою Особи 1, 04.03.2013 організував підписання з власником ВАТ «Лукойл-Одеський нафтопереробний завод» угоди про придбання підконтрольною злочинній організації офшорною компанією «EMPSON LIMITED» (реєстраційний номер НЕ313826, адреса реєстрації: Стасіну 1 Мітсі Білдінг 1, 1 поверх, оф. 4, площа Епефтаріас 1060, Нікосія, Кіпр) контрольного пакету акцій у розмірі 99,5766% статутного капіталу профільного підприємства - «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) та контрольного пакету акцій у розмірі 99,9% статутного капіталу ТОВ «Енергія і Газ Україна» (код ЄДРПОУ 34737717)- підприємства, яке здійснює забезпечення «Одеського НПЗ» енергоносіями, розташованих за адресою: м.Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1.

Група компаній «СЄПЕК» і ВАТ «ЛУКОЙЛ» (Росія) 05 липня 2013 року закрили операцію з купівлі-продажу ПАТ «Одеський НПЗ» та ТОВ «Енергія і Газ Україна».

Для виконання плану злочинної організації Особа 3, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_15 та інші невстановлені слідством співучасники злочинної діяльності, з відома і згоди Особи 1, залучили Особу 34, Особу 35, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 , якого засуджено вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 19.06.2017 за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364,

ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України, які ознайомившись із загальним планом вчинення злочинів, з корисливих мотивів погодились на пропозицію співучасників злочинної діяльності вчиняти особливо тяжкі та інші злочини у складі злочинної організації.

Також, було залучено Особу 38, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який не був обізнаний про злочинну діяльність членів злочинної організації.

На Особу 38, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, були покладені обов`язки по прийманню танкерних партій з сировиною в якості представника компанії «SOPREMA TRADING LTD». З цією метою останньому була видана довіреність та печатка компанії нерезидента.

Крім того, приблизно у червні-липні 2013 року залучили Особу 34, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який на той час з 10.02.2011 був службовою особою

ПАТ «Одеський НПЗ», до участі у вчиненні злочинів, пов`язаних з підробленням та використанням завідомо підроблених документів, ухиленні від сплати податків та інших злочинів, необхідних для досягнення мети створеної злочинної організації.

При цьому на Особу 34, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, покладені наступні, передбачені злочинним планом, функції: укладення договорів з підконтрольними злочинній організації офшорними компаніями, документального оформлення надходження на ПАТ «Одеський НПЗ» для переробки імпортних нафтопродуктів, поміщення їх в переробку та фіктивного вивезення з підприємства в порядку реекспорту, а також документального оформлення фіктивного вивезення в порядку реекспорту продуктів переробки імпортної сирої нафти.

Крім того, приблизно у вересні 2013 року, в невстановленому місці запропонували ОСОБА_25 що тривалий час працював у сфері нафтопереробки на території України та поза її межами, прийняти участь у вчиненні злочинів у складі злочинної організації.

Також, у вересні 2013 року, в невстановленому місці запропонували

Особі 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних з підробленням та використанням завідомо підроблених документів, в ухиленні від сплати податків.

При цьому на ОСОБА_25 , були покладені наступні, передбачені злочинним планом, функції: оформлення та використання підроблених документів фіктивного надходження на ПАТ «Одеський НПЗ» для переробки імпортних нафтопродуктів, поміщення їх в переробку та вивезення з підприємства в порядку реекспорту, вивезення в порядку реекспорту продуктів переробки імпортної сирої нафти, а також надання злочинній діяльності вигляду законності шляхом організації митного оформлення товарів, яка виразилась у наданні усних та інших вказівок підлеглим працівникам про підготовку, підписання та подання до органів доходів і зборів (Міністерства доходів і зборів) документів від імені ПАТ «Одеський НПЗ».

З метою реалізації зазначеного плану, протоколом № 197 засідання Наглядової ради ПАТ «Одеський НПЗ» (в складі: Особа 6, Особа 36, Особа 37 досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні) від 04.09.2013 Особу 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, призначено посадовою особою вказаного підприємства, а на посаду заступника Генерального директора з постачання наказом № 278-п від 04.10.2013 призначено іншого члена злочинної організації ОСОБА_25 , дії вказаних осіб охоплювались єдиним умислом та відповідали єдиному плану злочинної організації.

На Особу 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, відповідно до його ролі у злочинній організації, покладались функції загального керівництва ПАТ «Одеський НПЗ», укладення договорів з підконтрольними злочинній організації офшорними компаніями «SOPREMA TRADING LTD», «KSANDRO ENTERPRISE Ltd», «FREMINGHAM INVESTMEN CORP», підписання, оформлення та використання документів щодо надходження на ПАТ «Одеський НПЗ» для переробки імпортних нафтопродуктів, поміщення їх в переробку та фіктивного вивезення з підприємства в порядку реекспорту, а також вивезення в порядку реекспорту продуктів переробки імпортної сирої нафти.

Відповідно до ст. 58 Закону України «Про акціонерні товариства», та п.9.4.12.1 Статуту ПАТ «Одеський НПЗ», посадова Особа 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, будучи членом виконавчого органу товариства здійснює управління поточною діяльністю товариства.

Відповідно до п. 9.4.12.4 Статуту, Виконавчий директор без доручення діє від імені Товариства, представляє його інтереси у всіх підприємствах, установах та організаціях, державних органах та органах самоврядування.

Пунктом 9.4.12.14 Статуту визначено, що Виконавчий директор організовує виконання планів діяльності Товариства, виконання Товариством зобов`язань перед державою і контрагентами за господарськими договорами, вимог по охороні праці та техніки безпеки, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 8 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (Відомості Верховної Ради України, 1999, N 40, ст. 365 із змінами та доповненнями від 03.11.2016), відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Наказом посадової особи ПАТ «Одеський НПЗ» від 18.03.2014 Особою 46, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, Особу 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, звільнено з посади виконавчого директора ПАТ «Одеський НПЗ» з 04.03.2014 на підставі заяви останнього та протоколу засідання наглядової ради ПАТ «Одеський НПЗ».

Таким чином, Особа 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, з 04.09.2013 по 04.03.2014 виконувала в ході своєї діяльності в ПАТ «Одеський НПЗ» організаційно-розпорядчі та адміністративно господарські функції.

Згідно розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинного плану, доведеного до відома Особи 35, Особи 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_25 та інших членів злочинної організації, діяльність структурного підрозділу злочинної організації під назвою - «Одеський нафтопереробний завод» мала здійснюватися наступним чином: на ПАТ «Одеський НПЗ» від підконтрольних Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, офшорних компаній «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови) та «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама) надходили нафтопродукти, а від компанії «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови) сира нафта та присадки (МТБЕ) для їх переробки начебто як давальницької сировини, з подальшим фіктивним вивезенням продуктів переробки за межі митної території України в митному режимі «реекспорт», через ТОВ «Лагуна-Рені» в порту «Рені», а також через морські порти «Ізмаїл» і «Херсон» та інші.

Насправді ж, отримані від підконтрольних офшорних підприємств товарно-матеріальні цінності (далі ТМЦ) планувалось випускати у вільний обіг на території України за допомогою підприємств групи компаній «ГазУкраїна-2020», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК») та інших, без сплати обов`язкових митних платежів і зборів, шляхом виготовлення підроблених документів про нібито вивезення їх за межі митної території України в режимі «реекспорт» або взагалі без здійснення реекспорту та зміни митного режиму.

На виконання розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинного плану та вказівок Особи 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні та ОСОБА_15 , діючи згідно покладених на неї функцій, Особою 34, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, 18.07.2013 укладено з офшорною компанією «SOPREMA TRADING LTD» (Замовник) в особі Особи 40, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який діяв на підставі довіреності від 17.07.2013, договір № 13/183 на виконання робіт з переробки нафти та виробництво нафтопродуктів з додатками від 18.07.2013, додаткові угоди до вказаного договору №1 від 30.08.2013, №1/1 від 11.09.2013 з додатком №11 у новій редакції від 18.07.2013, №2 від 11.09.2013, №1, №2, №3, №3А, №3-Б, №4, №6, №6-Б, №9, №10, №11, №14, від 16.09.2013; додаткові угоди №4 від 24.09.2013, №5 від 30.09.2013 та додаток №6-В від 30.09.2013; додаткові угоди №6 від 21.10.2013, №7 від 04.11.2013 та додаток №2 від 04.11.2013 у новій редакції, додаткові угоди №8 від 05.12.2013 та №9 від 25.12.2013.

В подальшому, на виконання розробленого Особою 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, злочинного плану, діючи згідно покладених на нього функцій та на виконання вказівки Особу 3, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, 17.10.2013, як виконавчим директором ПАТ «Одеський НПЗ» (Виконавець), укладено з компанією «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Замовник) в особі уповноваженого представника Особи 41, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, яка діяла на підставі довіреності від 20.09.2013, договір №12/10/13-РТ-РВ від 17.10.2013 на виконання робіт з переробки пічного палива та прямогонного бензину і виробництва нафтопродуктів з додатками від 17.10.2013 та додаткову угоду № 1 від 05.12.2013 до вказаного договору, додатки № 2 та №13 до зазначеного договору у новій редакції від 05.12.2013.

Крім того, 21.11.2013 між ПАТ «Одеський НПЗ» (Виконавець) в особі посадової особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особи 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та компанією «KSANDRO ENTERPRISE Ltd» (Замовник) в особі уповноваженого представника Особи 42, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, яка діяла на підставі довіреності від 12.11.2013, укладено договір № 21/11/13-РТ-РВ з додатками від 21.11.2013, а також додаткові угоди до вказаного договору № 1 від 21.11.2013 та № 2 від 18.12.2013, додаток № 2 від 18.12.2013 до договору № 21/11/13-РТ-РВ від 21.11.2013.

Зокрема, у рамках договору на переробку від 18.07.2013 №13/183, укладеного між компанією «SOPREMA TRADING LTD» та ПАТ «Одеський НПЗ», танкерними партіями через міжнародний пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт» на адресу нафтопереробного заводу надійшла сировина «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 643 129 951 кг., яку поміщено в митний режим переробки на митній території України шляхом подання нафтопереробним заводом 19 митних декларацій типу ІМ 51 ДР: №500060705/2013/1130 від 21.09.2013; №500060705/2013/1176 від 02.10.2013; №500060705/2013/1177 від 02.10.2013; №500060705/2013/1203 від 08.10.2013; №500060705/2013/1253 від 15.10.2013; №500060705/2013/1305 від 24.10.2013; №500060705/2013/1328 від 30.10.2013; №500060705/2013/1370 від 11.11.2013; №500060705/2013/1425 від 20.11.2013; №500060705/2013/1501 від 29.11.2013; №500060705/2013/1588 від 12.12.2013; №500060705/2013/1680 від 23.12.2013; №500060705/2013/1714 від 25.12.2013; №500060705/2014/99 від 14.01.2014; №500060705/2014/100 від 14.01.2014; №500060705/2014/231 від 31.01.2014; №500060705/2014/374 від 14.02.2014; №500060705/2014/434 від 21.02.2014; №500060705/2014/436 від 21.02.2014, за періодичною митною декларацією типу ІМ 51 РР від 22.01.2014 у кількості 79 533 195 кг.. Також сировина «Простий ефір ациклічний: метилтретбутиловий ефір (МТБЕ)» у кількості 7212412 кг., який поміщено в митний режим переробки на митній території України за 10 митними деклараціями типу ІМ 51 ДР: №500060705/2013/1344 від 05.11.2013, №500060705/2013/1252 від 15.10.2013, №500060705/2013/1194 від 07.10.2013, №500060705/2013/1308 від 25.10.2013, №500060705/2013/1309 від 25.10.2013, №500060705/2014/109 від 15.01.2014, №500060705/2014/353 від 12.02.2014, №500060705/2014/196 від 27.01.2014, №500060705/2014/351 від 12.02.2014, №500060705/2014/282 від 05.02.2014, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до ч. 1 ст. 148 Митного Кодексу України.

Посадовими особами ПАТ «Одеський НПЗ», Особою 35, Особою 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 , які діяли у складі злочинної організації та були об`єднані єдиним умислом з іншими її учасниками, відповідно до розробленого плану 05.09.2013 за №3.2-07/2260 і 26.09.2013 за №3.2-07/2504, відповідно, до Південної митниці Міндоходів, в порядку ст. 149 МК України, подано заяви про отримання дозволу на переробку на митній території нафти та нафтопродуктів, під зобов`язання належного митного оформлення продуктів переробки.

Після надання Південною митницею Міндоходів дозволів за вказаними заявами, на підставі актів здачі-приймання нафти №161/10 від 16.10.2013; №14 від 19.10.2013; № 13 від 18.10.2013; № 12 від 17.10.2013; № 11а від 16.10.2013; № 16/10 від 16.10.2013; № 11 від 16.10.2013; № 10 від 11.10.2013; № 09 від 10.10.2013; № 08 від 09.10.2013; № 07 від 07.10.2013; № 06а від 06.10.2013; №15/10 від 15.10.2013; № 06 від 06.10.2013; № 05 від 05.10.2013; № 04 від 04.10.2013; № 03 від 15.10.2013; № 02 від 02.10.2013; № 01а від 15.10.2013; №06/10 від 06.10.2013; № 01 від 01.10.2013; № 04а від 26.10.2013; № 01/10 від 01.10.2013; № 02а від 20.09.2013; № 03 від 23.09.2013; № 04 від 25.09.2013; № 25/09 від 25.09.2013; № 01 від 19.09.2013; № 02 від 20.09.2013; № 20/09 від 20.09.2013; звідний акт №01/14 від 31.01.2014; звідний акт №12/13 від 31.12.2013; звідний акт №11/13 від 30.11.2013; акт №173/02 від 17.02.2014; акт №172/02 від 17.02.2014; акт №171/02 від 17.02.2014. ; акт №204/01 від 20.01.2014; акт №203/01 від 20.01.2014; акт №202/01 від 20.01.2014; акт №13а від 25.01.2014; акт №14 від 26.01.2014; акт №15 від 29.01.2014; акт №16 від 30.01.2014; акт № 201/01від 20.01.2014; акт №9а від 18.01.2014; акт №10 від 20.01.2014; акт №11 від 21.01.2014; акт №12 від 23.01.2014; акт №13 від 25.01.2014; акт №021/01 від 02.01.2014; акт №4а від 06.01.2014; акт №5 від 09.01.2014; акт №6 від 10.01.2014; акт №7 від 11.01.2014; акт №8 від 17.01.2014; акт №9 від 18.01.2014; акт №1 від 01.01.2014; акт №2 від 02.01.2014; акт №3 від 05.01.2014; акт №4 від 06.01.2014; акт №15а від 31.12.2013; акт №02/01 від 02.01.2014; акт №15 від 31.12.2013; акт №14 від 19.12.2013; акт №13 від 18.12.2013; акт №12 від 17.12.2013; акт №11 від 16.12.2013; акт №10 від 15.12.2013; акт №9 від 14.12.2013; акт №8а від 13.12.2013; акт №092/12 від 09.12.2013; акт №091/12 від 09.12.2013; акт №8 від 13.12.2013; акт №7 від 12.12.2013; акт №6 від 11.12.2013; акт №5 від 09.12.2013; акт №4 від 07.12.2013; акт №3 від 06.12.2013; акт №2а від 05.12.2013; акт №1 від 04.12.2013; акт №2 від 05.12.2013; акт №17 від 29.11.2013; акт №16 від 25.11.2013; акт №15 від 23.11.2013; акт №14 від 22.11.2013; акт №13а від 20.11.2013; акт № 052/11 від 19.11.2013; акт № 051/11 від 19.11.; акт №13 від 20.11.2013; акт №12 від 19.11.2013; акт №11 від 17.11.2013; акт №10а від 16.11.2013; акт №041/11 від 04.11.2013; акт №10 від 16.11.2013; акт №09 від 11.11.2013; акт №08 від 09.11.2013; акт №07 від 08.11.2013; акт №06 від 07.11.2013; акт №05а від 06.11.2013; акт №05 від 06.11.2013; акт №04 від 04.11.2013; акт №03 від 03.11.2013; акт №02 від 02.11.2013; акт №01 від 01.11.2013; акт №20а від 31.10.2013; акт №04/11 від 04.11.2013 підписаних Особою 35, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_25 «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 643 129 951 кг надійшла для переробки до потужностей ПАТ «Одеський НПЗ».

Сировина «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 79 533 195 кг. за періодичною митною декларацією типу ІМ 51 РР від 22.01.2014 завозилась на митну територію України також танкерними партіями через міжнародний пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт» та відповідно до генерального акту від 17.02.2014 судно «IOANNIS» вивантажило, а ПАТ «Ексімнафтопродукт» прийняло у резервуари 79 533 195 кг нафти сирої за трьома заявами, підписаними безпосередньо ОСОБА_25 , а саме: заява від 18.02.14 №3.2-07/525/1 (кількість нафти для переміщення - 40 500 000 кг), заява від 18.02.14 №3.2-07/525/2 (кількість нафти для переміщення -27 518 108 кг), заява від 18.02.14 №3.2-07/525/3 (кількість нафти для переміщення - 11 515 087 кг).

Доставка «Простого ефіру ациклічного: метилтретбутиловий ефір (МТБЕ)» у кількості 7 212 412 кг. до ПАТ «Одеський НПЗ» відбувалась залізничним транспортом з ПрАТ «Іллічівський паливний термінал»

м. Іллічівськ до ст. Одеса-Застава, 1 до, залізнична гілка ПАТ «Одеський НПЗ». Відвантаження зазначених об`ємів сировини відбувалось на підставі актів приймання нафтопродукту №42 від 19.01.2014, №34 від 18.01.2014, №19 від 16.01.2014, №18 від 09.01.2014 №17 від 09.01.2014, №1 від 01.01.2014, №186 від 20.12.2013, №196 від 23.12.2013, №92 від 30.10.2013, №91 від 23.10.2013, №89 від 18.10.2013, №86 від 11.10.2013, №84 від 03.10.2013 підписаних Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, актів приймання-передачі сировини у переробку №6.1-01-14 від 28.02.2014, №5.1-01-14 від 28.01.2014, №4.1-01-14 від 28.01.2014, №3.1-01-14 від 20.01.2014, №2.1-01-14 від 14.01.2014, 1.1-01-14 від 14.01.2014 підписаних ОСОБА_25 та №5.1-10-13 від 30.10.2013, №4.1-10-13 від 23.10.2013, №3.1-10-13 від 18.10.2013, №2.1-10-13 від 11.10.2013, №1.1-10-13 від 03.10.2013 підписаних Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

Отримавши від «SOPREMA TRADING LTD» вказаний загальний об`єм нафти та ефіру, діючи відповідно до встановленого плану та у складі злочинної організації, посадові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, ОСОБА_25 та інші члени злочинної організації після переробки даної давальницької сировини усі похідні ТМЦ (крім продукту переробки ефіру, завезеного за ВМД №500060705/2013/1252 від 15.10.2013, №500060705/2013/1194 від 07.10.2013, №500060705/2013/1308 від 25.10.2013, №500060705/2013/1309 від 25.10.2013) реалізували на території України із використанням підконтрольних юридичних осіб-резидентів, які входили до групи компаній «ГазУкраїна-2020», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК»). В той же час, в строки передбачені ч. 2 статті 151, ч. 1 ст. 160 Митного кодексу України, вони митний режим переробки даної сировини не завершили, реекспорту чи поміщення в інших митний режим продуктів нафтопереробки не здійснили, в порушення вимог ст. 260 Митного кодексу України та Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 № 450, додаткову декларацію на товари, переміщені за періодичною митною декларацією не подали.

У відповідності до вимог ч. 190.1 ст. 190 Податкового кодексу України, в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, виникає обов`язок зі сплати податку на додану вартість.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 , які діяли у складі злочинної організації, порушивши вимоги ч. 2 ст. 71, ч. 1,2 ст. 151, ч. 1 ст. 154, ст.260, ч. 4 ст. 296 Митного кодексу України, п. 190.1 ст. 190, п. 213.3.3 ч. 213.3 ст. 213, ч. 218.3 ст. 218, п. 206.16 ст. 206 Податкового кодексу України, в період з 18.07.2013 по 30.04.2014 умисно ухилилися від сплати митних платежів за митними деклараціями типу ІМ51ДР (товар - «Нафта сира» (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL) на загальну суму 849939036,26 грн., зокрема податок на додану вартість у сумі 849939036,26 грн., товар - «Простий ефір ациклічний: метилтретбутиловий ефір (МТБЕ)» на загальну суму 8 659 106, 43 грн., зокрема податку на додану вартість у сумі 8 659 106, 43 грн., митних платежів за митними деклараціями типу ІМ51РР на загальну суму 104256247,73 грн. зокрема податок на додану вартість у сумі 104256247,73 грн.

Крім того, в рамках договору від 21.11.2013 №21/11/13-РТ-РВ на переробку сировини з метою отримання готової продукції, укладеного між компанією «KSANDRO ENTERPRISE LTD» та ПАТ «Одеський НПЗ», внутрішнім транзитом за 579МД типу ТР81АА на адресу ПАТ «Одеський НПЗ» у якості давальницької сировини надійшли товари «Легкі дистиляти: бензин автомобільний» та «Важкі дистиляти, газойлі: паливо дизельне автомобільне» у загальній кількості 227867289 кг.

Переміщення сировини здійснювалось автомобільним транспортом з нафтобаз, орендованих підконтрольними фіктивними підприємствами ПП«Фірма-армада», ТОВ «Зовнітрансгаз», ТОВ «Цикловаст» на

ПАТ «Одеський НПЗ» та зливалось до резервуарів ПАТ «Одеський НПЗ» відповідно до 486 актів зливу, підписаних Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

У цей же час, 28.11.2013 посадовою особою ПАТ «Одеський НПЗ» - Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який діяв відповідно до плану злочинної організації, до Південної митниці Міндоходів в порядку ст. 149 МК України подано заяву про отримання дозволу на переробку на митній території нафти та нафтопродуктів № 3.2-03/3202/1 під зобов`язання належного митного оформлення продуктів переробки. За даною заявою, 28.11.2013 отримано дозвіл на переробку нафтопродуктів на митній території України строком до 01.12.2014.

Після відвантаження на ПАТ «Одеський НПЗ», нафтопродукти лише за 151 митною декларацією типу ІМ 51 АА загальною вагою 146 576307 кг. поміщено у режим переробки, про що складались акти приймання сировини у переробку та підписувались Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

Діючи в рамках зазначеного договору, посадова особа ПАТ «Одеський НПЗ» - Особа 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, в період з 27.01.2014 по 23.02.2014 за 140митними деклараціями типу ТР81АА (режим транзиту) затвердив 140актів зливу у резервуари ПАТ «Одеський НПЗ» сировини (паливо дизельне ЕВРО СОРТ F Вид III (ДТ-5), Паливо дизельне ЕВРО Сорт С ВидI (ДТ-3), Паливо дизельне ULSD 10PPM EN 590, Бензин автомобільний АИ-92-К5-Eвро, Бензин автомобільний Unleaded Gasoline RON 95, паливо дизельне автомобільне ДТ-3-К4, Сорт F, паливо дизельне автомобільне ДТ-3-К5, клас 2, паливо дизельне автомобільне ULSD 10PPM EN 590, Бензин автомобільний неетильований АИ-92-К5, Паливо дизельне Евро сорт F вид ІІІ (ДТ-Е-К5) в загальному об`ємі 81 290982 кг, які не були поміщені в режим переробки.

Таким чином, ПАТ «Одеський НПЗ» не дотримано вимоги та обмеження, встановлені ч. 1 ст. 93, ч. 4 ст. 102 МКУ глави 17 МКУ, а саме, різниця між кількістю сировини, яка прибула внутрішнім транзитом за митними деклараціями типу ТР 81 АА і була злита в резервуари ПАТ «Одеський НПЗ», та кількістю сировини, яка була поміщена у митний режим переробки на митній території України шляхом оформлення митних декларацій типу ІМ 51 АА, у загальній кількості 81 290 982 кг не була поміщена у митний режим переробки на митній території України або у будь-який інший митний режим.

Відповідно до положень ст. 90 Митного кодексу України транзит це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

При здійсненні вищевказаних операцій транзитний вантаж знаходиться під митним контролем. Іноземні товари, поміщені у митний режим транзиту, зберігають статус іноземних товарів.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 93 Митного кодексу України товари, транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються у митному режимі транзиту, повинні: 1) перебувати у незмінному стані, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування і зберігання; 2) не використовуватися з жодною іншою метою, крім транзиту; 3) бути доставленими у орган доходів і зборів призначення до закінчення строку, визначеного ст. 95 МК України; 4) мати неушкоджені засоби забезпечення ідентифікації у разі їх застосування.

Відповідно до положень ст. 96 МК України, допускається перевантаження товарів, що переміщуються у митному режимі транзиту, з одного транспортного засобу на інший з дозволу органу доходів і зборів, в зоні діяльності якого проводиться таке перевантаження.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 102 МК України, митний режим транзиту завершується поміщенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення в інший митний режим при дотриманні вимог, встановлених Кодексом.

Відповідно до положень ч. 6 ст. 286 МК України, до товарів, поміщених у митний режим транзиту, застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ввізним митом, якщо інше не передбачено законом, при дотриманні вимог та обмежень, встановлених главою 17 Митного кодексу України.

Відповідно до пункту 213.3.3 частини 213.3 статті 213 Податкового Кодексу України звільняються від оподаткування операції з ввезення підакцизних товарів (продукції) з-за меж митної території України на митну територію України, якщо при цьому згідно із законом не справляється податок на додану вартість у зв`язку з розміщенням товарів (продукції) у митних режимах: реімпорту, транзиту, тимчасового ввезення, митного складу, вільної митної зони, безмитної торгівлі, переробки на митній території, знищення або руйнування, відмови на користь держави. У разі порушення умов митних режимів, що передбачають повне або часткове звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання режиму, зобов`язана обчислити та сплатити суму податкового зобов`язання.

Отже, не дивлячись на фактичне прийняття зазначених товарів до резервуарів ПАТ «Одеський НПЗ», в порушення положень Митного кодексу України, посадова особа ПАТ «Одеський НПЗ» - Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, який діяв у складі злочинної організації, не забезпечено подання відповідних митних декларацій типу ІМ51АА (РР, ДР та ін.).

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ»: Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 діючи в порушення зазначених вимог законодавства, спільно з іншими учасниками злочинної організації та відповідно до відведених їм ролей в організації, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, порушили вимоги ч.2 ст.71, ч.1 ст.93, ч.3,4 ст.102, ч.1 ст.263 та ч.4 ст.296 Митного кодексу України, та п.190.1 ст.190, п.п.213.3.3 п.213.3 ст.213, п.218.3 ст.218, п.п.242.1.4 п.242.1 ст.242, п.244.2

ст.244 Податкового кодексу України, в період з 21.11.2013 по 01.12.2014 умисно ухилився від сплати митних платежів на загальну суму 273756587,98грн., у тому числі: ввізне мито 0,00грн., акцизний податок 108304230,56грн., екологічний податок 4317599,53грн., податок на додану вартість 161134757,89грн.

Щодо ТМЦ («Легкі дистиляти: бензин автомобільний» та «Важкі дистиляти, газойлі: паливо дизельне автомобільне»), отриманих від компанії «KSANDRO ENTERPRISE LTD» та поміщених у митний режим переробки на митній території України відповідно до митних декларацій типу IM 51 АА: №500060705/2014/13 від 03.01.2014; №500060705/2014/81 від 13.01.2014; №500060705/2014/206 від 28.01.2014; №500060705/2014/84 від 13.01.2014; №500060705/2014/69 від 11.01.2014; №500060705/2014/147 від 18.01.2014; №500060705/2014/318 від 08.02.2014; №500060705/2014/409 від 18.02.2014; №500060705/2014/20 від 04.01.2014; №500060705/2014/17 від 04.01.2014; №500060705/2014/65 від 11.01.2014; №500060705/2014/68 від 11.01.2014; №500060705/2014/148 від 18.01.2014; №500060705/2014/152 від 18.01.2014; №500060705/2014/239 від 01.02.2014; №500060705/2014/290 від 06.02.2014; №500060705/2014/312 від 07.02.2014; №500060705/2014/392 від 17.02.2014; №500060705/2014/204 від 28.01.2014; №500060705/2014/238 від 01.02.2014; №500060705/2014/243 від 01.02.2014; №500060705/2014/391 від 17.02.2014; №500060705/2014/397 від 17.02.2014; №500060705/2014/401 від 17.02.2014; №500060705/2014/66 від 11.01.2014; №500060705/2014/174 від 23.01.2014; №500060705/2014/186 від 24.01.2014; №500060705/2014/244 від 01.02.2014; №500060705/2014/301 від 07.02.2014; №500060705/2014/324 від 08.02.2014; №500060705/2014/151 від 18.01.2014; №500060705/2014/176 від 23.01.2014; №500060705/2014/184 від 24.01.2014; №500060705/2014/291 від 06.02.2014; №500060705/2014/326 від 08.02.2014; №500060705/2014/396 від 17.02.2014; №500060705/2014/407 від 18.02.2014; №500060705/2014/64 від 11.01.2014; №500060705/2014/150 від 18.01.2014; №500060705/2014/240 від 01.02.2014; №500060705/2014/320 від 08.02.2014; №500060705/2014/149 від 18.01.2014; №500060705/2014/406 від 17.02.2014; №500060705/2014/327 від 08.02.2014; №500060705/2014/61 від 11.01.2014; №500060705/2014/67 від 11.01.2014; №500060705/2014/185 від 24.01.2014; №500060705/2014/292 від 06.02.2014; №500060705/2014/293 від 06.02.2014; №500060705/2014/145 від 18.01.2014; №500060705/2014/154 від 18.01.2014; №500060705/2014/294 від 06.02.2014; №500060705/2014/295 від 06.02.2014; №500060705/2014/242 від 01.02.2014; №500060705/2014/400 від 17.02.2014; №500060705/2014/408 від 18.02.2014; №500060705/2014/413 від 18.02.2014; №500060705/2014/144 від 18.01.2014; №500060705/2014/181 від 24.01.2014; №500060705/2014/298 від 06.02.2014; №500060705/2014/308 від 07.02.2014; №500060705/2014/314 від 07.02.2014; №500060705/2014/388 від 17.02.2014; №500060705/2014/394 від 17.02.2014; №500060705/2014/66 від 11.01.2014; №500060705/2014/171 від 23.01.2014; №500060705/2014/319 від 08.02.2014; №500060705/2014/323 від 08.02.2014; №500060705/2014/202 від 28.01.2014; №500060705/2014/325 від 08.02.2014; №500060705/2014/205 від 28.01.2014; №500060705/2014/389 від 17.02.2014; №500060705/2014/399 від 17.02.2014; №500060705/2014/62 від 11.01.2014; №500060705/2014/70 від 11.01.2014; №500060705/2014/173 від 23.01.2014; №500060705/2014/211 від 28.01.2014; №500060705/2014/297 від 06.02.2014; №500060705/2014/302 від 07.02.2014; №500060705/2014/307 від 07.02.2014; №500060705/2014/322 від 08.02.2014; №500060705/2014/178 від 23.01.2014; №500060705/2014/201 від 28.01.2014; №500060705/2014/321 від 08.02.2014; №500060705/2014/387 від 17.02.2014; №500060705/2013/1760 від 30.12.2013; №500060705/2014/71 від 11.01.2014; №500060705/2014/200 від 28.01.2014; №500060705/2014/288 від 06.02.2014; №500060705/2014/390 від 17.02.2014 (загалом 82549849 кг., митною вартістю 650 776 033,60 гривень) та митних декларацій типу IM51ДР: №500060705/2014/136 від 17.01.2014; №500060705/2014/138 від 17.01.2014; №500060705/2014/193 від 27.01.2014; №500060705/2014/194 від 27.01.2014; №500060705/2014/195 від 27.01.2014; №500060705/2014/309 від 07.02.2014; №500060705/2014/311 від 07.02.2014; №500060705/2014/313 від 07.02.2014; №500060705/2014/315 від 07.02.2014; №500060705/2014/360 від 13.02.2014; №500060705/2014/379 від 14.02.2014; №500060705/2014/380 від 14.02.2014; №500060705/2014/427 від 20.02.2014; №500060705/2014/428 від 20.02.2014 (загалом 28096327 кг., митною вартістю 240 095 453,12 гривень), Одеською митницею ДФС, листом від 09.12.2016 №1939/12/15-70-61 надано інформацію про порушення дотримання строків переробки сировини, ввезеної у режимі переробки на митній території України за вказаними митними деклараціями.

Встановлено, що ПАТ «Одеський НПЗ» не здійснено реекспорт продуктів переробки, відповідно до вимог глави 23 МКУ, та не вжито заходів щодо завершення митного режиму стосовно нафтопродуктів у кількості 82549849 кг. та 28096327 кг., отриманих від компанії «KSANDRO ENTERPRISE LTD».

Отримавши від «KSANDRO ENTERPRISE LTD» вказаний загальний об`єм нафтопродуктів, діючи відповідно до встановленого плану та у складі злочинної організації, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 35,

Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 в строки, передбачені Законом, митний режим переробки не завершили, реекспорту чи поміщення в інших митний режим продуктів нафтопереробки не здійснили, в порушення вимог

ст. 260 Митного кодексу України та Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 № 450, не подали додаткову декларацію на товари, переміщені за періодичною митною декларацією. Отримані нафтопродукти реалізовано на території України через підконтрольні підприємства-резиденти, які входили до групи компаній «ГазУкраїна-2020», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК») без сплати обов`язкових митних платежів, податків і зборів.

Згідно статті 147 Митного кодексу України, переробка на митній території - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови подальшого реекспорту продуктів переробки.

Відповідно до ст. 151 МК України, строк переробки товарів на митній території України встановлюється органом доходів і зборів у кожному випадку під час видачі дозволу підприємству, виходячи з тривалості процесу переробки товарів та розпорядження продуктами їх переробки. Зазначений строк обчислюється, починаючи з дня завершення митного оформлення органом доходів і зборів іноземних товарів для переробки. За заявою підприємства, якому видано дозвіл на переробку товарів, з причин, підтверджених документально, строк переробки товарів на митній території України продовжується зазначеним органом, але загальний строк переробки не може перевищувати 365 днів.

Відповідно до п.12 ст. 286 МК України, до товарів, поміщених у митний режим переробки на митній території, застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ввізним митом при дотриманні вимог та обмежень, встановлених главою 23 МК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 МК України, митний режим переробки на митній території завершується шляхом реекспорту продуктів переробки чи поміщення їх в інший митний режим.

Разом з тим, відповідно до ч. 206.16 ст. 206 Податкового кодексу України, в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання митного режиму, зобов`язана сплатити суму податкового зобов`язання, на яку було надане таке звільнення або умовне звільнення.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ»: Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 на виконання вказівок Особи 1, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та інших членів злочинної організації в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведених їм ролей, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, в період з 21.11.2013 по 01.12.2014 порушили вимоги ч.2 ст.71, ч.1,2 ст.151, ч. 1 ст. 154, ст.260, ч.4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилилися від сплати митних платежів (за митними деклараціями типу ІМ51АА) на загальну суму 252296013, 25 грн., у тому числі: акцизний податок у сумі 98150186,54 грн., екологічний податок у сумі 4360582,68 грн., податок на додану вартість в сумі 149 785 244,03 грн., а також митних платежів (за митними деклараціями типу ІМ51ДР) на загальну суму 126076921, 35 грн., у тому числі: ввізне мито 0,00грн., акцизний податок у сумі 63177445,16 грн., екологічний податок у сумі 2244896,53 грн., податок на додану вартість у сумі 60654579,66 грн.

Крім того, діючи у рамках договору № 17/10/13-PT-PB від 17.10.2013 між «FREMINGHAM INVESTMENT CORP» та ПАТ «Одеський НПЗ», посадовою особою ПАТ «Одеський НПЗ» - Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, згідно відведеної йому злочинної ролі 24.10.2013 до Південної митниці Міндоходів, в порядку ст.149 МК України, подано заяви про отримання дозволу на переробку на митній території нафти та нафтопродуктів №3.2-07/2840 під зобов`язання належного митного оформлення продуктів переробки. 24.10.2013, за зазначеними заявами отримано дозвіл на переробку нафтопродуктів на митній території України строком до 24.10.2014.

Зазначена сировина «легкий дистилят нафтовий, прямогонний бензин» в період з листопада 2013 року по лютий 2014 року у кількості 31 594 001 кг була поміщена в митний режим переробки на митній території України шляхом подання ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» 23 митних декларацій типу ІМ51ДР, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до ч.1 ст.148 МКУ.

Вказана сировина надійшла до ПАТ «Одеський НПЗ» залізничним та автомобільним транспортом з ТОВ «Агенція «Трайтон Сервіс Україна», ТОВ«Зовнітрансгаз» та зливалась до резервуарів заводу на підставі актів зливу №1 від 08.02.2014, №1 від 14.01.2014, №1 від 15.01.2014, №188 від 21.12.2013, №189 від 21.12.2013, №182 від 18.12.2013, №185 від 20.12.2013, №183 від 21.12.2013, №191 від 22.12.2013, №190 від 22.12.2013, №184 від 21.12.2013, №172 від 13.12.2013, №176 від 17.12.2013, №187 від 21.12.2013, №20 від 26.12.2013, №181 від 18.12.2013, №155 від 09.12.2013, №179 від 07.12.2013, №175 від 17.12.2013, №174 від 17.12.2013, №171 від 13.12.2013, №168 від 12.12.2013, №169 від 12.12.2013, №170 від 12.12.2013, підписаних Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

За результатами переробки, між «FREMINGHAM INVESTMENT CORP» та ПАТ «Одеський НПЗ» складались акти виконаних робіт №11/1-13 від 14.11.2013; №11/2-13 від 19.11.2013; №11/3-13 від 29.11.2013; №11/4-13 від 30.11.2013 підписаних ОСОБА_25 та №12/1-13 від 06.12.2013; №12/2-13 від 09.12.2013; №12/4-13 від 24.12.2013; №12/5-13 від 30.12.2013; №01/1-14 від 09.01.2014; №01/2-14 від 09.01.2014; №01/3-14 від 10.01.2014; №01/4-14 від 13.01.2014; №01/5-14 від 14.01.2014; №01/6-14 від 15.01.2014 підписаних Особою 35, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні.

Однак, об`єм нафтопродуктів за митними деклараціями №500060705/2013/1495 від 29.11.2013, №500060705/2013/107 від 15.01.2014, №500060705/2013/299 від 06.02.2014, №500060705/2013/366 від 14.02.2014 в загальній кількості 310730 кг в порушення уже перелічених положень Митного кодексу України та Податкового кодексу України не був поміщений у митний режим реекспорту, або інший митний режим, а був реалізований на території України через підконтрольні підприємства резиденти, які входили до групи компаній «ВЕТЕК», «ГазУкраїна-2009», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» та інші невстановлені фіктивні підприємства, без сплати митних та інших платежів.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ»: Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 діючи в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведених їм ролів у складі злочинної організації, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, діючи спільно з іншими співучасниками злочину, в період з 17.10.2013 по 24.10.2014 порушив вимоги ч.ч. 2 ст. 71, ч. 1,2 ст. 151, ч. 1 ст. 154, ст.260, ч.4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилився від сплати митних платежів на загальну суму 1131471,19 грн., у тому числі: ввізне мито 0,00грн., акцизний податок у сумі 618265,31 грн., податок на додану вартість у сумі 513205,89 грн.

Крім того, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» - Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 діючи відповідно до розробленого злочинного плану, направленого на реалізацію не розмитнених нафтопродуктів, отримані від підконтрольних Особі 1, досудове розслідування стосовно якої здійснюється в іншому кримінальному провадженні, офшорних компаній «KSANDRO ENTERPRISE», «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» «SOPREMA TRADING LTD», нафту та нафтопродукти оформлювали на

ПАТ «Одеський НПЗ» для переробки з подальшим фіктивним вивезенням в режимі «реекспорт» на підставі підробленої товарно-транспортної документації через підконтрольне злочинній організації підприємство

ТОВ «Лагуна-Рені», звідки перероблена продукція начебто відправлялась за кордон за митними деклараціями типу ЕК 11 ДР.

Так, в період 12.11.2013 по 03.02.2014 отриману відповідно до зовнішньоекономічних договорів від «KSANDRO ENTERPRISE», «FREMINGHAM INVESTMEN CORP», «SOPREMA TRADING LTD» готову продукцію у вигляді бензину автомобільного та дизельного палива у загальній кількості 145 786 945 кг. поміщено в митний режим «реекспорт» шляхом подання ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» 34митних декларацій типу ЕК11РР: №500060705/2014/259, №500060705/2014/226, №500060705/2014/225, №500060705/2014/224, №500060705/2014/212, №500060705/2014/210, №500060705/2014/167, №500060705/2014/129, №500060705/2014/120, №500060705/2014/119, №500060705/2014/121, №500060705/2014/117, №500060705/2014/116, №500060705/2014/115, №500060705/2014/110, №500060705/2014/57, №500060705/2014/56, №500060705/2014/46, №500060705/2014/45, №500060705/2014/35, №500060705/2014/34, №500060705/2014/33, №500060705/2014/31, №500060705/2014/11, №500060705/2014/10, №500060705/2014/7, №500060705/2014/128, №500060705/2013/1697, №500060705/2013/1669, №500060705/2013/1484, №500060705/2013/1485, №500060705/2013/1455, №500060705/2013/1379 з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами.

У подальшому, з метою надання процесу «реекспорту» реального вигляду, посадові особи ПАТ «Одеський нафтопереробний завод», діючи єдиним умислом з іншими учасниками злочинної організації, документально оформлювали фіктивну доставку автомобільним транспортом начебто перероблених нафтопродуктів до ТОВ «Лагуна-Рені» для подальшої імітації вивозу ТМЦ за митну територію України.

Для надання своїй злочинній діяльності вигляду реальної господарської, службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», у період з 13.11.2012 до 02.01.2014, уклали договори про надання послуг з перевантаження нафтопродуктів з компаніями-нерезидентами «SOPREMA TRADING LTD», «FREMINGHAM INVESTMENT CORP» та «KSANDRO ENTERPRISE LTD» а також підписали доповнення і додатки до вказаних договорів та зміни до додатків.

При цьому, службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», у зв`язку з фактичною відсутністю завозу та перевалки нафтопродуктів, отримували на електронну пошту від невстановлених досудовим розслідуванням осіб списки автотранспорту, яким начебто доставлено нафтопродукти на ТОВ «Лагуна-Рені» для перевантаження на танкера, а також електронні копії міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR) на вантаж.

Надалі документально оформлювалась неіснуюча доставка автомобільним автотранспортом до ТОВ «Лагуна-Рені» нафтопродуктів, які начебто перевантажувались прямим способом у судна «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57»,«Tank-58», «Eiltank-547», для подальшої відправки вантажоодержувачу за межі митної території України, шляхом складання фіктивних документів, а саме: приймальних актів та розхідних відомостей по приймальним актам.

Насправді, отримавши від «SOPREMA TRADING LTD», «FREMINGHAM INVESTMENT CORP», «KSANDRO ENTERPRISE LTD» вказаний загальний об`єм нафти та нафтопродуктів, діючи відповідно до встановленого плану та у складі злочинної організації службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні та ОСОБА_25 , а також інші члени злочинної організації, після переробки даної давальницької сировини, похідні ТМЦ (бензин та дизельне паливо) в кількості 145786 945 кг реалізували на території України із використанням підконтрольних юридичних осіб-резидентів, які входили до групи компаній «ВЕТЕК», «ГазУкраїна-2009», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» та інші невстановлені фіктивні підприємства, без сплати митних та інших платежів.

Відповідно до п. 12 статті 286 Митного кодексу України, до товарів, поміщених у митний режим переробки на митній території, застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ввізним митом при дотриманні вимог та обмежень, встановлених главою 23 МК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 Митного кодексу України, митний режим переробки на митній території завершується шляхом реекспорту продуктів переробки чи поміщення їх в інший митний режим.

Разом з тим, відповідно до ч. 206.16 ст. 206 Податкового кодексу України, в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання митного режиму, зобов`язана сплатити суму податкового зобов`язання, на яку було надане таке звільнення або умовне звільнення.

У відповідності до вимог п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218 Податкового кодексу України в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, суми податку, що підлягають сплаті, визначаються виходячи з об`єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок акцизного податку, що діяли на день подання митної декларації при розміщенні у відповідний митний режим.

Частиною 190.1 статті 190 Податкового кодексу України від 02.12.2010

№ 2755-VI визначено, що базою оподаткування податком на додану вартість для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» - Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 діючи в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведеної їм ролів, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, в період з 18.07.2013 по 01.12.2014 порушили вимоги ч.2 ст.71, ч.1,2 ст.151, ч.1 ст.154, ч.4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.206.16 ст.206, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, Податкового кодексу України, умисно ухилилися від сплати митних платежів на загальну суму 506926578, 00 грн., у тому числі: екологічний податок 9447996,5грн., акцизний податок у сумі 211036948, 5 грн., податок на додану вартість у сумі 286441 633 грн.

Отже, Особа 35, Особа 34, досудове розслідування стосовно яких здійснюється в іншому кримінальному провадженні, та ОСОБА_25 у період часу з 04.10.2013 до 03.03.2014, діючи у складі злочинної організації, за пособництва ОСОБА_15 , знаходячись на території ПАТ «Одеський НПЗ» за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1, в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведених їм ролей, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, порушили вимоги ч.2 ст.71, ч.1,2 ст.151, ч.1 ст. 154, ст.260, ч. 4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилились від сплати митних платежів на загальну суму 2123041 962,19 грн., у тому числі: акцизний податок у сумі 481287 076, 07 грн., екологічний податок у сумі 20371 075,23 грн., податок на додану вартість у сумі 1621383 810, 88 грн.

Таким чином, своїми умисними діями, ОСОБА_10 вчинив кримінальні правопорушення, за кваліфікуючими ознаками:

- ч. 1 ст. 255 КК України за кваліфікуючими ознаками: участь у тяжких та особливо тяжких злочинах, вчинюваних злочинною організацією;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво в умисному ухиленні від сплати зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво у складанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей вчинене, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво у зловживанні владою та службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, вчинене у складі злочинної організації.

Таким чином, своїми умисними діями, ОСОБА_11 вчинила кримінальні правопорушення, за кваліфікуючими ознаками:

- ч. 1 ст. 255 КК України за кваліфікуючими ознаками: участь у тяжких та особливо тяжких злочинах, вчинюваних злочинною організацією;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво в умисному ухиленні від сплати зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у складі злочинної організації;

- ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також внесення до офіційних документів неправдивих відомостей вчинене, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво у зловживанні владою та службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, вчинене у складі злочинної організації.

Таким чином, своїми умисними діями, ОСОБА_12 вчинив кримінальні правопорушення, за кваліфікуючими ознаками:

- ч. 1 ст. 255 КК України за кваліфікуючими ознаками: участь у тяжких та особливо тяжких злочинах, вчинюваних злочинною організацією;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво в умисному ухиленні від сплати зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво у складанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей вчинене, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України за кваліфікуючими ознаками: пособництво у зловживанні владою та службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, вчинене у складі злочинної організації.

Розглядаючи в порядку п.1 ч.3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження угод про визнання винуватості між прокурором та підозрюваними, суд виходить з наступного.

Обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування та угоди про визнання винуватості складені із дотриманням вимог КПК України.

Кримінальне провадження підсудне Київському районному суду м. Одеси, з урахуванням положень ч.1 ст.32 КПК України, відповідно до якої, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Згідно обвинувального акту та доданих до нього угод про визнання винуватості, ОСОБА_10 , ОСОБА_11 за участю ОСОБА_26 , були втягнуті ОСОБА_16 у злочинну діяльність злочинної організації та надали згоду на участь у скоєнні злочинів у її складі в АДРЕСА_5 , що є територіальною юрисдикцією Київського районного суду м. Одеси.

Під час розгляду обвинувального акту та доданих до нього матеріалів, угод про визнання винуватості судом встановлено.

25.10.2017 року між підозрюваним ОСОБА_10 , з однієї сторони та прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 з другої сторони було складено угоду про визнання винуватості.

Згідно угоди, підозрюваний ОСОБА_10 повністю визнав свою винуватість у злочинах, передбачених ч. 1 ст. 255; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28,

ч. 3 ст. 212; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, надав показання про свою участь у злочинній організації, викрив злочинні дії інших учасників злочинної організації ОСОБА_16 та

ОСОБА_12 , повідомлена ним інформація підтверджена доказами, що є підставою відповідно до п. 3 ч. 4 ст.469 КПК України для укладення угоди про визнання винуватості у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених злочинною організацією.

Підозрюваний ОСОБА_10 , зобов`язується: беззастережно визнати обвинувачення в повному обсязі у судовому провадженні; надавати показання про свою роль та участь у злочинній організації та у подальшому зобов`язується співпрацювати з правоохоронними органами у викритті злочинів, досудове розслідування, стосовно яких проводиться у кримінальному провадженні №12014160020000076 від 24.02.2014 або у інших кримінальних провадженнях, що виділені з вказаного кримінального провадження у окреме провадження, що вчинені іншими членами злочинної організації, які у співучасті організували на території України схему з незаконної реалізації не розмитнених нафтопродуктів без сплати до бюджету обов`язкових платежів.

При вирішенні питання про укладення цієї угоди про визнання винуватості у відповідності до вимог ст. 470 КПК України враховано наступні обставини: ступінь та характер сприяння підозрюваного у розслідуванні кримінального провадження щодо нього та інших осіб, а саме активне сприяння підозрюваного ОСОБА_10 розкриттю кримінальних правопорушень, що виразилось у повідомленні ним про всі обставини вчинення ним кримінальних правопорушень, а також викривальні показання про інших учасників злочинної організації, а саме про участь у неї ОСОБА_16 , якого засуджено вироком Ренійського районного суду Одеської області від 05.04.2017 року за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, про участь і роль ОСОБА_12 , а також обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню (доказуванню). Таким чином, ОСОБА_10 активно сприяв встановленню обставин кримінального провадження, у тому числі щодо себе, та інших осіб. Характер і тяжкість підозри вчинення ОСОБА_10 злочинів спільно з іншими особами, що передбачає солідарну відповідальність усіх співучасників за шкоду, спричинену злочинними діями, і як наслідок часткове добровільне відшкодування підозрюваним ОСОБА_10 спричинених злочинними діями збитків на суму 4000грн. (чотири тисячі гривень)як умову часткового звільнення підозрюваного від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування ним державі збитків внаслідок вчинення ним кримінальних правопорушень. Наявний значний суспільний інтерес у забезпеченні швидкого досудового розслідування і судового провадження, у викритті організатора злочинної організації Особи 1 та інших причетних осіб, закріпленні доказової бази щодо вчинених ним та учасниками злочинної організації злочинів, що забезпечується шляхом надання визнавальних показань ОСОБА_10 , а також його викривальних показань щодо злочинів вчинених злочинною організацією.

Підозрюваний ОСОБА_10 щиро розкаюється в скоєному, критично оцінює свою злочинну поведінку, в тому числі шляхом повного визнання вини і готовності нести кримінальну відповідальність, активно сприяє розкриттю вчинених злочинною організацією злочинів; добровільно своїми активними діями надає та в подальшому зобов`язаний надавати визнавальні та викривальні показання органу досудового розслідування та суду в з`ясуванні обставин діяльності злочинної організації, що мають істотне значення для повного її викриття.

Крім цього, при укладенні угоди враховано, що ОСОБА_10 позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні 1 неповнолітню дитину, сімейний стан та інші обставини, які його характеризують.

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_10 , передбаченими ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочинів; часткове добровільне відшкодування спричинених злочином збитків у сумі 4000 гривень.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_10 , згідно із ст. 67 КК України - в ході досудового розслідування не встановлено.

Вказані вище обставини істотно впливають на прийняття рішення про можливість укладення угоди про визнання винуватості та призначення міри покарання за вчинені ОСОБА_10 злочини.

Урахуванням всіх обставин справи, тяжкості вчиненого злочину, особи підозрюваного ОСОБА_10 , який позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні 1 неповнолітню дитину, співпрацює з правоохоронними органами щодо виявлення та притягнення до відповідальності інших членів злочинної організації сторони дійшли до висновку про можливість виправлення підозрюваного без відбування покарання і вважають можливим, з урахуванням ст.ст. 4, 5 КК України, звільнити ОСОБА_10 від відбування покарання з випробуванням, застосувавши до нього дію ст. 75 КК України, поклавши на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

Відповідно до ст. ст. 75, 77 КК України, так як ОСОБА_10 звільняється від відбування покарання з випробуванням, додаткове покарання у вигляді конфіскації майна не призначається.

Необхідність застосування приписів ст.ст. 4, 5 КК України пояснюється тим, що на час вчинення злочину ст. 75 КК України не передбачали заборони їх застосування щодо корупційних злочинів. У зв`язку із цим підлягає застосуванню вимога ч. 4 ст. 5 КК України у відповідності до якої закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Ураховуючи викладене, сторони приходять до згоди на призначення ОСОБА_10 покарання:

- за ч. 1 ст. 255 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України - у вигляді штрафу у розмірі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн., з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_10 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим - у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_10 від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_10 обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Також, 25.10.2017 року між підозрюваною ОСОБА_11 , з однієї сторони та прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 з другої сторони було складено угоду про визнання винуватості. Згідно угоди, ОСОБА_11 повністю визнала свою винуватість у злочинах, передбачених ч. 1 ст. 255; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212; ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, надала показання про свою участь у злочинній організації, викрила злочинні дії інших учасників злочинної організації, повідомлена нею інформація підтверджена доказами, що є підставою відповідно до п. 3 ч. 4

ст. 469 КПК України для укладення угоди про визнання винуватості у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених злочинною організацією.

Підозрювана ОСОБА_11 , зобов`язується: беззастережно визнати обвинувачення в повному обсязі у судовому провадженні; надавати покази про свою роль та участь у злочинній організації та у подальшому зобов`язується співпрацювати з правоохоронними органами у викритті злочинів, досудове розслідування, стосовно яких проводиться у кримінальному провадженні №12014160020000076 від 24.02.2014 або у інших кримінальних провадженнях, що виділені з вказаного кримінального провадження у окреме провадження, що вчинені іншими членами злочинної організації, які у співучасті організували на території України схему з незаконної реалізації не розмитнених нафтопродуктів без сплати до бюджету обов`язкових платежів;

При вирішенні питання про укладення цієї угоди про визнання винуватості у відповідності до вимог ст. 470 КПК України враховано наступні обставини: ступінь та характер сприяння підозрюваної у розслідуванні кримінального провадження щодо нього та інших осіб, а саме активне сприяння підозрюваної ОСОБА_11 розкриттю кримінальних правопорушень, що виразилось у повідомленні нею про всі обставини вчинення ним кримінальних правопорушень, а також викривальні показання про інших учасників злочинної організації, а саме про участь у неї ОСОБА_16 , якого засуджено вироком Ренійського районного суду Одеської області від 05.04.2017 року за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, про участь і роль ОСОБА_12 , а також обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню (доказуванню). Таким чином, ОСОБА_11 активно сприяла встановленню обставин кримінального провадження, у тому числі щодо себе, та інших осіб. 2)Характер і тяжкість підозри вчинення ОСОБА_11 злочинів спільно з іншими особами, що передбачає солідарну відповідальність усіх співучасників за шкоду, спричинену злочинними діями, і як наслідок часткове добровільне відшкодування підозрюваним ОСОБА_11 спричинених злочинними діями збитків на суму 4000грн. (чотири тисячі гривень) як умову часткового звільнення підозрюваного від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування ним державі збитків внаслідок вчинення ним кримінальних правопорушень. Наявний значний суспільний інтерес у забезпеченні швидкого досудового розслідування і судового провадження, у викритті організатора злочинної організації Особи 1 та інших причетних осіб, закріпленні доказової бази щодо вчинених ним та учасниками злочинної організації злочинів, що забезпечується шляхом надання визнавальних показань ОСОБА_11 , а також його викривальних показань щодо злочинів вчинених злочинною організацією.

Підозрювана ОСОБА_11 щиро розкаюється в скоєному, критично оцінює свою злочинну поведінку, в тому числі шляхом повного визнання вини і готовності нести кримінальну відповідальність, активно сприяє розкриттю вчинених злочинною організацією злочинів; добровільно своїми активними діями надає та в подальшому зобов`язаний надавати визнавальні та викривальні показання органу досудового розслідування та суду в з`ясуванні обставин діяльності злочинної організації, що мають істотне значення для повного її викриття.

Крім цього, при укладенні угоди враховано, що ОСОБА_11 позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні неповнолітню дитину, сімейний стан та інші обставини, які її характеризують.

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_11 , передбаченими ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочинів; часткове добровільне відшкодування спричинених злочином збитків у сумі 4000 гривень.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_11 , згідно із ст. 67 КК України - в ході досудового розслідування не встановлено.

Вказані вище обставини істотно впливають на прийняття рішення про можливість укладення угоди про визнання винуватості та призначення міри покарання за вчинені ОСОБА_11 злочини.

З урахуванням всіх обставин справи, тяжкості вчиненого злочину, особи підозрюваної ОСОБА_11 , яка позитивно характеризується за місцем проживання, має на утриманні неповнолітню дитину, співпрацює з правоохоронними органами щодо виявлення та притягнення до відповідальності інших членів злочинної організації сторони дійшли до висновку про можливість виправлення підозрюваної без відбування покарання і вважають можливим, з урахуванням ст.ст. 4, 5 КК України, звільнити ОСОБА_11 від відбування покарання з випробуванням, застосувавши до неї дію ст. 75 КК України, поклавши на неї обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

Відповідно до ст. ст. 75, 77 КК України, так як ОСОБА_11 звільняється від відбування покарання з випробуванням, додаткове покарання у вигляді конфіскації майна не призначається.

Необхідність застосування приписів ст.ст. 4, 5 КК України пояснюється тим, що на час вчинення злочину ст. 75 КК України не передбачали заборони їх застосування щодо корупційних злочинів. У зв`язку із цим підлягає застосуванню вимога ч. 4 ст. 5 КК України у відповідності до якої закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Ураховуючи викладене, виходячи з вимог ст.ст. 4, 5, 70, 75, 76, 77 КК України, сторони приходять до згоди на призначення

ОСОБА_11 покарання:

- за ч. 1 ст. 255 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України - у вигляді штрафу у розмірі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн., з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна;

- ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_11 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим - у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_11 від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо вона протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_11 такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Також, 25.10.2017 року між підозрюваним ОСОБА_12 , з однієї сторони та прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 з другої сторони складено угоду про визнання винуватості.

Згідно угоди, ОСОБА_12 повністю визнав свою винуватість у злочинах, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, надав показання про свою участь у злочинній організації, викрив злочинні дії інших учасників злочинної організації ОСОБА_15 , Особи 3, матеріали щодо якого виділено в окреме провадження та оголошено його розшук, повідомлена ним інформація підтверджена доказами, що є підставою відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 469 КПК України для укладення угоди про визнання винуватості у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, вчинених злочинною організацією.

Підозрюваний ОСОБА_12 , зобов`язується: беззастережно визнати обвинувачення в повному обсязі у судовому провадженні; надавати покази про свою роль та участь у злочинній організації та у подальшому зобов`язується співпрацювати з правоохоронними органами у викритті злочинів, досудове розслідування, стосовно яких проводиться у кримінальному провадженні №12014160020000076 від 24.02.2014 або у інших кримінальних провадженнях, що виділені з вказаного кримінального провадження в окреме провадження, що вчинені іншими членами злочинної організації, які у співучасті організували на території України схему з незаконної реалізації не розмитнених нафтопродуктів без сплати до бюджету обов`язкових платежів.

При вирішенні питання про укладення цієї угоди про визнання винуватості у відповідності до вимог ст. 470 КПК України враховано наступні обставини: ступінь та характер сприяння підозрюваного у розслідуванні кримінального провадження щодо нього та інших осіб, а саме активне сприяння підозрюваного ОСОБА_12 розкриттю кримінальних правопорушень, що виразилось у повідомленні ним про всі обставини вчинення ним кримінальних правопорушень, а також викривальні показання про інших учасників злочинної організації, а саме про участь у ній ОСОБА_15 , якого 30.08.2017 засуджено вироком Суворовського районного суду м. Одеси за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, про участь та роль Особи 3, матеріали щодо якого виділено в окреме провадження та оголошено його розшук, а також обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню (доказуванню). Таким чином, ОСОБА_12 активно сприяв встановленню обставин кримінального провадження, у тому числі щодо себе та інших членів злочинної організації. Характер і тяжкість підозри вчинення ОСОБА_12 злочинів спільно з іншими особами, що передбачає солідарну відповідальність усіх співучасників за шкоду, спричинену злочинними діями, і як наслідок часткове добровільне відшкодування підозрюваним ОСОБА_12 спричинених злочинними діями збитків на суму яка становить 50000грн. (п`ятдесят тисяч гривень) як умову часткового звільнення підозрюваного від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування ним державі збитків внаслідок вчинення ним кримінальних правопорушень. Наявний значний суспільний інтерес у забезпеченні швидкого досудового розслідування і судового провадження, у викритті організатора злочинної організації Особи 1, співорганізатора Особи 3 та інших причетних осіб, закріпленні доказової бази щодо вчинених ним та учасниками злочинної організації злочинів, що забезпечується шляхом надання визнавальних показань ОСОБА_12 , а також його викривальних показань щодо злочинів вчинених злочинною організацією.

Підозрюваний ОСОБА_12 щиро розкаюється в скоєному, критично оцінює свою злочинну поведінку, в тому числі шляхом повного визнання вини і готовності нести кримінальну відповідальність, активно сприяє розкриттю вчинених злочинною організацією злочинів; добровільно своїми активними діями надає та в подальшому зобов`язаний надавати визнавальні та викривальні показання органу досудового розслідування та суду в з`ясуванні обставин діяльності злочинної організації, що мають істотне значення для повного її викриття.

При узгодженні покарання ОСОБА_12 враховується ступінь тяжкості вчинених злочинів, особа підозрюваного, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_12 , передбаченими ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, а також добровільне часткове відшкодування завданого збитку у розмірі 50000 грн.

Обставинами, які обтяжують покарання ОСОБА_12 , передбаченими ст.67 КК України - в ході досудового розслідування не встановлено.

З урахуванням всіх обставин справи, тяжкості вчиненого злочину, особи підозрюваного ОСОБА_12 , який позитивно характеризується за місцем проживання, раніше не судимий, співпрацює з правоохоронними органами щодо виявлення та притягнення до відповідальності інших членів злочинної організації сторони дійшли до висновку про можливість виправлення підозрюваного без відбування покарання і вважають можливим звільнити ОСОБА_12 від відбування покарання з випробуванням, застосувавши до нього дію ст. 75 КК України, поклавши на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

Відповідно до ст. ст. 75, 76 КК України, так як ОСОБА_12 звільняється від відбування покарання з випробуванням, додаткове покарання у вигляді конфіскації майна не призначається.

Необхідність застосування приписів ст.ст. 4, 5 КК України пояснюється тим, що на час вчинення злочину ст. 75 КК України не передбачали заборони їх застосування щодо корупційних злочинів. У зв`язку із цим підлягає застосуванню вимога ч. 4 ст. 5 КК України у відповідності до якої закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Ураховуючи викладене, сторони приходять до згоди на призначення наступного покарання ОСОБА_12 :

- за ч. 1 ст. 255 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України - у вигляді штрафу у розмірі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн. з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік, без конфіскації майна.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік.

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік, зі штрафом у розмірі 270 (двісті сімдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4590 (чотири тисячі п`ятсот дев`яносто) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_12 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік, без конфіскації майна, зі штрафом у розмірі 270 (двісті сімдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4590 (чотири тисячі п`ятсот дев`яносто) грн.

Згідно зі ст. 75, ч. 1 ст. 76 КК України звільнити ОСОБА_12 від відбування призначеного основного покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_12 такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

В угодах про визнання винуватості передбачені наслідки її укладання, затвердження та невиконання, які роз`яснені підозрюваним.

Будучи допитаним у підготовчому судовому засіданні, обвинувачений ОСОБА_10 , свою вину в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, визнав повністю, при цьому не оспорюючи фактів, викладених в обвинувальному акті та угоді про визнання винуватості від 25.10.2017 року та пояснив суду, що дійсно в період з 09.11.2012 року до 01.08.2013 року приймав участь у злочинній організації ОСОБА_27 , у котру його втягнув один із співробітників компанії ОСОБА_28 , якій представляв інтереси нового власника компанії ООО «Лагуна-Рені» - ОСОБА_29 . Зазначена зустріч відбувалася в м. Одесі у кафе швидкого харчування «МакДонадс», що розташоване у м. Одесі на площі Толбухіна. На зустрічі також були присутні ОСОБА_11 та ОСОБА_30 . Під час зустрічі ОСОБА_28 повідомив, що він зустрічався у м. Києві з керівництвом компанії, яка придбала ООО «Лагуна-Рені», та яке поставило йому задачу організувати фіктивний документально оформлений вивіз світлих нафтопродуктів через ООО «Лагуна-Рені», які фактично здійснюватися не будуть. На той час він був призначений директором, вказаного підприємства. Він розумів злочині наміри вказаної організації, однак іншої роботи в нього не було, треба було годувати родину, ще й ОСОБА_28 повідомив, що на митниці посадовці в курсі цієї «схеми», та все буде добре. В подальшому ОСОБА_31 зібрав всіх співробітників підприємства та повідомив, що вони будуть працювати по сірій не законній схемі щодо оформлення документів, які відносять до перевалки нафтопродуктів, та якщо хтось не хоче в цьому приймати участь може звільнятися, однак бажаючих не виявилось. В м. Рені Одеської області ОСОБА_31 передав нам печатки підприємств, от ім`я котрих ніби то поступали на ООО «Лагуна-Рені» нафтопродукти. Всі документи були в електронному вигляді, звідки вони розпечатувались ОСОБА_11 , а також експедиторами підприємства йому не відомо. В подальшому ці підроблені документи відправлялися на митниці, ніяких труднощів не було. За період його праці в ООО «Лагуна-Рені» ніякого фактичного вивозу нафтопродуктів через термінал ООО «Лагуні-Рені» жодного разу не відбувалося, ніяких транспортних засобів, які здійснюють транспортування нафтопродуктів на територію підприємства не заїжджали, резервуари та інші ємкості для зберігання нафтопродуктів, танкери тощо жодного разу не заповнювались. Більше того на території підприємства взагалі відсутні відповідні резервуари для зберігання нафтопродуктів. В подальшому, зрозумівши, що новими власниками підприємства ООО «Лагуна-Рені», взагалі не планується праця в рамках закону, він виїхав з міста так як не хотів більше вчиняти кримінальних правопорушень.

У скоєному щиро розкаявся, просив суворо не карати, запевнив, що більше не буде вчиняти кримінальних правопорушень.

Будучи допитаним у підготовчому судовому засіданні, обвинувачена ОСОБА_11 , свою вину в інкримінованих їй кримінальних правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України , визнала повністю, при цьому не оспорюючи фактів, викладених в обвинувальному акті та угоді про визнання винуватості від 25.10.2017 року та пояснила суду, що дійсно в період з 2012 року до 01.08.2013 року, приймала участь у злочинній організації ОСОБА_27 , у котру її втягнув один із співробітників компанії ОСОБА_28 , якій представляв інтереси нового власника компанії ООО «Лагуна-Рені» - ОСОБА_29 . Зазначена зустріч відбувалася в м. Одесі у кафе швидкого харчування «МакДонадс», що розташоване у м. Одесі на площі Толбухіна. На зустрічі також були присутні ОСОБА_10 , та ОСОБА_30 . Під час зустрічі ОСОБА_28 повідомив, що він зустрічався у м. Києві з керівництвом компанії, яка придбала ООО «Лагуна-Рені», та яке поставило йому задачу організувати фіктивний документально оформлений вивіз світлих нафтопродуктів через ООО «Лагуна-Рені», які фактично здійснюватися не будуть. На той час, до її посадових інструкцій входило: прийом документів, опрацювання інформації щодо перевалки грузів, її подальша обробка, складання прийому актів передачі, видаткових відомостей. Вона розуміла злочині наміри вказаної організації, однак іншої роботи в неї не було, треба було годувати родину, ще й ОСОБА_28 повідомив, що на митниці посадовці в курсі цієї «схеми», та все буде добре. В подальшому ОСОБА_31 зібрав всіх співробітників підприємства та повідомив, що вони будуть працювати по сірій не законній схемі щодо оформлення документів, які відносять до перевалки нафтопродуктів, та якщо хтось не хоче в цьому приймати участь може звільнятися, однак бажаючих не виявилось. В подальшому, на її електронний адрес поступали документи у вигляді відсканованих товарно-транспортних накладних, у який був зазначений перелік автотранспорту, з номерами машин та причепів до них, а також із зазначенням ваги по кожному транспорту, назва нафтопродуктів та їх марка. Потім, вона копіювала зазначені відомості та вносила інформацію у відповідні графи прийомного акту. Більше того, CMR накладні, крім штампів ООО «Лагуна-Рені», ставились відбитки печаток інших підприємств перевізників, котрі знаходились у фактичному володінні підприємства. За період її праці в ООО «Лагуна-Рені» ніякого фактичного вивозу нафтопродуктів через термінал ООО «Лагуні-Рені» жодного разу не відбувалося, ніяких транспортних засобів, які здійснюють транспортування нафтопродуктів на територію підприємства не заїжджали, резервуари та інші ємкості для зберігання нафтопродуктів, танкери тощо жодного разу не заповнювались. Більше того на території підприємства взагалі відсутні відповідні резервуари для зберігання нафтопродуктів. В подальшому, зрозумівши, що новими власниками підприємства ООО «Лагуна-Рені», взагалі не планується праця в рамках закону, вона виїхала з міста так як не хотіла більше вчиняти кримінальних правопорушень.

У скоєному щиро розкаялася, просила суворо не карати, запевнила, що більше не буде вчиняти кримінальних правопорушень.

Будучи допитаним у підготовчому судовому засіданні, обвинувачений ОСОБА_12 , свою вину в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України , визнав повністю, при цьому не оспорюючи фактів, викладених в обвинувальному акті та угоді про визнання винуватості від 25.10.2017 року та пояснив суду, що дійсно в період з 2012 року до березня 2014 року, приймав участь у злочинній організації ОСОБА_27 , у котру його втягнув один із співробітників компанії ОСОБА_28 , якій представляв інтереси нового власника компанії ООО «Лагуна-Рені» - ОСОБА_29 . Зазначена зустріч відбувалася в м. Одесі у кафе швидкого харчування «МакДонадс», що розташоване у м. Одесі на площі Толбухіна. На зустрічі також були присутні ОСОБА_10 , та ОСОБА_11 . Під час зустрічі ОСОБА_28 повідомив, що він зустрічався у м. Києві з керівництвом компанії, яка придбала ООО «Лагуна-Рені», та яке поставило йому задачу організувати фіктивний документально оформлений вивіз світлих нафтопродуктів через ООО «Лагуна-Рені», які фактично здійснюватися не будуть. До його обов`язків входило: сприяти в придбанні підприємств на території м. Рені та м. Ізмаїла, які мають дозвіл на здійснення перевантаження нафтопродуктів в акваторії зазначених морських портів, підбір команди на морські судна, провести з ними переговори щодо укладення договорів з цього питання, підшукати річкові танкери для прикриття фіктивного вивезення нафтопродуктів, підбирати відповідних людей та вчинення незаконних дій направлених ніби то вивезення нафтопродуктів. Діючи у складі злочинної організації, згідно плану, який був розроблений ОСОБА_29 , він усвідомлював, що вчиняє кримінальне правопорушення, однак вважав, що все буде добре оскільки в ній були задіяні впливові високопосадові, в тому числі й митниці, тому проблем не виникало.

У скоєному щиро розкаявся, просив суворо не карати, запевнив, що більше не буде вчиняти кримінальних правопорушень.

Обвинувачені ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , визнали себе винними у вчиненні вищевказаних кримінальних правопорушень, шляхом опитування повідомили про добровільність своєї позиції при укладенні угоди про визнання винуватості, розуміння характеру обвинувачення, наслідків укладання та затвердження угоди, просили вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання.

Прокурори та захисники обвинувачених також не заперечували проти укладання угод про визнання винуватості, розуміючи наслідки укладання та затвердження даних угод.

Відповідно до ч.4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпіли, не допускається. Суд, у відповідності до ч. 2 ст. 473 КПК України та ч. 4 ст. 474 КПК України, роз`яснивши обвинуваченим ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , їх права та наслідки укладання та затвердження угоди, переконався у добровільності укладення угоди і що угода не є наслідком насильства, примусу, погроз, обіцянок, дії будь-яких інших обставин, ніж ті, які передбачені в угоді.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачені ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , цілком розуміють права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до них у разі затвердження угоди судом.

Прокурор, обвинувачені та їх захисники повідомили, що вони повністю розуміють наслідки укладання та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України.

В ході перевірки відповідності зазначеної угоди вимогам КПК України судом встановлено, що її умови відповідають інтересам суспільства та не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, узгоджені сторонами, вид та міра покарання відповідають нормам кримінального законодавства, а також ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладання угоди сторонами є добровільним, тобто, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , повністю усвідомлюють зміст укладеної з прокурором угоди, характер обвинувачення, щодо якого визнають себе винуватими, цілком розуміють свої права, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди та наслідки їх невиконання.

Оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченими повністю відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди та призначення обвинуваченим ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , узгодженої сторонами міри покарання.

Разом з тим, в підготовчому судовому засіданні прокурором також заявлено клопотання про застосування спеціальної конфіскації до речових доказів у кримінальному провадженні.

У вказаному клопотанні прокурор просить суд: при постановлені вироку у кримінальному провадженні №12017160000000852 від 23.10.2017 року за обвинуваченням ОСОБА_12 ОСОБА_10 ОСОБА_11 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212; ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366; ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України застосувати спеціальну конфіскацію нафтопродуктів, загальною кількістю 97 098, 355 тонн, які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, або грошових коштів, отриманих від їх реалізації, у тому числі, які знаходяться на рахунках ДП «Укртранснафтопродукт», відкритих з метою виконання ухвал Приморського районного суду м. Одеси від 30.09.2014, 03.11.2014, 22.12.2014, 19.09.2016, 30.09.2016 про надання дозволу на реалізацію нафтопродуктів у ПАТ «Фортуна-банк», МФО 300904, а саме: на рахунку № НОМЕР_19 відповідно до договору банківського вкладу № 11ДПС/191/2113/ЮР та на рахунку № НОМЕР_20 , відповідно до договору банківського вкладу № 11ДПС/250/2113/ЮР, у тому числі нарахованих відсотків від коштів отриманих від реалізації нафтопродуктів на виконання вказаних договорів банківського вкладу, шляхом їх звернення на користь держави.

Обвинувачені та їх захисники залишили вказане клопотання прокурора на розсуд суду.

Вислухавши думку учасників судового засідання, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, якими сторона обвинувачення обґрунтовує його задоволення, вивчивши матеріали кримінального провадження, оцінивши всі обставини у сукупності, колегія суддів приходить до висновку.

Встановлено, що кримінальними правопорушеннями, вчиненими злочинною організацією за участю ОСОБА_12 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , спричинено майнову шкоду державі на загальну суму 1806381 226,71 грн., яку під час досудового розслідування відшкодовано на загальну суму 808 000 грн.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що під час досудового розслідування вилучено нафтопродукти з резервуарів на території нафтобази ТОВ «Восток» (ЄДРПОУ 24812228) з резервуарів Херсонського нафтоперевалочного комплексу ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» (код ЄДРПОУ 32827075), та з ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) загальною кількістю

97 098, 355 тонн, які є власністю керівника злочинної організації

Особи 1, досудове розслідування стосовно якого здійснюється в іншому кримінальному провадженні, матеріали стосовно якого виділено в окреме провадження, та закупались підконтрольними Особі 1 підприємствами-нерезидентами і завозилася на територію України в митному режимі «переробка» начебто з метою покращення якісних характеристик палива з використанням можливостей також належного злочинній організації, та зокрема Особа_1 ПАТ «Одеський НПЗ`та його подальшого реекспорту, в основному через ТОВ «Лагуна-Рені». Зазначене підтверджено зібраними під час розслідування матеріалами.

Також, проведеним розслідуванням встановлено, що ПАТ «Одеський НПЗ» здійснювало переробку лише сирої нафти, яка надходила морем, а застаріле обладнання заводу не могло покращити готове паливо, тим більш, що будь-які документи щодо цього цим Товариством не складалися.

Паливо за документами змінювало власника на підприємства групи «СЄПЕК» та реалізовувалося без сплати митних платежів і зборів підприємствам реального сектору економіки України.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси (справа № 522/15746/13-к провадження № 1-«кс»/522/12939/14) від 30.09.2014 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів, на які рішенням Печерського районного суду м. Києва від 28.07.2014 накладено арешт та подальшої їх реалізації в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, Державним підприємством «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770), юридична адреса: м. Київ, вул. Комінтерну, 27, а саме нафтопродукти, які містяться у семи вагонах-цистернах з номерами: № 55694376-66, № 54668280-66, № 54665468, № 73964082-66, № 51711596-72, №54968256-66, № 57679409-90 та нафтопродукти у кількості 9 689884 кг, які розміщені у резервуарах на території нафтобази ТОВ «Восток» (ЄДРПОУ 24812228) за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Партизанської комуни, 18.

Крім того, вказаною ухвалою зобов`язано службових осіб ТОВ «Восток» (ЄДРПОУ 24812228) передати вище вказані речові докази, а Державному підприємству «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770) прийняти зі складанням відповідних актів прийому передачі для зберігання та реалізації відповідно до чинного законодавства, про що 17.10.2014 складено акт

прийому передачі речових доказів у кримінальному провадженні

№ 12014160020000076 відповідно до ухвали Приморського районного суду

м. Одеси від 30.09.2014.

Також, ухвалою Приморського районного суду м. Одеси (справа

№ 522/15746/13-к провадження № 1-«кс»/522/12941/14) від 30.09.2014 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів, на які рішенням Печерського районного суду м. Києва від 30.07.2015 накладено арешт та подальшої їх реалізації в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, Державним підприємством «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770), юридична адреса: м. Київ, вул. Комінтерну, 27, а саме бензину марки А-95 у кількості 9621 тонн, що знаходяться в резервуарах припортової нафтобази ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» (код ЄДРПОУ 32827075), за адресами м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н та вул. Чайковського, 236.

Крім того, вказаною ухвалою зобов`язано службових осіб

ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» (код ЄДРПОУ 32827075) передати вище вказані речові докази, а Державному підприємству «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770) прийняти зі складанням відповідних актів прийому передачі для зберігання та реалізації відповідно до чинного законодавства, про що 05.10.2014 складено акт прийому передачі речових доказів у кримінальному провадженні № 12014160020000076 відповідно до ухвали Приморського районного суду м. Одеси від 30.09.2014.

Також, ухвалою Приморського районного суду м. Одеси (справа

№ 522/20553/14-К провадження № 1-КС/522/14722/14) від 03.11.2014 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів (нафтопродуктів), на які накладено арешт та подальшої реалізації в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а саме у «Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 року № 1104: газовий конденсат у кількості 1180 тонн зі станції «Одеса-Застава-1», нафтопродукти у кількості 65 733 тонн, а саме: бензин А-95 6 657 тонн, бензин А-92 2 390 тонн, бензин прямогонний 2 239 тонн, каталізат 1 959 тонн, дизель 12 24 8 тонн, керосин РТ 178 тонн, керосинова фракція 2 067 тонн, пентан-гексанова фракція 3 637 тонн, керосино-газойлева фракція 6 057 тонн, МТБЭ - 1 677 тонн, мазут М-100 7 654 тонн, вакуумний газойль 6 338 тонн, нафта 11 894 тонн, конденсат 240 тонн, сірка технічної сорт 990 493 тонн; бензин 95 моторний (автомобільний) не етильований, який злитий з 27 залізничних вагоно-цистерн за номерами: №73990855 68 тонн; № 74012030 60 тонн; № 73950768 68 тонн; № 74751330 66 тонн; № 75079962 65 тонн; № 72843766 60 тонн; № 72219165 60 тонн; № 74737685 60 тонн; № 73735060 60 тонн; № 74738618 60 тонн; № 74237223 60 тонн; № 74707167 60 тонн; № 74704156 58 тонн; № 72800188 60 тонн; № 73021180 60 тонн; № 72775117 60 тонн; № 74925751 68 тонн; № 74748971 60 тонн; № 73950834 66 тонн; № 74925629 68 тонн; № 74736646 60 тонн; № 73755449 60 тонн; № 72353535 60 тонн; № 74257320 60 тонн; № 74949744 68 тонн; № 74227083 60 тонн; № 74734468 60 тонн з ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1/1 до Державного підприємства «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770), юридична адреса: м. Київ, вул. Комінтерну, 27, з урахуванням того, що вказані речові докази знаходяться під митним контролем та не випущені у вільний обіг на митній території України.

Крім того, вказаною ухвалою зобов`язано службових осіб ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) передати, а Державному підприємству «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770) прийняти зі складанням відповідних актів прийому передачі для зберігання та реалізації відповідно до чинного законодавства, про що 22.11.2014 складено акт прийому передачі речових доказів у кримінальному провадженні № 12014160020000076 відповідно до ухвали Приморського районного суду м. Одеси від 03.11.2014.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси (справа № 522/24132/14-К провадження № 1-КС/522/18054/14) від 22.12.2014 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів (нафтопродуктів), на які накладено арешт та подальшої їх реалізації в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а саме у «Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 року № 1104, а саме: бензину марки А-92-Євро від І, що зберігається у резервуарах № 16, 19, 20, 21 Херсонського нафтоперевалочного комплексу ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз», за адресою: м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н та вул. Чайковського, 236 у кількості 9530,795 м. куб.:

-резервуар № 16 цеху № 2 3792,799 м. куб. +-0,15%,

-резервуар № 19 цеху № 2 3935,4915 м. куб. +-0,15%,

-резервуар № 20 цеху № 2 571,421 м. куб. +-0,15%,

-резервуар № 21 4176,7773 м. куб. +-0,15%

до Державного підприємства «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770), юридична адреса: м. Київ, вул. Комінтерну, 27, з урахуванням того, що вказані речові докази знаходяться під митним контролем та не випущені у вільний обіг на митній території України.

Вказаною ухвалою зобов`язано службових осіб Державного підприємства «Підприємство з забезпечення нафтопродуктами» передати вище вказані речові докази, а Державному підприємству «Укртранснафтопродукт» (код ЄДРПОУ 34355770) юридична адреса: м. Київ, вул. Комінтерну, 27, прийняти їх зі складанням відповідних актів прийому передачі для зберігання та реалізації відповідно до чинного законодавства, про що 13.01.2015 складено акт прийому передачі речових доказів у кримінальному провадженні № 12014160020000076 відповідно до ухвали Приморського районного суду м. Одеси від 22.12.2014.

Також, ухвалою Приморського районного суду м. Одеси (справа

№ 522/23126/15-к провадження № 1-«кс»/522/17561/16) від 19.09.2016 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 накладено арешт на речові докази (нафтопродукти та зріджений газ), а саме: суміш вуглеводів фракції С7_С10, що перебуває у резервуарі № 105 в попередній кількості 625,086 м. куб.; нафту, що перебуває у резервуарі № 129 в кількості 19,029 м. куб.; зріджений газ, що перебуває у резервуарах типу РГС 100

№№ Е-1, Е-2, Е-3, Е-4, Е-5, Е-8, Е-9, Е-10, Е-11, які знаходяться за адресою:

м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1 та 1/1.

Крім того, вказаною ухвалою надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів (нафти, нафтопродуктів та зрідженого газу), на які накладено арешт та подальшої їх реалізації у визначеному порядку: суміш вуглеводів фракції С7_С10, що перебуває у резервуарі № 105 в попередній кількості 625,086 м. куб.; нафту, що перебуває у резервуарі № 129 в кількості 19,029

м. куб.; зріджений газ, що перебуває у резервуарах типу РГС 100

№№ Е-1, Е-2, Е-3, Е-4, Е-5, Е-8, Е-9, Е-10, Е-11, до Державного підприємства «Укртранснафтопродукт», (адреса: м. Київ, вул. Фролівська, 1/6, 04070, ЄДРПОУ 34355770) з урахуванням того, що вказані речові докази знаходяться під митним контролем та не випущені у вільний обіг на митній території України.

Вказаною ухвалою зобов`язано службових осіб Південної митниці ДФС усунути будь-які перешкоди щодо вільного переміщення зазначеної нафти, нафтопродуктів та зрідженого газу ДП «Укртранснафтопродукт» з попереднього місця їх зберігання, а саме ПАТ «Одеській нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1 та 1/1, а також подальшої їх реалізації у визначеному порядку.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси (справа № 522/18473/16-К провадження № 1-кс/522/18185/16) від 30.09.2016 у кримінальному провадженні № 12014160020000076 від 24.02.2014 надано дозвіл на зміну місця зберігання речових доказів (нафтопродуктів), на які накладено арешт та подальшої їх реалізації у визначеному порядку: дизельне паливо, що перебуває у резервуарі № 58 в кількості 4,279 м3 на території ПАТ «Одеській нафтопереробний завод» за адресою м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1 та 1/1, до Державного підприємства «Укртранснафтопродукт», (адреса: м. Київ, вул.Фролівська, 1/6, 04070, ЄДРПОУ 34355770) з урахуванням того, що вказані речові докази знаходяться під митним контролем та не випущені у вільний обіг на митній території України.

Вказаною ухвалою зобов`язано службових осіб Південної митниці ДФС усунути будь-які перешкоди щодо вільного переміщення зазначених нафтопродуктів ДП «Укртранснафтопродукт» з попереднього місця їх зберігання, а саме ПАТ «Одеській нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1 та 1/1, а також подальшої їх реалізації у визначеному порядку.

Постановою процесуального керівника від 26.01.2016 з кримінального провадження № 12014160020000076 від 24.02.2014 виділені в кримінальне провадження № 12016160000000042 від 27.01.2016 завірені копії матеріалів, які стосуються заволодіння службовими особами чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, а також службового підроблення за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст.366 КК України, у тому числі щодо накладення арешту та подальшої реалізації нафтопродуктів, які вилучені з резервуарів на території нафтобази

ТОВ «Восток» (ЄДРПОУ 24812228) за адресою: Київська область,

м. Васильків, вул. Партизанської комуни, 18, з резервуарів припортової нафтобази ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» (код ЄДРПОУ 32827075), за адресами м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н та вул. Чайковського, 236 та з резервуарів на території ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1/1.

Постановою процесуального керівника від 30.06.2017 з матеріалів кримінального провадження № 12016160000000042 від 27.01.2016 виділені матеріали згідно реєстру та на їх підставі 30.06.2017 розпочато кримінальне провадження № 12017160000000620.

Відповідно до постанови процесуального керівника від 04.07.2017 зазначені вище нафтопродукти, які вилучені з резервуарів на території нафтобази ТОВ «Восток» (ЄДРПОУ 24812228) за адресою: Київська область,

м. Васильків, вул. Партизанської комуни, 18, з резервуарів припортової нафтобази ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» (код ЄДРПОУ 32827075), за адресами м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н та вул. Чайковського, 236 та з резервуарів на території ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1/1, загальною кількістю 97098,355 тонн визнані речовими доказами у кримінальному провадженні № 12017160000000620.

Спеціальна конфіскація згідно з вимогами ст. 96-1 КК України полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна за умови вчинення злочину у випадках, передбачених КК України.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 96-2 КК України спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо майно було підшукане, пристосоване або використане як засіб чи знаряддя вчинення злочину, крім того, що повертається власнику (законному володільцю), який не знав і не міг знати про його незаконне використання.

Як доведено зібраними під час судового розгляду матеріалами, злочинна організація, членами якої є ОСОБА_12 , ОСОБА_10 і ОСОБА_11 , з метою уникнення оподаткування здійснювала документальне фіктивне оформлення переробки та реекспорту вказаних нафтопродуктів за межі митної території України за контрактами із компаніями-нерезидентами.

За інформацією ДП «Укртранснафтопродукт» станом на 10.07.2017 із загальної кількості нафтопродуктів 97 098, 355 тонн, кількість реалізованих складає 94522, 916 тонн, залишок нереалізованих нафтопродуктів 2575, 439 тонн, які на даний час перебувають за адресами м. Одеса, вул. Шкодова Гора, 1/1 у кількості 1471, 424 т., м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н, та

вул. Чайковського, 236 у кількості 1104, 015 т.

Крім того, згідно довідки ДП «Укртранснафтопродукт» № 02/333

від 11.07.2017, станом на 10.07.2017 вартість реалізованих нафтопродуктів складає 829335, 24 тис. грн., з них кошти отримані від реалізації -

432924, 21 тис. грн., дебіторської заборгованості від реалізованих нафтопродуктів - 396411, 03 тис. грн., залишок коштів отриманих від реалізації після сплати всіх податків - 102020, 09 тис. грн. Вказаний залишок коштів знаходиться на рахунках ДП «Укртранснафтопродукт», відкритих у

ПАТ «ФОРТУНА-БАНК», МФО 300904, рахунок № НОМЕР_19

53482700 грн., рахунок № НОМЕР_20 48250800 грн., на які ухвалою Київського районного суду м. Одеси справа № 520/1662/16-к провадження

№ 1-кс/520/317/16 від 11.02.2016 накладено арешт.

Також, 18.11.2014 між ДП «Укртранснафтопродукт» та

ПАТ «Фортуна-банк» укладено договір банківського вкладу

№ 11ДПС/191/2113/ЮР, відповідно до якого, станом на 11.04.2017, нараховані відсотки від вкладених коштів на рахунок № НОМЕР_19 у розмірі 10816306, 57 грн.

Крім того, 26.05.2015 між ДП «Укртранснафтопродукт» та

ПАТ «Фортуна-банк» укладено договір банківського вкладу

№ 11ДПС/250/2113/ЮР, відповідно до якого, станом на 11.04.2017, нараховані відсотки від вкладених коштів на рахунок № НОМЕР_20 у розмірі 2168649, 35 грн.

Згідно актів звірок від 11.04.2017 між ДП «Укртранснафтопродукт» та ПАТ «Фортуна-банк» загальна заборгованість ПАТ «Фортуна-банк» перед

ДП «Укртранснафтопродукт» за договором банківського вкладу

№ 11ДПС/191/2113/ЮР, станом на 11.04.2017, складає 64299006, 57 грн.,

з них залишок на рахунку 53482700, 00, нараховані відсотки

10816306, 57 грн. та загальна заборгованість ПАТ «Фортуна-банк» перед

ДП «Укртранснафтопродукт» за договором банківського вкладу

№ 11ДПС/250/2113/ЮР, станом на 11.04.2017, складає 50419449, 35 грн., з них залишок на рахунку 48250800, 00 грн., нараховані відсотки 2168649, 35 грн.

Таким чином, нафтопродукти та кошти, отримані від їх реалізації, у тому числі відсотки від вкладених коштів підлягають спеціальній конфіскації

на підставі ст. ст. 96-1, 96-2 КК України, ч. 9 ст. 100 КПК України.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що клопотання прокурора є обґрунтованим та необхідно застосувати спеціальну конфіскацію шляхом звернення нафтопродуктів загальною кількістю 97098, 355 тонн або коштів, а також відсотків від вкладених коштів, отриманих від їх реалізації, у дохід держави, на підставі ст.ст. 96-1, 96-2 КК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 96-1, 96-2 КК України ст.ст. 100, 124, 314, 369, 370, 373, 374, 392, 394, 395, 473-475 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Угоду про визнання винуватості від 25.10.2017 року, укладену між підозрюваним ОСОБА_10 , з однієї сторони та прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 , з другої сторони затвердити.

ОСОБА_10 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 1 ст. 255 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України - у вигляді штрафу у розмірі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн., з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_10 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим - у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_10 від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_10 обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Угоду про визнання винуватості від 25.10.2017 року, укладену між підозрюваною ОСОБА_11 , з однієї сторони та прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 , з другої сторони затвердити.

ОСОБА_11 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 1 ст. 255 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України - у вигляді штрафу у розмірі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн., з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна;

- ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_11 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим - у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати керівні посади на підприємствах паливно-енергетичного комплексу строком 1 (один) рік без конфіскації майна, із штрафом у розмірі 255 (двісті п`ятдесят п`ять) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4335 (чотири тисячі триста тридцять п`ять) грн.

Згідно ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_11 від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_11 такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Угоду про визнання винуватості від 25.10.2017 року, укладену між підозрюваним ОСОБА_12 , з однієї сторони та прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_5 , з другої сторони затвердити.

ОСОБА_12 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 1 ст. 255 КК України у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України - у вигляді штрафу у розмірі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн. з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік, без конфіскації майна.

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України - у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік.

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік, зі штрафом у розмірі 270 (двісті сімдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4590 (чотири тисячі п`ятсот дев`яносто) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_12 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади на підприємствах, які здійснюють перевалку нафтопродуктів строком на 1 рік, без конфіскації майна, зі штрафом у розмірі 270 (двісті сімдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4590 (чотири тисячі п`ятсот дев`яносто) грн.

Згідно зі ст. 75, ч. 1 ст. 76 КК України звільнити ОСОБА_12 від відбування призначеного основного покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, якщо він протягом 1 (одного) року не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_12 такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Зарахувати ОСОБА_12 як частково відбуте призначене покарання у вигляді позбавлення волі, строк знаходження під вартою з 29.06.2017 року по 12.09.2017 року.

Контроль за поведінкою засуджених здійснюється уповноваженим органом з питань пробації за місцем проживання, роботи або навчання засуджених.

Клопотання прокурора про застосування спеціальної конфіскації до речових доказів у кримінальному провадженні задовольнити.

Застосувати спеціальну конфіскацію нафтопродуктів, загальною кількістю 97 098, 355 тонн, які визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, або грошових коштів, отриманих від їх реалізації, у тому числі,

які знаходяться на рахунках ДП «Укртранснафтопродукт», відкритих з метою виконання ухвал Приморського районного суду м. Одеси від 30.09.2014, 03.11.2014, 22.12.2014, 19.09.2016, 30.09.2016 про надання дозволу на реалізацію нафтопродуктів у ПАТ «Фортуна-банк», МФО 300904, а саме: на рахунку № НОМЕР_19 відповідно до договору банківського вкладу № 11ДПС/191/2113/ЮР та на рахунку № НОМЕР_20 , відповідно до договору банківського вкладу № 11ДПС/250/2113/ЮР, у тому числі нарахованих відсотків від коштів отриманих від реалізації нафтопродуктів на виконання вказаних договорів банківського вкладу, шляхом їх звернення на користь держави.

Вирок суду на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості може бути оскаржений до Апеляційного суду Одеської області через Київський районний суд м. Одеси протягом 30 днів з дня його проголошення:

-обвинуваченим, включно з підстав: призначення покарання суворішого ніж узгодженої сторонами угоди, ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання, невиконання судом вимог, встановлених частинами 4, 6, 7 ст. 474 цього Кодексу, в тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди ;

-прокурором виключно з підстав призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди: затвердженої судом угоди у провадженні, в якому згідно з ч.4 ст. 469 цього Кодексу угода не може бути укладена.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Суддя ОСОБА_3

ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69898284
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/12933/17

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Міняйло М. П.

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 11.12.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Постанова від 18.11.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Постанова від 18.11.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Ухвала від 18.11.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні