Рішення
від 02.08.2017 по справі 761/25362/16-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/25362/16-ц

Провадження № 2/761/1183/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Гуменюк А.І.

при секретарі Бондарю В.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів до Члена Національної спілки художників України ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Департамент комунальної власності м. Києва, про зобов'язання звільнення об'єкту нерухомого майна, у зв'язку із закінченням строку дії договору оренди, -

В С Т А Н О В И В :

Київський міський Центр соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів (далі - Позивач), в особі свого представника, 14 липня 2016 року, звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_1 (далі - Відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Департамент комунальної власності м. Києва (далі - Третя особа), про зобов'язання звільнення об'єкту нерухомого майна, у зв'язку із закінченням строку дії договору оренди.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 20 грудня 2012 року між Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Членом Національної спілки художників України ОСОБА_1 та Київським міським центром соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів укладено договір № 998 про передачу майна територіальної громади м. Києва в оренду (далі - Договір оренди): частини нежитлового приміщення загальною площею 46,6 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1, для розміщення творчої майстерні художника, строком дії з 20 грудня 2012 року до 18 грудня 2015 року. Позивач зауважив, що у зв'язку із закінченням строку дії Договору оренди, останній звертався до Відповідача із проханням звільнити орендоване нежитлове приміщення та підписати акт прийому-передачі, однак Відповідач ігнорує його звернення. Просив суд ухвалити судове рішення, яким зобов'язати Відповідача звільнити об'єкт нерухомого майна, зокрема, частину нежитлового приміщення загальною площею 46,6 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1, у зв'язку із закінченням строку дії Договору оренди від 20 грудня 2012 року № 998, а також відшкодувати судові витрати, пов'язані із розглядом справи.

У судовому засіданні, представник Позивача позов, з підстав, викладених у позовній заяві, підтримала. Позовні вимоги просила суд задовольнити у повному обсязі.

Повідомлена у встановленому законом порядку Відповідач у судове засідання жодного разу не з`явилася. На адресу суду неодноразово подала клопотання про відкладення судового розгляду справи у зв'язку із хворобою, проте, жодного доказу на підтвердження поважності причин відсутності у судовому засіданні, суду не надала. Заперечень проти позову, як і клопотання про розгляд справи за її відсутності, до суду не подавала.

Представник Третьої особи у судовому засіданні позов підтримала з тих підстав, що Договір оренди припинений ще у 2015 році. Позовні вимоги просила суд задовольнити у повному обсязі.

Суд, враховуючи думку представника Позивача та представника Третьої особи, які не заперечували проти розгляду справи за відсутності Відповідача та ухвалення у справі заочного рішення, вбачає за можливе розглядати справу за відсутності сторони Відповідача, ухваливши в справі заочне рішення.

Заслухавши пояснення представника Позивача та Третьої особи, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню, з таких підстав.

За змістом статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Відповідно до статті 2 Закону України Про оренду державного та комунального майна від 10 квітня 1992 року, орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності. Державну політику у сфері оренди здійснюють: Кабінет Міністрів України, а також Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо державного майна; органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим, - щодо майна, яке належить Автономній Республіці Крим; органи місцевого самоврядування - щодо майна, яке перебуває в комунальній власності.

Відповідно до Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 08 листопада 2001 року № 2382 Про передачу основних фондів комунальної власності територіальної громади м. Києва , за Київським міським Центром роботи з інвалідами на праві оперативного управління було закріплено нежилий будинок АДРЕСА_1 (а.с. 23).

Згідно з Наказом Головного управління комунальної власності м. Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 13 лютого 2006 року № 37 Про закріплення майна за Київським міським центром роботи з інвалідами , за Київським міським центром роботи з інвалідами на праві оперативного управління закріплено основні засоби на АДРЕСА_1, зокрема нежилий будинок (а.с. 22).

Судом встановлено, що 20 грудня 2012 року між Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Членом Національної спілки художників України ОСОБА_1 та Київським міським центром соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів укладено договір № 998 про передачу майна територіальної громади м. Києва в оренду (далі - Договір оренди): частини нежитлового приміщення загальною площею 46,6 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1, для розміщення творчої майстерні художника, строком дії з 20 грудня 2012 року до 18 грудня 2015 року та підписано Акт приймання-передачі майна, згідно з яким Головне управління комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) передало, а ОСОБА_1 прийняла в орендне користування згідно з Договором оренди частину приміщення, що перебуває на балансі Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів, загальною площею 46,6 кв.м., розташоване за адресою: АДРЕСА_1, для розміщення творчої майстерні художника (а.с. 9-15, 16).

За змістом частини 2 статті 26 Закону України Про оренду державного та комунального майна від 10 квітня 1992 року, договір оренди припиняється, в тому числі, в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Відповідно до пунктів 7.6., 9.1., 9.4. Договору оренди, договір є укладеним з моменту підписання його сторонами, тобто з 20 грудня 2012 року та діє до 18 грудня 2015 року. У разі закінчення строку дії Договору або при його розірванні, Орендар зобов'язаний за актом приймання-передачі повернути об'єкт оренди підприємству у стані, в якому перебував об'єкт оренди на момент передачі його в оренду, з урахуванням усіх здійснених орендарем поліпшень, які неможливо відокремити від об'єкта оренди без заподіяння йому шкоди, з урахуванням зносу за період строку дії договору оренди. Договір припиняється, в тому числі, в разі закінчення строку дії, на який його було укладено (а.с. 9-15).

Згідно з частиною 1 статті 27 Закону України Про оренду державного та комунального майна від 10 квітня 1992 року, у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

За змістом пункту 4.15 Договору оренди, орендар після припинення дії договору оренди зобов'язаний протягом 30 календарних днів передати майно по акту приймання-передачі підприємству. Акт приймання-передачі об'єкта оренди підписується відповідним орендодавцем, орендарем та підприємством. У разі невиконання цього пункту орендар сплачує неустойку у подвійному розмірі орендної плати (а.с. 9-15).

З матеріалів справи вбачається, що Позивач неодноразово звертався до Відповідача із листами про припинення Договору оренди, у зв`язку із закінченням строку його дії та повернення Відповідачем об'єкту оренди за актом приймання-передачі Позивачеві (а.с. 19, 20, 21).

Однак, як пояснив представник Позивача у судовому засіданні, Відповідач ігнорує звернення Позивача та не вчиняє активних дій щодо підписання Акту приймання-передачі об'єкту оренди за Договором оренди у зв'язку із закінченням строку дії останнього.

Враховуючи все вищезазначене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов, у цілому - таким, що підлягає задоволенню, а саме: Відповідач зобов'язаний звільнити частину нежитлового приміщення, загальною площею 46,4 кв.м., розташоване за адресою: АДРЕСА_1, у зв'язку із закінченням строку дії Договору оренди № 998 від 20 грудня 2012 року.

Крім того, відповідно до статті 88 Цивільного процесуального кодексу України, з Відповідача на користь Позивача підлягають присудженню судові витрати, пов'язані із розглядом справи, у розмірі 1 450 грн. 00 коп.

З урахуванням викладеного, на підставі статті 759 Цивільного кодексу України, статей 2, 26, 27 Закону України Про оренду державного та комунального майна від 10 квітня 1992 року, керуючись статтями 10, 11, 13, 60, 61, 209, 212-215, 224-226 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів до Члена Національної спілки художників України ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Департамент комунальної власності м. Києва, про зобов'язання звільнення об'єкту нерухомого майна, у зв'язку із закінченням строку дії договору оренди - з а д о в о л ь н и т и.

Зобов'язати Члена Національної спілки художників України ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1) звільнити частину нежитлового приміщення, загальною площею 46,6 кв.м., розташованого за адресою: АДРЕСА_1, у зв'язку із закінченням строку дії Договору № 998 про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду від 20 грудня 2012 року.

Стягнути із Члена Національної спілки художників України ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1) на користь Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів (Код ЄДРПОУ 21487495) судові витрати, пов'язані із розглядом справи, у розмірі 1 450 (одна тисяча чотириста п'ятдесят) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте Шевченківським районним судом м. Києва за письмовою заявою ОСОБА_1.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене ОСОБА_1 до Апеляційного суду м. Києва в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання Київським міським Центром соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів через Шевченківський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а у разі, якщо рішення було проголошено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків або після розгляду справи в апеляційному порядку Апеляційним судом м. Києва, якщо воно не буде скасоване.

СУДДЯ :

Дата ухвалення рішення02.08.2017
Оприлюднено28.12.2017
Номер документу71282719
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов'язання звільнення об'єкту нерухомого майна, у зв'язку із закінченням строку дії договору оренди

Судовий реєстр по справі —761/25362/16-ц

Постанова від 08.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 20.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 20.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Рубан Світлана Михайлівна

Ухвала від 19.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Рубан Світлана Михайлівна

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Рубан Світлана Михайлівна

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Рубан Світлана Михайлівна

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні