Ухвала
від 09.01.2018 по справі 755/13191/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2018 року суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва ОСОБА_1 , перевіривши на наявність перешкод для відкриття апеляційного провадження апеляційну скаргу генерального директора ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року,

в с т а н о в и л а:

Ухвалою слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року задоволено клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та призначено позапланову документальну перевірку додержання вимог податкового законодавства щодо правильності нарахування та сплати до бюджету України податків, зборів та інших платежів при проведенні фінансово-господарської діяльності, а також з питань правомірності декларування відшкодування з бюджету податку на додану вартість ТОВ "Статус Юкрейн" (ЄДРПОУ 40866428), ТОВ "НВП "АГРОСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 38386357), ТОВ "АГРОСФЕРА ЛТД" (код ЄДРПОУ 37213747), ТОВ "МАРКЕТ-А" (код ЄДРПОУ 37211933), ТОВ "ТК "АЛЬБІОН" (ЄДРПОУ 37179984), ТОВ "БЕБІ ХІТ" (ЄДРПОУ 37100537), ТОВ "ПАПІРІНФО" (ЄДРПОУ 36883971), ПП "БУДМАКСПЛЮС" (ЄДРПОУ 35954852), ТОВ НВП "АЛМЕТ" (ЄДРПОУ 31197615), ТОВ "РАЙТ ТРЕЙДІНГ" (ЄДРПОУ 40647993), ТОВ "СОРЕНТОС" (ЄДРПОУ 40675088), ТОВ "ДЕВЕЛОПМЕНТ ЮКРЕЙН" (ЄДРПОУ 40908834), ТОВ "ХОЛІФІРМ" (ЄДРПОУ 40955601), ТОВ "ГРІНБОКС ЮКРЕЙН" (ЄДРПОУ 41015846), ТОВ "ЗЕВС ПОСТАВКА" (ЄДРПОУ 41016923), ТОВ "СОТОНІК" (ЄДРПОУ 41075051), ТОВ "ЛАРГО-ТРЕЙД" (ЄДРПОУ 39995379), ТОВ "РКС АГРОСЕЙЛ" (ЄДРПОУ 40637168), ТОВ "ЕЛІЗАР 2016" (ЄДРПОУ 41011197) за період часу зі створення підприємств по теперішній час, проведення якої доручено працівникам ДФС України у строки, встановленіПодатковим кодексом України.

На вказану ухвалу слідчого судді генеральний директор ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року в частині задоволення клопотання прокурора про призначення позапланової документальної перевірки додержання вимог податкового законодавства щодо правильності нарахування та сплати до бюджету України податків, зборів та інших платежів при проведенні фінансово-господарської діяльності, а також з питань правомірності декларування відшкодування з бюджету податку на додану вартість ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" (ЄДРПОУ 37179984) за період часу зі створення підприємства по теперішній час, з дорученням проведення перевірки працівникам ДФС України у строки, встановлені Податковим кодексом України, скасувати та постановити нову ухвалу про відмову у задоволенні клопотання прокурора в цій частині.

В обґрунтування своїх вимог вказує на відсутність правових та процесуальних підстав для звернення слідчого, прокурора до слідчого судді з клопотанням про призначення та проведення позапланової перевірки, а також відповідно і для розгляду слідчим суддею такого клопотання та прийняття ним відповідного рішення, а також - на протиправність внесення ТОВ "ТК "Альбіон" до переліку юридичних осіб, які підлягають позаплановій документальній перевірці, як такого, що було контрагентом ТОВ "Статус Юкрейн", оскільки ТОВ "ТК "Альбіон" не мало господарських взаємовідносин із вказаним Товариством; визначення періоду часу, за який має проводиться перевірка підприємства - з часу створення по теперішній час, а не за періоди, в якому були взаємовідносини за ТОВ "Статус Юкрейн", що вказує на неправомірне збирання інформації, яка не стосується справи; призначення перевірки відносно періодів, що вже перевірені контролюючими органами, а, згідно наказу ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська ДПС №860 від 26.10.2012 року було проведено планову документальну виїзну перевірку ТОВ "ТК "Альбіон" з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 29.09.2010 року по 30.09.2012 року, згідно наказу ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська ДПС №231 від 12.03.2015 року було проведено планову документальну виїзну перевірку ТОВ "ТК "Альбіон" з питань дотримання вимог податкового та валютного законодавства за період з 01.10.2012 року по 31.12.2014 року, згідно наказу ГУ ДФС України в Дніпропетровській області №1161 від 03.11.2016 року було проведено документальну планову виїзну перевірку ТОВ "ТК "Альбіон" з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01012015 року по 30.09.2016 року.

Також зазначає про те, що ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон"має право на оскарження вказаної ухвали слідчого судді, яка стосується його інтересів, наявність якого обґрунтовує аналізом норм Кримінального процесуального закону, практики Європейського суду з прав людини і положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Перевіривши апеляційну скаргу генерального директора ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" ОСОБА_2 та вивчивши матеріали судового провадження, вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою необхідно відмовити з наступних підстав.

У відповідності до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

В офіційному тлумаченні частини другоїстатті 55 Конституції України, викладеному врішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 2011 року №19-рп/2011, зазначено, що реалізація конституційного права на оскарження в суді будь-яких рішень, дій чи бездіяльності всіх органів влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб забезпечується в порядку, визначеному процесуальним законом.

Відповідно дост. 129 Конституції України,однією з основних засад судочинства єзабезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Згідно з вимогамист. 7 КПК України,зміст і форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відноситься забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності.

При цьому, відповідно до положень ст.24, ч. 3 ст.392 КПК України,забезпечення гарантованого права на оскарження процесуальних рішень слідчого судді здійснюється в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування регламентовано§2Глави 26 КПК України.

Так, частинами першою та другоюстатті 309 КПК Українивизначено вичерпний перелік, що не підлягає розширеному тлумаченню, ухвал слідчого судді під час досудового розслідування, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, зокрема, це ухвали слідчого судді про:

-відмову у наданні дозволу на затримання;

-застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або відмову в його застосуванні;

-продовження строку тримання під вартою або відмову в його продовженні;

-застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту або відмову в його застосуванні;

-продовження строку домашнього арешту або відмову в його продовженні;

- поміщення особи в приймальник-розподільник для дітей або відмову в такому поміщенні;

-продовження строку тримання в приймальнику-розподільнику для дітей або відмову в його продовженні;

-направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи або відмови в такому направленні;

-арешт майна або відмову в ньому;

-тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа-підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність;

-відсторонення від посади або відмову у ньому;

-відмову у здійсненні спеціального досудового розслідування;

-про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження; про повернення скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора або відмову у відкритті провадження по ній.

Водночас частиною третьоюстатті 309 КПК України встановлено, що скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Таким чином, ухвала слідчого судді Дніпровськогорайонного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року про призначення позапланової документальної перевірки, в т.ч. і ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон", є рішенням, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

При цьому вказана ухвала слідчого судді не обмежує права ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" на звернення за захистом своїх прав, за наявності до того підстав, в подальшому на відповідній стадії кримінального провадження чи в іншому виді судочинства.

Згідно ст. 399 ч. 4 КПК України, суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

З огляду на викладене, у відкритті апеляційного провадження, відповідно до положень ч. 4 ст. 399 КПК України, за апеляційною скаргою генерального директора ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року слід відмовити.

При цьому, слід вказати й про те, що і ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 23 листопада 2017 року, і ухвалою судді судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва ОСОБА_4 від 12 грудня 2017 року відмовлено у відкритті провадження за аналогічними за змістом апеляційними скаргами генерального директора ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" ОСОБА_2 на вказану ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 309, 399 КПК України, суддя,

у х в а л и л а:

відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою генерального директора ТОВ "Торгова Компанія "Альбіон" ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 04 жовтня 2017 року, якою задоволено клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та призначено позапланову документальну перевірку додержання вимог податкового законодавства щодо правильності нарахування та сплати до бюджету України податків, зборів та інших платежів при проведенні фінансово-господарської діяльності, а також з питань правомірності декларування відшкодування з бюджету податку на додану вартість ТОВ "Статус Юкрейн" (ЄДРПОУ 40866428), ТОВ "НВП "АГРОСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 38386357), ТОВ "АГРОСФЕРА ЛТД" (код ЄДРПОУ 37213747), ТОВ "МАРКЕТ-А" (код ЄДРПОУ 37211933), ТОВ "ТК "АЛЬБІОН" (ЄДРПОУ 37179984), ТОВ "БЕБІ ХІТ" (ЄДРПОУ 37100537), ТОВ "ПАПІРІНФО" (ЄДРПОУ 36883971), ПП "БУДМАКСПЛЮС" (ЄДРПОУ 35954852), ТОВ НВП "АЛМЕТ" (ЄДРПОУ 31197615), ТОВ "РАЙТ ТРЕЙДІНГ" (ЄДРПОУ 40647993), ТОВ "СОРЕНТОС" (ЄДРПОУ 40675088), ТОВ "ДЕВЕЛОПМЕНТ ЮКРЕЙН" (ЄДРПОУ 40908834), ТОВ "ХОЛІФІРМ" (ЄДРПОУ 40955601), ТОВ "ГРІНБОКС ЮКРЕЙН" (ЄДРПОУ 41015846), ТОВ "ЗЕВС ПОСТАВКА" (ЄДРПОУ 41016923), ТОВ "СОТОНІК" (ЄДРПОУ 41075051), ТОВ "ЛАРГО-ТРЕЙД" (ЄДРПОУ 39995379), ТОВ "РКС АГРОСЕЙЛ" (ЄДРПОУ 40637168), ТОВ "ЕЛІЗАР 2016" (ЄДРПОУ 41011197) за період часу зі створення підприємств по теперішній час, проведення якої доручено працівникам ДФС України у строки, встановленіПодатковим кодексом України.

Копію ухвали з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу.

Ухвала може бути оскаржена до суду касаційної інстанції на підставі ч. 6 ст. 399 КПК України.

Суддя

Апеляційного суду міста Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.01.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —755/13191/17

Ухвала від 06.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 06.06.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 02.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Ємець Олександр Петрович

Ухвала від 09.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Горб Ірина Михайлівна

Ухвала від 12.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 29.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 30.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 23.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 23.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Кияшко Олександр Анатолійович

Ухвала від 18.10.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні