Рішення
від 29.03.2007 по справі 30/110
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30/110

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  30/110

29.03.07

За позовом   Агротехнічної корпорації «Украгроком»

До          Малого приватного підприємства Науково-виробничий центр «Технічні папери»

Про                       визнання права власності

                                                                                                   

                                                                                                  Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача      Лановий С.П. –представник за довіреністю № б/н від 25.10.06.

Від відповідача  Кушнарьов Д.В. –керівник підприємства

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Агротехнічної корпорації «Украгроком»до Малого приватного підприємства Науково-виробничого центру «Технічні папери»про визнання права власності за позивачем на нежиле приміщення загальною площею 1852,1 кв. м, що розташоване за адресою: м. Київ, Дніпровський район, вул. Воскресенська, 7, літера «В».

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем всупереч умовам Договору найму приміщень  від 12.09.06. без одержання письмової згоди позивача - Агротехнічної корпорації „Украгроком”  було здійснено реконструкцію орендованих приміщень.

Ухвалою Господарського  суду міста Києва від 15.3.07. порушено провадження у справі № 30/110, розгляд справи було призначено на 29.03.07. о 11-00.

В судовому засіданні 29.03.07. представник позивача підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні 29.03.07. в усній формі визнав позов Агротехнічної корпорації «Украгроком»

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні за згодою представників сторін було оголошено тільки вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані матеріали справи, та заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -  

                                       ВСТАНОВИВ:

29.12.05. між Відкритим акціонерним товариством Київський завод «Агромаш»(Продавець) та Агротехнічною корпорацією «Украгроком»(Покупець) було укладено Договір купівлі-продажу, у відповідності до якого, позивач купив будівлю їдальні та ресторану (літ. В), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 7 літера «В»загальною площею 1283,40 кв. м, та належало Відкритому акціонерному товариству Київський завод «Агромаш»на праві власності.

За таких обставин, власником спірного майна у відповідності до умов Договору купівлі –продажу від 29.12.05. є позивач - Агротехнічна корпорація «Украгроком».

У відповідності до матеріалів справи, 12.09.06. між Агротехнічною корпорацією «Украгроком»(Наймодавець) та Малим приватним підприємством Науково-виробничого центру «Технічні папери»(Наймач) було укладено Договір найму приміщень (надалі - Договір), у відповідності до умов якого, позивач передав, а відповідач прийняв  у строкове платне користування нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 7 та складається з будівлі їдальні та ресторану та належить Наймодавцеві - Агротехнічній корпорації «Украгроком»на праві власності, на підставі договору купівлі-продажу.

У відповідності до п. 2.1 Договору, сторонами було встановлено, що приміщення надається в найом на строк 11 місяців з моменту прийняття його за актом передання-приймання, який підписується сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідності до акту прийому-передачі від 12.09.06. позивач передав, а відповідач прийняв нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 7 та складаються з будівлі  їдальні  та ресторану площею 1283,40 грн. Зазначений акт був підписаний повноважними представниками сторін та скріплений печатками підприємств.

Як зазначає позивач, у відповідності до п. 5.1 Договору найму від 12.09.06. Наймач має право  за свій рахунок здійснювати зміни або поліпшення  приміщення при умові обов'язкової попередньої письмової згоди Наймодавця  на здійснення робіт по зміні/поліпшенню приміщення.

Але, як стверджує позивач та не заперечує відповідач, Мале приватне підприємство Науково-виробничий центр „Технічні папери” без одержання письмової згоди Агротехнічної корпорації „Украгроком”  та не зважаючи на попередження про припинення будівництва, здійснив  реконструкцію орендованих приміщень, а саме, відповідачем було здійснено переобладнання громадських приміщень № 1 на першому поверсі будівлі (№№ 23, 24, 28, 30, 31, 32, 33, 61) відповідно до технічного паспорту та облаштування горища під мансарду загальною площею 590,7 кв. м.

А тому, внаслідок неправомірних дій відповідач, позивач просить суд визнати за Агротехнічною корпорацією „Украгроком” право власності на нежиле приміщення загальною площею  1852,1 кв. м, що розташоване за адресою: м. Київ, Дніпровський район, вул. Воскресенська, 7 літера „В”.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач - Агротехнічна корпорація „Украгроком” у відповідності до Договору купівлі-продажу від 29.12.05. є власником будівлі їдальні та ресторану (літ. В), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Воскресенська, 7 літера «В»загальною площею 1283,40 кв. м.

Відповідно до ч. 1 ст. 377 Цивільного кодексу України, До особи,  яка  придбала житловий будинок, будівлю або споруду,  переходить право власності на земельну ділянку,  на якій вони розміщені,  без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

Якщо договором про відчуження житлового будинку,  будівлі або

споруди  розмір  земельної  ділянки  не  визначений,  до  набувача

переходить  право  власності на ту частину земельної ділянки,  яка

зайнята житловим будинком,  будівлею або спорудою,  та на  частину

земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.

Таким чином, позивач є власником земельної ділянки, яка зайнята належною йому будівлею та тієї частини земельної ділянки, яка є необхідною для її обслуговування.

У відповідності до пояснень позивача, які не спростовує відповідач, Мале приватне підприємство Науково-виробничий центр „Технічні папери” всупереч умовам Договору найму приміщень від 12.09.06., а саме п. 5.1 цього Договору без письмової згоди Агротехнічної корпорації „Украгроком”  було здійснено  реконструкцію орендованих приміщень, а саме, відповідачем здійснено переобладнання громадських приміщень № 1 на першому поверсі будівлі (№№ 23, 24, 28, 30, 31, 32, 33, 61) відповідно до технічного паспорту та облаштування горища під мансарду загальною площею 590,7 кв. м.

Згідно ст. 321 Цивільного кодексу  України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу  України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити  позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою,  а також у разі втрати ним документа,  який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 3 ст. 48 Закону України "Про власність", захист права власності здійснюється судом або третейським судом.

Як свідчать матеріали справи, відповідач порушив умови Договору найму приміщень від 12.09.06., а тому суд приходить до висновку, що відповідачем - Малим приватним підприємством Науково-виробничий центр „Технічні папери” порушено право власності  позивача - Агротехнічної корпорації „Украгроком” на спірне майно, в зв'язку з чим заявлені позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідача покладаються витрати по сплаті державного мита в сумі 25 500,00 грн. та 118,00 грн. –витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва,  –

В И Р І Ш И В:

1.          Позовні вимоги  задовольнити повністю.

2.          Визнати за Агротехнічною корпорацією „Украгроком” (03127, м. Київ, проспект 40-річчя Жовтня, 96, код ЄДРПОУ 31026626) право власності на нежиле приміщення загальною площею 1852,1 кв. м, що розташоване за адресою: м. Київ, Дніпровський район, вул. Воскресенська, 7, літера „В”.

3.          Стягнути з Малого приватного підприємства Науково-виробничий центр „Технічні папери” (02090, м. Київ, вул. Алма-Атинська, 2/1, код ЄДРПОУ 06956900) на користь Агротехнічної корпорації „Украгроком” (03127, м. Київ, проспект 40-річчя Жовтня, 96, код ЄДРПОУ 31026626) 25 500 грн. 00 коп. –державного мита, 118 грн. 00 коп. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.          Після вступу рішення в законну силу видати накази.

5.          Рішення вступає в законну силу після десятиденного терміну з дня його прийняття, оформленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                   Т.М. Ващенко

Дата підписання

рішення 10.04.2007.                                                                                

Дата ухвалення рішення29.03.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу719804
СудочинствоГосподарське
Суть                      визнання права власності

Судовий реєстр по справі —30/110

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 10.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні