Рішення
від 14.06.2007 по справі 30/138
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30/138

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  30/138

14.06.07

За позовом

ДоПроЗакладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»Товариства з обмеженою відповідальністю „Маігор”виселення

                                                                                      

                                                                                      Суддя  Ващенко Т.М.                                                                                                                                                  

В засіданнях приймали участь представники:

Від позивача      Михайленко Т.М. –представник за довіреністю № 159 від 11.04.07.

Від відповідача  Черевко В.М. –представник за довіреністю № 1 від 15.04.07.;

                            Беззубець О.Л. –представник за довіреністю № 2 від 15.04.07.

Рішення прийнято 14.06.07. на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, в зв'язку з оголошеними в судових засіданнях перервами з 08.05.07. по 05.06.07., з 05.06.07. по 14.06.07.

                                      ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»до Товариства з обмеженою відповідальністю «Маігор»про виселення відповідача з території  Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак», а саме, з нежитлового приміщення площею 86 кв. м, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105, з приміщення сауни.

Спір між сторонами виник на підставі того, що відповідач після закінчення терміну дії Договору оренди № 25 від 20.02.06. не повертає спірне майно Наймодавцю –Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак».

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.03.07. порушено провадження у справі № 30/138 та призначено розгляд справи на 19.04.07. о 14-30.

В судовому засіданні 19.04.07. представником позивача було подано уточнення до позовних вимог, у відповідності до якого позивач просить суд виселити відповідача з орендованого не житлового приміщення  (будівля літера 3 - сауна) площею 86,00 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105 та повернуте зазначене приміщення позивачу.

Представником відповідача через канцелярію Господарського суду міста Києва 19.04.07. було подано відзив на позовну заяву, відповідно до якого ТОВ „Маігор” позов не визнає та просить суд відмовити Закладу Федерації профспілок України „Учбово-спортивна база „Спартак” в задоволенні його позовних вимог у повному обсязі. Відповідач зазначає, що оскільки позивач залишав без відповіді пропозиції ТОВ «Маігор»прийняти об'єкт оренди після здійснення їх огляду та визначення їх технічного стану спільно з відповідачем , будь-яке право позивача, на яке він посилається у своїй позовній заяві не порушено відповідачем, а отже, не підлягає судовому  захисту.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.04.07. розгляд справи      № 30/138 на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України було відкладено на 08.05.07. о 10-00.

07.05.07. представником позивача через канцелярію Господарського суду міста Києва було подано заперечення на відзив відповідача, відповідно до яких позивач зазначає, що Договором оренди № 25 від 20.02.06.   не передбачається здійснення повернення майна  під умовою попереднього відшкодування витрат  орендаря, а також  вказаний договір не встановлює обов'язку Орендодавця здійснювати перед прийняттям з оренди майна   визначення його технічного стану, не  встановлено також такої процедури, які саме дії має вжити орендодавець та що саме розуміється під визначенням технічного стану  майна.

Крім того, позивач вважає, що відповідач безпідставно зазначає, що позивач залишив  без відповіді пропозиції відповідача прийняти об'єкт оренди, оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю «Маігор» не висловлювало свого наміру щодо його готовності   здійснити передачу (без чого неможливо здійснити прийняття), воно не запрошувало позивача до передачі та не надавало йому відповідних актів, як встановлено п. 2.1. Договору оренди.

В судовому засіданні 08.05.07. судом на підставі ч. 3 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України було оголошено перерву до 05.06.07. о 14-30.

04.06.07. представником відповідача через канцелярію Господарського суду міста Києва було подано письмові заперечення на  заперечення позивача, відповідно до яких  Товариство з обмеженою відповідальністю «Маігор»зазначає, що звернення позивача до суду з даним позовом про виселення відповідача з приміщень будівлі сауни, фактично є намаганням позивача ухилитись від виконання своїх обов'язків за Договором оренди № 25 від 20.01.06. щодо відшкодування відповідачу вартості здійсненого ним ремонту об'єкта оренди, та здійснення фактичних дій по прийняттю від відповідача об'єкта оренди після його огляду та визначення його технічного стану на момент повернення. ТОВ «Маігор»вказує на те, що саме  позивач  зобов'язаний був направити  своїх представників на об'єкт оренди, оглянути об'єкт оренди, визначити його стан та прийняти об'єкт оренди з користування  від відповідача за відповідним документом (актом), складеного за наслідками огляд об'єкту оренди представниками сторін.

В судовому засіданні 05.06.07. представник позивача підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні 05.06.07. проти позову заперечує та просить суд відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог.

В судовому засіданні 05.06.07. судом на підставі ч. 3 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України оголошено перерву до 14.06.07. о 14-15 для виготовлення повного тексту рішення по справі № 30/138.

08.06.07. представником позивача через канцелярію суду було подано письмові пояснення, відповідно до яких Заклад Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»зазначає, що у відповідності до матеріалів справи, позивачем на адресу відповідача було направлено акт приймання –передачі спірного майна для підписання зазначеного акту відповідачем –Товариством з обмеженою відповідальністю «Маігор», при цьому помилково вказавши дату в акті - 07.04.07. замість 08.05.07., що не впливало б на чинність акту, якби відповідач його підписав, оскільки фактичною датою повернення була б дата підписання акту саме відповідачем. В супровідному листі № 183 від 08.05.07. було зазначено, що  проект акту підготовлений позивачем з врахуванням двостороннього огляду, здійсненого сумісно сторонами 01.02.07. з визначенням технічного стану об'єкту оренди, на що наполягав відповідач, але відмовився від підписання  відповідних актів та фактичного повернення майна з оренди, про що позивачем було складено відповідні документи.

Таким чином, як зазначає позивач, надісланий ним акт без підпису відповідача залишився проектом акту, не набравши сили документу та ніяк не може свідчити про те, що позивач таким чином без участі відповідача прийняв майно з оренди.

Розглянувши подані матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

                                                   ВСТАНОВИВ:

У відповідності до п. 1.1 Статуту Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»(нова редакція), затвердженого Постановою Президії ФПУ від 08.12.05. № П-23-3, Заклад Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак» є закладом фізичної культури  та спорту, створеним Федерацією професійних спілок України на її власності,  і правонаступником  Комплексної спортивної бази ДСТ «Спартак», Учбово-спортивної бази ДСТ «Спартак», Комбінату спортивних споруд Республіканської ради ДСТ «Спартак», Учбово-спортивної бази «Спартак».

20.02.06. між Учбово-спортивною базою «Спартак»(Наймодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Маігор»(Наймач) було укладено Договір найму (оренди) майна № 25 (надалі - Договір), у відповідності до якого (п. 1) Наймодавець передав Наймачу  у строкове платне користування  об'єкт оренди загальною площею 86,00 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105.

У відповідності до п. 1.4 Договору, метою орендного користування є використання під сауну.

Згідно п. 1.5 Договору, передача об'єкта в оренду на дає Наймачу права власності на нього. Наймач користується об'єктом оренди без права розпорядження.

У відповідності до п. 1.8 Договору, даний Договір найму нерухомого майна або його частини, укладений на 1 рік і більше, підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації і вважається укладеним з моменту державної реєстрації.

Відповідно до п. 2.1 Договору встановлено, що передача та повернення об'єкта, що орендується, здійснюється на підставі актів, підписаних двосторонньою комісією, що складається з представників сторін.

У відповідності до матеріалів справи, позивачем свої зобов'язання за Договором було виконано належним чином, що підтверджується актом приймання –передачі  від 20.02.06., який було підписано сторонами та скріплено печатками підприємств, у відповідності до якого Заклад Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»передав  Товариству з обмеженою відповідальністю «Маігор»нежитлові приміщення загальною площею 86,00 кв. м, що знаходяться в будівлі сауни, за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105.

Відповідно до п. 2.3 Договору об'єкт оренди повертається Наймачем та приймається Наймодавцем протягом 3 днів з дати закінчення терміну дії Договору.

Згідно п. 2.4 Договору, протягом строку, визначеного у п. 2.3, Наймач зобов'язаний вивільнити об'єкт.

У відповідності до п. 5.1 Договору, відповідач зобов'язався після закінчення строку дії цього Договору повернути об'єкт оренди Наймодавцю (позивачу)  в термін, визначений у п. 2.3 Договору.

У відповідності до п. 7.1 Договору, сторонами було встановлено строк дії Договору з 20.02.06. по 20.01.07. з правом продовження дії Договору.

Згідно п. 7.3 Договору, якщо жодна з сторін не пізніше  ніж за 10 днів до закінчення терміну дії цього Договору не заявить про намір його розірвати, Договір може бути пролонгованим на новий термін шляхом підписання додаткових угод до цього Договору.

У відповідності до матеріалів справи, керуючись п. 7.3 Договору, позивачем - Закладом Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак» на адресу відповідача –Товариства з обмеженою відповідальністю «Магіор»було надіслано лист № 4 від 09.01.07. з пропозицією укласти новий договір оренди нежитлового приміщення на 2007 рік, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення та фінансовим чеком, які містяться в матеріалах справи.

В зв'язку з тим, що відповідач не відреагував за зазначений вище лист позивача № 4 від 09.01.07. щодо укладення Договору оренди спірного приміщення на новий термін –на 2007 рік, позивач - Заклад Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»звернувся до Товариства з обмеженою відповідальністю «Маігор»листом № 32 від 30.01.07., у відповідності до якого запропонував останньому, в зв'язку із закінченням терміну дії Договору № 25 від 20.02.06.,  звільнити орендоване приміщення в строк до 01.02.07.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач даний лист № 32 від 30.01.07. отримав 06.02.07., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (копія якого міститься в матеріалах справи).

Але, як зазначає позивач, відповідач –ТОВ «Маігор»спірне приміщення не звільнив та не передав його за актом приймання-передачі Наймодавцю - Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак».

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання п. 2.1 Договору, директором Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»було прийнято  Наказ № 7 од від 31.01.07. „Про створення комісії для прийняття з оренди нежитлового приміщення”, у відповідності до якого,   в зв'язку із припиненням Договору № 25 від 20.02.06., заступнику директора –начальнику господарського відділу Маньковському С.І., старшому інженеру Якименку В.М. та юрисконсульту Павлюкову К.Ю. було наказано взяти участь у роботі комісії для прийняття від ТОВ „Маігор” з оренди нежитлове приміщення сауни.

У відповідності до матеріалів справи, позивачем на адресу відповідача 10.05.07. було надіслано для підписання акт приймання-передачі з оренди нежитлового приміщення загальною площею 86 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105 та перебуває в орендному  користуванні  ТОВ «Маігор»на підставі Договору оренди № 25 від 20.02.06.

Даний акт було складено з врахуванням огляду, здійсненого сумісно представниками Наймодавця та Наймача, та визначеного технічного стану на 01.02.07.

У відповідності до супровідного листа № 183 від 08.05.07. до акту приймання-передачі, позивач - Заклад Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»просив відповідача –Товариство з обмеженою відповідальністю «Маігор»підписаний екземпляр акту приймання-передачі спірного майна повернути позивачу до 15.05.07.

Зазначений акт приймання –передачі був отриманий відповідачем 11.05.07., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, який залучено до матеріалів справи.

За таких обставин, позивачем було виконано всі необхідні дії, які передбачені Договором № 25 від 20.02.06. для повернення з орендного користування Товариства з обмеженою відповідальністю „Маігор” спірного майна –нежитлового приміщення сауни, загальною площею 86,00 кв. м, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105.

Але, як зазначає позивач, відповідачем не було здійснено жодних дій щодо підписання зазначеного акту приймання-передачі спірного майна –нежитлового приміщення, загальною площею 86 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105 та передачі зазначеного майна позивачу.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Як визначено абз. 1 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Як визначено ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

У відповідності до п. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.  

Відповідно до ч. 2 ст. 291 Господарського кодексу України, договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Отже, судом встановлено, що строк дії Договору № 25 від 20.02.06. закінчився –20.01.07., а Наймач –Товариство з обмеженою відповідальністю «Маігор»не виявив наміру на його продовження, що підтверджується матеріалами справи.

Крім того, відповідачем не було підписано запропонований позивачем - Закладом Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»акт прийому-передачі спірного майна нежитлового приміщення сауни, загальною площею 86 кв. м, яке знаходиться в м. Києві по вул. Фрунзе, 105.

За таких обставин, відповідач безпідставно займає спірне майно в порушення умов Договору  оренди № 25 від 20.02.06. та в порушення чинного законодавства України.

Щодо посилань відповідача на те, що позивачем - Закладом Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»не було відшкодовано Товариству з обмеженою відповідальністю „Маігор” вартості покращень спірного майна та не було визначено його технічного стану суд повідомляє наступне.

Договором оренди № 25 від 20.02.06. не передбачено здійснення повернення орендованого майна за умови попереднього відшкодування витрат Наймача, а також зазначений Договір  не встановлює обов'язку  Наймодавця здійснювати перед прийняттям з оренди об'єкту визначення його технічного стану.

Питання щодо відшкодування відповідачу –ТОВ „Маігор” вартості поліпшень орендованого майна має вирішуватись відповідно до ст. 778 Цивільного кодексу України та не впливає на вирішення питання щодо припинення дії договору оренди та повернення орендованого майна (зазначене підтверджується постановою Вищого господарського суду України № 21/262-05 від 20.07.06.).

За таких обставин, Господарський суд міста Києва приходить до висновку, що позовні вимоги Закладу Федерації профспілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 77, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, –

В И Р І Ш И В:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Виселити Товариство з обмеженою відповідальністю «Маігор»(04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 105, код ЄДРПОУ 33403828) з орендованого нежитлового приміщення  (будівля літера 3 - сауна) площею 86,00 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 105 та повернути зазначене приміщення Закладу Федерації професійних спілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»(04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 105, код ЄДРПОУ 02583615).

3.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Маігор»(04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 105, код ЄДРПОУ 33403828)  на користь Закладу Федерації професійних спілок України «Учбово-спортивна база «Спартак»(04080, м. Київ, вул. Фрунзе, 105, код ЄДРПОУ 02583615) 85 грн. 00  коп. –державного мита та 118 грн. 00 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

4.          Після вступу рішення в законну силу видати накази.

5.          Рішення вступає в законну силу після десятиденного терміну з дня його  прийняття, оформленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

СуддяТ.М. Ващенко

                                                                      

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.06.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу719819
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/138

Постанова від 01.12.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ільєнок Т.В.

Ухвала від 13.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 27.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 06.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 13.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Рішення від 10.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ягічева Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні