Ухвала
від 16.02.2018 по справі 348/300/18
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про арешт тимчасово вилученого майна

Справа № 348/300/18

Номер провадження 1-кс/348/68/18

16 лютого 2018 року м.Надвірна

Слідчий суддя Надвірнянського районного суду ОСОБА_1 , за участю слідчого СВ Надвірнянського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_2 , секретаря ОСОБА_3 , розглянув клопотання слідчого СВ Надвірнянського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_2 про арешт тимчасово вилученого майна.

Клопотання погоджене прокурором Надвірнянської місцевої прокуратури ОСОБА_4 та надійшло до суду 16.02.2018 року.

Суд перевірив надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017090200000048 від 16.02.2017 року щодо кримінального провадження, у межах якого було подано клопотання, та, дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку слідчого СВ Надвірнянського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_2 ,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Надвірнянського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_2 звернувся в суд з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна.

Клопотання про арешт тимчасово вилученого майна відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

В обгрунтування своїх вимог слідчий СВ Надвірнянського ВП ГУНП посилається на те, що досудовим розслідуванням встановлено, що восени 2016 року ОСОБА_5 , переслідуючи корисливі цілі, з метою незаконного збагачення, вирішив зайнятись протиправною діяльністю - вимаганням грошових коштів у приватних підприємців Івано-Франківської області із погрозою застосування фізичного насильства.

Реалізовуючи злочинний умисел, ОСОБА_5 вступив у злочинну змову з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами. Вони дізнались, що приватний підприємець ОСОБА_8 розпоряджається значними коштами та розробили злочинний план заволодіння ними.

В подальшому ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих спонукань, за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами запросили ОСОБА_8 на зустріч в кафе «Засада», що знаходиться в селі Павлівка, Тисменицького району, Івано-Франківської області для пред`явлення майнової вимоги із погрозою застосування насильства до ОСОБА_8

26 листопада 2016 року близько 17.00 год. в приміщенні кафе «Засада» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановленими слідством особами, стали погрожувати фізичним насильством ОСОБА_8 , при цьому пред`явили майнову вимогу передачі їм грошових коштів у сумі200 000 доларів США, що згідно курсу НБУ станом на 26.11.2016 року становить 5116000 гривень.. Продовжуючи злочинні дії, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановлені слідством особи, підтверджуючи реальність своїх погроз, стали наносити потерпілому удари руками та ногами по тілу. ОСОБА_8 сприйняв реально погрози ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановлених слідством осіб.

15 лютого 2018 року під час проведення санкціонованого обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено та вилучено: мобільний телефон марки «Iphone 5» золотого кольору ІМЕІ НОМЕР_1 із сім картою мобільного оператора «ВФ-України» мобільний номер НОМЕР_2 ; блокнот в обкладинці коричневого кольору із рукописними написами; лист паперу А-4 із записами імен та цифровими позначеннями; дві карти пам`яті SD 8 GB та micro SD 4 GB; сім карта мобільного оператора «ВФ-України»; візитна карта HOTEL WIEN на який наявні дописи номерів мобільних телефонів: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ; ноутбук «Toshiba» сірого кольору моделі С5314; паперові стікери із рукописними написами; полімерний файл із документами, що стосуються ТзОВ «Аврора ІФ»; шість талонів карток на пальне АЗС «WOG» на бензин А-95 дані картки перев`язані разинкою із стікером із написом «Промо-сервіс» 08.11.2016 заблоковані, 10л. кожна»; шість талонів карток на пальне ГАЗ АЗС «WOG» по 10л. кожна , сьомий талон на 5 л., два талани на дизельне пальне по 20 л. АЗС «ОККО» та один на 10л. пального А-95; файл із документами, щодо ПП «ПРОМ АВТО»; файл із рукописними записами; файл із документами (копія паспорта ОСОБА_9 ), а також рукописні записи та списки сільських рад Івано-Франківської області (земельні ділянки), копії паспортів з ідентифікаційними номерами жителів м. Івано-Франківськ та області; статут ТзОВ «К.У.Б. Капітал» та документи щодо них відносяться; полімерний файл із матеріалами, що стосуються ОСОБА_8 , (угоди про співпрацю, копії розписок текст із поясненням ОСОБА_5 , полімерний файл із рукописними записами на папері формату А4, полімений файл із документами, що стосуються ПП «Пром Авто», полімерний пакет із вмістом копій статуту та документів ПП «Галицькій Аграрні Інвестиції», полімерний пакет із вмістом відповіді Петриківської сільської ради, полімерний пакет із вмістом рішення Рашківської сільської ради, два звіти про оцінку майна молокоприймального пункту в с. Рашківці, Тисменицького району, полімерна папка зеленого кольору із вмістом документів пов`язаних із транспортними засобами іноземної реєстрації, паперова папка в якій знаходяться договори на державні землі «Галицька АІ»); предмет схожий на пістолет із маркувальними позначеннями Jackal Dual Compak НОМЕР_5 ; дві круглі печатки із написами одна «К.У.Б. Капітал», інша «Аврора ІФ»

15 лютого 2018 року під час проведення санкціонованого обшуку автомобіля марки «Mercedes-BENZ S320 CDI» сірого кольору, 2007 року випуску, номерний знак НОМЕР_6 , виявлено та вилучено: автомобіль марки «Mercedes-BENZ S320 CDI» сірого кольору, 2007 року випуску, номерний знак НОМЕР_6 та пістолет ВІЙ 9 мм. із маркувальним позначенням НОМЕР_7 ; дозвіл на зброю № НОМЕР_8 від 28.10.2016 мобільний телефон марки «Siemens» ІМЕІ НОМЕР_9 із сім картою мобільного оператора «Київстар».

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України визначено, що речовими доказами є матеріальні обєкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були обєктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, ч. 3ст. 170 КПК Українивизначено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Тому, з огляду на положення ч. 2, 3ст. 170 КПК України, майно, яке має ознаки речового доказу повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3ст. 170 КПК Українипо суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим майном може бути майно у вигляді речей, які зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення.

В судовому засіданні встановлено, що вилучені під час проведення санкціонованого обшуку 15 лютого 2018 року за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , автомобіль марки «Mercedes-BENZ S320 CDI» сірого кольору, 2007 року випуску, номерний знак НОМЕР_10 та вилучені речі та предмети, а саме: мобільний телефон марки «Iphone 5» золотого кольору ІМЕІ НОМЕР_1 із сім картою мобільного оператора «ВФ-України» мобільний номер НОМЕР_2 ; блокнот в обкладинці коричневого кольору із рукописними написами; лист паперу А-4 із записами імен та цифровими позначеннями; дві карти пам`яті SD 8 GB та micro SD 4 GB; сім карта мобільного оператора «ВФ-України»; візитна карта HOTEL WIEN на який наявні дописи номерів мобільних телефонів: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ; ноутбук «Toshiba» сірого кольору моделі С5314; паперові стікери із рукописними написами; полімерний файл із документами, що стосуються ТзОВ «Аврора ІФ»; шість талонів карток на пальне АЗС «WOG» на бензин А-95 дані картки перев`язані разинкою із стікером із написом «Промо-сервіс» 08.11.2016 заблоковані, 10л. кожна»; шість талонів карток на пальне ГАЗ АЗС «WOG» по 10л. кожна , сьомий талон на 5 л., два талани на дизельне пальне по 20 л. АЗС «ОККО» та один на 10л. пального А-95; файл із документами, щодо ПП «ПРОМ АВТО»; файл із рукописними записами; файл із документами (копія паспорта ОСОБА_9 ), а також рукописні записи та списки сільських рад Івано-Франківської області (земельні ділянки), копії паспортів з ідентифікаційними номерами жителів м. Івано-Франківськ та області; статут ТзОВ «К.У.Б. Капітал» та документи щодо них відносяться; полімерний файл із матеріалами, що стосуються ОСОБА_8 , (угоди про співпрацю, копії розписок текст із поясненням ОСОБА_5 , полімерний файл із рукописними записами на папері формату А4, полімений файл із документами, що стосуються ПП «Пром Авто», полімерний пакет із вмістом копій статуту та документів ПП «Галицькій Аграрні Інвестиції», полімерний пакет із вмістом відповіді Петриківської сільської ради, полімерний пакет із вмістом рішення Рашківської сільської ради, два звіти про оцінку майна молокоприймального пункту в с. Рашківці, Тисменицького району, полімерна папка зеленого кольору із вмістом документів пов`язаних із транспортними засобами іноземної реєстрації, паперова папка в якій знаходяться договори на державні землі «Галицька АІ»); предмет схожий на пістолет із маркувальними позначеннями Jackal Dual Compak НОМЕР_5 ; дві круглі печатки із написами одна «К.У.Б. Капітал», інша «Аврора ІФ»; пістолет ВІЙ 9 мм. із маркувальним позначенням НОМЕР_7 ; дозвіл на зброю № НОМЕР_8 від 28.10.2016 мобільний телефон марки «Siemens» ІМЕІ НОМЕР_9 із сім картою мобільного оператора «Київстар» зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення та може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Таким чином, на переконання слідчого судді, є необхідність накладення арешту на дане майно.

Відповідно до пунктів 5, 6 ч. 2 ст.173 КПК Українипри вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати, зокрема, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно з ч. 4 ст.173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Керуючись ст.ст. 170 -173,175,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Надвірнянського ВП ГУНП ОСОБА_2 про арешт тимчасового вилучення майна - задоволити.

Накласти арешт на вилучені під час проведення санкціонованого обшуку 15 лютого 2018 року за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , автомобіль марки «Mercedes-BENZ S320 CDI» сірого кольору, 2007 року випуску, номерний знак НОМЕР_10 та вилучені речі та предмети, а саме: мобільний телефон марки «Iphone 5» золотого кольору ІМЕІ НОМЕР_1 із сім картою мобільного оператора «ВФ-України» мобільний номер НОМЕР_2 ; блокнот в обкладинці коричневого кольору із рукописними написами; лист паперу А-4 із записами імен та цифровими позначеннями; дві карти пам`яті SD 8 GB та micro SD 4 GB; сім карта мобільного оператора «ВФ-України»; візитна карта HOTEL WIEN на який наявні дописи номерів мобільних телефонів: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ; ноутбук «Toshiba» сірого кольору моделі С5314; паперові стікери із рукописними написами; полімерний файл із документами, що стосуються ТзОВ «Аврора ІФ»; шість талонів карток на пальне АЗС «WOG» на бензин А-95 дані картки перев`язані разинкою із стікером із написом «Промо-сервіс» 08.11.2016 заблоковані, 10л. кожна»; шість талонів карток на пальне ГАЗ АЗС «WOG» по 10л. кожна , сьомий талон на 5 л., два талани на дизельне пальне по 20 л. АЗС «ОККО» та один на 10л. пального А-95; файл із документами, щодо ПП «ПРОМ АВТО»; файл із рукописними записами; файл із документами (копія паспорта ОСОБА_9 ), а також рукописні записи та списки сільських рад Івано-Франківської області (земельні ділянки), копії паспортів з ідентифікаційними номерами жителів м. Івано-Франківськ та області; статут ТзОВ «К.У.Б. Капітал» та документи щодо них відносяться; полімерний файл із матеріалами, що стосуються ОСОБА_8 , (угоди про співпрацю, копії розписок текст із поясненням ОСОБА_5 , полімерний файл із рукописними записами на папері формату А4, полімений файл із документами, що стосуються ПП «Пром Авто», полімерний пакет із вмістом копій статуту та документів ПП «Галицькій Аграрні Інвестиції», полімерний пакет із вмістом відповіді Петриківської сільської ради, полімерний пакет із вмістом рішення Рашківської сільської ради, два звіти про оцінку майна молокоприймального пункту в с. Рашківці, Тисменицького району, полімерна папка зеленого кольору із вмістом документів пов`язаних із транспортними засобами іноземної реєстрації, паперова папка в якій знаходяться договори на державні землі «Галицька АІ»); предмет схожий на пістолет із маркувальними позначеннями Jackal Dual Compak НОМЕР_5 ; дві круглі печатки із написами одна «К.У.Б. Капітал», інша «Аврора ІФ»; пістолет ВІЙ 9 мм. із маркувальним позначенням НОМЕР_7 ; дозвіл на зброю № НОМЕР_8 від 28.10.2016 мобільний телефон марки «Siemens» ІМЕІ НОМЕР_9 із сім картою мобільного оператора «Київстар».

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Івано-Франківської області протягом п`яти днів з дня оголошення відповідно до п. 9 ч. 1 ст. ст. 309, 395 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72256105
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —348/300/18

Ухвала від 03.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Гриновецький Б. М.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Шкрібляк Ю. Д.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Шкрібляк Ю. Д.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Повзло В. В.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Гриновецький Б. М.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Повзло В. В.

Окрема думка від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Васильєв О.П.

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Гриновецький Б. М.

Ухвала від 16.02.2018

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

Ухвала від 16.02.2018

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні