Рішення
від 18.11.2009 по справі 2-380-09
НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-380/2009 р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРА ЇНИ

18 листопада 2009 року м. Новомиргород

Новомиргородський райо нний суд Кіровоградської обл асті в складі:

голову ючого - судді Орендовського В .А.,

при сек ретарі - Піддубному С.В.,

за учас тю позивача - ОСОБА_1,

відпові дача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новом иргороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА _2 про стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2009 р. ОСОБА_1 з вернулася з позовом до суду д о ОСОБА_2 про стягнення ал іментів, вказуючи на те, що 12.12.200 8 року вона зареєструвала шлю б з відповідачем по справі, ак товий запис №7, вчинений викон авчим комітетом Макіївської сільської ради Смілянського району Черкаської області. Д о реєстрації шлюбу позивач р азом з відповідачем проживал и разом. Від спільного прожив ання сторони мають сина ОСО БА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 року на родження. Син сторін прожива є разом з позивачем та знаход иться на її повному утриманн і. Відповідач не дивлячись на свій обов'язок, не надає матер іальної допомоги на утриманн я сина в добровільному поряд ку, у зв' язку з чим позивач пр осить суд стягнути з ОСОБА_ 2 на її користь аліменти в ро змірі 1/4 частини його заробітк у щомісячно, але не менше 30% про житкового мінімуму для дитин и відповідного віку до досяг нення сином повноліття, яке н аступить ІНФОРМАЦІЯ_4 р.

Крім того, позивач, посилаюч ись на ст.84 ч.2 Сімейного кодекс у України, просить суд стягну ти з відповідача аліменти на її власне утримання в розмір і 300 грн. щомісячно до досягнен ня сином трирічного віку, а са ме до 6 листопада 2011 року, оскіл ьки дитина проживає разом з н ею .

У судовому засіданні позив ач позов підтримала повністю та просила суд задовольнити його, посилаючись на обстави ни викладені у позовній заяв і.

Відповідач ОСОБА_2 у суд овому засіданні позов не виз нав, просив суд відмовити у за доволенні позову, оскільки в важає, що ОСОБА_3 не його си н, у зв' язку з чим він не пови нен сплачувати аліменти на й ого утримання та аліменти на утримання ОСОБА_1. Також з азначив, що він сам потребує м атеріальної допомоги, оскіль ки хворіє, не працює та немає н іяких доходів.

Заслухавши пояснення стор ін, дослідивши письмові дока зи, суд вважає, що позов підляг ає частковому задоволенню.

Судом встановлено, що 12 груд ня 2008 року між ОСОБА_1 та О СОБА_2 зареєстровано шлюб, щ о підтверджується копією сві доцтва про укладення шлюбу, в иданого виконавчим комітето м Макіївської сільської ради Смілянського району Черкась кої області, актовий запис № 7.

Згідно до свідоцтва про нар одження, виданого виконкомом Пурпурівської сільської рад и Новомиргородського району Кіровоградської області від 14 листопада 2008 року, актовий за пис № 06, батьками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 року народженн я, є ОСОБА_1 та ОСОБА_2.

В даний час син сторін прожи ває разом з позивачем та знах одиться на повному утриманні позивача, що підтверджуєтьс я довідкою про склад сім' ї з а № 335 від 19.10.2009р. та довідкою про у тримання сина за № 336 від 19.10.2009р., в иданих виконавчим комітетом Пурпурівської сільської рад и Новомиргородського району Кіровоградської області.

За змістом ст.180 СК України ба тьки зобов' язані утримуват и своїх дітей до досягнення н ими повноліття.

Згідно ст.ст.180,182 СК України, б атьки зобов' язані утримува ти дітей до досягнення ними п овноліття та розмір аліменті в за жодних обставин не може б ути меншим, ніж 30 відсотків пр ожиткового мінімуму для дити ни відповідного віку.

За відсутності домовленос ті між батьками про сплату ал іментів на дитину, той із них, з ким вона проживає, вправі зв ернутися до суду з відповідн им позовом.

У судовому засіданні встан овлено, що відповідач не дивл ячись на свій обов' язок в ут риманні своєї дитини - сина ОСОБА_3 участі не приймає , будь-якої матеріальної допо моги на його утримання не над ає. За таких обставин, врахову ючи згідно до ст.182 СК України с тан здоров' я та матеріальне становище дитини, відповіда ча, відсутність у останнього аліментів на інших дітей, а та кож інші обставини, що мають і стотне значення, суд вважає з а необхідне стягнути з відпо відача аліменти в примусовом у порядку у розмірі, в якому пр осить позивач.

У відповідності до ч. 2 ст. 84 СК України дружина з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - бать ка дитини до досягнення дити ною трьох років.

Разом з тим, враховуюч и, що позивачем не надані дока зи щодо доходів відповідача та спроможності сплачувати а ліменти на її утримання в сум і 300 гривень, а відповідачем в с вою чергу у судовому засідан ні надані консультативний ви сновок спеціаліста Черкаськ ої обласної лікарні про неза довільний стан здоров' я та довідка за місцем проживання про те, що він не працює, не має власного житла, земельного п аю, суд вважає за необхідне у з адоволенні позовних вимог в частині стягнення аліментів з відповідача на утримання п озивача відмовити.

Відповідно до ст. 191 СК У країни аліменти на дитину пр исуджуються за рішенням суду від дня пред' явлення позов у.

Як вбачається з матер іалів справи, позовна заява ОСОБА_1 надійшла до суду і за реєстрована 22 жовтня 2009 року. У зв' язку з цим, суд вважає, що аліменти на користь позивач а на утримання дитини - ОС ОБА_3 повинні стягуватися з відповідача з дня пред' явл ення позову, а саме з 22 жовтня 20 09 року.

Крім цього, на підставі ст .88 ЦПК України суд вважає за не обхідне стягнути з відповіда ча на користь держави 51 гривну судового збору та 120 гривень в итрат за інформаційно-техніч не забезпечення розгляду спр ави.

Керуючись ст. ст.84, 180, 181-183, 191, 199-201 Сі мейного кодексу України, ст. с т. 3, 8, 10, 208-215, 223 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, ІН ФОРМАЦІЯ_2 року народження, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3, п роживаючого у АДРЕСА _1, аліменти на користь ОСО БА_1 в розмірі ? його заробітк у (доходу), але не менше 30 відсот ків прожиткового мінімуму дл я дітей відповідного віку, що місячно на утримання дитини - сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦ ІЯ_1 року народження, почина ючи з 22 жовтня 2009 року, до досягн ення сином повноліття, яке на ступить ІНФОРМАЦІЯ_4 року .

Стягнути з ОСОБА_2 на к ористь держави 51 грн. судового збору та 120 грн. витрат за інфор маційно-технічне забезпечен ня розгляду справи.

У задоволенні вимоги пр о стягнення аліментів з відп овідача ОСОБА_2 на утриман ня позивача ОСОБА_1 відмов ити.

Рішення підлягає обов' я зковому негайному виконанню у межах суми платежу за один м ісяць.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до а пеляційного суду Кіровоград ської області через Новомир городський районний суд Кіро воградської області шляхом п одачі в десятиденний строк з дня його проголошення заяви про апеляційне оскарження. А пеляційна скарга на рішення суду подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Суддя Новомиргородськ ого районного суду

Кіровоградської області Орендовський В.А.

СудНовомиргородський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення18.11.2009
Оприлюднено21.04.2010
Номер документу7239008
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-380-09

Рішення від 24.04.2009

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Рішення від 22.09.2009

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Споришева Надія Іванівна

Рішення від 27.11.2009

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Стратович Олександр Володимирович

Рішення від 03.12.2009

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Боднар Володимир Васильович

Рішення від 18.11.2009

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський Володимир Анатолійович

Ухвала від 23.11.2009

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Рішення від 23.02.2009

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Ткачов О.М.

Рішення від 04.03.2009

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов О.П.

Ухвала від 12.08.2009

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Задорожна Л.І.

Рішення від 13.01.2009

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні