Рішення
від 21.12.2009 по справі 31/56-63
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬ КОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, те л.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

21.12.09 р. Справа № 31/56-63

Суддя господарського суду Донецької області Гончар ов С.А.

при секретарі судового зас ідання Говор О.С.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ ого суду справу

за позовом: Ясинуватської міської ради м. Ясинувата

до відповідача: Приватного підприємця ОСОБА_5, м. Ясну вата

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні позивача: Державна інспекція з контр олю за використанням і охоро ною земель у Донецькій облас ті, м. Донецьк

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча: Суб' єкт підприємниц ької діяльності ОСОБА_4, м . Ясинувата

про зобов' язання відпові дача звільнити самовільно за йняту земельну ділянку площе ю 0,0012 га, що знаходиться за адре сою: АДРЕСА_1 шляхом демон тажу торгівельного кіоску та привести її у придатний для в икористання стан за призначе нням

При участі представників:

від позивача: не з' явились

від відповідача: не з' явил ись

від третьої особи на сторон і позивача: не з' явились

від третьої особи на сторон і відповідача: не з' явились

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Ясинуватська місь ка рада, звернувся до господа рського суду Донецької облас ті з позовом до Приватного пі дприємця ОСОБА_5, м. Ясинув ата про зобов' язання відпов ідача звільнити самовільно з айняту земельну ділянку площ ею 0,0012 га, що знаходиться за адр есою: АДРЕСА_1 шляхом демо нтажу торгівельного кіоску т а привести її у придатний для використання стан за призна ченням.

Ухвалою суду від 29 жовтня 2009р . залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні поз ивача Державну інспекці ю з контролю за використання м і охороною земель у Донецьк ій області.

Ухвалою суду від 07 грудня 2009р . залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні від повідача Суб' єкта підп риємницької діяльності ОС ОБА_4 (АДРЕСА_2).

В обґрунтування позовних в имог позивач посилався на те , що відповідач самовільно ви користовує земельну ділянку площею 0,0012 га по вул. Лермонтов а у м. Ясинувата для розміщенн я малих архітектурних форм д ля здійснення підприємницьк ої діяльності.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не подав, вимоги суд у не виконав. Відповідачем у с удовому засіданні було надан о суду пояснення, згідно з яки ми торговий причіп, який було розташовано відповідачем на спірній земельній ділянці б уло продано СПД ОСОБА_4, та він знаходиться на теперішн ій час на земельній ділянці, щ о належить останній на права х приватної власності.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставників сторін, суд ВСТА НОВИВ:

Рішенням виконавчого комі тету Ясиноватської міської р ади від 20.02.2008 року № 89 відповідач а зобов' язано у строк до 20.03.2008 року демонтувати та вивезти самовільно встановлену малу архітектурну форму для здій снення підприємницької діял ьності - торгівельний причі п, звільнити земельну ділянк и площею 0,0013 га по вул. Лермонто ва та передати її міській рад і у встановленому порядку.

20.03.2008 року фахівцями відділу архітектури та містобудуван ня Ячинуватської міської рад и здійснено обстеження земел ьної ділянки площею 0,0012 га по в ул. Лермонтова на північ від м агазину по АДРЕСА_1, за рез ультатами якого складено від повідний акт. Під час обстеже ння встановлено, що на земель ній ділянці знаходився самов ільно встановлений торговий причіп, у якому виготовлялис я кури-гриль.

Державним інспектором - г оловним спеціалістом Центра льного регіонального відділ у з контролю за використання м та охороною земель 18.11.2009 року проведено перевірку відпові дача відповідно до вимог ста тей 6, 10 Закону України „Про дер жавний контроль за використа нням та охороною земель” з пи тання дотримання відповідач ем вимог земельного законода вства, результати якої викла дені в акті перевірки від 18.11.2009 року.

Перевіркою встановлено та в акті перевірки зафіксован о, що відповідачем самовільн о використовується земельна ділянка площею 0,0006 га під розм іщення металевого кіоску по вул. Лермонтова в районі буд. № 2а у м. Ясинувата, із земель жи тлової та громадської забудо ви без правовстановлюючих до кументів, без державної реєс трації, без винесення меж зем ельної ділянки в натурі (на мі сцевості), що є порушенням ст.с т. 125, 126 Земельного кодексу Укра їни.

За результатами перевірки Управлінням з контролю за ви користанням та охороною земе ль в Донецькій області відпо відачу 18.11.2009 року видано припис № 032765, яким відповідачу припис ано усунути виявлені порушен ня.

Господарський суд вважає в имоги позивача такими, що під лягають частковому задоволе нню з огляду на наступне.

Основним законом, яким регу люються земельні відносини, є Конституція України. Крім ц ього, земельні відносини рег улюються іншими, прийнятими відповідно до Конституції за конами і підзаконними актами , а саме законами України "Про землеустрій", "Про державний к онтроль за використанням та охороною земель", "Про місцеве самоврядування" та іншими за конами, також Земельним коде ксом України, прийнятим Верх овною Радою України 25.10.2001 року, який набув чинності з 01.01.2002 року .

Відповідно до частини перш ої статті 13 Конституції Украї ни земля є об'єктом права влас ності Українського народу, в ід імені якого це право здійс нюють органи державної влади і органи місцевого самовряд ування в межах, визначених ці єю Конституцією, іншими зако нодавчими актами України.

Cтаттею 2 Земельного Кодексу України передбачено, що земе льні відносини - це суспіль ні відносини щодо володіння, користування і розпорядженн я землею. Суб'єктами земел ьних відносин є громадяни, юр идичні особи, органи місцево го самоврядування та органи державної влади.

Завданням земельного зако нодавства є регулювання земе льних відносин з метою забез печення права на землю грома дян, юридичних осіб, територі альних громад та держави, рац іонального використання та о хорони земель.

Стаття 12 Земельного кодексу України встановлює повноваж ення сільських, селищних, міс ьких рад у галузі земельних в ідносин. Зокрема, до їх повнов ажень належить: розпорядженн я землями територіальних гро мад; надання земельних ділян ок у користування із земель к омунальної власності відпов ідно до цього Кодексу; органі зація землеустрою; здійсненн я контролю за використанням та охороною земель комунальн ої власності; додержання зем ельного та екологічного зако нодавства.

Підстави набуття права на з емлю передбачені статтею 116 Зе мельного кодексу України. У ц ій статті врегульовані відно сини щодо набуття громадянам и та юридичними особами прав а власності та права користу вання земельними ділянками і з земель державної або комун альної власності. Підставою набуття права на землю у таки х випадках є рішення органів виконавчої влади або органі в місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визнач ених цим Кодексом або за ре зультатами аукціону.

На підставі рішень сільськ их, селищних, міських рад, а в о кремих випадках - районних і обласних рад, земельні ділян ки передаються у власність г ромадян і юридичних осіб із з емель комунальної власності шляхом відведення їх в натур і (на місцевості) та оформленн я відповідних правовстановл юючих документів.

Порядок надання у постійне користування земельних діля нок встановлений статтею 123 Зе мельного кодексу України. Та к, згідно ч. 1 цієї статті надан ня земельних ділянок держа вної або комунальної власн ості у користування здійсню ється на підставі рішень орг анів виконавчої влади або ор ганів місцевого самоврядува ння. Рішення зазначених орга нів приймається на підставі проектів землеустрою щодо в ідведення земельних ділянок у разі зміни цільового призн ачення земельних ділянок; на дання в користування земел ьних ділянок, межі яких не в становлені в натурі (на місце вості).

Надання у користування з емельної ділянки, межі як ої встановлені в натурі (на місцевості), без зміни її ці льового призначення, здійсн юється на підставі технічної документації із землеустро ю щодо складання документ а, що посвідчує право корис тування земельною ділянкою.

Відповідно ст. 123 Земельного кодексу України особа, зацік авлена в одержанні у користу вання земельної ділянки із земель державної або комунал ьної власності за проектом ї ї відведення, звертається з клопотанням про вибір мі сця розташування земельної д ілянки до відповідної сільсь кої, селищної, міської, районн ої, обласної ради, Кабінету Мі ністрів України, Ради мініст рів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації.

Умови і строки розроблення проектів відведення земельн их ділянок визначаються дого вором , укладеним замовником з виконавцем цих робіт відп овідно до типового договору .

Розроблений проект від ведення земельної ділянк и погоджується з територіаль ним органом виконавчої влад и з питань земельних ресур сів, органом містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини, п риродоохоронним і санітарн о-епідеміологічним органам и, а також з відповідним т ериторіальним органом викон авчої влади з питань лісов ого або водного господарств а (у разі вилучення (викупу), на дання, зміни цільового приз начення земельних ділянок лісогосподарського призна чення чи водного фонду). Погод жений проект відведення зе мельної ділянки після одерж ання позитивного висновку де ржавної землевпорядної експ ертизи у випадках, передбач ених законом, подається разо м з клопотанням про надання земельної ділянки до ві дповідної державної адміні страції, Ради міністрів Авт ономної Республіки Крим аб о сільської, селищної, міськ ої, районної, обласної ради , які розглядають його в міс ячний строк і в межах своїх п овноважень, визначених цим К одексом, приймають рішення п ро надання земельної ділянк и у користування.

Рішенням про надання земел ьної ділянки у користування за проектом її відведення зд ійснюється: затвердження про екту відведення земельної ді лянки; вилучення (викуп) земе льних ділянок у землекори стувачів (землевласників) і з затвердженням умов вилу чення (викупу) земельних діля нок (у разі необхідності); нада ння земельної ділянки особі у користування з визначення м категорії земель та її вико ристання і затвердженням умо в надання, у тому числі (у разі необхідності) вимог щодо від шкодування втрат сільськог осподарського та лісогос подарського виробництва, в становлення обґрунтованих г раничних термінів забудови земельної ділянки.

Згідно статті 125 Земельного кодексу України право власн ості та право постійного кор истування на земельну ділянк у виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує прав о власності чи право постійн ого користування земельною д ілянкою, та його державної ре єстрації. Лише така реєстрац ія надає документам легітимн ості.

Право на оренду земельної д ілянки виникає після укладен ня договору оренди і його дер жавної реєстрації.

Приступати до використанн я земельної ділянки до встан овлення її меж у натурі (на міс цевості), одержання документ а, що посвідчує право на неї, т а державної реєстрації забор оняється (п. 3 ст. 125 Земельного кодексу України).

Відповідно до ст. 126 Земельно го кодексу України право вла сності на земельну ділянку і право постійного користуван ня земельною ділянкою посвід чується державними актами. Ф орми державних актів затверд жуються Кабінетом Міністрів України.

Право оренди землі офор мляється договором, який р еєструється відповідно до за кону.

Визначення терміну „самов ільне зайняття земельних діл янок” наведене в ст. 1 Закону У країни „Про державний контро ль за використанням та охоро ною земель”. За приписами ціє ї статті, самовільне зайнятт я земельної ділянки - будь-які дії, які свідчать про фактичн е використання земельної діл янки за відсутності відповід ного рішення органу виконавч ої влади чи органу місцевого самоврядування про її перед ачу у власність або надання у користування (оренду) або за в ідсутності вчиненого правоч ину щодо такої земельної діл янки, за винятком дій, які відп овідно до закону є правомірн ими.

Виходячи з матеріалів спра ви, рішення позивача про пере дачу відповідачу у власність спірної земельної ділянки а бо надання її у користування (оренду), відсутнє, в матеріал ах справи відсутні вчинені в ідповідачем правочини щодо с пірної земельної ділянки.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини сп рави, на які вона посилається , як на підставу своїх вимог та заперечень.

Як зазначалось, позивач зве рнувся до суду з вимогами про зобов' язання відповідача з вільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0012 га , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Проте, матеріалами справи н е підтверджується самовільн е зайняття відповідачем земе льної ділянки, що знаходитьс я за адресою: АДРЕСА_1, площ ею саме 0,0012 га, оскільки, як зазн ачалось, перевіркою з питанн я дотримання відповідачем ви мог земельного законодавств а, проведеною 18.11.2009 року Держа вним інспектором - головним спеціалістом Центрального р егіонального відділу з контр олю за використанням та охор оною земель, встановлено, що в ідповідачем самовільно вико ристовується земельна ділян ка під розміщення металевого кіоску по вул. Лермонтова в ра йоні буд. № 2а у м. Ясинувата пл ощею 0,0006 га.

Тобто, судом встановлено, що відповідачем самовільно вик ористовується, з порушенням земельного законодавства зе мельна ділянка площею 0,0006 га пі д розміщення металевого кіос ку по вул. Лермонтова в районі буд. № 2а у м. Ясинувата, що підт верджується матеріалами спр ави, зокрема, актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 18.11.2009 року.

Таким чином, матеріалами сп рави підтверджується самові льне заволодіння відповідач ем земельною ділянкою площею 0,0006 га під розміщення металево го кіоску по вул. Лермонтова в районі буд. № 2а у м. Ясинувата , що не спирається на закон і в ідбувається з порушенням виз наченого порядку надання зем ельних ділянок, що здійснюєт ься без наявності відповідно го рішення та/або вчинення пр авочину щодо такої земельної ділянки.

Відповідачем не надано суд у документів, що підтверджую ть право відповідача на кори стування земельною ділянкою площею 0,0006 га, що знаходиться з а адресою: АДРЕСА_1.

Заходів щодо усунення пору шень земельного законодавст ва відповідачем не вжито, сам остійно земельну ділянку від повідачем не звільнено.

Згідно статті 212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки під лягають поверненню власника м землі або землекористувача м без відшкодування затрат, п онесених за час незаконного користування ними. Підприємс тва, установи, організації та громадяни, винні у самовільн ому зайнятті земель, зобов'яз ані самостійно (за власний ра хунок) привести ділянку до ст ану, придатного для використ ання, відновити порушені меж ові знаки, знести самовільно зведені будівлі.

Відповідно до ч.3 ст.212 цього К одексу повернення самовільн о зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суд у.

Таким чином, суд вважає поз овні вимоги такими, що підляг ають задоволенню в частині з обов' язання відповідача зв ільнити самовільно зайняту з емельну ділянку площею 0,0006 га, що знаходиться за адресою: м. Я синувата, вул. Лермонтова в ра йоні будинку № 2а шляхом демон тажу торгівельного кіоску та привести її у придатний для в икористання стан за призначе нням.

Відповідач, в обґрунтуванн я заперечень проти позову по силався на те, що торговий при чіп, який було розташовано ві дповідачем на спірній земель ній ділянці було продано СПД ОСОБА_4, належить останні й на правах приватної власно сті, а тому відповідач не здій снює дій, які можуть бути квал іфіковані, як самовільне зай няття земельної ділянки і не порушує прав позивача.

Наведені посилання відпов ідача суд до уваги не приймає з огляду на наступне.

Як свідчать матеріали спра ви, 16.11.2009 року між відповідачем (продавцем) та СПД ОСОБА_4 (п окупцем) було укладено догов ір купівлі-продажу, згідно з я ким відповідачем було продан о павільйон-причіп шасі № Н ОМЕР_2 для роздрібної торгі влі. Згідно з наведеним догов ором павільйон-причіп знаход иться на постійному місці по АДРЕСА_1 у м. Ясинувата на т ериторії земельної ділянки, що належить СПД ОСОБА_4 на правах приватної власності.

Однак, відповідно до ст. 662 Ци вільного кодексу України про давець зобов'язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Відповідно до ст. 334 Цивільно го кодексу України право вла сності у набувача майна за до говором виникає з моменту пе редання майна, якщо інше не вс тановлено договором або зако ном.

Сторонами за договором куп івлі-продажу від 16.11.2009 року не б уло спеціально обумовлено мо мент набуття покупцем права власності на павільйон-причі п, та, таким чином, з огляду на п оловження ст. 334 Цивільного ко дексу України, право власнос ті Суб' єкта підприємни цької діяльності ОСОБА_4 н а наведений об' єкт повинно вважатись набутим з моменту передання відповідного майн а

Судом було витребувано у тр етьої особи, яка не заявляє са мостійних вимог на предмет с пору на стороні відповідача Суб' єкта підприємницьк ої діяльності ОСОБА_4 скла дений з відповідачем акт при ймання-передачі кіоску за до говором, проте, такий акт суду не було надано.

Суду не надано будь-яких док азів, які б підтверджували пе редання відповідачем Суб' єкту підприємницької діял ьності ОСОБА_4 павільйону -причепу, щодо якого було укла дено договір купівлі продажу від 16.11.2009 року. Таким чином, пере хід права власності на об' є кт, безпідставно розташовани й на спірній земельній ділян ці відповідачем до третьої о соби є недоведеним.

Інші докази по справі підтв ерджують здійснення саме від повідачем дій по самовільном у зайняттю земельної ділянки , що належить позивачу і поруш ення саме відповідачем прав останнього.

На підставі викладеного та керуючись ст. 13 Конституції У країни, ст.ст. 2, 12, 116, 123, 125, 126, 212 Земель ного кодексу України, ст. 16 Зак ону України „Про оренду земл і”, ст. 1 Закону України „Про де ржавний контроль за використ анням та охороною земель” ст .ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Ясинуватсь кої міської ради до Приватно го підприємця ОСОБА_5 про зобов' язання відповідача з вільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0012 га , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 шляхом демонтажу т оргівельного кіоску та приве сти її у придатний для викори стання стан за призначенням - задовольнити частково.

Зобов' язати Приватного п ідприємця ОСОБА_5 (АДРЕС А_2, ІПН НОМЕР_1) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,0006 га, що знахо диться за адресою: АДРЕСА_1 шляхом демонтажу торгівель ного кіоску та привести її у п ридатний для використання ст ан за призначенням.

У задоволенні позовних вим ог в іншій частині - відмови ти.

Стягнути з Приватного підп риємця ОСОБА_5 (АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1) на користь Де ржавного бюджету України де ржавне мито в розмірі 42,50 грн .

Стягнути з Приватного підп риємця ОСОБА_5 (АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1) на користь Де ржавного бюджету України (ро зрахунковий рахунок № 31216259700004 у ГУ ДКУ у Донецькій області, МФ О 834016, отримувач: код ЄДРПОУ 34686537, д ержавний бюджет м. Донецьк, Во рошиловський район; призначе ння платежу: код бюджетної кл асифікації 22050000) витрати з інфо рмаційно-технічного забезпе чення розгляду справ у судах в розмірі 118,00 грн.

Суддя

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.12.2009
Оприлюднено13.01.2011
Номер документу7337270
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/56-63

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Рішення від 21.12.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 07.12.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 19.11.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 29.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 22.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Постанова від 31.08.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Алєєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні