Ухвала
від 23.04.2018 по справі 901/237/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" квітня 2018 р. Справа № 901/237/13-г

Господарський суд Київської області у складі судді Лутак Т.В., за участю секретаря судового засідання Гришко В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні

заяву Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

про відновлення втраченого судового провадження

у справі № 901/237/13-г

за позовом Прокурора м. Керчі в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

до Товариства з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_1 підприємство Керченський морський торговельний порт

про стягнення 240 754, 71 грн.

Представники:

від прокуратури: ОСОБА_2

від Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі: не з'явилися

від Товариства з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс : не з'явилися

від Державного підприємства Керченський морський торговельний порт : не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звернулося до господарського суду Київської області із заявою № 10-09-00896 від 12.03.2018 (вх. № 5308/18 від 16.03.2018) про відновлення втраченого судового провадження, у якій просить суд відновити частину судової справи № 901/237/13-г за позовом Прокурора м. Керчі в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Товариства з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державного підприємства Керченський морський торговельний порт , про стягнення 240 754, 71 грн.

Ухвалою господарського суду Київської області від 11.04.2018 прийнято заяву Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі № 10-09-00896 від 12.03.2018 (вх. № 5308/18 від 16.03.2018) про відновлення втраченого судового провадження до розгляду та відкрито провадження за вказаною заявою, розгляд заяви про відновлення втраченого судового провадження призначено на 23.04.2018, зобов'язано учасників провадження у даній справі надати суду певні документи.

23.04.2018 до господарського суду Київської області від прокуратури Автономної Республіки Крим надійшли письмові пояснення по справі № 05-127вих-18 від 23.04.2018 (вх. № 7991/18 від 23.04.2018).

Присутній у судовому засіданні 23.04.2018 представник прокуратури підтримав заяву Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про відновлення втраченого судового провадження та просив суд її задовольнити.

Представники інших учасників провадження у даній справі, належним чином повідомлені про час, дату і місце розгляду справи, у судове засідання 23.04.2018 не з'явилися, причин неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали даної заяви про відновлення втраченого судового провадження, суд вважає за необхідне зазначити таке.

Судом встановлено, що у провадженні господарського суду Автономної Республіки Крим перебувала справа № 901/237/13-г, за результатами розгляду якої 25.02.2013 прийнято рішення, яким позов задоволено повністю; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі загальну суму у розмірі 240 754, 71 грн., з якої: сума боргу з орендної плати - 205 990, 15 грн., пеня - 11 805, 66 грн., 3% річних - 2 359, 88 грн., штраф у розмірі 10% від суми заборгованості - 20 599, 02 грн.; розірвано договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого) майна, що належить до державної власності № 1146 від 23.12.2010, укладений між Регіональним відділенням Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі і Товариством з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс , зареєстрований в реєстрі за № 1941; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс у дохід Державного бюджету судовий збір у розмірі 5 962, 09 грн.

На примусове виконання вищезазначеного рішення 11.03.2013 господарським судом Автономної Республіки Крим видано відповідні накази.

17.07.2013 справу № 901/237/13-г здано до архіву господарського суду Автономної Республіки Крим.

Заявник стверджує, що, з метою отримання дублікату наказу та подальшої можливості стягнення заборгованості з орендної плати державного майна, існує необхідність у відновленні судової справи № 901/237/13-г, яка залишилася в господарському суді Автономної Республіки Крим та вважається втраченою у зв'язку з тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим.

Згідно з ст. 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Згідно з частинами 1, 2, 3 ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Таким чином, оскільки, у зв'язку із окупацією території Автономної Республіки Крим, матеріали господарської справи залишились в приміщенні господарського суду Автономної Республіки Крим, вони вважаються фактично втрачені.

Відповідно до ст. 358 Господарського процесуального кодексу України втрачене судове провадження у справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду.

Згідно з ст. 359 Господарського процесуального кодексу України заява про відновлення повністю або частково втраченого судового провадження подається в письмовій формі до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Пунктом 22 розділу XI Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо суд, до юрисдикції якого відповідно до вимог процесуального закону відноситься вирішення питання про відновлення втраченого провадження, знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, то відновлення втраченого провадження здійснюється судом за територіальною підсудністю судових справ, визначеною згідно із Законом України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України або Законом України Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції .

Статтею 12 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України змінено територіальну підсудність судових справ у зв'язку з неможливістю здійснення правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях.

Зазначеною статтею Закону передбачено, зокрема, забезпечення розгляду справ господарського суду Автономної Республіки Крим господарським судом Київської області.

Відповідно до ст. 357 Господарського процесуального кодексу України відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в справі, закінченій ухваленням рішення або у якій провадження закрито, проводиться у порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно з ст. 362 Господарського процесуального кодексу України при розгляді заяви про відновлення втраченого судового провадження суд бере до уваги: а) частину справи, яка збереглася (окремі томи, жетони, матеріали з архіву суду тощо); б) документи, надіслані (видані) судом учасникам судового процесу та іншим особам до втрати справи, копії таких документів; в) матеріали виконавчого провадження, якщо воно здійснювалося за результатами розгляду справи; г) будь-які інші документи і матеріали, подані учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для відновлення справи; ґ) відомості Єдиного державного реєстру судових рішень; д) дані, що містяться в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі; е) будь-які інші відомості, документи тощо, отримані у законний спосіб з інших офіційних джерел.

Статтею 363 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що на підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення втраченого судового провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити. В ухвалі суду про відновлення втраченого судового провадження зазначається, на підставі яких конкретно даних, поданих до суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися з втраченого судового провадження.

У відповідності до ст. 362 Господарського процесуального кодексу України та п. 8 інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-06/745/2014 від 05.06.2014 Про деякі питання практики застосування у судовій практиці Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України суд здійснив пошук у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та автоматизованій системі документообігу суду усіх наявних процесуальних документів по справі № 901/237/13-г, роздрукував їх та долучив до уже наявних, поданих заявником, матеріалів вказаної справи.

Так, на підставі долучених Регіональним відділенням Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі матеріалів та документів, а також отриманих судом витягів з Єдиного державного реєстру судових рішень, Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та автоматизованої системи документообігу суду, судом частково відновлено зміст справи № 901/237/13-г.

За таких обставин, враховуючи те, що матеріали справи господарського суду Автономної Республіки Крим № 901/237/13-г є втраченими, зважаючи на те, що для забезпечення реалізації прав сторін та інших учасників процесу у даній справі необхідним є відновлення матеріалів втраченої справи з метою розгляду питання щодо видачі дублікату наказу, а також на надані заявником та отриманні судом процесуальні документи, суд дійшов висновку, що заява Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі № 10-09-00896 від 12.03.2018 (вх. № 5308/18 від 16.03.2018) про відновлення втраченого судового провадження підлягає задоволенню, а матеріали втраченої справи № 901/2874/13 - частковому відновленню, а саме, як і просив заявник, в частині рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 25.02.2013 у справі № 901/237/13-г та наказів господарського суду Автономної Республіки Крим від 11.03.2013 у справі № 901/237/13-г.

Керуючись статтями 234, 357-359, 362-363 Господарського процесуального кодексу України та Законом України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі № 10-09-00896 від 12.03.2018 (вх. № 5308/18 від 16.03.2018) про відновлення втраченого судового провадження задовольнити.

2. Відновити частину судової справи № 901/237/13-г за позовом Прокурора м. Керчі в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Товариства з обмеженою відповідальністю Термінал-Плюс , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державного підприємства Керченський морський торговельний порт , про стягнення 240 754, 71 грн., а саме: рішення господарського суду Автономної Республіки Крим від 25.02.2013 у справі № 901/237/13-г та накази господарського суду Автономної Республіки Крим від 11.03.2013 у справі № 901/237/13-г.

3. Копію ухвали надіслати учасникам провадження у даній справі.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 255-257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 24.04.2018.

Суддя Т.В. Лутак

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено25.04.2018
Номер документу73593697
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/237/13-г

Ухвала від 25.05.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 23.04.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 23.04.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 21.03.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Рішення від 25.02.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.М. Лагутіна

Ухвала від 30.01.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.М. Лагутіна

Ухвала від 15.01.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.М. Лагутіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні