Рішення
від 03.05.2018 по справі 326/901/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа №326/901/17

Провадження № 2-а/326/3/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2018 року Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючої-судді Стріжакової Т.В.

при секретареві Філановій В.І., Назаровій А.Г.

за участю: позивача ОСОБА_2

представника позивача ОСОБА_3

представника відповідачів Бахчиванжи С.Ю.

представника третьої особи КП Приморська ЦРЛ Капустіна О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов ОСОБА_2, яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої дитини ОСОБА_6, до Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, Виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, третя особа Комунальне підприємство Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області, про зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_2, яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої дитини ОСОБА_6, звернулася до суду з адміністративним позовом до відповідача про зобов'язання вчинити певні дії. Свої вимоги мотивувала тим, що відповідно до ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні вона та її малолітня дитина ОСОБА_6, 2012 року народження, були зареєстровані за місцем проживання: АДРЕСА_1 на підставі договору найму жилого приміщення від 21.03.2011, укладеного з КЗ Санаторій медичної реабілітації Глорія Запорізької обласної ради (далі - КЗ СМР Глорія ). Про зазначене вчинено відповідний запис на аркуші 11 паспорту громадянина України, який їй належить. 24.11.2015 згідно з Додатком 11 до Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків, необхідних для цього документів їй надано Довідку про реєстрацію місця проживання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1.

21.03.2011 між КЗ СМР Глорія та ОСОБА_2 укладено договір найму жилого приміщення, укладено на невизначений строк, що відповідає ст.763 ЦК України. Згідно з п.1.1 договору наймодавець надав наймачу та членам його родини в користування місце в кімнаті в жилому приміщенні жилою площею 17,4 кв.м, загальною площею 36,9 кв.м, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1. 19.11.2015 Приморське КП ТІ Приморської районної ради Запорізької області виготовило технічний паспорт на вказану квартиру. Згідно з технічною характеристикою квартира розташована на п'ятому поверсі п'ятиповерхового будинку та складається з 1 кімнати житловою площею 17,4 кв.м, кухні площею 7,9 кв.м, убиральні, ванної кімнати, коридору. В цій квартирі вона проживає з малолітніми дітьми: ОСОБА_6, 2012 року народження, ОСОБА_8, 2016 року народження. Іншого житла вони не мають. Даний договір найму жилого приміщення від 21.03.2011 в установленому законом порядку судом не визнаний недійсним, тобто є правомірним, діючим.

В лютому 2017 року їй стало відомо про те, що без її відома, без відома батька малолітньої ОСОБА_6, за клопотанням КП Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області (далі - КП ЦРЛ ) від 12.01.2017, на підставі сфальсифікованої копії договору найму жилого приміщення від 21.03.2011 (відповідно до п. 5.2 договору) її та малолітню дитину знято з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується довідкою від 02.02.2017 за підписом секретаря міської ради.

Оскільки договір найму жилого приміщення від 21.03.2011 укладений на невизначений строк, керуючись ст.28 Правил реєстрації місця проживання (затверджених ПКМУ від 02.03.2016 № 207), вона звернулась 08.02.2017 зі скаргою до Приморської міської ради щодо незаконного зняття з реєстрації місця проживання, додавши до заяви оригінал договору. Листом від 21.02.2017 їй рекомендовано звернутись до суду за захистом порушеного права.

На момент зняття її та її дитини з реєстрації місця проживання вона не була і не є позбавленою права користування АДРЕСА_1. Вважає, що клопотання КП Приморська ЦРЛ від 12.01.2017 про зняття з реєстрації не відповідає додатку № 11 до Правил реєстрації місця проживання.

На запит адвоката відповідач надав лист від 07.06.2017, в якому зазначив, що до клопотання було додано завірені належним чином копії договору найму житлового приміщення, укладеного між КЗ СМР Глорія та ОСОБА_2, витягу з наказу № 141 від 31.07.2015 про звільнення з посади сестри механотерапії лікувально-діагностичного відділення ОСОБА_9, акту приймання-передачі гуртожитку, який складається з квартир №№ 8,11,16,17,20,22,23,25,26,29, розташованих за адресою: АДРЕСА_1. На підстав поданих документів провідним спеціалістом з реєстрації місця проживання виконавчого апарату Приморської міської ради було знято з реєстрації місця проживання її, ОСОБА_2, та її доньку ОСОБА_6

Вона вважає дії відповідача незаконними, оскільки на момент прийняття рішення про зняття з реєстрації місця проживання її та її малолітньої дитини у посадової особи відповідача не було документа, який підтверджує, що ОСОБА_2 та ОСОБА_2 одна і та сама особа. Підставою вчинення зазначеної дії став саме договір найму житлового приміщення, укладений між КЗ СМР Глорія та ОСОБА_2, тому у провідного спеціаліста з реєстрації місця проживання виконавчого апарату Приморської міської ради не було правових підстав вчиняти будь-які дії стосовно ОСОБА_2 та її малолітньої дитини ОСОБА_6 Також відповідачу надано ксерокопію договору найму житлового приміщення від 21.03.2011, укладеного між КЗ СМР Глорія та ОСОБА_2 При цьому, ксерокопія завірена не сторонами договору, а особою, яка не має оригіналу договору - КП Приморська ЦРЛ , яке надало відповідачу ксерокопію Витягу з наказу № 141 від 31.07.2015 КЗ СМР Глорія про звільнення з посади сестри медичної механотерапії лікувально-діагностичного відділення ОСОБА_2 Ксерокопія наказу КЗ СМР Глорія завірена печаткою КП Приморська ЦРЛ , яка не має оригіналу наказу. Відповідачу до клопотання КП Приморська ЦРЛ № 78 від 12.01.2017 не надано доказів того, що КП Приморська ЦРЛ є спеціалізованою соціальною установою, а головний лікар Є.Є. Гогунський її уповноваженою особою.

Просить зобов'язати відповідача скасувати внесені до реєстраційного обліку відомості про зняття з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_6 та поновити реєстрацію їх місця проживання за зазначеною адресою; стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору (а.с.2-4).

Ухвалою суду від 14.09.2017 залучено до участі у справі Комунальне підприємство Приморська центральна районна лікарня Приморської міської ради Запорізької області як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, на стороні відповідача (а.с.72), його назва ухвалою суду від 23.11.2017 уточнена на правильну - Комунальне підприємство Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області (а.с.129 обор.).

Ухвалою суду від 23.11.2017 також уточнена назва відповідача з Приморська міська рада (позивачка так у позові вказала відповідача) на правильну назву Приморська міська рада Приморського району Запорізької області (а.с.129 обор.).

Ухвалою суду від 23.11.2017 у справі за згодою сторін залучено Виконавчий комітет Приморської міської ради Приморського району Запорізької області як другого відповідача (а.с.132).

У судовому засіданні позивач ОСОБА_2 підтримала усе сказане своїм представником; пояснила, що вона має двох неповнолітніх дітей, в теперішній час перебуває у відпустці по догляду за неповнолітнім сином ОСОБА_8, не працює; її та доньку ОСОБА_6 зняли з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1, в результаті вона не може отримати соціальну допомогу, субсидію, чим порушенні її та її неповнолітньої дитини права. Просила позовні вимоги задовольнити повністю.

Представник позивача ОСОБА_3 дала пояснення, аналогічні викладеним у позові, додатково пояснила, що при знятті позивачки та її доньки з реєстрації відповідачем порушена ст.7 ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання , Правила реєстрації місця проживання, оскільки позивачка не подавала заяву про зняття з реєстрації, відсутнє рішення суду про визнання її такою, що втратила право проживання за цією адресою, про виселення тощо, батько дитини не давав згоду на зняття її з реєстрації. 21.03.2011 між КЗ СМР Глорія та ОСОБА_2 укладено договір найму жилого приміщення, який немає строку дії, він діє, не розірваний. Вважає, що КП Приморська ЦРЛ , яке не є стороною договору, не мало права звертатися до відповідача із заявою про зняття позивачки та її дитини з реєстрації, оскільки в даних правовідносинах не здійснена заміна кредитора, яка відповідно до ст.512,513 ЦК повинна була проведена в письмовій формі і тільки зі згоди наймача. КП Приморська ЦРЛ до свого клопотання про зняття з реєстрації позивачки з донькою подала документи, які не передбачені діючим законодавством; в договорі найму від 21.03.2011 наймачем зазначено ОСОБА_2, реєстратор не міг при розгляді клопотання визначити, що ОСОБА_2 і ОСОБА_2 є однією і тією ж особою. Відповідачем порушені права неповнолітньої дитини, передбачені ЗУ про охорону дитинства .

Відповідно до ст.13 ЗУ Про судоустрій та статус суддів висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права. Так у постановах ВСУ від 01.03.2016 та від 30.06.2015, які нею подані до матеріалів справи, зазначено, що відповідно до ст.319 ЦК України право власності є непорушним, у разі будь-яких обмежень у здійснені права користування та розпорядження своїм майном власник має право вимагати усунення порушень. ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання є спеціальним нормативно-правовим актом, що регулює правовідносини пов'язані із зняттям з реєстрації, ним у статті 7 передбачені шляхи, якими власник має право вимагати усунення перешкод. Відповідачем здійснено зняття з реєстрації позивачки та її доньки у спосіб, не передбачений цією статтею. Аналогічні положення зазначені в постанові Пленуму ВССУ Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових правовідносинах від 07.02.2014 №5. КП Приморська ЦРЛ подала документи КЗ СМР Глорія (про звільнення позивачки, акти, договір найму), але останній не є стороною у справі, тому їх не можна приймати до уваги. Договір найму від 21.03.2011, наданий суду позивачкою пройшов експертизу, якою підтверджено, що він підписаний позивачкою, печатка на ньому КЗ СМР Глорія , давність виконання реквізитів відповідає вказані в документі даті. Повноваження експерта відповідають вимогам ст.7,10,21 ЗУ Про судову експертизу , експертиза ніким не оспорена. В теперішній час у суді розглядається цивільний спір про виселення позивачки, але він ще не вирішений. Вважає, що відповідачем порушені права позивачки, її неповнолітньої дитини. Просила позов задовольнити.

Представник відповідача Бахчиванжи С.Ю. пояснив, що відповідно до Конституції України право приватної власності є непорушним. Приморська районна рада як власник гуртожитку, де знаходиться квартира, в якій була зареєстрована позивачка, закріпила квартири гуртожитку за КП Приморська ЦРЛ на праві оперативного управління, яким відповідно до ст.137 Господарчого кодексу є речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна.

12.01.2017 до Приморської міської ради надійшло клопотання КП Приморська ЦРЛ , в якому, діючи в межах своїх повноважень, посилаючись на те, що КП Приморська ЦРЛ є балансоутримувачем гуртожитку за адресою АДРЕСА_1, який за ним закріплений на праві оперативного управління, що договір найму приміщення від 21.03.2011 припинив свою юридичну чинність по закінченні строку трудового договору, укладеного між наймодавцем гуртожитку та наймачем ОСОБА_2, на підставі ПКМУ №207 від 02.03.2016 просило зняти з реєстрації місця проживання колишнього наймача ОСОБА_2 разом з її дочкою ОСОБА_6, які зареєстровані по АДРЕСА_1. При цьому представником КП Приморська ЦРЛ разом з клопотанням спеціалісту відповідача були надані для огляду оригінали документів, що в клопотанні зазначені як додатки. Спеціаліст прийняла заяву (клопотання), перевірила правильність її оформлення, оглянула та перевірила оригінали наданих документів, повернула їх, перевірила наявні у неї документи про реєстрацію і прийняла законне рішення про зняття наймача та дитини з реєстрації.

Позивач стверджує, що її знято з реєстрації місця проживання на підставі сфальсифікованої копії договору найму жилого приміщення від 21.03.2011, але нею не зазначено, на підставі яких фактів чи доказів вона робить такий висновок, не додано до позову доказів про її звернення до правоохоронних органів у зв'язку з тим, що договір є сфальсифікований або про визнання договору найму недійсним. Наданий КП Приморська ЦРЛ договір дійсний, оформлений вірно.

Посилання позивача на те, що клопотання не відповідає вимогам Додатку №11 до Правил реєстрації місця проживання безпідставне, оскільки в абз.1 п.26 Правил передбачено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі заяви особи (її представника) за формою згідно з додатком 11, але це передбачено для фізичних осіб, які звертаються самостійно для зняття з реєстрації місця проживання. У п.26 Правил вказано, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється також на підставі інших документів, які свідчать про припинення: підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів). Про це зазначено і в ч.1 п.5 ст.7 ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , де вказано, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється підставі: інших документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням .

З ініціативи КП Приморська ЦРЛ до клопотання додано належним чином завіренні копії договору найму житлового приміщення, укладеного між КЗ СМР Глорія та ОСОБА_2, витягу з наказу № 141 від 31.07.2015 про звільнення з посади ОСОБА_2, акту приймання-передачі гуртожитку, що складається з квартир №8,11,16,17,20,22,23,25,26,29, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, рішення Приморської районної ради №20 від 25.03.2014 Про включення до переліку майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, м.Приморськ Приморського району Запорізької області будівель гуртожитків та рішення Приморської районної ради №23 від 23.12.2016 Про внесення змін до рішення ради від 25.03.2014 №20 та до Положення про порядок надання у користування (найм) квартир у гуртожитках КП Приморська ЦРЛ Приморської районної ради Запорізької області та умови їх утримання і повернення, затвердженого рішенням Приморської районної ради від 23.06.2015 № 12 .

Позивач вказує, що на момент прийняття рішення про зняття їх з реєстрації місця проживання у посадової особи не було документа, який підтверджував, що ОСОБА_2 та ОСОБА_2 одна і та сама особа, так як договір було укладено з ОСОБА_2 Це спростовується тим, що в клопотанні КП Приморська ЦРЛ просило зняти з реєстрації місця проживання колишнього наймача ОСОБА_2 разом з її дочкою ОСОБА_6, які зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1. Також в адресних картках, які знаходяться у виконкомі Приморської міської ради є адресна картка на ОСОБА_2, в якій зазначено: особа - ОСОБА_2 - ОСОБА_2, місце реєстрації - АДРЕСА_1, додана копія її паспорту, де проставлено штамп про реєстрацію шлюбу з ОСОБА_12; копії технічного паспорту квартири на ОСОБА_2; заяв від 16.11.2015, 29.03.2016 про надання довідок про склад родини за вказаною адресою, підписані ОСОБА_2 У наданому оригіналі договору найму від 21.03.2011 передбачено, що договір укладений на час роботи наймача, що наймач та члени його сім'ї мають право проживати в приміщенні на період роботи наймача у наймодавця, що договір припиняє свою юридичну дію по закінченню трудового договору. Згідно з доданим витягом з наказу наймач звільнена з роботи. На підставі поданих документів, керуючись ст.7 ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , ПКМУ від 02.03.2016 №207 Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органам реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру абз.5,8,9 ст.26 Правил реєстрації місця проживання , де зазначено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі інших документів, які свідчать про припинення підстав права користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення), зняття з реєстрації місця проживання в такому випадку здійснюється за заявою власника/наймача житла, їх представників, було здійснено зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2

Згідно з ст.28 Правил реєстрації місця проживання зняття з реєстрації місця проживання скасовується в разі їх проведення з порушенням вимог законодавства. За заявою ОСОБА_2 від 16.05.2017 розпорядженням міського голови №101/3 від 16.05.2017 було створено комісію та проведена перевірка підстав зняття її та її дитини з реєстрації місця проживання, в результаті не встановлено порушень законодавства. Посилання ОСОБА_2 на те, що її договір оренди житлового приміщення є необмежений строком, не є підставою для скасування зняття її з реєстрації місця проживання, так як КП Приморська ЦРЛ надало всі документи та належним чином завірені копії для проведення зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2, ОСОБА_6 Позивачці направлено письмове роз'яснення від 21.02.2017 про можливість оскарження прийнятого рішення.

Крім того, ксерокопія договору, що надала ОСОБА_2, відрізняється від копії договору, наданого КП Приморська ЦРЛ . Експертиза щодо її екземпляру договору викликає сумнів, оскільки проведена на підставі дуже малої кількості порівняльного матеріалу, досліджувалася давність виконання реквізитів, а при огляді екземпляру договору позивачки реквізити договору не знищені, цілі; крім того експерт не працює в державній установі, не знаходиться в реєстрі експертів, не має свідоцтва Мінюсту України.

Просив у задоволенні позовних вимог як безпідставних відмовити.

Представник третьої особи КП Приморська ЦРЛ Капустін О.М. пояснив, що підтримує дії та правову позицію відповідача Приморської міської ради Приморського району Запорізької області, вважає вимоги позивача безпідставними, незаконними і необґрунтованими.

На теперішній час КП Приморська ЦРЛ є балансоутримувачем спірної квартири АДРЕСА_1. Рішенням №20 від 25.03.2014 (зі змінами, внесеними рішенням №23 від 23.12.2016) Приморська районна рада Запорізької області включила гуртожиток за адресою: АДРЕСА_1, до складу майна спільної власності району, закріпивши його за КП Приморська ЦРЛ на праві оперативного управління з метою забезпечення житлом працівників лікарні.

ОСОБА_2 (наймач) була заселена до житла колишнім балансоутримувачем гуртожитку КЗ СМР Глорія Запорізької обласної ради (наймодавець) на підставі цивільно-правового договору від 21.03.2011, пункт 5.2 даного договору найму передбачає припинення його юридичної дії у зв'язку з закінченням строку трудового договору. 08.08.2015 ОСОБА_2 звільнилася за власним бажанням з КЗ СМР Глорія Запорізької обласної ради, зараз не перебуває з ним у трудових відносинах, тому договір найму жилого приміщення від 21.03.2011 припинив свою юридичну чинність по закінченню строку трудового договору, укладеного між наймодавцем та наймачем ОСОБА_2 Відповідно до ст.785,810 ЦК України, наймач після звільнення зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві квартиру у стані, в якому вона була одержана. Відповідно ст.64 ЖК члени сім'ї наймача мають право користуватися жилим приміщенням, але їх право є похідним від права наймача на користування цим приміщенням.

Статтею 7 ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні передбачено, зокрема, зняття з реєстрації місця проживання особи на підставі документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням; абзац 9 п.26 ПКМУ №207 від 02.03.2016 Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру передбачає зняття з реєстрації місця проживання особи на підставі: інших документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла, інших визначених законодавством документів). Згідно з абзацем 10 п.26 ПКМУ №207 від 02.03.2016 зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах 8 та 9 цього пункту, здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту або за заявою власника/наймача житла або їх представників.

КП Приморська ЦРЛ звернулося з клопотання про зняття позивача та її доньки, надавши усі необхідні документи на підтвердження клопотання, додавши до нього належним чином завірені копії документів. Наданий витяг з наказу про звільнення позивача та екземпляр договору найму свідчили про припинення права позивачки та членів її сім'ї на користування вказаним житлом. Договір не визнаний не дійсним та підробленим, тому в силу ст.204 ЦК України діє презумпція його дійсності. ОСОБА_2 та ОСОБА_6 були зняті з реєстрації обґрунтовано та відповідно до чинного законодавства України.

Зокрема, згідно з висновком органу опіки та піклування Приморської РДА про захист прав та інтересів малолітніх дітей ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_9, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_10, від 02.10.2017 року, який було надано до суду Приморською РДА у цивільній справі №326/1189/17 (провадження №2/326/418/2017), встановлено та зазначено, що сім я ОСОБА_12 та ОСОБА_2, яка має двох малолітніх дітей ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_9, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_10, мешкають у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_5. Також, раніше у судовому засіданні у цивільній справі №326/848/16-цр (провадження №2/326/348/2016), ОСОБА_12 вказував, що він мешкає за адресою: АДРЕСА_5, разом з дружиною та спільною дитиною. З цього вбачається, що у квартирі АДРЕСА_1, ОСОБА_2 з донькою ОСОБА_6 не мешкає.

Згідно з п.3 ПКМУ №207 від 02.03.2016 Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання/перебування здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено) (далі - орган реєстрації) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради. Тому Приморська міська рада, вказана позивачем у позові відповідачем є не належним відповідачем.

На підставі викладеного, ОСОБА_2 та члени її родини зняти з реєстрації відповідно до діючого законодавства України та не мається будь яких законних підстав щодо поновлення їх реєстрації за адресою: АДРЕСА_1, а тому просить у задоволенні вимог ОСОБА_2 відмовити в повному обсязі.

Вислухавши позивача, представника позивача, представника відповідача, представника третьої особи, дослідивши матеріали адміністративної справи, судом фактично встановлено , що рішенням Приморської міської ради Запорізької області від 23.07.1993 №124 затверджено протокол сумісного засідання адміністрації та профспілки обласної фізіотерапевтичної лікарні Про розподіл житла , надання окремим сім'ям квартир №4,19,24 у будинку АДРЕСА_1, знявши їх з квартирного обліку, а квартири, які залишилися корисною площею 569,1 кв.м, залишити під гуртожиток для працівників ОФТЛ (а.с.123).

Згідно з рішенням Приморської міської ради Запорізької області від 09.01.2006 №11 вирішено затвердити протокол №2 від 05.01.2006 засідання тимчасової депутатської комісії по розгляду заяв мешканців житлового будинку АДРЕСА_1 (п.1); враховуючи реєстрацію права власності житлового будинку АДРЕСА_1 за Приморським ОВУЖКГ, за винятком окремих квартир, виділених як гуртожиток, пропонувати адміністрації відповідно до чинного законодавства в термін до 01.03.2006 оформити передачу будинку до комунальної власності територіальної громади (п.2). Приморській ОФТЛ Глорія в термін до 01.02.2016 завершити процедуру оформлення права власності на окремі квартири будинку АДРЕСА_1, керуючись рішенням виконкому Приморської міської ради від 23.07.1993 №124 (п.3.1); привести у відповідність документи, підтверджуючи право користування кожним мешканцем даного гуртожитку; пропонувати адміністрації і профспілці ОФТЛ Глорія після оформлення права власності гуртожитків на окремі квартири житлового будинку АДРЕСА_1 за ОФТЛ Глорія укласти угоду на проживання в даних гуртожитках на термін праці на підприємстві з обов'язковим оформленням реєстрації місця проживання кожного мешканця (п.3.3) (а.с.124).

У рішенні виконавчого комітету Приморської міської ради Запорізької області від 24.01.2006 №11 вирішено оформити право власності на гуртожиток в АДРЕСА_1, який складається, у тому числі із квартир №8,11,16,17,20,22,23,25,26,29 за територіальною громадою м.Запоріжжя, міст, селищ Запорізької області в особі Запорізької обласної ради (п.1); Приморському КП ТІ видати обласній фізіотерапевтичній лікарні свідоцтва і зареєструвати право власності, у тому числі на гуртожиток по АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 (а.с.125).

Отже, житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 було розділено на дві частини, одна з яких за протоколом сумісного засідання адміністрації та профспілки ОФТЛ була виділена окремим сім'ям (квартири №4,19,24) в користування, а інші квартири корисною площею 569,1 кв.м, залишені під гуртожиток для працівників ОФТЛ, право власності на які зберігала Запорізька обласна рада, балансоутримувачем була Обласною фізіотерапевтичною лікарня, а з 2007 року - КЗ СМР Глорія . При цьому ОФТЛ Глорія була зобов'язана укласти угоди на проживання в даних гуртожитках на термін праці на підприємстві з оформленням реєстрації місця проживання кожного мешканця.

За актом приймання-передачі гуртожитку, який складається з квартир №8,11,16,17,20,22,23, 25,26,29, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, що затверджений головою Приморської районної ради від 10.02.2014, комісія 07.02.2014 провела обстеження вказаного об'єкта передачі, який є власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області та закріплене на праві оперативного управління за КЗ СМР Глорія . Комісія встановила, що до складу об'єкта передачі входить: гуртожиток, який складається з квартир №8,11,16,17,20,22,23, 25,26,29, що є частиною п'ятиповерхового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1. Враховуючи рішення Приморської районної ради Запорізької області від 29.11.2013 №16, рішення Запорізької обласної ради від 26.12.2013 №33, вказаний гуртожиток передати із спільної власності територіальних громад, селищ, міст Запорізької області до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Приморськ Приморського району Запорізької області. До акта додається оригінал свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 01.11.2006 та Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 01.11.2006, оригінал технічного паспорту БТ на нерухоме майно, копія інвентарної картки основних засобів (а.с.15-16,45-46,179-180).

Рішенням сесії Приморської районної ради Запорізької області від 25.03.2014 №20 включено до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, м.Приморськ Приморського району Запорізької області нерухоме майно: у тому числі, гуртожиток, який складається з квартир №8,11,16,17,20,22,23,25,26,29, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (п.п.1.1); закріпивши нерухоме майно за КП Приморська ЦРЛ Приморської районної ради Запорізької області на праві повного господарського відання. Рекомендовано останньому забезпечити організацію процедури передачі гуртожитку з балансу КЗ СМР Глорія на баланс КП Приморська ЦРЛ Приморської районної ради Запорізької області (п.п.3,4) (а.с.17,47,96,181).

Рішенням Приморської районної ради Запорізької області від 23.12.2016 № 23 внесено зміни до рішення від 25.03.2014 № 20, а саме: викладено п.3 у наступній редакції: Вказане у підпунктах 1.1., 1.2 пункту 1 цього рішення нерухоме майно закріпити за КП Приморська ЦРЛ Приморської районної ради Запорізької області на праві оперативного управління (п.1). Внесено зміни до Положення про порядок надання у користування (найм) квартир у гуртожитках КП Приморська ЦРЛ Приморської районної ради Запорізької області та умови утримання і повернення, затвердженого рішенням Приморської районної ради від 23.06.2015 №12 викладено абз.2 преамбули Положення в наступній редакції: Вищезазначене нерухоме майно, передано на баланс КП Приморська ЦРЛ Приморської районної ради Запорізької області з правом оперативного управління (а.с.18,48,97,182).

У Витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права вказано, що на гуртожиток, який складається з квартир №8,11,16,17,20,23,25,26,29 у АДРЕСА_1, 17.01.2017 зареєстроване інше речове право на підставі рішення Приморської районної ради Запорізької області від 23.12.2016 №23, а саме на цей гуртожиток зареєстровано право оперативного управління за КП Приморська ЦРЛ (а.с.98).

Відповідно до ст.137 Господарчого кодексу правом оперативного управління є речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна.

Таким чином, квартира АДРЕСА_1, де була зареєстрована позивач з дитиною, є квартирою у гуртожитку. Право власності на цей гуртожиток перебувало у Запорізької обласної ради, а 25.03.2014 воно включено до переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, м.Приморськ Приморського району Запорізької області. Приморська районна рада Запорізької області як власник закріпила його на праві оперативного управління за КП Приморська ЦРЛ , яке придбало право володіти, користуватися і розпоряджається цим майном, закріпленим за ним власником для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна.

Позивачем ОСОБА_2 на підтвердження позовних вимог надано свій екземпляр договору найму жилого приміщення від 21.03.2011, в якому вказано, що він укладений між КЗ СМР Глорія (наймодавець) та ОСОБА_2 (наймач), за яким наймодавець надає наймачу та членам його родини у користування місце у кімнаті в жилому приміщенні жилою площею 17,4 кв.м, загальною площею 36,9 кв.м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (п.1.1). Наймодавець зобов'язався надати у найм належне йому на праві оперативного управління місце у кімнаті в жилому приміщенні у придатному для проживання стані (п.2.1.1). Наймач зобов'язався допускати в денний час, а при аваріях і в нічний час робітників в наймане приміщення наймодавця або представників обслуговуючих підприємств (п.2.2.6). Члени сім'ї наймача мають право проживати в найнятому жилому приміщенні (п.2.2.7). Дійсний договір за вимогою наймодавця розривається з наступним виселенням наймача та членів його сім'ї адміністрацією КЗ СМР Глорія без надання іншої жилої площі, у тому числі у разі невиконання своїх обов'язків, порчу приміщення, порушення Правил користування приміщенням, несвоєчасну оплату комунальних платежів, скоєння злочину (п.5.1); виниклі при виконанні договору спори між сторонами вирішуються в установленому законом порядку (п.6.2); договір складений у 2-х екземплярах, один з яких знаходиться у наймодавця, а другий - у наймача (п.6.3) (а.с.5).

Оригінал цього екземпляру договору, що наданий позивачем, оглянутий в судовому засіданні; він надрукований на двох листах, скріплений скріпкою, не прошитий, на другому листі стоять підписи сторін, печатка КЗ СМР Глорія . У його тексті не зазначено, що угода укладена на термін праці наймача на підприємстві, а це суперечить п.3.3 рішення Приморської міської ради Запорізької області від 09.01.2006 №1.

У Витязі з наказу КЗ СМР Глорія від 01.04.2011 №50/1 вказано про прийняття ОСОБА_2 на посаду сестри медичної механотерапії з 01 квітня 2011 року з посадовим окладом згідно штатного розпису (а.с.121). У Витязі з наказу КЗ СМР Глорія від 25.06.2012 №94 вказано про зміну прізвища ОСОБА_2 на ОСОБА_2 (а.с.95).

У паспорті на ім'я громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_11, маються відмітки про те, що вона з 24.03.2011 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1; 27.04.2012 Приморським відділом РАЦС Запорізької області зареєстрований шлюб з ОСОБА_12; вона має дитину ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_10 (а.с.6,51). У свідоцтві про народження вказано, що ОСОБА_6 народилась ІНФОРМАЦІЯ_10, про що 02 жовтня 2012 року складено відповідний акт про народження №137, батьками записано ОСОБА_12 та ОСОБА_2 (а.с.7).

КЗ СМР Глорія у листі від 02.12.2016 повідомила, що ордер для вселення до квартири АДРЕСА_1 у гуртожитку не видавався ОСОБА_2, строк дії договору вказано в п.5.2 договору. ОСОБА_2 була прийнята на посаду сестри медичної механотерапії з 01.04.2011, звільнена 08.08.2015 за власним бажанням за ст.38 КЗпП України. Прізвище ОСОБА_2 змінено на ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про шлюб та особової заяви (наказ №94 від 25.06.2012) (а.с.120).

Відповідно до ст.128, ст.129 ЖК Української РСР, ч.1 п.10 Примірного положення про гуртожиток (в редакції, що діяла на той час) на підставі спільного рішення адміністрації підприємства, установи, організації чи органу кооперативної або іншої громадської організації та відповідного профспілкового комітету про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу.

Відповідно до ч.1,2 ст.64 ЖК Української РСР члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Пунктом 17 Примірного положення передбачено, що вселення громадянами, які проживають у приміщеннях, що перебувають у їх відособленому користуванні, інших членів сім'ї, крім своїх неповнолітніх дітей, в указані приміщення допускається лише з дозволу адміністрації, профспілкового комітету, установи, організації та письмової згоди членів сім'ї громадянина, які проживають разом з ним.

Отже, законодавством установлено, що єдиною підставою для вселення на надану жилу площу в гуртожитку є спеціальний ордер, який видає адміністрація підприємства, установи, організації на підставі спільного з профспілковим комітетом рішення про надання жилої площі в гуртожитку. А право користування жилим приміщенням у гуртожитку члена сім'ї є похідним від права особи, якій у встановленому законом порядку виданий спеціальний ордер для проживання на період її роботи. Такий висновок викладений в правовій позиції в ухвалі ВСУ від 05.07.2017 №6-798цс17. З вказаного випливає, що квартира АДРЕСА_1, що знаходиться в гуртожитку, ніколи не заселялась на загальних підставах із дотриманням вимог гл.2 ЖК України і ордери органом місцевого самоврядування на її заселення нікому не видавались, зокрема ОСОБА_2 та членам її сім'ї.

Згідно з довідкою про реєстрацію місця проживання/перебування від 24.11.2015 за відомостями адресно-довідкового підрозділу Приморський РС УДМС України в Запорізькій області місце проживання/перебування ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_10, з 24.11.2015 було зареєстровано в АДРЕСА_1 (а.с.8).

У Витязі з наказу КЗ СМР Глорія від 31.07.2015 №141 вказано про звільнення відповідно до ст.38 КЗпП України ОСОБА_2 08.08.2015 з посади сестри медичної механотерапії лікувально-діагностичного відділення за власним бажанням (а.с.14,44,94).

КЗ СМР Глорія Запорізької обласної ради листом від 10.02.2017 повідомив, що з особами, які проживають (проживали) у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2,АДРЕСА_1 були укладені договори оренди, у тому числі по АДРЕСА_1 з ОСОБА_16, яка працювала в санаторії з 01.04.2011 по 30.09.2015 (звільнена на підставі ст.38 КЗпП України), ОСОБА_2, яка працювала в санаторії з 01.04.2011 по 08.08.2015 (звільнена на підставі ст.38 КЗпП України). Орендна плата за укладеними договорами не утримувалась, ордери на вселення не видавалися (а.с.122 ).

Згідно з довідкою Виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області від 02.02.2017 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_15, 24.01.2017 знято з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1, на підставі клопотання балансоутримувача даного нерухомого майна КП Приморської ЦРЛ та ПКМУ №207 від 02.03.2016 п.28 абзац 8 (закінчення строку договору оренди житлового приміщення) (а.с.9).

У листі Приморської міської ради від 07.06.2017 на адвокатський запит повідомлено, що в клопотанні КП Приморська ЦРЛ №78 від 12.01.2017 причиною для зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 разом з її донькою ОСОБА_6 зазначено, що КП Приморська ЦРЛ є балансоутримувачем гуртожитку за адресою АДРЕСА_1, договір найму приміщення від 21.03.2011 припинив свою юридичну чинність по закінченню строку трудового договору, укладеного між наймодавцем та наймачем ОСОБА_2 До клопотання додавалися належним чином завірені копії договору найму, витягу з наказу про звільнення ОСОБА_2, акт приймання-передачі гуртожитку, рішення Приморської міської ради від 25.03.2014 №20, від 23.12.2016 №23 щодо перебування гуртожитку у власності, передачу його на баланс, надання квартир у найм. На підставі поданих документів, ст.7 ЗУ Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , ПКМУ від 02.03.2016 №207 абз.5,8,9 ст.26 Правила реєстрації місця проживання , де зазначено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі інших документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму піднайму житлового приміщення), зняття з реєстрі з місяця проживання в такому випадку здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої установи, здійснено зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 разом з донькою ОСОБА_6 (а.с.11).

Відповідачем до відповіді на вказаний адвокатський запит додане відповідне клопотання КП Приморська ЦРЛ вказаного вище змісту щодо зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 разом з її донькою ОСОБА_6 (а.с.12,42), копію договору найму жилого приміщення від 21.03.2011, витяг наказу про звільнення ОСОБА_2, Акт приймання-передачі гуртожитку, копії рішень Приморської районної ради від 25.03.2014 №20 та від 23.12.2016 №23 (а.с.11-18).

У екземплярі договору найму жилого приміщення від 21.03.2011, який за відповідним Актом КЗ СМР Глорія передав КП Приморська ЦРЛ , вказано, що між КЗ СМР Глорія (наймодавець) та ОСОБА_2 (наймач) укладено договір найму жилого приміщення, згідно з яким наймодавець надає у користування наймачу та членам його родини на час роботи наймача в КЗ СМР Глорія місце у кімнаті в жилому приміщенні жилою площею 17,4 кв.м, загальною площею 36,9 кв.м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (п.1.1). Наймодавець зобов'язався надати у найм належне йому на праві оперативного управління місце у кімнаті в жилому приміщенні у придатному для проживання стані на час роботи (п.2.1.1) . Наймач зобов'язався звільнити зайняте жиле приміщення за закінченням строку трудового договору , укладеного між наймодавцем та наймачем (п.2.2.6). Члени сім'ї наймача мають право проживати у найманому жилому приміщенні на період роботи наймача в КЗ СМР Глорія (п.2.2.7). Наймодавець має право вимагати від наймача та членів його сім'ї звільнити жиле приміщення по закінченню строку дії договору найма, трудового договору, укладеного між наймодавцем та наймачем (п.3.1.3). Дійсний договір за вимогою наймодавця розривається з наступним виселенням наймача та членів його сім'ї адміністрацією КЗ СМР Глорія без надання іншої жилої площі , у тому числі у разі скоєння злочину (п.5.1). Дійсний договір найму жилого приміщення припиняє свою юридичну дію по закінченню строку трудового договору, укладеного між наймодавцем та наймачем без надання іншого жилого приміщення (п.5.2). Виниклі при виконанні спори між наймодавцем та наймачем вирішуються в установленому законом порядку (п.6.2). Договір складений у двох екземплярах, один з якого знаходиться у наймодавця, другий - у наймача (п.6.3) (а.с.13,43,93).

У листі від 04.08.2017 КЗ СМР Глорія вказано, що зміни, доповнення до договору найму жилого приміщення, укладеного з ОСОБА_2 не вносилися; також ніякий інший договір щодо користування житлом у гуртожитку, що був переданий за актом прийому передачі від 11.01.2017, з ОСОБА_2 не укладався; на невизначений строк договору найму/оренди з ким-небудь з працівників санаторію, у тому числі з ОСОБА_2 не укладався (а.с.119).

Цей екземпляр договору надано представником третьої особи КП Приморська ЦРЛ , його оригінал оглянутий в судовому засіданні судом та усіма учасниками процесу, він підписаний сторонами, стоїть печатка КЗ СМР Глорія . Представник третьої особи КП Приморська ЦРЛ пояснив, що цей договір вони отримали за актом передачі від КЗ СМР Глорія при передачі вказаних гуртожитків КП Приморська ЦРЛ на баланс і його копію додали при подачі клопотання КП Приморська ЦРЛ №78 від 12.01.2017 про зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 разом з її донькою ОСОБА_6

Таким чином, у договорі найму житлового приміщення від 21.03.2011, укладеному між КЗ СМР Глорія (наймодавець) та ОСОБА_2 (наймач), вказано, що договір складений у двох екземплярах, один з якого знаходиться у наймодавця, другий - у наймача. У судовому засіданні оглянуті обидва екземпляри цього договору (оригінали) та виявлено, що вони в деяких пунктах мають розбіжності: різний зміст умов договору щодо тривалості надання жилого приміщення в гуртожитку у користування наймачу та членам його сім'ї, обов'язку наймача звільнити зайняте жиле приміщення за закінченням строку трудового договору, щодо припинення дії договору по закінченню строку трудового договору без надання іншого жилого приміщення. В екземплярах договору від 21.03.2011зазначено, що він укладений між одними ж сторонами, щодо одного того ж жилого приміщення, зміст ряду пунктів співпадає.

Суд звертає увагу, що КП Приморська ЦРЛ разом з клопотанням про зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 з її донькою ОСОБА_6 спеціалісту відповідача надало екземпляр договору, переданий йому КЗ СМР Глорія , в якому визначено, що наймодавець надає у користування наймачу та членам його родини на час роботи наймача в КЗ СМР Глорія місце у кімнаті в жилому приміщенні, що наймач зобов'язаний звільнити зайняте жиле приміщення за закінченням строку трудового договору, що дія договору припиняється по закінченню строку трудового договору без надання іншого жилого приміщення. В судовому засіданні не встановлено, що цей екземпляр договору підроблений, що договір у вказаній редакції недійсний.

Відповідачем також надані документи щодо наймача: адресна картка на проживання за адресою: АДРЕСА_1, де вказані ОСОБА_16, ОСОБА_2, ОСОБА_6 (а.с.49,183); картка-реєстрації особи ОСОБА_2, в якій записано, що вона зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1, дата - 23.12.2015; ОСОБА_6 - 24.03.2011, знята з реєстрації - 24.01.2017 (а.с.50,184); копію паспорту ОСОБА_2 з відміткою про укладення шлюбу з ОСОБА_12; технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_1 (а.с.52-53,185); заяву ОСОБА_2 на адресу КП ПЖЕО від 16.11.2015 та на адресу КП Чисте місто Приморськ від 29.03.2016 про надання довідки про склад сім'ї за місцем реєстрації по АДРЕСА_1 (а.с.54,55,186), які за передавальним актом були передані Приморській міській раді (а.с.187-188). Ці документи спростовують твердження позивача, що відповідачу не було відомо про зміну нею прізвища ОСОБА_2 у зв'язку з укладенням шлюбу на ОСОБА_2

КП Приморська ЦРЛ листом від 04.08.2017 звернулася до Приморського ВП Бердянського ВП ГУНП з заявою, в якій вказало, що за ним закріплено гуртожиток, до складу якого входить квартира АДРЕСА_1. Гуртожиток переданий від КЗ СМР Глорія , яка за актом також передала договір найму від 21.03.2011 ОСОБА_2, яка змінила прізвище на ОСОБА_2. Договором передбачено, що місце в кімнаті їй було надано на час роботи в КЗ СМР Глорія . Стало відомо, що ОСОБА_2 має на руках екземпляр договору іншого змісту, на невизначений строк дії. Тому є підстави вважати, що її договір є підробленим і нею використовується у власних цілях. Просило внести відомості до ЄРДР за фактом скоєння кримінальних правопорушень щодо підроблення офіційного документу, його завідоме використання (а.с.126).

На цю заяву Приморський ВП Бердянського ВП ГУНП повідомив КП Приморська ЦРЛ , що за наслідками її розгляду внесені відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України (а.с.127). Це підтверджує і Витяг з ЄРДР у кримінальному правопорушенні №12017080340000518 (а.с.128).

У Висновку експерта від 15.01.2018 №215 вказано, що експерт-криміналіст Кравченко О.А., який має вищу освіту за фахом правознавство, кваліфікацію - юрист, експерт-криміналіст, кандидат юридичних наук, доцент, стаж дослідницької роботи 31 рік, провів почеркознавчу та техніко-криміналістичну експертизу. Експерт обізнаний про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок. На експертизу наданий договір найму жилого приміщення від 21.03.2011, у якості порівняльного матеріалу - вільні зразки почерку та підпису ОСОБА_2 - на 3 аркушах та відбиток печатки КЗ СМР Глорія на 3 аркушах. Висновок: 1) короткий рукописний текст ОСОБА_2 та підпис в графі Наймач виконаний ОСОБА_2; 2) відбиток печатки КЗ СМР Глорія у договорі нанесено гербовою печаткою КЗ СМР Глорія ; 3) давність виконання реквізитів у договорі відповідає вказаній в документі даті (а.с.158-166).

Аналізуючи висновки експертизи щодо екземпляру договору найму, наданого позивачем, суд звертає увагу, що висновки стосуються тільки підпису самої позивачки та відбитку печатки КЗ СМР Глорія , давності виконання саме реквізитів, які розміщені на другому аркуші договору, перший аркуш договору не досліджувався. Судом встановлено, що у сторін екземпляри договору різного змісту, умови договору не співпадають в деяких пунктах, що мають істотне значення, сам же текст договору експертом не досліджувався. Дана експертиза не спростовує дійсність екземпляру договору, наданого КП Приморська ЦРЛ з умовами надання у користування місця у кімнаті в жилому приміщенні на час роботи наймача в КЗ СМР Глорія , що наймач зобов'язаний звільнити зайняте жиле приміщення за закінченням строку трудового договору, що дія договору припиняється по закінченню строку трудового договору без надання іншого жилого приміщення.

Згідно з свідоцтвом про народження ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_9, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_16, їх батьками записані позивач ОСОБА_2 та ОСОБА_12 (а.с.66,67). ОСОБА_2 працює в КЗ Навчально-виховний заклад Ясла-садок-Казка старшою медичною сестрою і знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (а.с.68); їй нарахована допомога у період з вересня 2016 по лютий 2017 (а.с.69). Рішенням УСЗН Приморської РДА від 18.04.2017 ОСОБА_2 відмовлено у призначені субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки вона з донькою знята з реєстрації за вказаною адресою (а.с.65).

У Висновку органу опіки та піклування Приморської РДА від 02.10.2017 по цивільній справі №326/1189/2017 за позовом КП Приморська ЦРЛ до ОСОБА_2, ОСОБА_12, які діють в своїх інтересах та інтересах своїх неповнолітніх дітей, про усунення перешкод у здійсненні права користування житлом шляхом виселення з квартири у АДРЕСА_5 без надання іншого жилого приміщення вказано, що сім'я ОСОБА_2, ОСОБА_12 мешкає за адресою: АДРЕСА_5. Діючи в інтересах дітей, вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню (а.с.99).

У Висновку органу опіки та піклування Приморської РДА від 06.10.2017 по цивільній справі №326/399/2017 за позовом КП Приморська ЦРЛ до ОСОБА_2 про усунення перешкод у здійсненні права користування житлом шляхом виселення з квартири у АДРЕСА_1 без надання іншого жилого приміщення вказано, що відповідач ОСОБА_2 мешкає за адресою: АДРЕСА_1, даним приміщенням мають право користуватися її діти ОСОБА_6 та ОСОБА_8. Діючи в інтересах дітей, вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню (а.с.215).

Тобто між сторонами на розгляді в суді знаходиться інший спір щодо двох житлових приміщень в гуртожитках. Суд звертає увагу, що у Висновку від 06.10.2017 вказано що сім'я ОСОБА_2, ОСОБА_12 з дітьми мешкає за адресою: АДРЕСА_5, а у Висновку від 06.10.2017, що ОСОБА_2 мешкає за адресою: АДРЕСА_1, цим приміщенням мають право користуватися її діти ОСОБА_6 та ОСОБА_8. Діючи в інтересах дітей, вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню (виселенню, як з однієї квартири, так і з другої).

Актом комісії КП Приморська ЦРЛ від 28.11.2016 встановлено, що у квартирі АДРЕСА_5 фактично проживають: ОСОБА_12, ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_8 (а.с.108). Актом комісії КП Приморська ЦРЛ від 29.11.2016 встановлено, що ОСОБА_2, ОСОБА_6 не проживають у АДРЕСА_1 (а.с.107).

За Актом прийому-передачі від 11.01.2017 КЗ СМР Глорія передала КП Приморська ЦРЛ оригінал договору найму жилого приміщення від 21.03.2011 (місця в кімнаті АДРЕСА_1), укладений КЗ СМР Глорія з ОСОБА_2 на час роботи наймача (а.с.109-110). За аналогічним актом прийому-передачі від 14.07.2017 КЗ СМР Глорія передала КП Приморська ЦРЛ оригінали договорів найму жилих приміщень в гуртожитках, укладених КЗ СМР Глорія з ОСОБА_19, ОСОБА_16, ОСОБА_20, ОСОБА_12, ОСОБА_21 (а.с.111).

З аналізу вказаних договорів вбачається, що усі вони укладені на час роботи наймача в КЗ СМР Глорія , що наймач зобов'язаний звільнити зайняте жиле приміщення за закінченням строку трудового договору, що дія договору припиняється по закінченню строку трудового договору без надання іншого жилого приміщення (п.1.1,2.2.6,5.2) (а.с.112-118). Вони містять такі ж умови договору щодо проживання в гуртожитку на час роботи в КЗ СМР Глорія , які зазначені в екземплярі договору найму від 21.03.2011, укладеного з ОСОБА_2 та наданого КП Приморська ЦРЛ , та на підставі якого позивачка з донькою була знята з реєстрації в кімнаті гуртожитку.

Статутом КП Приморська ЦРЛ передбачено, що лікарня є закладом охорони здоров'я - комунальним некомерційним підприємством, що надає послуги населенню м.Приморська та Приморського району (а.с.101-102).

Сторонам судом роз'яснялося їх права у судовому засіданні, у тому числі право звернутися до поліції при наявності відомостей про скоєння злочину (щодо підробки (фальсифікації) екземплярів договору); право звернутися до суду про визнання їх недійсними. Клопотань від сторін не надійшло. Сторони просили розглянути справу на підставі наявних матеріалів у справі, тому справа розглядається на їх підставі.

Дослідивши добуті докази суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст.144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Законом України Про місцеве самоврядування в Україні передбачена виключна компетенція сільських, селищних, міських рад, у тому числі вони вирішують утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу (ст.26). Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад ведуть статистичний облік громадян, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території (ст.27); їм делеговані повноваження виконавчих органів у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб, а саме: формування та ведення реєстру територіальної громади відповідно до закону (ст.37-1). Сільський, селищний, міський голова забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади; організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету; підписує рішення ради та її виконавчого комітету; здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету (ст.42).

Відповідно до п.10 ст.59 ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні рішення органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з мотивів невідповідності нормам законодавства України визнаються незаконними з ініціативи заінтересованих осіб в судовому порядку.

З матеріалів справи вбачається , що рішенням Приморської міської ради Запорізької області від 09.01.2006 №11 зобов'язано Приморську ОФТЛ Глорія укласти угоду на проживання в гуртожитках по АДРЕСА_1 на термін праці наймачів на підприємстві з оформленням реєстрації місця проживання.

21.03.2011 між КЗ СМР Глорія (наймодавець) та ОСОБА_2. (наймач) було укладено договір найму жилого приміщення, згідно з яким наймодавець надав наймачу та членам його родини у користування місце у кімнаті в жилому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1. Договір складений у двох екземплярах. Вказане жиле приміщення є квартирою у гуртожитку. Власник гуртожитку Приморська районна рада Запорізької області закріпила його на праві оперативного управління за КП Приморська ЦРЛ , яке придбало право володіти, користуватися і розпоряджається цим майном для здійснення некомерційної господарської діяльності. При цьому ОСОБА_2 ордер органом місцевого самоврядування на заселення не видавався, вона заселялась без дотриманням вимог гл.2 ЖК України. З 01.04.2011 ОСОБА_2 була прийнята на посаду сестри медичної механотерапії.

24.03.2011 наймач ОСОБА_2 була зареєстрована за зазначеною адресою, 27.04.2012 вона уклала шлюб з ОСОБА_12, змінила прізвище на ОСОБА_2, в їх сім'ї народилася донька ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_10. 08.08.2015 вона звільнилася з КЗ СМР Глорія за власним бажанням за ст.38 КЗпП України. Після її звільнення 15.09.2016 року в її сім'ї народився син ОСОБА_8.

17.01.2017 на гуртожиток, який складається з квартир №8,11,16,17,20,23,25,26,29 у АДРЕСА_1, зареєстроване інше речове право на підставі рішення Приморської районної ради Запорізької області від 23.12.2016 №23, а саме право оперативного управління за КП Приморська ЦРЛ .

24.01.2017 за заявою КП Приморська ЦРЛ позивача ОСОБА_2 та її неповнолітню доньку ОСОБА_6 знято з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1, на підставі клопотання, відповідних документів, ст.7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , ПКМУ №207 від 02.03.2016 п.28 абзац 8 (закінчення строку договору оренди житлового приміщення).

Позивачка просить зобов'язати відповідача скасувати внесені до реєстраційного обліку відомості про зняття її та доньки з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 та поновити реєстрацію їх місця проживання за зазначеною адресою.

Нормативно-правовим актом, який регулює відносини, пов'язані зі свободою пересування та вільним вибором місця проживання в Україні, що гарантуються Конституцією України і закріплені Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод і протоколами до неї, іншими міжнародними договорами України, а також визначає порядок реалізації свободи пересування та вільного вибору місця проживання і встановлює випадки їх обмеження, є Закон України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні .

У статті 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання визначені терміни, у тому числі: місце проживання - це житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини;

орган реєстрації - виконавчий орган сільської, селищної або міської ради, сільський голова (у разі якщо відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено), що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради;

реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Відповідно до ст.7 вказаного Закону зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі: заяви особи або її законного представника; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; свідоцтва про смерть; паспорта або паспортного документа, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку; інших документів, які свідчать про припинення: підстав: для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства, підстав для проживання або перебування особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, підстав на право користування житловим приміщенням. Зняття з реєстрації здійснюється в день звернення особи. За заявою особи зняття з реєстрації може бути здійснено одночасно з реєстрацією нового місця проживання.

Відповідно до ст.9 вказаного Закону орган реєстрації відмовляє в реєстрації або знятті з реєстрації місця проживання, якщо: особа не подала передбачені цим Законом документи або інформацію; у поданих особою документах містяться недостовірні відомості або подані нею документи є недійсними; для реєстрації або зняття з реєстрації звернулася особа, яка не досягла 14-річного віку. Рішення про відмову приймається в день звернення особи. Заява про реєстрацію чи зняття з реєстрації місця проживання повертається особі із зазначенням у ній причин відмови.

Статтею ст.10 цього ж Закону передбачено, що Правила здійснення реєстрації місця проживання, форми необхідних для цього документів, порядок передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру встановлюються Кабінетом Міністрів України. Статтею 11 Закону передбачено, що реєстрація місця проживання та місця перебування осіб здійснюється органом реєстрації.

Згідно з абз.9 п.26 Правил реєстрації місця проживання, затверджених ПКМУ від 02.02.2016 №207, зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється, у тому числі на підставі документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів). Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев'ятому цього пункту, здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту або за заявою власника/наймача житла або їх представників.

Статтею 14 цього ж Закону передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, посадових та службових осіб з питань свободи пересування, вільного вибору місця проживання, реєстрації місця проживання чи місця перебування особи можуть бути оскаржені в установленому законом порядку.

Судом встановлено, що КП Приморська ЦРЛ разом з клопотанням від 12.01.2017 про зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_2 з її донькою ОСОБА_6 спеціалісту відповідача надало договір найму жилого приміщення від 21.03.2011, витяг наказу про звільнення ОСОБА_2, Акт приймання-передачі гуртожитку, копії рішень Приморської районної ради від 25.03.2014 №20 та від 23.12.2016 №23. До клопотання долучені копії цих документів. В екземплярі договору найму, що був переданий КП Приморська ЦРЛ в установленому порядку від КЗ СМР Глорія , визначено, що наймодавець надає у користування наймачу та членам його родини на час роботи наймача в КЗ СМР Глорія місце у кімнаті в жилому приміщенні, що наймач зобов'язаний звільнити зайняте жиле приміщення за закінченням строку трудового договору, що дія договору припиняється по закінченню строку трудового договору без надання іншого жилого приміщення.

У судовому засіданні з'ясовано, що ОСОБА_2 та КП Приморська ЦРЛ мають екземпляри договору найму жилого приміщення від 21.03.2011 з різним змістом окремих пунктів.

Як на час вирішення відповідачем питання про зняття позивача з донькою з реєстрації в гуртожитку, так і на теперішній час не встановлено, що цей екземпляр договору підроблений, що договір у вказаній редакції недійсний. Надані позивачкою документи теж цього не довели. З заявою про його підробку до поліції або до суду про визнання його недійсним позивач не зверталася, хоча судом їй такі права роз'яснювалися.

Щодо другого екземпляру договору, що знаходиться у позивачки, то він відповідачу на час вирішення питання про зняття позивачки з донькою з реєстрації в гуртожитку не був відомий, а надані позивачкою висновки експерта щодо її екземпляру договору стосуються тільки підпису самої позивачки та відбитку печатки КЗ СМР Глорія , давності виконання реквізитів, які розташовані на другому аркуші, сам текст договору та перший аркуш договору експертом не досліджувалися. Дана експертиза не спростовує дійсність екземпляру договору, наданого КП Приморська ЦРЛ з умовами надання у користування місця у кімнаті в гуртожитку на час роботи наймача в КЗ СМР Глорія .

З огляду на досліджені норми закону, для зняття з реєстрації особи, яка втратила право користуватись житлом у зв'язку з припиненням трудових відносин з наймодавцем, не вимагається заява такої особи або судове рішення про позбавлення її права власності чи користування. В даному випадку достатньою є заява КП Приморська ЦРЛ як особи, яка здійснює право оперативного управління гуртожитком. 12.01.2017 КП Приморська ЦРЛ надало вичерпний перелік документів для зняття з реєстрації позивача з донькою у квартирі гуртожитку, на який за ним зареєстровано право оперативного управління. Вчинення дій щодо реєстрації місця проживання особи знаходиться в межах компетенції Виконавчого комітету Приморської міської ради Запорізької області.

Закон України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні є спеціальним нормативно - правовим актом, який регулює правовідносини, пов'язані із зняттям з реєстрації місця проживання, вбачається, що положення ст.7 цього Закону підлягають застосуванню до усіх правовідносин, виникнення, зміна чи припинення яких пов'язані з юридичним фактом зняття з реєстрації місця проживання. Отже, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання.

Так, відповідно до ч.1,2 ст.2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист.

Відповідно до ч.1,2 ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Виконавчий комітет Приморської міської ради Приморського району Запорізької області та Приморська міська рада Приморського району Запорізької області, надали докази на підтвердження законності зняття позивачки ОСОБА_2 з донькою з реєстрації у гуртожитку, щодо якого КП Приморська ЦРЛ здійснює право оперативного управління.

В судовому засіданні встановлено, що Виконавчий комітет при вчинені дій щодо зняття позивачки з реєстрації у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 діяв згідно з Законом України Про місцеве самоврядування в Україні , у межах повноважень, у спосіб, що визначений Конституцією та законами України, з використанням повноважень з метою, з якою ці повноваження надано; обґрунтовано, безсторонньо, добросовісно, розсудливо, з дотриманням принципу рівності перед законом, тощо; у судовому засіданні порушень не встановлено.

Вчинення дій щодо реєстрації місця проживання особи знаходиться в межах компетенції Виконавчого комітету Приморської міської ради Запорізької області. Відповідач Приморська міська рада Запорізької області аналогічно не вчиняв протиправних дій щодо зняття позивача з донькою з реєстрації у вказаній квартирі гуртожитку.

У судовому засіданні не здобуто доказів, які б це спростовували.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є не обґрунтованими та відповідно такими, що не підлягають задоволенню.

Оскільки позовні вимоги позивачки не підлягають задоволенню, понесені позивачем судові необхідно залишити за позивачем і розподілу вони не підлягають.

Керуючись: Конституцією України, Законом України Про місцеве самоврядування в Україні , Законом України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання , Правилами реєстрації місця проживання, затвердженими постановою КМУ від 02.02.2016 №207, ст.ст. 1,2, 5-11, 77, 78, 241-246, 255, 293, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_15, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої дитини ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_10, до Приморської міської ради Приморського району Запорізької області (ідентифікаційний код юридичної особи - 20485360), адреса місцезнаходження: 72102, Запорізька область, Приморський район, м.Приморськ, вул.Центральна, буд.7, Виконавчого комітету Приморської міської ради Приморського району Запорізької області (ідентифікаційний код юридичної особи - 04593273), адреса місцезнаходження: 72102, Запорізька область, Приморський район, м.Приморськ, вул.Центральна, буд.7, третя особа Комунальне підприємство Приморська центральна районна лікарня Приморської районної ради Запорізької області (ідентифікаційний код юридичної особи - 01992989), адреса місцезнаходження: 72102, Запорізька область, Приморський район, м.Приморськ, вул.Морська, буд.74, про зобов'язання вчинити певні дії (скасувати внесені до реєстраційного обліку відомості про зняття їх з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 та поновити реєстрацію їх місця проживання за зазначеною адресою) - відмовити .

Судові витрати залишити за позивачем.

Повний текст рішення буде виготовлений 04 травня 2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: підпис Т.В. Стріжакова

Згідно з оригіналом: суддя Т.В. Стріжакова

03.05.2018

Дата ухвалення рішення03.05.2018
Оприлюднено05.05.2018
Номер документу73774121
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —326/901/17

Постанова від 02.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 01.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 20.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 25.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 17.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 11.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Ухвала від 11.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Білак С.В.

Рішення від 03.05.2018

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Рішення від 03.05.2018

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

Ухвала від 13.04.2018

Адміністративне

Приморський районний суд Запорізької області

Стріжакова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні