Ухвала
від 24.05.2018 по справі 154/1120/18
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/1120/18

1-кс/154/359/18

Копія.

УХВАЛА

іменем України

24 травня 2018 року м.Володимир-Волинський

Володимир-Волинський міський суд Волинської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2

представника заявника: ОСОБА_3

слідчого: ОСОБА_4

представників власника майна: ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» ОСОБА_7 про скасування арешту майна, -

встановив:

21 травня 2018 року ліквідатор ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» ОСОБА_7 звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту майна.

В обґрунтуванняклопотання покликаєтьсяна туобставину,що постановоюгосподарського судуВолинської областівід 23.05.2012р.у справі№5004/1694/11ВАТ «Володимир-Волинськийцукровий завод» визнано банкрутом, а його призначено ліквідатором.

27.04.2018р. ухвалою Володимир-Волинського міського суду Волинської області в межах кримінального провадження № 12018030060000190 було накладено арешт та заборонено відчуження, розпорядження та користування майном, яке згідно договору №27/10-2016 від 27.10.16 року належить ТОВ «Волинська біоенергетична компанія» (м. Володимир-Волинський, вул. Луцька 230, код ЄДРПОУ 40827373), а саме: - путь залізнодорожний під`їзний у відповідності до технічного паспорту під`їзної колії ТзОВ ЦЗ «Цукровий завод» на станції Володимир- Волинський ДТГО «Львівська залізниця» від 2015 року, до складу якого входить наступне майно: бурячна залізнодорожна, естакада пневмопровода, гідрогруз, естакада для розгрузки залізнодорожніх вагонів, естакада для розгрузки вугілля і каменю, міст залізнодорожний через р. Риловиця, путь залізнодорожний під`їзний, путь залізнодорожний міжцеховий, путь під`їзний для зливу мазути, естакада для зливу мазути.

При розгляді даного клопотання слідчого представники ліквідатора не були присутні, тому вважає за необхідне скасувати арешт майна зважаючи на наступне.

Ліквідатором в межах наданих Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» повноважень було вчинено заходи щодо зобов`язання колишнього керівника боржника передати ліквідатору усі документи банкрута, однак бухгалтерських документів ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» передано не було. У зв`язку із відсутністю документації та з метою ідентифікації виявленого майна боржника, ліквідатор уклав договори про надання послуг по ідентифікації та інвентаризації майна із колишніми працівниками, які мають відповідні технічні знання. Таким чином, комісією у складі кваліфікованих колишніх працівників ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод», шляхом замірів, встановлено фактичну протяжність путів залізнодорожних, що склало 2579 метрів за місцерозташуванням виробничих приміщень боржника, а саме за адресою м. Володимир-Волинський, вул.Луцька, 230. Саме на підставі вищевказаних характеристик вказаний актив було оцінено та подано оголошення про проведення аукціону з реалізацію даного майна.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 24.03.2014 року зобов`язано організатора аукціону товарну біржу «Захід» розмістити в офіційних друкованих органах оголошення про проведення аукціону та зобов`язати організатора аукціону товарну біржу «Захід» (код ЄДРПОУ 36181306) розмістити оголошення про проведення аукціонів з продажу майна банкрута - ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» (м. Володимир-Волинський, вул. Луцька, 230, код ЄДРПОУ 00372664), в офіційних друкованих органах (газетах) «Голос України`або «Урядовий кур`єр» із зазначенням адреси веб - сайту організатора аукціону, на яких буде розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими ст. 59 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». На виконання вище зазначеної ухвали дані оголошення було розміщено. Відповідно до розміщеного оголошення про проведення 25 квітня 2014 року повторних відкритих торгів (повторного аукціону) реалізації підлягало майно ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод», визначеного як Лот № 2: Технологічне та допоміжне устаткування, обладнання, передавальні пристрої, обчислювальна, офісна і побутова техніка, інструменти та інвентар, у кількості 379 інв.од., що знаходиться за адресою Волинська обл., м. Володимир Волинський, вул. Луцька, 230. До складу вказаного лоту входять такі активи як путь залізнодорожний під`їзний, путь залізнодорожний міжцеховий, путь під`їзний для зливу мазуту, бурячна залізнодорожна, естакада пневмопровода, гідророзгруз, естакада для розгрузки залізнодорожних вагонів, естакада для розгрузки вугілля і каменю, міст залізнодорожний через р. Риловицю.

Згідно протоколу №01-04/14/ВВЦЗ від 25 квітня 2014р. переможцем аукціону визначено ТзОВ «Продінвестзбут». З переможцем аукціону укладено договір купівлі-продажу майна банкрута на відкритих торгах (аукціоні) №28/04/14 від 28.04.2014р.

У відповідь на запит ліквідатора регіональною філією «Львівська залізниця» листом від 07.02.2018р. №ПЮ-142 на адресу ліквідатора ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» було надіслано копії документації на під`їзну залізничну колію ВАТ «Володимирцукор».Відповідно до Технічного паспорту під`їзних залізничних колій ВАТ «Володимир- Волинський цукровий завод» та додатків до нього, Інструкції про порядок обслуговування і організації руху на під`їзних залізничних коліях ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» на станції Володимир-Волинський Львівської залізниці розгорнута експлуатаційна довжина всіх залізничних колій ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» становить 6419,65 м (6,5 км). Інформації про те, що за межами території заводу в напрямку до залізничного вокзалу Володимир-Волинський розташовані залізничні колії ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» ліквідатору надано не було та інвентаризаційною комісією не виявлено.

Оскільки предметом договору купівлі-продажу між ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» та ТзОВ «Продінвестзбут» було наступне майно: путь залізнодорожний під`їздний; путь залізнодорожний міжцеховий; путь під`їздний для злива мазуту, то вважає, що накладення арешту на залізничні колії 1,2,3,9,10,14,18 є необгрунтованим.

Згідно реєстру вимог кредиторів ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» на сьогоднішній день за рахунок коштів отриманих від продажу майна боржника погашенню підлягає друга черга вимог кредиторів, та отримані кошти від реалізації залізничних колій дозволять поповнити міський бюджет.

Більше того, зазначає, що дії слідчого по даному кримінальному провадженню спрямовані на перешкоджання проведення торгів та недоотримання державними органами-кредиторами по справі про банкрутство ВАТ «Володимирцукор» коштів з реалізації даного майна, та відповідно відстоювання інтересів приватної фірми.

На підставі вищевикладеного вважає, що арешт на вище зазначене майно накладено необгрунтовано у зв`язку з чим його слід скасувати.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_3 клопотання підтримала та просить його задовольнити з викладених у ньому підстав, а накладений ухвалою слідчого судді арешт скасувати як накладений необґрунтовано.

Представники власника майна ТзОВ «Волинська біоенергетична компанія» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 заперечили проти задоволення клопотання, покликаючись на ту обставину, що за заявою товариства внесені відомості до ЄРДР за ознаками ч.1 ст.365-2 КК України. Зазначене у клопотанні майно постановою слідчого визнано речовим доказом і на нього ухвалою слідчого судді накладено арешт з метою забезпечення його збереження, оскільки є всі підстави вважати що дане майно може бути відчужене з торгів, що унеможливить проведення досудового розслідування. Просять відмовити у задоволенні клопотання.

Слідчий ОСОБА_4 заперечив проти задоволення клопотання, суду пояснив що дане майно визнане речовим доказом і на нього обґрунтовано накладено арешт. З даними речовими доказами необхідно провести в рамках кримінального провадження ряд слідчих дій, а саме огляд колій за участю спеціаліста в цій галузі, проведення експертиз, тощо. Просить відмовити в задоволенні клопотання.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у судовому засіданні, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що в задоволенні клопотання слід відмовити, з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів оглянутого слідчим суддею кримінального провадження №12018030060000190, внесеного до ЄРДР 15 березня 2018 року за заявою ТзОВ «Волинська біоенергетична компанія» за ознаками ч.1 ст.365-2 КК України, постановою слідчого від 27 квітня 2018 року визнано речовими доказами майно, а саме: путь залізнодорожний під`їзний у відповідності до технічного паспорту під`їзної колії ТзОВ ЦЗ «Цукровий завод» на станції Володимир-Волинський ДТГО «Львівська залізниця» від 2015 року, до складу якого входить наступне майно: бурячна залізнодорожна, естакада пневмопровода, гідрогруз, естакада для розгрузки залізнодорожних вагонів, естакада для розгрузки вугілля і каменю, міст залізнодорожний через р. Риловиця, путь залізнодорожний під`їзний, путь залізнодорожний міжцеховий, путь під`їзний для зливу мазути, естакада для зливу мазути.

За клопотаннямслідчого,ухвалою слідчогосудді Володимир-Волинськогоміського судувід 27квітня 2018року накладеноарешт тазаборонено відчуження,розпорядження такористування майном,яке згіднодоговору №27/10-2016від 27.10.2016року належитьТзОВ «Волинськабіоенергетична компанія»,а саме: путь залізнодорожний під`їзний у відповідності до технічного паспорту під`їзної колії ТзОВ ЦЗ «Цукровий завод» на станції Володимир-Волинський ДТГО «Львівська залізниця» від 2015 року, до складу якого входить наступне майно: бурячна залізнодорожна, естакада пневмопровода, гідрогруз, естакада для розгрузки залізнодорожніх вагонів, естакада для розгрузки вугілля і каменю, міст залізнодорожний через р. Риловиця, путь залізнодорожний під`їзний, путь залізнодорожний міжцеховий, путь під`їзний для зливу мазути, естакада для зливу мазути. Дана ухвала слідчого судді набрала законної сили.

Згідно до вимог ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно по п.2 ч.1 ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Оскільки арешт на майно накладено на законних підставах, з часу арешту майна пройшов незначний проміжок часу, в досудового слідства є обґрунтована необхідність в арешті вказаного майна, що об`єктивно підтверджується як поясненнями слідчого в суді так і матеріалами оглянутого кримінального провадження. Окрім цього, з клопотання та пояснень представника заявника вбачається, що арешт майна перешкоджає його відчуженню шляхом продажу третім особам з аукціонів.

Оскільки законом саме на заявника покладено обов`язок довести обставини, визначені п.2 ч.1 ст.174 КПК України, суд вважає, що в ході розгляду клопотання не здобуто жодних даних про те, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Майно підприємства ТзОВ «Волинська біоенергетична компанія», на яке накладено арешт, визнано речовим доказом, є об`єктом кримінально протиправних дій та містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Окрім цього, є об`єктивна необхідність у проведенні слідчих дій по їх дослідженню, що дозволить об`єктивно встановити обставини, які мають значення для кримінального провадження, а скасування арешту на майно неминуче призведе до відчуження даних речових доказів в користь третіх осіб, що об`єктивно встановлено в ході розгляду даного клопотання рядом ризиків. Отже, скасування арешту майна на даному етапі досудового розслідування порушить основні засади інституту арешту майна, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170,174 КПК України, слідчий суддя-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання ліквідатора ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» ОСОБА_7 про скасування арешту майна відмовити.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Волинської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:/-/ підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду ОСОБА_1

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення24.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74223263
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —154/1120/18

Ухвала від 26.08.2024

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Кусік І. В.

Ухвала від 04.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Подолюк В. А.

Ухвала від 02.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Лівандовська-Кочура Т. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Лівандовська-Кочура Т. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Лівандовська-Кочура Т. В.

Ухвала від 24.05.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 24.05.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 21.05.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні