Ухвала
від 31.05.2018 по справі 815/1986/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1986/18

У Х В А Л А

31 травня 2018 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Соколенко О.М., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 (АДРЕСА_2) до Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі (вул. Ільфа і Петрова, буд.4-а, м. Одеса, 65121) про визнання протиправним та скасування рішення та про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

26 квітня 2018 року до Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі від 12.03.2018 року № 10160 про відмову в призначенні ОСОБА_1 пенсії за віком на пільгових умовах;

- зобов'язати Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Одесі зарахувати ОСОБА_1 до пільгового стажу за Списком № 1 та загального стажу періоди роботи за професією учня гірника підземного та гірника підземного на Відокремленому підрозділі "Шахта "Бутівська" Державного підприємства "Макіїввугілля" з 14.08.1987 по 28.06.1996 роки;

- зобов'язати Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Одесі призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах згідно частини 3 статті 114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" з урахуванням довідок про розмір заробітної плати для обчислення пенсії від 24.01.2017 року № 11-52/30 з 13 грудня 2017 року.

Як зазначено в позовній заяві, підставою для звернення позивача з даним позовом, стало прийняття відповідачем рішення від 12.03.2018 року №10160 про відмову в призначенні ОСОБА_1 пенсії за віком на пільгових умовах.

Ухвалою суду від 02.05.2018 року судом:

- прийнято до розгляду позовну заяву ОСОБА_1;

- відкрито провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі про визнання протиправним та скасування рішення та про зобов'язання вчинити певні дії;

- встановлено відповідачу 15-денний строк для подання відзиву на позовну заяву з дня отримання копії цієї ухвали.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.263 КАС України судом вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Вирішуючи питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), суд виходив з того, що відповідно до п.2 ч.1 ст.263 КАС України суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Оскільки підставою для звернення позивача до суду стало прийняття відповідачем рішення від 12.03.2018 року №10160 про відмову в призначенні ОСОБА_1 пенсії за віком на пільгових умовах., суд дійшов висновку, що дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного провадження позовного без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Разом з цим 02.05.2018 року, з метою повного та всебічного з'ясування обставин у справі, судом вирішено витребувати з Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі належним чином засвідчену та оформлену копію пенсійної справи ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), в тому числі, заяву про призначення ОСОБА_1 пенсії та рішення про відмову у призначенні ОСОБА_1 пенсії за вислугу років.

22 травня 2018 року за вх. №14338/18 від представника відповідача до суду надійшла заява на виконання ухвали суду від 02.05.2018 року, в якій зазначено, що 23.03.2018 року відповідно до вимог листа Головного управління Пенсійного фонду України від 24.10.2014 року №10880/0, Київський відділ з питань признання, перерахунку та виплати пенсій Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі відправив пенсійну справу позивача для перевірки в порядку контролю до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області. У зв'язку з чим, відповідачем зазначено про неможливість надання до суду витребуваних судом доказів. До вказаної заяви Центральним об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в м.Одесі додано копію супровідного листав про направлення пенсійної справи ОСОБА_1

29 травня 2018 року за вх. №ЕП/3035/18 від представника відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву з доказами направлення його копії позивачу.

Відповідно до ч.3 ст.80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Згідно з ч.ч.1,2 ст.94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

З доданої відповідачем копії супровідного листа про направлення пенсійної справи ОСОБА_1 вбачається, що вона 23.03.2018 року направлена на адресу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

З метою повного та всебічного з'ясування обставин у справі, суд вважає за необхідне витребувати з Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області належним чином засвідчену та оформлену копію пенсійної справи ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), в тому числі, заяву про призначення ОСОБА_1 пенсії та рішення про відмову у призначенні ОСОБА_1 пенсії за вислугу років.

Частиною 1 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення

Відповідно до ч.6 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частиною 7 статті 80 КАС України визначено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ч.8 ст. 80 КАС України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно з ч.9 ст. 80 КАС України у разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Згідно ч. 1 ст. 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 5 ст. 12 КАС України, умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.257 КАС України у за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Відповідно до положень п. 20 ч.1 ст. 4 КАС України адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Згідно п.3 ч. 6 ст. 12 КАС України, справами незначної складності є справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Відповідно до ч.2 ст.263 КАС України справи, визначені частиною першою цієї статті, суд розглядає у строк не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Як вже зазначалось вище, згідно п.2 ч.1 ст.263 КАС України суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Частиною 3 статті 257 КАС України визначено, що при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ч.7 ст.262 КАС України, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву.

Отже, з урахуванням положень ч. 3 ст. 257 КАС України, оскільки для повного та всебічного з'ясування обставин у справі існує необхідність в отриманні витребуваних судом доказів, суд вважає, що відповідно до п.3 ч. 6 ст. 12 КАС України, дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін відповідно до ч.5 ст.262 КАС України.

Справа буде розглянута судом в межах строків, визначених положеннями ст.258 КАС України та з урахуванням встановлених сторонам строків для подання заяв по суті справи.

Разом з цим, суд зазначає, що всі подані сторонами до 31.05.2018 року письмові докази та заяви по суті справи будуть враховані судом при постановленні рішення по справі.

Керуючись ст.ст. 80, 94, 243,248, 257-258, 260-262 КАС України,

УХВАЛИВ:

Проводити розгляд справи №815/1986/18 за позовною заявою ОСОБА_1 (АДРЕСА_2) до Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі (вул. Ільфа і Петрова, буд.4-а, м. Одеса, 65121) про визнання протиправним та скасування рішення та про зобов'язання вчинити певні дії за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін відповідно до ч.5 ст.262 КАС України.

Роз'яснити, що розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі, зважаючи на що, встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву (у разі необхідності його подання, зважаючи на те, що провадження у справі відкрито за позовною заявою, поданою 26.04.2018 року) протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали. Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі відсутності необхідності подання (повторно, додатково) відзиву на позовну заяву, суд зазначає відповідачу про необхідність письмово повідомити суд про відсутність такої необхідності.

Встановити позивачу п'ятиденний строк для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслані відповідачу, - з дня отримання копії цієї ухвали.

У разі повторного, додаткового направлення відповідачем відзиву на позов, встановити позивачу п'ятиденний строк для подання відповіді на відзив з дня отримання копії відзиву, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслані відповідачу.

Встановити відповідачу п'ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана позивачу.

Витребувати з Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області належним чином засвідчену та оформлену копію пенсійної справи ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), в тому числі, заяву про призначення ОСОБА_1 пенсії та рішення про відмову у призначенні ОСОБА_1 пенсії за вислугу років.

Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області надати до Одеського окружного адміністративного суду витребувані судом докази у строк до 23.06.2018 року.

Зобов'язати Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м. Одесі надати до Одеського окружного адміністративного суду у строк до 23.06.2018 року належним чином засвідчену та оформлену копію пенсійної справи Євгеновича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), в тому числі, заяву про призначення ОСОБА_1 пенсії та рішення про відмову у призначенні ОСОБА_1 пенсії за вислугу років, у разі повернення її до Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі.

Зазначити учасникам справи, що надання доказів відбувається в порядку ст. 79 КАС України.

У разі своєчасного виконання учасниками процесу своїх прав та обов'язків щодо подання та направлення до суду заяв по суті справи (відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення) разом із доказами по справі не шляхом подання вказаних заяв нарочно до канцелярії суду, а шляхом направлення таких заяв до суду у встановлений строк засобами поштового зв'язку, учасникам процесу необхідно завчасно повідомити суд відповідними засобами зв'язку (телефон: 048-705-57-88, факс: 048-705-57-52, електрона пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1; inbox@adm.od.court.gov.ua, тощо) про надіслання відповідних заяв по суті справи та доказів засобами поштового зв'язку.

У разі неотримання судом відповідних заяв та доказів у встановлені судом строки та за відсутності повідомлень про їх направлення до суду вищевказаними засобами зв'язку, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами.

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Копію ухвали направити учасникам справи, разом з інформацією про їхні процесуальні права та обов'язки.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Соколенко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2018
Оприлюднено04.06.2018
Номер документу74405627
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1986/18

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Ухвала від 11.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Турецька І.О.

Рішення від 19.10.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 24.09.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 25.07.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 15.06.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 31.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 02.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 02.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні