Ухвала
від 10.07.2018 по справі 906/543/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

Від "10" липня 2018 р. м. Житомир Справа № 906/543/16

Господарський суд Житомирської області у складі судді Костриці О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 906/543/16 за заявою ОСОБА_1 спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" (м. Харків) до боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" (с. Ставки (Леніне), Радомишльський район, Житомирська область) про банкрутство

В засіданні суду прийняли участь:

- від кредиторів: не з'явився

- від боржника: не з'явився

В провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" (с.Леніне, Радомишльський район, Житомирська область).

Ухвалою суду від 07.07.2016 було зокрема, порушено провадження у справі про банкрутство ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Аграрник" (ідентифікаційний код 37823728, місцезнаходження: 12255, Житомирська область, Радомишльський район, с.Леніне, вул.Леніна, будинок 21).

09.07.2016 на адресу суду від ініціюючого кредитора ОСОБА_1 спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" надійшло клопотання №288 від 09.07.2018, в якому просить суд припинити повноваження ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" ОСОБА_3 та визначити кандидатуру ліквідатора боржника шляхом звернення до автоматизованої системи визначення арбітражних керуючих.

09.07.2018 до суду від арбітражного керуючого ОСОБА_3 надійшла заява про звільнення його від виконання повноважень ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник", за станом здоров'я. Крім того, просив розглядати дану заяву за його відсутності.

Цього ж числа, від ініціюючого кредитора ОСОБА_1 спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" надійшло клопотання, в якому ініціюючий кредитор просить розглядати справу без участі уповноваженого представника. Крім того, підтримав у повному обсязі клопотання про припинення повноважень ліквідатора ОСОБА_3

В засіданні суду розглядалась заява арбітражного керуючого ОСОБА_3 про звільнення його від виконання повноважень ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" та клопотання ініціюючого кредитора ОСОБА_1 спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" №288 від 09.07.2018 про припинення повноваження ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" ОСОБА_3

Як зазначалося вище, ініціюючий кредитор підтримав у повному обсязі клопотання про припинення повноважень ліквідатора ОСОБА_3 та просив суд розглядати дане клопотання за відсутності уповноваженого представника .

Арбітражний керуючий ОСОБА_3. також просив розглядати дану заяву за його відсутності.

Суд прийшов до висновку, що неявка представника ОСОБА_1 спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" та ліквідатора боржника не перешкоджає розгляду вищезазначеного клопотання та заяви.

Суд розглянувши вищезазначену заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3. та клопотання ініціюючого кредитора, вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право подавати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх повноважень.

Як передбачено ч. 3 ст. 114 вищезгаданого Закону арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) може бути звільнений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора за його заявою.

Розглянувши доводи поданої заяви, суд вважає вимоги арбітражного керуючого ОСОБА_3 про звільнення його від виконання повноважень ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" обгрунтованими та законними.

З огляду на викладене, суд визнав за можливе задовольнити заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3, а також клопотання ініціюючого кредитора та звільнити арбітражного керуючого ОСОБА_3 від виконання повноважень ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник".

Відповідно до абз. 2 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражний керуючий - фізична особа, призначена господарським судом у встановленому порядку в справі про банкрутство як розпорядник майна, керуючий санацією або ліквідатор з числа осіб, які отримали відповідне свідоцтво і внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Як передбачено п.5, ч.1 ст.114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до наявного в матеріалах справи, протоколу №4 засідання комітету кредиторів банкрута від 02.07.2018, присутніми членами комітету було, зокрема, вирішено звернутися до суду із клопотання про визначення кандидатури ліквідатора боржника шляхом звернення до автоматизованої системи визначення арбітражних керуючих.

На виконання вищезазначеного, ініціюючий кредитор звернувся до суду з відповідним клопотанням.

Як свідчать матеріали справи, заяв арбітражних керуючих на призначення ліквідатором боржника до суду не надходило.

Згідно положень п. 4.1. Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, затвердженого постановою пленуму Вищого господарського суду України від 14.07.2016 №8, автоматизований відбір кандидатів на призначення арбітражних керуючих у справах про банкрутство, може за ініціативою суду застосовуватися у разі необхідності заміни арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство.

З огляду на вищезазначене, господарський суд вважає за необхідне вчинити повторний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого (ліквідатора боржника) по справі.

Крім того, слід зазначити, що постановою Господарського суду Житомирської області від 27.07.2017, зокрема, визнано банкрутом ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" (с.Ставки (Леніне), Радомишльський район, Житомирська область); відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 27 липня 2018 року включно; ліквідатором ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Необхідно зазначити, що строк на виконання ліквідаційної процедури у даній справі спливає 27.07.2018, однак Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачено її продовження, як і непередбачено продовження повноважень ліквідатора.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому, незавершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", не є підставою для закриття провадження у справі.

До того ж, суд відзначає, що згідно з приписами ч. 3 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, а також відповідно до ч. 7 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Ураховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку призначити наступне судове засідання.

Керуючись ст. ст. 234 ГПК України, ст.ст. 98,114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3 про звільнення його від виконання повноважень ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник".

2. Задовольнити клопотання ініціюючого кредитора ОСОБА_1 спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" №288 від 09.07.2018 про припинення повноваження ліквідатора ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник" ОСОБА_3

3. Звільнити арбітражного керуючого ОСОБА_3 від виконання повноважень ліквідатора боржника ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Аграрник".

4. Вчинити запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого.

5. Призначити наступне засідання суду на "11" жовтня 2018 р. о 10:40 год., в приміщенні господарського суду Житомирської області, зал судових засідань №407.

6. Зобов'язати арбітражного керуючого ОСОБА_3 забезпечити належне збереження всіх документів та майнових активів боржника, до передачі останніх новому ліквідатору боржника по справі.

Викликати в засідання суду представника кредитора.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Суддя Костриця О.О.

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.07.2018
Оприлюднено11.07.2018
Номер документу75217292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/543/16

Постанова від 09.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Постанова від 09.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 19.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 19.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 19.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні