Ухвала
від 12.07.2018 по справі 529/395/18
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/395/18

У Х В А Л А

про залучення до участі у справі третьої особи

12 липня 2018 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого Новака Д. І.

при секретарі Бурлизі Н. Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Диканька письмове клопотання представника відповідача ТОВ "Трансзахід" про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів для участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Уніка" , Товариства з обмеженою відповідальністю "Трансзахід" , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_2 про стягнення шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою,-

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що 27 січня 2018 року на автодорозі Полтава-Суми з вини третьої особи ОСОБА_2, який керував автомобілем « Mercedes-Benz Atego» , що належить ТОВ «Трансзахід» м. Рівне та з яким він перебував у трудових відносинах, виникла аварійна ситуація, внаслідок якої належному йому, позивачу автомобілю « Skoda Superb» було завдано технічні пошкодження на суму 216 156,00 грн., однак відповідач ОСОБА_3 "СК «Уніка» відмовив йому у виплаті страхової суми у зв'язку із тим, що вказана подія не є страховим випадком, позивач звернувся з позовом до суду та просить стягнути на його користь із ПрАТ "СК «Уніка» матеріальну шкоду в розмірі 100 000,00 грн. та 3000,00 грн. за проведення оцінки завданих матеріальних збитків, а з ТОВ «Трансзахід» як з власника автомобіля, яким керував працівник цього товариства ОСОБА_2 та з вини якого сталася ДТП, у якій був пошкоджений його, позивача автомобіль, стягнути матеріальну шкоду в розмірі 116 156,00 грн.

Представник відповідача ТОВ "Трансзахід" звернувся до суду з письмовим клопотанням про залучення до участі у справі ТОВ "Акомтрейд" у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів. В обгрунтування клопотання вказується, що 27 січня 2018 року третя особа ОСОБА_2 не виконував трудових (службових) обов'язків від імені чи в інтересах ТОВ "Трансзахід", так як з 26 грудня 2017 року працював за сумісництвом у ТОВ "Акомтрейд" на посаді водія та автомобіль « Mercedes-Benz Atego» , яким він в той день керував та за допомогою якого здійснював перевезення в інтересах ТОВ "Акомтрейд", перебував у володінні та користуванні вказаного товариства згідно договору найму (піднайму) транспортного засобу № 243/12 від 25 грудня 2017 року. Згідно вказаного договору найму ТОВ "Акомтрейд" як орендар зобов'язаний був застрахувати відповідальність за шкоду, яку може бути заподіяно автомобілем або у зв'язку із його експлуатацією і відповідно саме це товариство повинне нести відповідальність за шкоду, заподіяну під час дії договору найму транспортного засобу. Посилаючись на те, що рішення суду може вплинути на права та обов'язки ТОВ "Акомтрейд", представник відповідача просить залучити вказане товариство до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Позивач ОСОБА_1 та його представник в підготовчому засіданні заперечували проти задоволення клопотання відповідача ТОВ "Трансзахід" про залучення до участі у справі ТОВ "Акомтрейд" у якості третьої особи без самостійних вимог, мотивуючи це тим, що при складанні адміністративного протоколу працівниками поліції стосовно ОСОБА_2 не зафіксовані відомості про виконання ОСОБА_2 обов"язків як працівника ТОВ " Акомтрейд".

Представник відповідача ПрАТ СК "Уніка" в підготовче засідання не з'явився, а надіслав суду письмову заяву про проведення підготовчого засідання без його участі.

Третя особа ОСОБА_2 та його представник, будучи належним чином повідомленими про продовження підготовчого засідання в режимі відеоконференції, для участі в такому засіданні не з"явилися, ніяких причин суду не повідомили і клопотань не надали, а тому розгляд справи у підготовчому засіданні був продовжений у їх відсутність через їх неявку без поважних причин.

Розглянувши клопотання, вислухавши думки учасників справи та їх представників, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

З клопотання ТОВ "Трансзахід" та доданих до нього документів вбачається, що на час вчинення дорожньої події 27 січня 2018 року автомобіль « Mercedes-Benz Atego» , керуючи яким третя особа ОСОБА_2, як вказує позивач, створив аварійну обстановку через яку його автомобіль було пошкоджено, перебував у володінні та користуванні ТОВ "Акомтрейд" згідно договору найму (піднайму) транспортного засобу № 243/12, укладеного вказаним товариством з відповідачем ТОВ "Трансзахід" 25 грудня 2017 року, що підтверджується доданими до клопотання копіями вказаного договору та акту приймання-передачі автомобіля.

Із доданого до клопотання повідомлення ТОВ "Акомтрейд" вбачається, що вищевказаний автомобіль « Mercedes-Benz Atego» використовується цим товариством у господарській діяльності і 27 січня 2018 року третя особа ОСОБА_2 виконував на цьому автомобілі перевезення саме від цього товариства, так як на той час працював у ТОВ "Акомтрейд" водієм за сумісництвом.

Відповідно до частин 1, 5 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи те, що 27 січня 2018 року автомобіль « Mercedes-Benz Atego» , яким керував третя особа ОСОБА_2, перебував в оренді ТОВ "Акомтрейд" і саме з цим товариством ОСОБА_2 перебував на час вчинення дорожньої події у трудових відносинах, що вбачається з наданих відповідачем документів, позивач вказує, що саме ОСОБА_2, керуючи цим автомобілем створив аварійну обстановку, внаслідок якої його автомобілю було завдано пошкоджень, рішення суду у справі може вплинути на права та обов'язки ТОВ "Акомтрейд" як роботодавця третьої особи та орендаря транспортного засобу, за участю якого сталася дорожня подія, з метою повного та об'єктивного розгляду вказаної цивільної справи, суд дійшов висновку, що клопотання представника відповідача ТОВ "Трансзахід" підлягає задоволенню та вважає за необхідне залучити до участі у справі ТОВ "Акомтрейд" у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Виходячи із залучення до участі у справі іншої особи у підготовчому засіданні слід оголосити перерву для направлення позивачем залученій третій особі копії позову з доданими до неї документами та одержання від цієї третьої особи відповідного пояснення з документами щодо роботи у неї ОСОБА_2

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 53 , 197, 198, 200, 260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника ТОВ "Трансзахід" задовольнити.

Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд", місцезнаходження: м. Київ, вул. Луценка Дмитра, 9-а, код ЄДРПОУ 40339421, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Копію цієї ухвали надіслати всім особам, які беруть участь у справі.

Зобов"язати позивача ОСОБА_1 не пізніше двох днів з дня отримання копії цієї ухвали направити третій особі ТОВ "Акомтрейд" за адресою м. Київ, вул. Луценка Дмитра, 9-А, поштовий індекс 03191, копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Третя особа ТОВ "Акомтрейд" вправі протягом п"ятнадцяти днів з дня отримання копії вказаної ухвали надіслати (надати) суду складене з дотриманням вимог ч. 3 ст. 178 ЦПК України пояснення щодо позову або відзиву на позов та додані на його обгрунтування докази. У разі надання суду пояснення щодо позову або відзиву на позов, третя особа ТОВ "Акомтрейд" також повинна надіслати (надати) іншим учасникам справи копію пояснення та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) пояснення до суду та надати суду документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У підготовчому засіданні оголосити перерву та продовжити розгляд справи у підготовчому засіданні о 10 год. 00 хв. 31 серпня 2018 року з проведенням засідання у режимі відеоконференції із Здолбунівським районним судом Рівненської області та Шевченківським районним судом м. Києва, яким надіслати копію цієї ухвали.

У підготовче засідання викликати всіх учасників справи та їх представників.

Роз"яснити залученій третій особі без самостійних вимог на боці відповідачів ТОВ " Акомтрейд" м. Києва, що згідно ч. 3 ст. 198 ЦПК України протягом двох днів з дня отримання копії цієї ухвали вона може подати письмове клопотання про розгляд справи спочатку у підготовчому засіданні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.07.2018
Оприлюднено13.07.2018
Номер документу75259096
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/395/18

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Рішення від 22.11.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 03.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 23.06.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні