Ухвала
від 24.09.2018 по справі 529/395/18
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/395/18

УХВАЛА

Іменем України

про застосування заходу процесуального примусу у виді штрафу

24 вересня 2018 року Диканський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Новака Д. І.,

при секретарі Бурлизі Н. Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_2 про застосування заходу процесуального примусу у вигляді штрафу у цивільній справі за позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Уніка", Товариства з обмеженою відповідальністю «Трансзахід» , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: ОСОБА_3, Товариство з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд" про стягнення шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що 27 січня 2018 року на автодорозі Полтава-Суми з вини третьої особи ОСОБА_3, який керував автомобілем « Mercedes-Benz Atego» , що належить ТОВ «Трансзахід» та з яким він перебував у трудових відносинах, виникла аварійна ситуація, внаслідок якої належному йому, позивачу автомобілю « Skoda Superb» було завдано технічні пошкодження на суму 216 156,00 грн., однак відповідач ОСОБА_4 "СК «Уніка» відмовив йому у виплаті страхової суми у зв'язку із тим, що вказана подія не є страховим випадком, позивач звернувся з позовом до суду та просить стягнути на його користь із ОСОБА_4 "СК «Уніка» матеріальну шкоду в розмірі 100 000,00 грн. та 3000,00 грн. за проведення оцінки завданих матеріальних збитків, а з ТОВ «Трансзахід» як з власника автомобіля, яким керував працівник цього товариства ОСОБА_3 та з вини якого сталася ДТП, у якій був пошкоджений його, позивача автомобіль, стягнути матеріальну шкоду в розмірі 116 156,00 грн.

Ухвалою суду від 03 вересня 2018 року було задоволено заяву позивача ОСОБА_1 про витребування доказів та витребувано від третьої особи ТОВ «Акомтрейд» вказані у цій заяві документи.

Крім цього, в ухвалі суду було вказано про те, що ухвала підлягає негайному виконанню і вказані в ухвалі витребовувані документи слід невідкладно надати на адресу суду при отриманні копії вказаної ухвали суду.

-2-

Вказана копія ухвали суду 03 вересня 2018 року була надіслана третій особі ТОВ «Акомтрейд» .

Станом на 24 вересня 2018 року ухвала суду про витребування доказів третьою особою ТОВ «Акомтрейд» не виконана, про причини неможливості виконання ухвали суду ТОВ «Акомтрейд» ніяким чином суд не повідомило, поважних причин неподачі витребовуваних документів суду не надало.

У підготовчому засіданні представник позивача, посилаючись на невиконання третьою особою ТОВ «Акомтрейд» ухвали суду про витребування доказів без поважних причин, вказуючи на те, що витребовувані документи необхідні для правильного вирішення спору, просив суд застосувати до ТОВ «Акомтрейд» захід процесуального примусу у вигляді штрафу.

Представник третьої особи ОСОБА_3, беручи участь у підготовчому засіданні у режимі відеоконференції, при вирішенні питання щодо застосування до ТОВ «Акомтрейд» заходу процесуального примусу покладався на розсуд суду.

Згідно з вимогами ст. ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 8 ст. 84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов'язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 148 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку невиконання ухвали про забезпечення доказів.

Враховуючи те, що третя особа ТОВ "Акомтрейд" до теперішнього часу не виконала ухвалу про витребування доказів, яка підлягала негайному виконанню, не повідомила суду про поважність причини невиконання ухвали суду, суд розцінює

-3-

таку поведінку третьої особи як невиконання процесуальних обов'язків та бездіяльність з метою перешкоджання судочинству, а тому суд вважає за необхідне

застосувати до третьої особи ТОВ «Акомтрейд» захід процесуального примусу у виді штрафу в дохід держави в межах суми, визначеної ч. 1 ст. 148 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 81, 84 ч. 8, 143, 144, 148, 261, 353 ч. 1 п. 18, 354, 355 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

За невиконання ухвали суду про витребування доказів без поважних причин застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю «Акомтрейд» захід процесуального примусу у виді штрафу.

Накласти і стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Акомтрейд", місцезнаходження: м. Київ, вул. Луценка Дмитра, 9-а, код ЄДРПОУ 40339421 в дохід держави штраф в сумі 1 /одного/ розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1762 /одну тисячу сімсот шістдесят дві/ грн. 00 коп.

Застосування заходу процесуального примусу у виді штрафу відповідно до ч. 2 ст. 144 ЦПК України не звільняє ТОВ "Акомтрейд" від обов'язку подати витребувані судом докази.

Роз'яснити ТОВ "Акомтрейд", що у випадку повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про витребування доказів, суд з урахуванням конкретних обставин може стягти у дохід державного бюджету з ТОВ «Акомтрейд» штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Вказана ухвала про стягнення штрафу може бути скасована судом, якщо особа, стосовно якої її постановлено - третя особа ТОВ «Акомтрейд» , виправить допущене порушення та (або) надасть докази поважності причин невиконання ухвали суду про витребування доказів.

Ухвала набирає законної сили через п'ятнадцять днів з дня її постановлення, якщо на неї не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

-4-

Ухвала може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня її постановлення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Полтавської області.

Ухвала в частині стягнення штрафу може бути пред'явлена до примусового виконання протягом трьох місяців з дня набрання ухвалою законної сили.

Суддя Диканського районного суду ОСОБА_5

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76673781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/395/18

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Рішення від 22.11.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 03.09.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

Ухвала від 23.06.2018

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Новак Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні