Ухвала
від 31.07.2018 по справі 552/4330/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/4330/18

Провадження № 1-кс/552/2042/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.07.2018 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 про арешт майна ,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчийз ОВСпершого відділурозслідування кримінальнихпроваджень слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Полтавськійобласті ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіКиївського районногосуду м.Полтави з клопотаннямпогодженим з прокурором відділупрокуратури Полтавськоїобласті ОСОБА_4 про арештмайна.Клопотання обґрунтовувавтим, що СУФРГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018170000000026, внесеному до ЄРДР 26.07.2018 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України.

Досудовим розслідуванням кримінального провадження встановлено, що у квітні 2018 року невстановлені особи під час здійснення державної реєстрації ТОВ «Авіс Інвест» (код 41891777), ТОВ «Інкрейс продакт» (код 41800845) та ТОВ «Флайгланс» (код 41924972) внесли в документи, які подаються для проведення державної реєстрації, завідомо неправдиві відомості, а також умисно подали документи, які містять завідомо неправдиві відомості державному реєстратору.

Відповідно матеріалів досудового розслідування, невстановленими особами, використовуючи паспортні дані, гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , місце реєстрації АДРЕСА_1 ) 06.04.2018 року зареєстровано ряд СГД, а саме: ТОВ «Авіс Інвест» (код 41891777, м. Київ), ТОВ «Інкрейс продакт» (код 41800845, м. Київ) та ТОВ «Флайгланс» (код 41924972, м. Київ) без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

Встановлено, що ОСОБА_5 не має жодного відношення до перереєстрації зазначених підприємств на своє ім`я, до фінансово-господарської діяльності зазначених вище підприємств він не причетний, фінансово-господарської діяльності не здійснював та нікого на це не уповноважував, відповідно до заяви останнього від 26.07.2018 року.

Крім того, згідно пояснень батька ОСОБА_5 , його син не має ніякого відношення до діяльності зазначених вище підприємств, так як його фах та спеціалізація не відповідає вимогам посад керівника, головного бухгалтера, засновника, а також його рівень та спосіб життя не вказують на те, що він є власником підприємств та має високий рівень доходів. Також, останній пояснив, що в березні 2018 року його син звертався до Голосіївського УП м. Києва із заявою про втрату паспорта, тому, можливо, на той період хтось скористався його паспортними даними. В той час він працював кур`єром в інтернет-магазині «Amore-schop».

Згідно інформації Національної поліції, ОСОБА_5 , дійсно 14.03.2018 року звертався із заявою до Голосіївського УП ГУНП в м. Києві (ЄО 14927 від 14.03.2018), про втрату паспорта громадянина України.

Відповідно до наявних автоматизованих інформаційних баз даних ДФС ТОВ «Авіс Інвест», ТОВ «Інкрейс продакт» та ТОВ «Флайгланс» перереєстровано на ОСОБА_5 06.04.2018 року.

Директор, головний бухгалтер, засновник та особа відповідальна за роботу з митницею є ОСОБА_5 .

За результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «Авіс Інвест» (код 41891777, м. Київ) встановлено, що товариство здійснює діяльність на ринку з неспеціалізованої оптової торгівлі.

Починаючи з липня 2018 року товариство розпочало здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. Станом на 21.07.2018 року загальна сума імпорту становить близько 6,4 млн. грн. Митне оформлення проводиться у відділі митного оформлення № 2 митного поста "Одеса-центральний", пункт контролю "Одеса-Ліски". Імпортовані товари переважно - взуття, з верхом та підошвою з полімерних матеріалів.

В ході аналізу встановлено, що в супровідних документах на ТМЦ вага упаковки складає понад 40% від загальної ваги брутто, що свідчить про декларування неправдивих відомостей про кількість та вагу товарів з метою мінімізації митних платежів.

25.07.2018 року до Південної митниці подана попередня митна декларація ЕЕ №500000000/2018/909562 на імпорт з Китаю товару (текстильні вироби, швацька фурнітура, …) загальною митною вартістю 1467,5 тис. грн., одержувач ТОВ «Авіс Інвест» (код ЄДРПОУ 41891777, м. Київ).

Таким чином, реквізити ТОВ «Авіс Інвест», ТОВ «Інкрейс продакт» та ТОВ «Флайгланс» після їх незаконної перереєстрації на гр. ОСОБА_5 використовуються невстановленим особами з метою прикриття незаконної діяльності.

Також, невстановлені особи в своїй незаконній діяльності використовують розрахункові рахунки ТОВ «Авіс Інвест» для перерахування коштів одержаних від незаконної діяльності на розрахункові рахунки підконтрольних невстановленим особам підприємств.

Згідно витягу з бази даних АІС «Податковий блок» ТОВ «Авіс Інвест» (код 41891777) має відкритий рахунок в АТ «Сбербанк» (МФО 320627, м. Київ, вул. Володимирська, 46) за № НОМЕР_2 .

Грошові кошти, які знаходяться на вищевказаному розрахунковому рахунку, є об`єктами кримінально протиправних дій і можуть бути використані як докази обставин незаконних дій та ухилення від сплати податків, а також інших кримінальних правопорушень.

У судове засідання учасники справи не з`явились, неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання ( ч.1 ст. 172 КПК України).

Згідно ч.1 ст. 96-1 КК України спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.96-2 КК України, спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно одержані внаслідок вчинення злочину та/або є доходами від такого майна.

Згідно ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставини, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Відповідно до вимог ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якої існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

У п.1 ч.2 ст.170 КПК України зазначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому п.1 ч.2 ст.170 КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

Арешт може бути накладений у встановленому КПК України порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду, визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Окрім того, згідно п.2 ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення спеціальної конфіскації.

У випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України.

Крім цього, арешт накладається на майно третьої особи, якщо вона набула його безоплатно або за вищу або нижчу ринкової вартості і знала чи повинна була знати, що таке майно відповідає будь-якій із ознак, зазначених у пунктах 1-4 частини першої статті 96-2 Кримінального кодексу України.

Згідно ч.11 ст.170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Частина 1 ст.205-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Таким чином, з метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківського рахунку ТОВ «Авіс Інвест» за № НОМЕР_2 , визнання грошових коштів речовими доказами та їх збереження, забезпечення спеціальної конфіскації майна виникла необхідність в арешті грошових коштів, що знаходяться на вказаному рахунку, наявні підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст. 170 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно грошові кошти, які знаходяться на рахунку ТОВ «Авіс Інвест» за № НОМЕР_2 , який відкрито в АТ «Сбербанк» (МФО 320627, м. Київ, вул. Володимирська, 46) заборонивши до завершення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальному провадженні їх використання та розпорядження ними, зупинивши проведення всіх видаткових операцій по рахункам, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів.

Арештовані кошти на вказаному рахунку передати на відповідальне зберігання службовим особам АТ «Сбербанк» (МФО 320627).

Зобов`язати службових осіб у АТ «Сбербанк» (МФО 320627), надати особі, яка буде виконувати дану ухвалу суду, надати виписку банку (довідку) про залишок коштів на арештованих рахунках на момент оголошення ухвали слідчого судді, а у подальшому письмово, у 7-ми денний термін, повідомляти СУ ФР ГУ ДФС у Полтавської області (36000, м. Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 47), про факти надходження коштів на вищезазначені рахунки за весь час існування арешту.

Ухвала може бути оскаржена протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75598479
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —552/4330/18

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 25.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 13.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 13.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 10.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 10.09.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 03.09.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Герасименко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні