Постанова
від 05.02.2009 по справі 4-200/09
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№4-200/09

ПОСТАНОВА

05 лютого 2009 року суддя Шевче нківського районного суду м. Києва Ганечко О.М. , розгляну вши подання старшого слідчог о СВ ПМ ДПА у м. Києві Барано ва М. М. , про надання дозволу на проведення обшуку в примі щенні по вул. Спаській, 75-А в м. Миколаєві, що належить ОС ОБА_2, -

ВСТАНОВИВ

Старший слідчий СВ ПМ ДПА у м. Києві за згодою першого за ступника прокурора м. Києва з вернувся до суду з поданням п ро надання дозволу на провед ення обшуку в приміщенні по в ул. вул. Спаській, 75-А в м. Мико лаєві, що належить ОСОБА_2 мотивуючи тим, що 30.07.2008 р.поруш ено кримінальну справу №74-00136 з а фактом замаху на заволодін ня чужим майном шляхом зловж ивання службовою особою свої м службовим становищем в осо бливо великих розмірах, за оз наками злочину, передбачено го ст. ст. 15, 191 ч. 5 КК України.

19 серпня 2008 року порушено кри мінальну справу відносно слу жбових осіб ТОВ «Лідер-Агрох ім» за фактом умисного ухиле ння від сплати податку на дод ану вартість в лютому 2007 року, що призвело до фактичного не надходження до бюджету кошті в в особливо великих розміра х, за ознаками злочину, перед баченого ч.3 ст. 212 КК України, т а цього ж дня дана кримінальн а справа об'єднана в одне пров адження з кримінальною справ ою № 74-00136, під одним реєстрацій ним номером. ,

Проведеним досудовим слід ством встановлено, що невста новленими особами, за попере дньою змовою з службовими ос обами ЗАТ «Прайм-Банк», ТОВ « Мегатекс-М» та ТОВ «Канселор », протягом 2006-2007 року, незаконн о надавалися послуги суб'єкт ам підприємницької діяльнос ті з метою подальшого розкра дання коштів з державного бю джету України під виглядом в ідшкодування податку на дода ну вартість.

З цією метою невстановлені слідством особи створили фі нансовий механізм, за допомо гою якого службові особи кон кретно обумовлених підприєм ств, а саме: ТОВ «В.1.К. Україна» , ПП «Apro-Україна», ТОВ «Ресурст рейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім », які є окремими структурними елеме нтами в злочинній схемі, змож уть незаконно, зловживаючи с воїм службовим становищем, в икористовуючи проведення го сподарських операцій та офор млені на такі операції докум енти бухгалтерського обліку , незаконно формувати від'ємн е значення з ПДВ, так як резул ьтат, зможуть привласнити та кі суми ПДВ з державного бюдж ету України.

На виконання свого злочинн ого умислу, на ТОВ «Мегатекс- М» були оформлені документи про реєстрацію ТУ (технічних умов) на Заспокоювач вібропр оцесів в агрегатах обертання «Успокоітель», який викорис товувався як привод для прод ажу товарів при здійсненні п севдо господарських операці й.

Допитаний по справі, як сві док директор ТОВ «Мегатекс-М » ОСОБА_3 відмовився дават и покази щодо обставин прове дених розрахунків з ТОВ «В.І.К .- Україна», обставин придбан ня пакувальних матеріалів, а також з обставин придбання к омплектуючих, з яких ТОВ «Мег атекс-М» нібито виготовило т овар - «Заспокоювач вібропро цесів в агрегатах обертання «Успокоітель»».

З метою встановлення обста вин, які відносяться до справ и, слідчим було призначено ви їмку первинних бухгалтерськ их документів у службових ос іб ТОВ «Мегатекс М »

1. 3 грудня 2007 року дана

2. 4 Постанова оголошена ди ректору ТОВ «Мегатеск -М»ОС ОБА_3

3. 5 грудня 2007 року, ОСОБА _3 заявив слідчому про відмо ву у видачі документів, які з азначались в постанові про п роведення виїмки, мотивуючи тим, що всі документи ТОВ «Ме гатекс - М» нібито були викрад ені.

Проведеним подальшим до судовим слідством проведено виїмку документів в приміще нні торгово-промислової пала ти Миколаївської області та встановлено, що постачальни ком сировини в адресу ТОВ «Ме гатекс-М» нібито виступало Т ОВ «Мегабудтрейд».

У відповідності до договор у № 02/10/06-01 від 02 жовтня 2006 року ТОВ « Мегабудтрейд» (08500, Київська о бласть, м. Фастів, вул. . Геро їв Сталінграду, 1, код ЄДРПО У 33921673) в особі ОСОБА_5 зобов'я залось поставляти до ТОВ «Ме гатекс-М» товар -програмне за безпечення, комплектуючі та прилади нібито для виготовл ення пристрою -«Заспокоювача вібропроцесів в агрегатах о бертання «Заспокоювач»».

Згідно специфікації товар у №1 до договору постачання № 0 2/10/06-01 від 02 жовтня 2006 року ТОВ «Мег абудтрейд» нібито поставило до ТОВ «Мегатекс - М » товару н а 267 804 000, 58 грн, за поставлений тов ар ТОВ «Мегатекс-М» нібито ро зрахувався векселями.

18 квітня 2007 року, фастівською міжрайонною прокуратурою, б уло порушено кримінальну спр аву № 74-1180 за фактом створення Т ОВ «Мегабудтрейд» з метою пр икриття незаконної діяльнос ті, за ознаками злочину, пере дбаченого ч. 1 ст. 205 КК України .

24 січня 2008 року в якості свід ка був допитаний ОСОБА_5, я кий рахується єдиним

засновником та директором ТОВ «Мегабудтрейд, показ, що заснував дане підприємство без мети ведення господарськ ої діяльності, бажаючи лише о тримати від невстановлених с лідством осіб грошову винаго роду в розмірі приблизно 300 гр ивень. Про діяльність підпри ємства йому нічого не відомо . Ніяких договорів не підпису вав. Пред'явлені йому для озна йомлення документи: копія сп ецифікації до договору поста вки №02/10/06-01 від 02.10.2006 року та догові р поставки №02/10/06-01 від 02.10.2006 року» н им не підписувалися.

Для надання зовнішньо зако нного вигляду таким операція м, при проведенні розрахункі в в злочинній схемі використ овувалися кошти в сумі понад 268 млн. грн.., які були отриманні від службових осіб З AT «Прайм -Банк».

Так, 28 лютого 2007 року службов і особи ЗАТ «Прайм-Банк» укла ли договір № К 07/02-30 з службовими особами ТОВ «Бізнесінвестпр оект» на придбання простого векселя (серія АА №0143231) емітова ного ТОВ «Контент-Сервіс» (ко д ЄДРПОУ 33534800, адреса розташува ння: 08500, Київська область, м. Ф астів, вул. Толстого буд. 5, кв.5 ).

За умовами договору ЗАТ «Пр айм-Банк» перерахувало на по точний рахунок ТОВ «Бізнесін вестпроект» понад 268 млн. грн..

Допитаний по справі як свід ок 09.11.2007 року громадянин ОСОБ А_6, повідомив, що ТОВ «Бізне сінвестпроект» було зареєст ровано ним в 2005 році для веденн я фінансово-господарської ді яльності підприємства, бухг алтерський і податковий облі к він нібито здійснював сам.

Також, ОСОБА_6, повідоми в, що згідно заяви від 07.02.2007 року він передав частку в статутн ому капіталі ТОВ «Бізнесінве стпроект» іншій особі, вийшо в зі складу учасників ТОВ «Бі знесінвестпроект» та не підп исував жодних документів поч инаючи з 07.02.2007 року.

Таким чином, за показами ос танього, він не укладав як єд ина службова особа ТОВ «Бізн есінвестпроект» договір з ЗА Т «Прайм-Банк».

В подальшому, 28 лютого 2007 рок у, дані грошові кошти були пе рераховані з поточного рахун ку ТОВ «Бізнесінвестпроект» на поточні рахунки ТОВ «В.І.К. -Україна», ПП «Арго-Україна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Ста лекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Аг рохім», які є окремими структ урними елементами в злочинні й схемі з розкрадання бюджет них коштів.

При цьому, складаючи зовні шню видимість погашення відс отків по товарному кредиту, Т ОВ «В.І.К.- Україна », ПП «Арго-У країна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ « Лідер Агрохім» придбали у ТО В «Канселор» багатомільйонн і векселя, емітентом яких вис тупило ТОВ «Мегатекс-М», не с плачуючи при цьому жодної ко пійки, пред'являли такі вексе ля до сплати ТОВ «Мегатекс-М» та отримувало від даного під приємства грошові кошти в ра хунок погашення векселя.

При цьому, вексель погашав ся ТОВ «Мегатекс-М» за рахуно к коштів, які щойно потраплял и на його рахунок саме від ТОВ «В.І.К. Україна», ПП «Арго-Укра їна», ТОВ «Ресурс Трейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лід ер Агрохім», так як всі розра хунки у злочинній схемі було проведено одним днем - 28 лютог о 2007 року.

В подальшому з поточних рах унків ТОВ «В.І.К. Україна », ПП «Арго-Україна», ТОВ «Ресурст рейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім» грошо ві кошти, які ті нібито отрим али як погашення векселя, зно ву в той самий день повертали ся на поточний рахунок ТОВ «М егатекс-М».

Таким чином, отримавши кош ти на власний рахунок та опла тивши ними за псевдо товар та відсотки за товарний кредит грошовими коштами, ТОВ «В.І.К . Україна », ПП «Арго- Україна» , ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Ста лекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Аг рхім» отримали формальні під стави до формування від'ємно го значення з податку на дода ну вартість та можливість з р озкрадання державних коштів з бюджету України під вигляд ом повернення надмірно сплач еної суми ПДВ.

Так службові особи ТОВ «В.І. К. Україна» заявили до відшко дування з бюджету 9 407 591 грн., які були сформовані в якості под аткового кредиту з податку н а додану вартість під вигляд ом псевдо господарських опер ацій з продажу «Заспокоювача вібпроцесів в агрегатах обе ртання «Успокоітель»».

З метою повернення грошови х коштів на рахунок ЗАТ «Прай м-банк» з поточного рахунку Т ОВ «Мегатекс-М» кошти були пе рераховані на поточний рахун ок ТОВ «Канселор» за вексель емітований ТОВ «Послуги та в иробництво ВТПФ»; з поточног о рахунку ТОВ «Канселор» кош ти були перераховані на пото чний рахунок ТОВ «Пром-експо -центр» за цінні папери; з пото чного рахунку ТОВ «Пром-експ о-центр» кошти були перерахо вані на поточний рахунок ТОВ «Союз-торг-сервіс-ЛТД» за цін і папери; з поточного рахунку ТОВ «Союз-торг-сервіс ЛТД» ко шти перераховані на рахунок ЗАТ «Прайм-банк» за вексель е мітований ТОВ «Контент-Серві с».

Встановлено, що ТОВ «Союз-Т орг-Сервіс ЛТД», ТОВ «Пром-Ек спо-Центр», ТОВ «Бізнсінвест проект», ТОВ «Мегабутрейд» м ають ознаки фіктивності.

Будучи допитані як свідки у справі робітники ТОВ «Мегат екс - М »: ОСОБА_7, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 пока зали, що вони фактично, не виг отовляли заспокоювач віброп роцесів в агрегатах обертанн я, а лише розкладали комплект уючі в виробничому приміщені .

Постановою Солом'янського району м. Києва від 04.12.2006 року, в изнано недійсним Установчий договір та Статут ТОВ «Послу ги та виробництво ВТПФ» з мом енту реєстрації.

Будучи допитаною як свідок у справі, ОСОБА_11 показал а, що підписала вказану заяву діючи за вказівкою ОСОБА_12 , який представлявся юристо м адвокатської компанії «Моо р та Кросондович», що діє за д орученням колишнього директ ора ТОВ «В.І.К. - Україна» не має право на відшкодування з дер жавного бюджету України пода тку на додану вартість в сумі 9 398 749 грн., так як даний факт вст ановлено актом перевірки ТОВ «В.І.К. - України». На запитання , чому вона подала позов до су ду, якщо їй було відомо про те , що ТОВ «В.І.К. - Україна» не має право на відшкодування з дер жавного бюджету України пода тку на додану вартість, ОСО БА_11 пояснити нічого не змог ла.

В ході проведення очної ста вки між ОСОБА_11 та ОСОБА _13, останній показав, що він не звертався до будь-яких осі б для підписання заяви до Окр ужного адміністративного су ду м. Києва про визнання неді йсним податкового повідомле ння рішення № 0000022330/0 від 21.01.2008

Допитаний як свідок директ ор адвокатської компанії «Мо ор та Кросондович» ОСОБА_14 показав, що адвокатська ком панія «Моор та Кросондович» не надавала юридичних послуг ТОВ «В.І.К. - Україна», особа на ім'я ОСОБА_12 в даній адвок атській компанії не працює.

1. 15 грудня 2008 року згідно постанови Дарницького район ного суду м. Києва за місцем п роживання ОСОБА_12 за адре сою: АДРЕСА_1 проведено об шук в результаті, якого знайд ено докази, які підтверджуют ь причетність ОСОБА_12 до н езаконної схеми відшкодуван ня податку на додану вартіст ь з бюджету України, а саме: ли ст паперу формату А-4 на якому зроблено відтиск печатки ТОВ «Лідер Агрохім » (підприємст во, яке задіяне в злочинній с хемі), а також записна книжка в якій на одному із аркушів мі ститься номер телефону ОСО БА_15 НОМЕР_1. Згідно матер іалів кримінальної справи ди ректором ТОВ «Мегатекс-М» ( пс евдо виробник заспокоювача в ібропроцесів в агрегатах обе ртання «Успокоітель») являєт ься ОСОБА_3

2. 16 грудня 2008 року в якості с відка допитаний ОСОБА_12 я кий пояснив, що на даний час т имчасово ні де не працює, с ди ректором ТОВ «Мегатекс-М» О СОБА_3 не знайомий і ні коли н е зустрічався, ні якого відно шення до ТОВ «Лідер Агрохім» не має.

Згідно баз даних ДПА Укр аїни ОСОБА_12 являється ди ректором і головним бухгалте ром ТОВ «Санната-М», юридична і фактична адреса підприємс тва знаходиться за адресою: АДРЕСА_2.

26 січня 2009 року в якості свідк а був допитаний директор ТОВ «Ресурстрейд» ОСОБА_16, як ий пояснив, що ні якого відно шення, щодо укладення догово ру купівлі продажу товару -За спокоювача вібропроцесів в а грегатах обертання «Успокоі тель» в лютому 2007 року, не має. Д екларації з податку на додан у вартість за 2007 рік не підпису вав і до інспекції не подавав . Перереєстрації підприємств а ТОВ «Ресурстрейд» на ОСОБ А_17 не здійснював.

Переслідуючи злочинний ум исел невстановлені досудови м слідством особи з метою кон тролю підприємств, які задія ні в злочинній схемі відшкод ування податку на додану вар тість здійснили перереєстра цію ряду підприємств, а саме: 09 жовтня 2007 року згідно проток олу №4 зборів учасників ТОВ «Р есурстрейд» переоформили вк азане підприємство на ОСОБ А_17 ІНФОРМАЦІЯ_1 прожива ючого в м. Миколаєві; 08 жовт ня 2007 року згідно протоколу №3 з борів учасників ТОВ «Лідер А грохім» переоформили вказан е підприємство на ОСОБА_18 ІНФОРМАЦІЯ_3, яка прожив ає в м. Миколаєві; підприємст во ТОВ «Арго Україна» переоф ормлено ОСОБА_19, який прож иває у м. Миколаєві.

Згідно рапорту оперуповно важеного ГВПМ ДПІ у Дніпровс ькому районі м. Києва ОСОБА _20, ОСОБА_12 причетний до імітації виготовлення заспо коювача вібпроцесів в агрега тах обертання «Успокоітель» , а також можливо являється о рганізатором злочинної схем и, щодо незаконного відшкоду вання податку на додану варт ість з бюджету України. Можли ве місце зберігання документ ів, печаток, штампів підприє мств, які задіяні в злочинній схемі відшкодування податку на додану вартість з бюджету України, а саме ТОВ «Мегатек с-М», ТОВ «В.І.К. -Україна», ТОВ «Лідер-Агрохім», ТОВ «Арго-Ук раїна», ТОВ «Ресурстрейд» та інші, можуть знаходяться за адресою:АДРЕСА_2.Фактично ОСОБА_18, ОСОБА_17, ОСО БА_19, ОСОБА_3 - неофіційно працюють на ОСОБА_12 Свою незаконну діяльність дані ос оби здійснюють в приміщенні розташованому за адресою: А ДРЕСА_2.

Згідно довідки комунально го підприємства «Миколаївсь ке міжміське бюро технічної інвентаризації » №589 от 28.01.2009 вла сність за адресою: АДРЕСА_2 в цілому на підставі свідоцт ва про право власності від 10.12.2 008 р. належить ОСОБА_2.

Встановити згідно, яких пр авових документів дані особи здійснюють свою діяльність в приміщенні за адресою: АД РЕСА_2 не представляється м ожливим.

Враховуючи те, що за адресо ю: АДРЕСА_2 можуть знаходи тись документи, предмети, пе чатки, штампи які мають важли ве доказове значення, а також встановлення істини при роз слідуванні кримінальної спр ави, керуючись ст. ст. 130, 177 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Дозволити старшому слідч ому СВ ПМ ДПА у м. Києві Бара нову М. М. провести обшук в п риміщенні, за адресою: АДРЕ СА_2, що належить ОСОБА_2.

Постанова оскарженню не п ідлягає.

Дата ухвалення рішення05.02.2009
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу7589919
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-200/09

Постанова від 29.04.2009

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В.І.

Постанова від 05.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ганечко О.М.

Постанова від 05.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ганечко О.М.

Постанова від 29.12.2009

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Мурашко Сергій Іванович

Постанова від 15.09.2009

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Яковлєва Світлана Володимирівна

Постанова від 15.09.2009

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Яковлєва Світлана Володимирівна

Постанова від 14.07.2009

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бурко Руслан Володимирович

Постанова від 31.07.2009

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євтушенко М.О.

Постанова від 31.07.2009

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євтушенко М.О.

Постанова від 07.08.2009

Кримінальне

Староміський районний суд м.Вінниці

Білоус О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні