Постанова
від 05.02.2009 по справі 4-200/09
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№4-200/09

ПОСТАНОВА

05 лютого 2009 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Ганечко О.М. , розглянувши подання старшого слідчого СВ ПМ ДПА у м. Києві Баранова М. М. , про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні по вул. Спаській, 75-А в м. Миколаєві, що належить ОСОБА_2, -

ВСТАНОВИВ

Старший слідчий СВ ПМ ДПА у м. Києві за згодою першого заступника прокурора м. Києва звернувся до суду з поданням про надання дозволу на проведення обшуку в приміщенні по вул. вул. Спаській, 75-А в м. Миколаєві, що належить ОСОБА_2 мотивуючи тим, що 30.07.2008 р.порушено кримінальну справу №74-00136 за фактом замаху на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, за ознаками злочину, передбаченого ст. ст. 15, 191 ч. 5 КК України.

19 серпня 2008 року порушено кримінальну справу відносно службових осіб ТОВ «Лідер-Агрохім» за фактом умисного ухилення від сплати податку на додану вартість в лютому 2007 року, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, та цього ж дня дана кримінальна справа об'єднана в одне провадження з кримінальною справою № 74-00136, під одним реєстраційним номером. ,

Проведеним досудовим слідством встановлено, що невстановленими особами, за попередньою змовою з службовими особами ЗАТ «Прайм-Банк», ТОВ «Мегатекс-М» та ТОВ «Канселор», протягом 2006-2007 року, незаконно надавалися послуги суб'єктам підприємницької діяльності з метою подальшого розкрадання коштів з державного бюджету України під виглядом відшкодування податку на додану вартість.

З цією метою невстановлені слідством особи створили фінансовий механізм, за допомогою якого службові особи конкретно обумовлених підприємств, а саме: ТОВ «В.1.К. Україна», ПП «Apro-Україна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім », які є окремими структурними елементами в злочинній схемі, зможуть незаконно, зловживаючи своїм службовим становищем, використовуючи проведення господарських операцій та оформлені на такі операції документи бухгалтерського обліку, незаконно формувати від'ємне значення з ПДВ, так як результат, зможуть привласнити такі суми ПДВ з державного бюджету України.

На виконання свого злочинного умислу, на ТОВ «Мегатекс-М» були оформлені документи про реєстрацію ТУ (технічних умов) на Заспокоювач вібропроцесів в агрегатах обертання «Успокоітель», який використовувався як привод для продажу товарів при здійсненні псевдо господарських операцій.

Допитаний по справі, як свідок директор ТОВ «Мегатекс-М» ОСОБА_3 відмовився давати покази щодо обставин проведених розрахунків з ТОВ «В.І.К.- Україна», обставин придбання пакувальних матеріалів, а також з обставин придбання комплектуючих, з яких ТОВ «Мегатекс-М» нібито виготовило товар - «Заспокоювач вібропроцесів в агрегатах обертання «Успокоітель»».

З метою встановлення обставин, які відносяться до справи, слідчим було призначено виїмку первинних бухгалтерських документів у службових осіб ТОВ «Мегатекс М »

1. 3 грудня 2007 року дана

2. 4 Постанова оголошена директору ТОВ «Мегатеск -М»ОСОБА_3

3. 5 грудня 2007 року, ОСОБА_3 заявив слідчому про відмову у видачі документів, які зазначались в постанові про проведення виїмки, мотивуючи тим, що всі документи ТОВ «Мегатекс - М» нібито були викрадені.

Проведеним подальшим досудовим слідством проведено виїмку документів в приміщенні торгово-промислової палати Миколаївської області та встановлено, що постачальником сировини в адресу ТОВ «Мегатекс-М» нібито виступало ТОВ «Мегабудтрейд».

У відповідності до договору № 02/10/06-01 від 02 жовтня 2006 року ТОВ «Мегабудтрейд» (08500, Київська область, м. Фастів, вул. . Героїв Сталінграду, 1, код ЄДРПОУ 33921673) в особі ОСОБА_5 зобов'язалось поставляти до ТОВ «Мегатекс-М» товар -програмне забезпечення, комплектуючі та прилади нібито для виготовлення пристрою -«Заспокоювача вібропроцесів в агрегатах обертання «Заспокоювач»».

Згідно специфікації товару №1 до договору постачання № 02/10/06-01 від 02 жовтня 2006 року ТОВ «Мегабудтрейд» нібито поставило до ТОВ «Мегатекс - М » товару на 267 804 000, 58 грн, за поставлений товар ТОВ «Мегатекс-М» нібито розрахувався векселями.

18 квітня 2007 року, фастівською міжрайонною прокуратурою, було порушено кримінальну справу № 74-1180 за фактом створення ТОВ «Мегабудтрейд» з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

24 січня 2008 року в якості свідка був допитаний ОСОБА_5, який рахується єдиним

засновником та директором ТОВ «Мегабудтрейд, показ, що заснував дане підприємство без мети ведення господарської діяльності, бажаючи лише отримати від невстановлених слідством осіб грошову винагороду в розмірі приблизно 300 гривень. Про діяльність підприємства йому нічого не відомо. Ніяких договорів не підписував. Пред'явлені йому для ознайомлення документи: копія специфікації до договору поставки №02/10/06-01 від 02.10.2006 року та договір поставки №02/10/06-01 від 02.10.2006 року» ним не підписувалися.

Для надання зовнішньо законного вигляду таким операціям, при проведенні розрахунків в злочинній схемі використовувалися кошти в сумі понад 268 млн. грн.., які були отриманні від службових осіб З AT «Прайм-Банк».

Так, 28 лютого 2007 року службові особи ЗАТ «Прайм-Банк» уклали договір № К 07/02-30 з службовими особами ТОВ «Бізнесінвестпроект» на придбання простого векселя (серія АА №0143231) емітованого ТОВ «Контент-Сервіс» (код ЄДРПОУ 33534800, адреса розташування: 08500, Київська область, м. Фастів, вул. Толстого буд. 5, кв.5).

За умовами договору ЗАТ «Прайм-Банк» перерахувало на поточний рахунок ТОВ «Бізнесінвестпроект» понад 268 млн. грн..

Допитаний по справі як свідок 09.11.2007 року громадянин ОСОБА_6, повідомив, що ТОВ «Бізнесінвестпроект» було зареєстровано ним в 2005 році для ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, бухгалтерський і податковий облік він нібито здійснював сам.

Також, ОСОБА_6, повідомив, що згідно заяви від 07.02.2007 року він передав частку в статутному капіталі ТОВ «Бізнесінвестпроект» іншій особі, вийшов зі складу учасників ТОВ «Бізнесінвестпроект» та не підписував жодних документів починаючи з 07.02.2007 року.

Таким чином, за показами останього, він не укладав як єдина службова особа ТОВ «Бізнесінвестпроект» договір з ЗАТ «Прайм-Банк».

В подальшому, 28 лютого 2007 року, дані грошові кошти були перераховані з поточного рахунку ТОВ «Бізнесінвестпроект» на поточні рахунки ТОВ «В.І.К.-Україна», ПП «Арго-Україна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім», які є окремими структурними елементами в злочинній схемі з розкрадання бюджетних коштів.

При цьому, складаючи зовнішню видимість погашення відсотків по товарному кредиту, ТОВ «В.І.К.- Україна », ПП «Арго-Україна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім» придбали у ТОВ «Канселор» багатомільйонні векселя, емітентом яких виступило ТОВ «Мегатекс-М», не сплачуючи при цьому жодної копійки, пред'являли такі векселя до сплати ТОВ «Мегатекс-М» та отримувало від даного підприємства грошові кошти в рахунок погашення векселя.

При цьому, вексель погашався ТОВ «Мегатекс-М» за рахунок коштів, які щойно потрапляли на його рахунок саме від ТОВ «В.І.К. Україна», ПП «Арго-Україна», ТОВ «Ресурс Трейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім», так як всі розрахунки у злочинній схемі було проведено одним днем - 28 лютого 2007 року.

В подальшому з поточних рахунків ТОВ «В.І.К. Україна », ПП «Арго-Україна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрохім» грошові кошти, які ті нібито отримали як погашення векселя, знову в той самий день поверталися на поточний рахунок ТОВ «Мегатекс-М».

Таким чином, отримавши кошти на власний рахунок та оплативши ними за псевдо товар та відсотки за товарний кредит грошовими коштами, ТОВ «В.І.К. Україна », ПП «Арго- Україна», ТОВ «Ресурстрейд», ТОВ «Сталекс Фіш Юей» та ТОВ «Лідер Агрхім» отримали формальні підстави до формування від'ємного значення з податку на додану вартість та можливість з розкрадання державних коштів з бюджету України під виглядом повернення надмірно сплаченої суми ПДВ.

Так службові особи ТОВ «В.І.К. Україна» заявили до відшкодування з бюджету 9 407 591 грн., які були сформовані в якості податкового кредиту з податку на додану вартість під виглядом псевдо господарських операцій з продажу «Заспокоювача вібпроцесів в агрегатах обертання «Успокоітель»».

З метою повернення грошових коштів на рахунок ЗАТ «Прайм-банк» з поточного рахунку ТОВ «Мегатекс-М» кошти були перераховані на поточний рахунок ТОВ «Канселор» за вексель емітований ТОВ «Послуги та виробництво ВТПФ»; з поточного рахунку ТОВ «Канселор» кошти були перераховані на поточний рахунок ТОВ «Пром-експо-центр» за цінні папери; з поточного рахунку ТОВ «Пром-експо-центр» кошти були перераховані на поточний рахунок ТОВ «Союз-торг-сервіс-ЛТД» за ціні папери; з поточного рахунку ТОВ «Союз-торг-сервіс ЛТД» кошти перераховані на рахунок ЗАТ «Прайм-банк» за вексель емітований ТОВ «Контент-Сервіс».

Встановлено, що ТОВ «Союз-Торг-Сервіс ЛТД», ТОВ «Пром-Експо-Центр», ТОВ «Бізнсінвестпроект», ТОВ «Мегабутрейд» мають ознаки фіктивності.

Будучи допитані як свідки у справі робітники ТОВ «Мегатекс - М »: ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 , ОСОБА_10 показали, що вони фактично, не виготовляли заспокоювач вібропроцесів в агрегатах обертання, а лише розкладали комплектуючі в виробничому приміщені.

Постановою Солом'янського району м. Києва від 04.12.2006 року, визнано недійсним Установчий договір та Статут ТОВ «Послуги та виробництво ВТПФ» з моменту реєстрації.

Будучи допитаною як свідок у справі, ОСОБА_11 показала, що підписала вказану заяву діючи за вказівкою ОСОБА_12 , який представлявся юристом адвокатської компанії «Моор та Кросондович», що діє за дорученням колишнього директора ТОВ «В.І.К. - Україна» не має право на відшкодування з державного бюджету України податку на додану вартість в сумі 9 398 749 грн., так як даний факт встановлено актом перевірки ТОВ «В.І.К. - України». На запитання, чому вона подала позов до суду, якщо їй було відомо про те, що ТОВ «В.І.К. - Україна» не має право на відшкодування з державного бюджету України податку на додану вартість, ОСОБА_11 пояснити нічого не змогла.

В ході проведення очної ставки між ОСОБА_11 та ОСОБА_13, останній показав, що він не звертався до будь-яких осіб для підписання заяви до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання недійсним податкового повідомлення рішення № 0000022330/0 від 21.01.2008

Допитаний як свідок директор адвокатської компанії «Моор та Кросондович» ОСОБА_14 показав, що адвокатська компанія «Моор та Кросондович» не надавала юридичних послуг ТОВ «В.І.К. - Україна», особа на ім'я ОСОБА_12 в даній адвокатській компанії не працює.

1. 15 грудня 2008 року згідно постанови Дарницького районного суду м. Києва за місцем проживання ОСОБА_12 за адресою: АДРЕСА_1 проведено обшук в результаті, якого знайдено докази, які підтверджують причетність ОСОБА_12 до незаконної схеми відшкодування податку на додану вартість з бюджету України, а саме: лист паперу формату А-4 на якому зроблено відтиск печатки ТОВ «Лідер Агрохім » (підприємство, яке задіяне в злочинній схемі), а також записна книжка в якій на одному із аркушів міститься номер телефону ОСОБА_15 НОМЕР_1. Згідно матеріалів кримінальної справи директором ТОВ «Мегатекс-М» ( псевдо виробник заспокоювача вібропроцесів в агрегатах обертання «Успокоітель») являється ОСОБА_3

2. 16 грудня 2008 року в якості свідка допитаний ОСОБА_12 який пояснив, що на даний час тимчасово ні де не працює, с директором ТОВ «Мегатекс-М» ОСОБА_3 не знайомий і ні коли не зустрічався, ні якого відношення до ТОВ «Лідер Агрохім» не має.

Згідно баз даних ДПА України ОСОБА_12 являється директором і головним бухгалтером ТОВ «Санната-М», юридична і фактична адреса підприємства знаходиться за адресою: АДРЕСА_2.

26 січня 2009 року в якості свідка був допитаний директор ТОВ «Ресурстрейд» ОСОБА_16, який пояснив, що ні якого відношення, щодо укладення договору купівлі продажу товару -Заспокоювача вібропроцесів в агрегатах обертання «Успокоітель» в лютому 2007 року, не має. Декларації з податку на додану вартість за 2007 рік не підписував і до інспекції не подавав. Перереєстрації підприємства ТОВ «Ресурстрейд» на ОСОБА_17 не здійснював.

Переслідуючи злочинний умисел невстановлені досудовим слідством особи з метою контролю підприємств, які задіяні в злочинній схемі відшкодування податку на додану вартість здійснили перереєстрацію ряду підприємств, а саме: 09 жовтня 2007 року згідно протоколу №4 зборів учасників ТОВ «Ресурстрейд» переоформили вказане підприємство на ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_1 проживаючого в м. Миколаєві; 08 жовтня 2007 року згідно протоколу №3 зборів учасників ТОВ «Лідер Агрохім» переоформили вказане підприємство на ОСОБА_18 ІНФОРМАЦІЯ_3, яка проживає в м. Миколаєві; підприємство ТОВ «Арго Україна» переоформлено ОСОБА_19, який проживає у м. Миколаєві.

Згідно рапорту оперуповноваженого ГВПМ ДПІ у Дніпровському районі м. Києва ОСОБА_20, ОСОБА_12 причетний до імітації виготовлення заспокоювача вібпроцесів в агрегатах обертання «Успокоітель», а також можливо являється організатором злочинної схеми, щодо незаконного відшкодування податку на додану вартість з бюджету України. Можливе місце зберігання документів, печаток, штампів підприємств, які задіяні в злочинній схемі відшкодування податку на додану вартість з бюджету України, а саме ТОВ «Мегатекс-М», ТОВ «В.І.К. -Україна», ТОВ «Лідер-Агрохім», ТОВ «Арго-Україна», ТОВ «Ресурстрейд» та інші, можуть знаходяться за адресою:АДРЕСА_2.Фактично ОСОБА_18, ОСОБА_17, ОСОБА_19, ОСОБА_3 - неофіційно працюють на ОСОБА_12 Свою незаконну діяльність дані особи здійснюють в приміщенні розташованому за адресою: АДРЕСА_2.

Згідно довідки комунального підприємства «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації » №589 от 28.01.2009 власність за адресою: АДРЕСА_2 в цілому на підставі свідоцтва про право власності від 10.12.2008 р. належить ОСОБА_2.

Встановити згідно, яких правових документів дані особи здійснюють свою діяльність в приміщенні за адресою: АДРЕСА_2 не представляється можливим.

Враховуючи те, що за адресою: АДРЕСА_2 можуть знаходитись документи, предмети, печатки, штампи які мають важливе доказове значення, а також встановлення істини при розслідуванні кримінальної справи, керуючись ст. ст. 130, 177 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Дозволити старшому слідчому СВ ПМ ДПА у м. Києві Баранову М. М. провести обшук в приміщенні, за адресою: АДРЕСА_2, що належить ОСОБА_2.

Постанова оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення05.02.2009
Оприлюднено13.12.2022
Номер документу7590389
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-200/09

Постанова від 29.04.2009

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В.І.

Постанова від 05.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ганечко О.М.

Постанова від 05.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ганечко О.М.

Постанова від 29.12.2009

Кримінальне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Мурашко Сергій Іванович

Постанова від 15.09.2009

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Яковлєва Світлана Володимирівна

Постанова від 15.09.2009

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Яковлєва Світлана Володимирівна

Постанова від 14.07.2009

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бурко Руслан Володимирович

Постанова від 31.07.2009

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євтушенко М.О.

Постанова від 31.07.2009

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євтушенко М.О.

Постанова від 07.08.2009

Кримінальне

Староміський районний суд м.Вінниці

Білоус О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні