Ухвала
від 29.08.2018 по справі 638/7803/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/7803/18

Провадження № 1-кс/638/3494/18

29.08.2018 року Дзержинський районний суд м. Харкова

у складі: слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 1 статті 115Кримінального кодексуУкраїни, -

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернувся слідчий СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 з клопотанням, в якому просить суд надати тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до медичної карти стаціонарного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка знаходиться у Комунальному закладі охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та протоколу операції, проведеної йому 23.01.2018 року хірургом ОСОБА_6 , з можливістю вилучення оригіналів документів, а також до характеристики лікаря-хірурга ОСОБА_6 ; посадової інструкції лікаря-хірурга ОСОБА_6 ; матеріалів службової перевірки за заявою ОСОБА_7 від 10.04.2018 року про неналежне надання медичної допомоги пацієнту ОСОБА_5 , які знаходиться у Комунальному закладі охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що слідчим відділом Шевченківського відділу поліції ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02 червня 2018 року за №12018220480002158, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України.

01.06.2018 року за адресою АДРЕСА_2 раптово помер ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Допитаний в якості свідка ОСОБА_7 , пояснив, що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , за якою на даний час проживаю разом з матір`ю ОСОБА_8 та батьком ОСОБА_5 .

20.01.2018 року ОСОБА_5 за порадою дерматолога ІНФОРМАЦІЯ_3 звернувся з приводу «гранульоми» на нозі до хірурга ОСОБА_6 , який діагностував у нього «гнійну атеромуправої гомілки»в порушення всіх існуючих стандартів обстеження - без результатів лабораторних досліджень, додаткових методів медичного обслуговування та залучення інших хірургів і онколога поліклініки, тобто, обмежившись лише візуальним оглядом попри все це за відсутності гістологічного підтвердження діагноз не може вважатися остаточним, ОСОБА_6 23.01.2018р.провів операцію. Питання щодо лабораторних досліджень зразків біологічногоматеріалу ні під час хірургічного втручання ні після лікарем не вирішувалось.

Після цього ОСОБА_5 був госпіталізований в хірургічне відділення ІНФОРМАЦІЯ_4 . На той час, як свідчить епікриз госпіталю на задній поверхні правої гомілки вже визначалась гіпергрануляційна тканина по типу гемангіоми. Першочергово лікуючий лікар госпіталю направив ОСОБА_9 на консультацію до Обласного центру онкології (далі - ОЦО).

21.03.2018року ОЦОпоставив діагноз: «безпігментнамеланома шкіриправої гомілки Т4N3М1С (аскілярнілімфовузли,підшлункова залозаз інвазієюв лівушлункову артерію,селезінкову артерію,ворітну іверхню брижовувену)4стадія ІІклінічна група»

Медичним висновком мультидисціплінарної комісії ОЦО від 20.04.2018 року був підтверджений вказаний діагноз і рекомендована відповідна йому паліативна хіміотерапія.

Згідно висновку ОЦО від 30.03.2018 року за результатами лабораторних досліджень онкодерматолог діагностував «меланобластому (Mbs) шкіри правої гомілки, ІІ клінічна група».

31.03.2018 року за направленням ОЦО в МДЦ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_5 проведена МСКТ органів грудної, черевної порожнини і малого тазу, правої голені і головного мозку.

Патоморфологічна лабораторія «Прайм-тест» кафедри патологічної анатомії ІНФОРМАЦІЯ_6 30.03.2018р. за результатами досліджень встановила клінічний діагноз «пухлина шкіри голені, беспігментна меланобластома (М8720/3)».

Медико-соціальнаекспертна комісіяприсвоїла ОСОБА_5 статус особиз інвалідністюпершої групи(підгрупаА)на підставіоформленого лікарем-онкологомОЦО витягуз амбулаторноїкарти №18034від 07.05.2018 року в якому зазначений діагноз «безпігментна меланома шкіри правої гомілки з метастазами в підшлунковій залозі».

01.06.2018 року бригада швидкої допомоги приблизно 07 год. 25 хв. констатувала смерть ОСОБА_5 . Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть ОСОБА_5 №10-12/1651 ДМ від 05.06.2018 року причиною смерті є «рак підшлункової залози»

Клінічні аналізина онкомаркери,проведені 05.04.2018р.лабораторією « ІНФОРМАЦІЯ_7 »,раку підшлунковоїзалози непоказали,згідно патологогістологічного висновку ОЦО від 17.04.2018р. стосовно фіброезофагогастродуоденоскопії, проведеної 06.04.2018 року, зазначеної патології також не виявлено.

Остаточний висновок судово-медичної експертизи, призначеної ухвалою слідчого судді Дзержинського районного суду м. Харкова від 04.06.2018 року, залежить від патолого-гістологічного дослідження відібраних біоматеріалів.

Під час досудового розслідування виникла необхідність призначити комплексну судово-медичну експертизу з метою становлення наявності або відсутності причинно-наслідкового зв`язку між ятрогенним захворюванням фізичного характеру та настанням смерті ОСОБА_5 .

Об`єктомдослідження комісійноїсудово-медичноїекспертизи єматеріали кримінальногопровадження,які охоплюютьоригінали всіхмедичних документів,що належатьдо фактурозслідування,-карту амбулаторногоі стаціонарногохворого (історіюхвороби),лист призначення,операційний журнал(протоколиоперацій),результати усіхпроведених лабораторнихі спеціальнихдосліджень,показання лікарів,медичних працівниківта іншихсвідків усправі,які містятьвідомості медичногохарактеру.У випадкахсмерті пацієнтапредставляються такожоригінал актусудово-медичногодослідження абопротоколу патолого-анатомічногорозтину трупу з результатами гістологічного дослідження, копії протоколу клініко-анатомічної конференції за даним випадком, актів службового розслідування події медичним закладом та висновків відомчого розслідування комісіями органів охорони здоров`я. Крім того, зазначена медична документація має доказове значення у кримінальному провадженні.

В судове засідання слідчий СВШевченківського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вХарківській області ОСОБА_3 не з`явився, надав до суду заяву з проханням розглянути клопотання без його участі, вимоги, викладені в ньому, підтримує у повному обсязі, просить суд його задовольнити.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, на підставі частини 2 статті 163 КПК України, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про інформацію», інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 30 жовтня 1997 року у справі щодо офіційного тлумачення ст. ст. 3, 23, 31, 47, 48 Закону України «Про інформацію» та ст. 12 Закону України «Про прокуратуру» (справа Устименка), враховуючи норму частини 2 статті 32 Конституції України, частину четверту статті 23 Закону України «Про інформацію» треба розуміти так, що забороняється не лише збирання, а й зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту, прав та свобод людини. До конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, релігійність, стан здоров`я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані).

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 162 КПК України, відомості, які можуть становити лікарську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 162 КПК України персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, відносяться до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах.

Отже, медична документація відносно ОСОБА_5 містить відомості, які належать до охоронюваної законом таємниці.

Згідно частини 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Внесене захисником клопотання відповідає вимогам статті 160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що речі та документи самі по собі або в їх сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, про тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий знаходяться у володінні Комунального закладу охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та має суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Отже, слідчим доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться у клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається з клопотанням, може бути виконане.

Слідчий суддя приймає до уваги, що для встановлення істини по справі необхідні інформація та документи, доступ до яких просить надати слідчий, та у сукупності з іншими документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться в документах, про вилучення яких заявлено клопотання, можуть бути використані у якості доказів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 110, 159-164 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 1 статті 115Кримінального кодексуУкраїни, задовольнити.

Надати слідчому СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до медичної карти стаціонарного хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка знаходиться у Комунальному закладі охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та протоколу операції, проведеної йому 23.01.2018 року хірургом ОСОБА_6 , з можливістю вилучення оригіналів документів.

Надати слідчому СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до характеристики лікаря-хірурга ОСОБА_6 ; посадової інструкції лікаря-хірурга ОСОБА_6 ; матеріалів службової перевірки за заявою ОСОБА_7 від 10.04.2018 року про неналежне надання медичної допомоги пацієнту ОСОБА_5 , які знаходиться у Комунальному закладі охорони здоров`я « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів.

Строк дії ухвали 1 місяць з дня її постановлення.

Відповідно до частини 1 статті 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76122473
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220480002158 від 02.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого частиною 1 статті 115Кримінального кодексуУкраїни

Судовий реєстр по справі —638/7803/18

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 29.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні