Рішення
від 09.08.2018 по справі 910/1711/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

09.08.2018 р. Справа № 910/1711/18 За позовом Першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства

До 1. Миколаївської обласної ради

2. Товариства з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг "

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним на майбутнє договору та

повернення мисливських угідь

Суддя Пінчук В.І.

Секретар судового засідання Дімітрова Ю.Ю.

Представники сторін:

Від прокуратури Колодяжна А.В. - прокурор відділу

Від позивача не з'явився

Від відповідача - 1 не з'явився

Від відповідача - 2 не з'явився

Рішення прийняте 09.08.2018 р., оскільки підготовче провадження 05.07.2018 р. було закрите і справа призначена до розгляду по суті на 09.08.2018 р.

Обставини справи:

Перший заступник прокурора Миколаївської області звернувся до господарського суду м. Києва з позовом в інтересах держави в особі Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства до відповідачів Миколаївської обласної ради та Товариства з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " про:

- визнання незаконним та скасування рішення Миколаївської обласної ради від 10.11.2016 р. № 15 про надання у користування мисливських угідь товариству з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " на території Новоодеського району Миколаївської області.

- визнання недійсним на майбутнє договору про умови ведення мисливського господарства, що укладений 14.07.2017 р. між Миколаївським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та товариством з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг "

- зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " повернути Миколаївському обласному управлінню лісового та мисливського господарства мисливські угіддя, які надані у користування на підставі рішення Миколаївської обласної ради від 10.11.2016 р. № 15, загальною площею 8084,38 га, що розташовані у Новоодеському районі Миколаївської області на території Михайлівської, Новопетрівської, Новосафонівської, Підлесненської, Себинської, Троїцької сільських та Новоодеської міської ради.

Ухвалою господарського суду від 19.02.2018 р. вказана позовна заява повернута прокурору на підставі п. 2, п. 4 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2018 р. ухвала від 19.02.2018 р. скасована та направлена для розгляду до Господарського суду м. Києва.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 15.05.2018 р. відкрите провадження у справі № 910/1711/18, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначення підготовчого засідання на 05.07.2018 р.

Ухвалою від 05.07.2018 р. підготовче провадження закрите і справа призначена до розгляду по суті на 09.08.2018 р.

Представник позивача у судове засідання не з'явився.

Представник відповідача - 1 та представник відповідача - 2 також у судове засідання не з'явились хоча належним чином були повідомлені про день і час розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили, але у відзивах на позовну заяву проти позовних вимог першого заступника прокурора Миколаївської області заперечують і просять суд у задоволені позову відмовити.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України, справа розглядається без участі представника позивача та без учасників представників відповідачів за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника від прокуратури, суд -

В С Т А Н О В И В:

Прокуратурою Миколаївської області установлені порушення вимог діючого законодавства при прийнятті Миколаївською обласною радою рішення від 10.11.2016 № 15 про надання у користування товариству з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " мисливських угідь на території Новоодеського району та укладенні на підставі цього рішення договору про умови ведення мисливського господарства від 14.07.2017 р.

Згідно пункту 1 рішення Миколаївської обласної ради від 10.11.2016 № 15 надано у користування ТОВ " СМГ " Буг " мисливські угіддя загальною площею 8084,38 га, що розташовані у Новоодеському районі Миколаївської області на території Михайлівської, Новопетрівської, Новосафонівської, Підлесненської, Себинської, Троїцької сільських та Новоодеської міської ради строком на 20 років.

Згідно додатку до зазначеного рішення, загальна площа мисливських угідь, які надаються у користування ТОВ " СМГ " Буг " становить 8084,38 га, з яких 2924,1 га - землі запасу та 5160,28 га - землі, що перебувають у постійному та тимчасовому користуванні.

Пунктом 2 цього рішення передбачено необхідність укласти Миколаївському обласному управлінню лісового та мисливського господарства в установленому порядку договір про умови ведення мисливського господарства з ТОВ " СМГ " Буг "

На підставі зазначеного рішення обласної ради, згідно ст. 21 Закону України " Про мисливське господарство та полювання " Миколаївським обласним управлінням лісового та мисливського господарства 14.07.2017 укладено договір про умови ведення мисливського господарства з ТОВ " СМГ " Буг ".

Додатками до вказаного договору є карта-схема угідь і опис меж.

Згідно із зазначеним описом визначено наступні межі мисливських угідь ТОВ " СМГ " Буг " на території Новоодеського району: з південного заходу господарство межує з угіддями ТОВ " Мисливців та рибалок Білоусівки " Вознесенського району та по річці Південний Буг з Веселинівським районом та Миколаївським районом, з заходу межує з угіддями Новоодеського " ГМР ", з півночі з Сланецьким районом, зі сходу з угіддями Новоодеського " ГМР "

Перший заступник прокурора Миколаївської області вважає зазначене рішення обласної ради від 10.11.2016 р. № 15 незаконним та таким, що підлягає скасуванню, а також укладений на підставі нього договір підлягає визнанню недійсним на майбутнє, а мисливські угіддя поверненню.

Суд вважає позовні вимоги першого заступника прокурора Миколаївської області такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав:

Відповідно до ст. 13, 14, 16 Конституції України земля, її надра, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності українського народу. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов'язком держави.

Згідно із інформацією Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 05.12.2017, відповідно до карти-схеми угідь, що є додатком до договору про умови ведення мисливського господарства ТОВ " СМГ " Буг " від 14.07.2017, на території зазначених мисливських угідь, згідно форми 6-зем станом на 01.01.2016 рахується 2924,34 га земель запасу не наданих у власність чи користування.

З вказаної кількості 1020,73 га - пасовища (землі сільськогосподарського призначення), 1269,85 га - відкриті заболочені землі та 633,76 га - відкриті землі без рослинного покриву.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України " Про мисливське господарство та полювання " мисливські угіддя для ведення мисливського господарства надаються у користування Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, погодженим з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а також власниками або користувачами земельних ділянок.

Статтею 122 Земельного кодексу України передбачено, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Згідно підпункту 13 пункту 4 Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.09.2016 № 333, вказаний орган розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в порядку, визначеному чинним законодавством.

Таким чином, орган, який розпоряджається земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності на території області є Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

Як встановлено судом у матеріалах, які стали підставою для прийняття оскаржуваного рішення №15, наявний лист Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 27.10.2016, адресований директору ТОВ " СМГ " Буг ".

Відповідно до зазначеного листа, Головним управлінням розглянуто звернення товариства стосовно погодження надання у користування мисливських угідь площею 4303,2 га в межах території Новоодеського району ( згідно інформації відділу Держземагенства у Новоодеському районі від 16.07.2014 товариству планувалось надати 4303,2 га земель запасу не наданих у власність чи користування на території Новоодеського району, з яких 1522 га - пасовища). Однак, Головним управлінням не надано відповідне погодження.

Також, листами від 19.12.2016 та від 24.10.2017 Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області поінформовано прокуратуру Миколаївської області про те, що погодження надання у користування ТОВ " СМГ " Буг " мисливських угідь на території Новоодеського району ним не надавалось.

Таким чином, оскаржуване рішення Миколаївської обласної ради прийнято з порушення зазначених вимог законодавства, за відсутності подання відповідного центрального органу, погодженого у встановленому порядку власником (розпорядником) земель запасу державної власності.

Крім того, як встановлено судом при наданні у користування ТОВ " СМГ " Буг " мисливських угідь на території Новоодеського району загальною площею 8084,38 га Миколаївською обласною радою допущено інші порушення вимог природоохоронного законодавства.

Згідно інформації управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації від 13.11.2017 на території Новоодеського району створено об'єкти природно-заповідного фонду, а саме:

- рішенням Миколаївської обласної ради народних депутатів від 12.03.1993 № 11 створені ландшафтні заказники місцевого значення " Новопетрівські плавні " площею 200 га та " Вовча балка " площею 250 га, ботанічна пам'ятка природи місцевого значення " Себінський " площею 11 га.

- рішенням Миколаївської обласної ради народних депутатів від 02.02.1995 № 24 створені ландшафтний заказник місцевого значення " Михайлівський " площею 87,2 та ботанічний заказник місцевого значення " ботанічний заказник місцевого значення " Богодарівка " площею 50 га.

Зазначені об'єкти природно-заповідного фонду України загальною площею 598 га фактично розташовані в межах території мисливських угідь, наданих у користування ТОВ " СМГ " Буг ", що підтверджується інформацією управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації та картою-схемою мисливських угідь з відображеними орієнтовними межами територій об'єктів природно-заповідного фонду України.

Відповідно до ст. 8 Закону України " Про природно-заповідний фонд України " ці об'єкти мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

У зв'язку з цим, законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.

Збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду забезпечується шляхом встановлення заповідного режиму; організації систематичних спостережень за станом заповідних природних комплексів та об'єктів; проведення комплексних досліджень з метою розробки наукових основ їх збереження та ефективного використання; додержання вимог щодо охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду під час здійснення господарської, управлінської та іншої діяльності, проведення інших заходів з метою збереження територій та об'єктів природно - заповідного фонду.

При цьому, наявність зазначених об'єктів природно-заповідного фонду України на території мисливських угідь, які надані в користування ТОВ " СМГ " Буг " не відображена у рішенні Миколаївської обласної ради від 10.11.2016 № 15 та відповідно у договорі про умови ведення мисливського господарства від 14.07.2017.

У договорі про умови ведення мисливського господарства від 14.07.2017, зокрема у пунктах 2.1 - 2.4 договору викладені права та обов'язки сторін. Однак будь-яких обмежень діяльності ТОВ " СМГ " Буг " на території об'єктів природно-заповідного фонду України не міститься, та взагалі відсутня інформація про їх існування.

Відповідно до ст. 25, ст. 26 Закону України " Про природно - заповідний фонд України " у редакції, чинній на момент прийняття оскаржуваного рішення та укладання договору, заказниками оголошуються природні території ( акваторії ) з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів. На території заказника обмежується або забороняється мисливство та діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник. Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених заказником, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Згідно ст.ст. 27, 28 вказаного Закону, пам'ятками природи оголошуються окремі унікальні природні утворення, що мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне, пізнавальне і культурне значення, з метою збереження їх у природному стані. На території пам'яток природи забороняється будь-яка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного їх стану. Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених пам'ятками природи, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

При цьому, положенням про ландшафтний заказник місцевого значення " Михайлівський ", що затверджено Державним управлінням охорони навколишнього середовища в області 21.06.2007 р. передбачено, що заказник входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. Територія заказника може використовуватися у природоохоронних, науково-дослідних, освітньо - виховних, виховних, оздоровчих та інших рекреаційних цілях. На території заказника забороняється будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу, у тому числі роботи, що можуть призвести до порушення природного рослинного покриву, негативного впливу на фауну, тощо.

Крім того, зазначеним положенням передбачено, що на території заказника дозволяється в установленому порядку господарська діяльність, що не суперечить завданням заказника і проводиться з додержанням висновків екологічної експертизи.

Межі заказника наносяться на планово-картографічні матеріали органів державного агентства по земельним ресурсам України на місцях та користувачів земельних ділянок, обов'язково враховуються при реконструкції та розвитку прилеглих до заказника територій.

Аналогічні вимоги до використання та збереження відповідної природно-заповідної території містяться у положенні про ботанічну пам'ятку природи місцевого значення " Себінський ", затвердженому державним управлінням охорони навколишнього середовища в області 02.10.2012 р.

Крім того, 16.01.2009 р. Нооводеською райдержадміністрацією прийняті охоронні зобов'язання щодо забезпечення режиму охорони та збереження ботанічного заказника місцевого значення " Богодарівка " та ландшафтного заказника місцевого значення " Новопетрівські плавні " , а 27.02.2012 р. прийняті охороні зобов'язання відносно ландшафтного заказника місцевого значення " Вовча балка " та ботанічної пам'ятки природи місцевого значення " Себінський ".

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Коституцією та законами України.

Частиною 10 ст. 59 Закону України " Про місцеве самоврядування в Україні ", акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів іхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними у судовому порядку.

Суд вважає, що рішення Миколаївської обласної ради від 10.11.2016 р. № 15 прийняте з порушенням вимог Закону України " Про природно-заповідний фонд України ".

Приймаючи вказане рішення про надання мисливських угідь в користування ТОВ " СМГ " Буг " Миколаївській обласній раді було відомо про існування на території Новоодеського району об'єктів природно - заповідного фонду, оскільки створені вони на підставі її рішень. Крім того, інформація про зазначені об'єкти, їх статус та межі наявна у місцевих органах Держгеокадастру, управлінні екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації та Новоодеській райдержадміністрації.

Прийняття Миколаївською обласною радою оспорюваного рішення про надання в користування ТОВ " СМГ " Буг " мисливських угідь стало передумовою укладення Миколаївським обласним управлінням лісового та мисливського господарства з ТОВ " СМГ " Буг " договору про умови ведення мисливського господарства від 14.07.2017 р.

Відповідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є порушення вимог серед іншого ч. 1, 2 ст. 203 ЦК України, тобто укладення його з порушенням закону, особою, яка не мала належного обсягу повноважень. Відповідно до ст. 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

Згідно ч. 1 ст. 207 Господарського кодексу України господарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закону, або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб'єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним повністю або в частині.

Пунктом 2.7 постанови Пленуму Вищого господарського суду України " Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними " від 29.05.2013 р. № 11 визначено, що частиною 3 ст. 207 ГК України передбачена і можливість припинення господарського зобов'язання лише на майбутнє.

Виконання господарського зобов'язання, визнаного судом недійсним повністю або в частині, припиняється повністю або в частині з дня набрання рішенням суду законної сили як таке, що вважається недійсним з моменту його виникнення. У разі якщо за змістом зобов'язання воно може бути припинено лише на майбутнє, таке зобов'язання визнається недійсним і припиняється на майбутнє. ( ч. 3 ст. 207 ГК України ).

Питання щодо скасування рішення та визнання недійсним договору випливають з одних правових підстав та нерозривно пов'язані між собою. Таким чином, оскільки спірний договір укладений на підставі п. 2 рішення обласної ради, яке суд визнає незаконним та скасовує, він також підлягає визнанню недійсним на майбутнє.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст.129, 232, 233, 236 - 238, 240 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати рішення Миколаївської обласної ради ( 54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22, код 25696652 ) від 10.11.2016 р. № 15 про надання у користування мисливських угідь товариству з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " ( 57102, Миколаївська область, Миколаївський район, с. Ковалівка, вул. Першотравнева, 152, код 33729731 ) на території Новоодеського району Миколаївської області.

Визнати недійсним на майбутнє договір про умови ведення мисливського господарства, що укладений 14.07.2017 р. між Миколаївським обласним управлінням лісового та мисливського господарства ( 54029, м. Миколаїв, проспект Центральний, 16, код 35273157 ) та товариством з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " ( 57102, Миколаївська область, Миколаївський район, с. Ковалівка, вул. Першотравнева, 152, код 33729731 )

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " ( 57102, Миколаївська область, Миколаївський район, с. Ковалівка, вул. Першотравнева, 152, код 33729731 ) повернути Миколаївському обласному управлінню лісового та мисливського господарства ( 54029, м. Миколаїв, проспект Центральний, 16, код 35273157 ) мисливські угіддя, які надані у користування на підставі рішення Миколаївської обласної ради від 10.11.2016 р. № 15, загальною площею 8084,38 га, що розташовані у Новоодеському районі Миколаївської області на території Михайлівської, Новопетрівської, Новосафонівської, Підлесненської, Себинської, Троїцької сільських та Новоодеської міської ради.

Стягнути з Миколаївської обласної ради ( 54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22, код 25696652 ) на користь прокуратури Миколаївської області ( 54030, м. Миколаїв, вул. Спаська, 28, код 02910048 ) 3524 ( три тисячі п'ятсот двадцять чотири ) грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю " СМГ " Буг " ( 57102, Миколаївська область, Миколаївський район, с. Ковалівка, вул. Першотравнева, 152, код 33729731 ) на користь прокуратури Миколаївської області ( 54030, м. Миколаїв, вул. Спаська, 28, код 02910048 ) 3524 ( три тисячі п'ятсот двадцять чотири ) грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 241 ГПК України та може бути оскаржене до апеляційної інстанці у строки передбачені ст. 256 ГПК України.

дата підписання повного тексту рішення 31.08.2018 р.

СуддяВ.І.Пінчук

Дата ухвалення рішення09.08.2018
Оприлюднено03.09.2018
Номер документу76183032
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним на майбутнє договору та повернення мисливських угідь

Судовий реєстр по справі —910/1711/18

Ухвала від 12.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Постанова від 11.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні