Ухвала
від 13.04.2010 по справі 2266
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 22-Ц-2266/10 Головуючий 1-ї інстанції - Прошутя І.Д.

Категорія : діти війни. Доповідач - Шевченко Н.Ф.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2010 року судова колегія судової палати з цивільних справ апеляційного суду Харківської області в складі:

головуючого Кукліної Н.О. суддів Кокоші В.В.

ОСОБА_1 при секретарі Андрійко О.В.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою Управління пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова на постанову Червонозаводського районного суду м. Харкова від 12 жовтня 2009 року по справі за позовом ОСОБА_2 до Управління пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова про покладання обов'язку нарахувати підвищення до пенсії як дитині війни, -

В СТАНОВИЛА:

У січні 2009 року ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом до Управління пенсійного фонду України у Червонозаводському районі м. Харкова про визнання бездіяльності протиправною та покладання обов'язку здійснити перерахунок та виплату підвищення до пенсії, посилаючись на те, що він відноситься до категорії Діти війни та відповідно до ст. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни має право на отримання соціальної допомоги у розмірі 30% від мінімального розміру пенсії за віком з 01 січня 2006 року по 31 грудня 2007 року.

Відповідач у своєму запереченні на позов посилався на те, що органи Пенсійного фонду мають використовувати кошти тільки на виплати, вичерпаний перелік яких визначений діючим законодавством, до яких виплати підвищення пенсії відповідно до ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни не відносяться.

Постановою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 12 жовтня 2009 року позов ОСОБА_2 задоволено частково.

Визнано протиправною бездіяльність Управління пенсійного фонду України у Червонозаводському районі м. Харкова

Зобов'язано Управління пенсійного фонду України у Червонозаводському районі м. Харкова провести ОСОБА_2 перерахунок пенсії з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.І ст.28 Закону України Про загальнообов'язкове пенсійне страхування та провести відповідні виплати за 2007 рік з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року.

В іншій частині позову відмовлено.

В апеляційній скарзі Управління пенсійного фонду ставиться питання про скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нового рішення про відмову в задоволенні позову, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права.

Судова колегія заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши наведені в скарзі доводи та перевіривши матеріали справи знаходить апеляційну скаргу не підлягаючою задоволенню виходячи з наступного.

Справа судом 1 інстанції розглянута в порядку письмового провадження з дотриманням діючих на час ухвалення рішення норм процесуального права.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Судом достовірно встановлено, що ОСОБА_2 народилась в 1938 році і в розумінні ст. 1 Закону України Про соціальний захист дітей війни набув статусу Дитина війни і відповідно до ст. 6 цього ж Закону має право на державну соціальну підтримку у вигляді підвищення до пенсії в розмірі 30% від мінімальної пенсії за віком.

Щодо права позивача на отримання підвищення до пенсії в 2006 році, то відповідно до ст. 110 Закону України Про Державний бюджет України на 2006 рік в редакції, викладеній у Законі України Про внесення змін до Закону У країни Про Державний бюджет У країни на 2006 рік від 19 січня 2006 року, визначено умови впровадження таких виплат. Однак такі умови на отримання підвищення до пенсії згідно Закону У країни Про соціальний захист дітей війни в 2006 році не настали.

Отже суд 1 інстанції дійшов правильного висновку про відмову в позові в частині покладання обов'язку здійснити перерахунок та виплату підвищення до пенсії в період з 1 січня по 31 грудня 2006 року.

Що ж до підвищення пенсії дітям війни у 2007 році, то п.12 ст. 71 Закону України Про Державний бюджет України на 2007 рік з метою приведення окремих норм законів у відповідність із цим законом було зупинено дію ст. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни на 2007 рік.

Рішенням Конституційного Суду України № 6-рп/2007 від 9 липня 2007 року визнано такими, що не відповідають Конституції України, ( є неконституційним) положення п.12 ст. 71 Закону України Про Державний бюджет на 2007 рік .

Зазначене рішення Конституційного суду є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскарженим, і таким, що має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'язку із правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей зазначених законів, що визнані неконституційними.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Конституції України закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Отже в період з 1 січня 2007 року по 9 липня 2007 року позивач також не мав права на отримання державної соціальної підтримки, оскільки норма , якою передбачено це право, була зупинена.

Право на перерахунок та виплату підвищення до пенсії позивач в 2007 році має тільки з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року.

За таких обставин, суд першої інстанції дійшов вірного висновку щодо зобов'язання відповідача щомісячно підвищувати пенсію з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року

Також суд першої інстанції огрунтовано визнав, що обчислення розрахунку підвищення до пенсії необхідно проводити з визначеного ч. 1 ст.28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування розміру мінімальної пенсії за віком, яка дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому для осіб, що втратили працездатність.

Судом 1 інстанції при вирішенні справи правильно не взято до уваги заперечення відповідача про неврегульованість механізму реалізації положень ст. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни .

Також не впливають на висновки суду 1 інстанції доводи апеляційної скарги про відсутність бюджетного фінансування передбачених Законом України Про соціальний захист дітей війни доплат до пенсії і не можуть бути причиною невиконання покладених на управління Пенсійного фонду України зобов'язань, оскільки реалізація позивачем права на підвищення пенсії, яке базується на Законі України, не може бути поставлено у залежність від бюджетних асигнувань.

Інші доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції та обставин справи також не спростовують

Судова колегія , перевіряючи законність і обгрунтованість рішення суду 1 інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді 1 інстанції, визнає , що рішення судом 1 інстанції ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права, що відповідно до ст. 308 ЦПК України є підставою для відхилення апеляційної скарги

Керуючись ст.ст. 303,304,307, 308, 313, 317, 319, 324 ЦПК України, судова колегія, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Управління пенсійного фонду України у Червонозаводському районі м. Харкова відхилити.

Постанову Червонозаводського районного суду м. Харкова від 12 жовтня 2009 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили негайно і може бути оскаржена в

касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня її

проголошення.

Головуючий :

Судді:

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.04.2010
Оприлюднено06.09.2018
Номер документу76255500
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2266

Ухвала від 13.04.2010

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Шевченко Н. Ф.

Ухвала від 31.01.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Люшня А. І.

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

М.М. Іллічов

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

М.М. Іллічов

Постанова від 02.10.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

М.М. Іллічов

Ухвала від 11.07.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

М.М. Іллічов

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Медведчук О.Л.

Постанова від 13.07.2010

Адмінправопорушення

Жовтневий районний суд м.Харкова

Цилюрик Віктор Петрович

Рішення від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ковтун Л.А.

Ухвала від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Курапова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні