Вирок
від 12.10.2010 по справі 1-90/2010
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-90/2010

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.10.2010 рокусмт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - Каліберди В.А.

з участю секретаря - Пушкар І.М.,

прокурора - Пономаренка С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ кримінальну справу за звинуваченням:

- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця р/п „Комінтерн" Нововодолажського району Харківської області, громадянина України, українця, не одружений, освіта середня-спеціальна, не працює, проживає без реєстрації : АДРЕСА_1, раніше судимий, останній раз 05.03.2010 року Красноградським районним судом Харківської області за ч.3 ст.185, ч.3 ст.15, ч.3 ст.185 КК України до 3-х років позбавлення волі, на підставі ст.75 КК України від відбуття покарання звільнений з випробувальним терміном 1,5 роки, за що судимість не знята та не погашена,

у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.15 - ч.3 ст.185, ч.3 ст.185, ч.3 ст.186 КК України,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1, будучи раніше судимим за вчинення корисливих злочинів, за що судимість не знята та не погашена в установленому законом порядку, на шлях виправлення не став та знову скоїв аналогічні злочини при наступних обставинах.

ОСОБА_1, достовірно знаючи, що гр. ОСОБА_2, проживаюча в АДРЕСА_2, зберігає у власному будинку гроші, які знаходяться на шафі у кімнаті власного будинку, 14.03.2010 року близько 10-00 год., діючи умисно, з корисливих мотивів, повторно, маючи єдиний продовжуваний намір на систематичне таємне викрадання чужого майна, користуючись зручними обставинами, а саме знаючи заздалегідь, що господаря вищевказаного будинку вдома не було, шляхом вільного доступу, прийшов на подвір'я гр. ОСОБА_2, після чого підійшовши до вхідних дверей даного будинку, різким рухом своєї руки відчинив навісний замок та проник до приміщення будинку де впевнився, що в кімнаті на шафі зберігаються гроші. Далі ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний намір, діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи єдиний продовжуваний намір на систематичне таємне викрадання чужого майна - а саме належних гр. ОСОБА_2 грошей, взяв на шафі гроші, які були складені в пачку і яку останній не перераховував, і, витягши з пачки 400 грн. - 2 купюри номіналом по 200 грн. кожна, поклав їх до правої кишені брюк, після чого гр. ОСОБА_1 з викраденим майном з місця злочину зник, обернувши його на свою користь.

21.03.2010 року, близько 10-00 год. ОСОБА_1, достовірно знаючи, що гр. ОСОБА_2, проживаюча в АДРЕСА_2, зберігає у власному будинку гроші, які зберігаються на шафі у кімнаті власного будинку, діючи умисно, з корисливих мотивів, повторно, маючи єдиний продовжуваний намір на систематичне таємне викрадання чужого майна, користуючись зручними обставинами, а саме знаючи заздалегідь, що господаря вищевказаного будинку вдома не було, шляхом вільного доступу, прийшов на подвір'я гр. ОСОБА_2, після чого підійшовши до вхідних дверей даного будинку, різким рухом своєї руки відчинив навісний замок та проник до приміщення будинку. Далі ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний намір, діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи єдиний продовжуваний намір на систематичне таємне викрадання чужого майна - а саме належних гр. ОСОБА_2 грошей, взяв на шафі гроші, які були складені в пачку, і відрахувавши з пачки 20 грн. - 1 купюрою номіналом 20 грн., поклав їх до правої кишені брюк. Після викрадення гр. ОСОБА_1 з викраденим майном з місця злочину зник, обернувши його на свою користь.

Також, 28.03.2010 року близько 10-00 год. ОСОБА_1 проник до приміщення вказаного будинку, належного ОСОБА_3, з метою вчинення крадіжки, але при викраданні останніх 300 грн. - 4 купюр номіналом по 50 грн. і 1 купюри номіналом 100 грн., був помічений та затриманий гр. ОСОБА_2, внаслідок чого довести до кінця свій злочинний намір не зміг по незалежним від його волі обставинам.

Таким чином, ОСОБА_1, виконавши всі заплановані ним злочинні дії, спрямовані на крадіжку належних ОСОБА_2 грошей на загальну суму 720 грн., довести до кінця свій злочинний намір не зміг по незалежним від його волі обставинам, оскільки 28.03.2010 року, близько 10 год. ОСОБА_1 при викраданні останніх 300 грн. був помічений і затриманий потерпілою ОСОБА_2, якою була припинена його злочинна діяльність.

Також ОСОБА_1 , діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи намір на таємне викрадення чужого майна, попередньо обстеживши обстановку в приміщенні магазину Універмаг , який розташований по вул. Леніна №129 в смт. Краснокутськ Краснокутського району Харківської області, та визначивши місце проникнення до даного приміщення, 09.11.2009 року, близько 22 години прийшов до приміщення магазину Універмаг , де в подальшому переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, шляхом подолання огорожі потрапив на територію магазину з лівої сторони приміщення від автодороги вул. Леніна, де підійшовши до раніше визначеного для проникнення в приміщення магазину вікна, через відкриту кватирку в вікні, подолавши металеву решітку, проник до приміщення магазину. В подальшому ОСОБА_1, потрапивши до приміщення магазину Універмаг , оглянувши кімнату до якої потрапив через кватирку, не діставшись до коштовних речей та грошей, які зберігалися в кімнаті, знайшов в ній підручні предмети, а саме металеві ножиці та кусачки і вирішив потрапити за допомогою їх до основного торгівельного залу першого поверху. Для реалізації цього умислу ОСОБА_1, використовуючи знайдені підручні предмети, шляхом розламування навісного замка на дверях металевої решітки в кімнаті, де на той час перебував, а потім її відкриття потрапив до основного торгівельного залу магазину Універмаг , що розташований на першому поверсі приміщення, де, зрозумівши, що отримав безпосередній доступ до майна, яке знаходиться на першому та другому поверсі із використанням підручних предметів, які знайшов в магазині, почав оглядати торгівельні місця, звідки в подальшому таємно викрав майно ФОП ОСОБА_4. , а саме грошові кошти в сумі 250 гривень та спортивні штани марки ADIDAS вартістю 40 грн., майно ФОП ОСОБА_5. , а саме грошові кошти в сумі 150гривень, майно ФОП ОСОБА_6. , а саме грошові кошти в сумі 837 грн., майно ФОП ОСОБА_7. , а саме грошові кошти в сумі 113 грн.

Після цього ОСОБА_1, з місця вчинення злочину зник, а викраденим в подальшому розпорядився за власним розсудом, внаслідок чого ФОП ОСОБА_4 , було завдано матеріальної шкоди на суму 290 грн., ФОП ОСОБА_5. , на суму 150 грн., ФОП ОСОБА_6. на суму 837 грн., ФОП ОСОБА_7. , на суму 113 грн.

Крім того, ОСОБА_1, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, маючи намір на таємне викрадення чужого майна, 22.05.2010 року близько 23 години проник на територію ферми ФГ ОСОБА_8 , що розташована в с. Степанівка Краснокутського району Харківської області, яка належить ОСОБА_8, де в подальшому скориставшись зручними обставинами, а саме тим, що територія ферми не охороняється, а сторонніх осіб в той час на території не було, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, підійшов до приміщення, що розташоване на території ферми, де шляхом витягання дерев'яної віконної рами разом з металевою решіткою проник до вказаного приміщення, звідки таємно викрав належне ФГ ОСОБА_8 майно, а саме культиваторні лапи марки КРН - 4,2, в кількості 3 штук вартістю 30 гривень за одну на суму 90 грн., відро оцинковане ємкістю 10 літрів вартістю 5 грн., 5 кг металобрухту на суму 7,5 грн., диски борони до дискової борони БДТ - 7, в діаметрі 80 см кожен диск в кількості 5 штук вартістю 125 грн., один на суму 625 грн., пристрій причіпний для трактора ЮМЗ 6Л, який складається з поперечини та причіпної вилки, в кількості 2 штук вартістю 150 грн., за один на загальну суму 300 грн., металеві ланцюги ланкові до комбайну Нива , для утримування причепів, довжиною по 1 метру в кількості 3 штук загальною вартістю 30 гривень. Після цього ОСОБА_1, з місця вчинення злочину зник, а викраденим в подальшому розпорядилися за власним розсудом, внаслідок чого ОСОБА_8, було завдано матеріальної шкоди на загальну суму 1057,50 гривень.

Крім того, ОСОБА_1, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, маючи намір на таємне викрадення чужого майна, 23.05.2010 року близько 23 години проник на територію домоволодіння за адресою АДРЕСА_3, де в подальшому скориставшись зручними обставинами, а саме тим, що собака в дворі не утримувалась, а вхідні до будинку двері не були зачинені на замок, проник до будинку. В подальшому ОСОБА_1, продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір побачивши, що господар домоволодіння ОСОБА_9, на той час відпочивав, а його дії залишалися для господаря не поміченими, підійшов до шафи в вітальній кімнаті будинку, звідки таємно викрав належне ОСОБА_9 майно, а саме грошові кошти в сумі 1600 гривень. Після цього ОСОБА_1, з місця вчинення злочину зник, а викраденим в подальшому розпорядився за власним розсудом, внаслідок чого громадянину ОСОБА_9, було завдано матеріальної шкоди на суму 1600 гривень.

Крім того, ОСОБА_1, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, маючи намір на таємне викрадення чужого майна, 05.06.2010 року близько 15 години проник на територію домоволодіння за адресою АДРЕСА_4 де в подальшому скориставшись зручними обставинами, а саме тим, що господар домоволодіння ОСОБА_10, на той час в домоволодінні не проживав, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, підійшов до приміщення будинку, двері якого були зачинені на замикаючий пристрій, де шляхом витягання шибок, з зовнішньої та внутрішньої дерев'яної рами вікна, яке розташоване зі сторони пров. Бригадного, першим від кута будинку зі сторони двору, проник в середину будинку, звідки таємно викрав належне ОСОБА_10 майно, а саме кільце гладке обручку із сплаву золота 585 проби, масою 3,6 г., вартістю 810 грн., декоративне кільце із сплаву золота 585 проби, масою 5,3 г., вартістю 1192,50 грн. Після цього ОСОБА_1, з місця вчинення злочину зник, а викраденим в подальшому розпорядився за власним розсудом, внаслідок чого громадянину ОСОБА_10, було завдано матеріальної шкоди на загальну суму 2002,50 грн.

Крім того, ОСОБА_1, діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи намір на таємне викрадення чужого майна, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, 06.06.2010 року, близько 01 години проник на територію домоволодіння, розташованого за адресою АДРЕСА_5 яке належить ОСОБА_11, в якому на той час також знаходився його син ОСОБА_12, де користуючись зручними обставинами, а саме попередньо переконавшись, що господар домоволодіння та інші присутні особи на той час у будинку не перебувають, усвідомивши, що його дії залишилися не помітними для інших осіб, підійшов до вхідних дверей будинку, які не були зачинені на замок та відкривши двері проник до приміщення будинку. В подальшому ОСОБА_1, отримавши безпосередній доступ до майна, продовжуючи реалізуючи свій злочинний намір на таємне викрадення чужого майна, був застигнутий на місці вчинення злочину громадянином ОСОБА_12. Після цього ОСОБА_1, маючи умисел на відкрите заволодіння чужим майном розуміючи, що його протиправні дії помічені громадянином ОСОБА_12, який намагався його затримати, не припиняючи викрадення майна, заволодів мобільним телефоном Нокіа 1680-С2 вартістю 475 гривень зі стартовим пакетом мобільного оператора МТС вартістю 10 грн., на рахунку якого перебувало 15 гривень, що належать ОСОБА_12, завдавши йому матеріальної шкоди на загальну суму 500 гривень, а також медалями Ветеран Праці , 60 років Визволення України від фашистських загарбників , 70 лет вооруженных сил СССР , 50 лет вооруженных сил СССР , орденом за мужність, орденом Вітчизняної Війни ІІ ступеню з коробкою до нього, зв'язкою ключів від магазину ПП ОСОБА_12 , що належать громадянину ОСОБА_11, але не представляють для нього матеріальної цінності при цьому вчиняючи дії спрямовані на здійснення втечі з місця злочину та утримування викраденого майна з місця злочину зник, а викраденим розпорядився за власним розсудом.

Допитаний в судовому засіданні в якості підсудного ОСОБА_1 свою вину в скоєні злочинів, передбачених ч.2 ст.15-ч.3 ст.185, ч.3 ст.185, ч.3 ст.186 КК України, визнав повністю, щиро розкаявся, пояснив суду, що перебуває у скрутному матеріальному становищі та не має коштів для проживання. По епізодах крадіжки дав суду наступні свідчення.

На початку листопада 2009 року ОСОБА_1 прийшов в смт Краснокутськ Краснокутського району Харківської області та зайшов до приміщення Універмагу , який розташований по вул. Леніна, де почав з середини оглядати торгівельні місця і побачивши кількість товарів та зрозумівши, що гроші осіб, які займаються реалізацією зберігаються в касах на місцях, вирішив здійснити крадіжку з даного приміщення. Для цього він шляхом підготовки, що займала два дні, детально оглянув приміщення „Універмагу" з середини та зовні, при цьому особливу увагу звернув на вікна, чи мають вони кватирки та решітки, щоб в подальшому проникнути через них. Для здійснення крадіжки він підібрав одне з вікон, що розташоване з правої сторони будівлі Універмагу , де мається магазин Секонд Хенд . З цієї правої сторони будівлі мається паркан з дерева за яким на стіні три вікна, на яких мались решітки. Оглянувши їх, він підібрав вікно, розташоване посередині, так як там малися, окрім металевих прутів на решітці, також прути, схожі на виготовлені з пластмаси чи дерева.

Після цього дати точної не пам'ятає, він близько 22 години прийшов до приміщення Універмагу , де, дійшовши до нього з визначеної правої сторони біля магазину переліз через дерев'яний паркан, де підійшов до вікна, що розташоване посередині на відстані 1,5 метри від землі, відкрив кватирку, що була незачинена, а потім взявшись за раму рукою, при цьому правою ногою ставши на підвіконня з вулиці та випрямившись, дістався до кватирки. Потім він в першу чергу просунув через решітку дві руки, після цього просунув голову, а потім тримаючись за решітку та щоб не впасти разом з рамою та шафою, що стояла поряд, в повній мірі лягаючи на неї зверху, проник до приміщення, але при проникненні пошкодив вікно з середини, а саме в нього впала рама. Потім, проникнувши до приміщення, ОСОБА_1 почав здійснювати крадіжки спочатку з місця, де торгують газетами, де взяв з тумбочки з шухляди гроші в кількості не пам'ятає, але купюри були по одній гривні. Після цього він пішов по торгівельних рядах, де почав за допомогою знайдених на місці в приміщенні підручних предметів зламувати та витягувати з кас гроші, кількості грошей зазначити не може, так як вже на пам'ятає, та штанами і, повернувшись на перший поверх до вікна, через яке потрапив у середину, та виліз через нього і з викраденим направився до себе додому, де залишив штани, а гроші в подальшому витратив на власні потреби, купивши продукти харчування.

Також ОСОБА_1 пояснив, що він дійсно знає гр. ОСОБА_2 та її чоловіка - ОСОБА_13, яка проживає АДРЕСА_2, по сусідству з ним. У нього з ОСОБА_2 добрі стосунки, він часто у неї буває в гостях, тому знає, що де лежить у її будинку, в тому числі він знав куди ОСОБА_2 кладе гроші, а саме на шафу, яка знаходиться у невеличкій кімнаті її будинку.

13.03.2010 року він перебував у себе вдома і згадав, що 15 березня у його матері - ОСОБА_1 ОСОБА_14 народження, проте щоб відсвяткувати її День народження у нього коштів не було, але йому дуже хотілось відсвяткувати, тому в цей час у нього виникла ідея про те, щоб 14.03.2010 року викрасти гроші у своєї сусідки ОСОБА_2, знаючи, що в неї є гроші, до того ж знав, де вони лежать. Крім того він знав, що кожної неділі ОСОБА_2 разом зі своїм чоловіком ОСОБА_13 їздять до церкви. Наступного дня, а саме 14.03.2010 року, приблизно о 9 год. він побачив, як гр. ОСОБА_13 разом зі своєю дружиною ОСОБА_2 на їхньому автомобілі поїхали, та він подумав, що вони поїхали до церкви.

Переконавшись, що в домоволодінні АДРЕСА_2, немає нікого, він приблизно о 10 год. пішов до вищевказаного будинку з метою, щоб викрасти гроші. Вищевказане домоволодіння, де проживає сім'я ОСОБА_2, було лише наполовину огороджене, тому він без проблем потрапив на подвір'я. Підійшовши до вхідних дверей будинку, він побачив, що вони були зачинені на навісний замок, він різким рухом своєї руки смикнув за навісний замок, внаслідок чого замок відчинився і він потрапив до приміщення будинку, і пішов до кімнати, де лежали гроші, в якій побачив на шафі пачку грошей, скільки в тій пачці грошей було він не знає, та взявши пачку грошей, відрахував з них 400 грн., в кількості 2 купюр номіналом по 200 грн., вирішивши спочатку викрасти частину грошей.

помітними для господарів вищевказаних грошей. Взявши 400 грн. він поклав їх до правої кишені своїх брюк і пішов з вищевказаного будинку, який він зачинив на навісний замок. Вийшовши з будинку, ОСОБА_1 вирішив одразу поїхати на базар в смт Краснокутськ Харківської області та витратив всі гроші на продукти харчування.

Приїхавши до себе додому, він віддав вищевказані куплені ним, на викрадені 400 грн. продукти харчування своїй матері, яка ні про що не здогадуючись, взяла їх та поклала до холодильника. Так як свято Дня народження матері скінчилося, грошей знову не було, а йому дуже хотілось придбати сигарети, щоб покурити, то в цей час він згадав, що коли 14.03.2010 року він викрав 400 грн. з домоволодіння ОСОБА_2, то там ще залишались гроші і тому він знову вирішив викрасти гроші.

Дочекавшись наступної неділі, 21.03.2010 року, коли господарі вищевказаного будинку поїдуть знову до церкви і переконавшись, що вдома нікого немає, ОСОБА_1 приблизно о 10 год. знову пішов до будинку та тим самим способом відчинив навісний замок і знову на шафі взяв пачку грошей, скільки там було він не рахував, і з тієї пачки витягнув 1 купюру номіналом 20 грн., які поклав до правої кишені своїх брюк і вийшов з приміщення, зачинивши вхідні двері на навісний замок. На викрадені 20 грн. він придбав 2 пачки сигарет Класичні з фільтром та 2 буханки хліба.

Придбавши дані речі, у ОСОБА_1 знову грошей не лишилось, крім того він згубив свій паспорт, а щоб його відновити йому також потрібні були кошти, тому знову вирішив викрасти решту грошей, що належать ОСОБА_2, і там залишились. Знову дочекавшись неділі, а саме 28.03.2010 року, тобто того дня коли господарів вищевказаного будинку зазвичай немає вдома, приблизно о 10 год. він знову прийшов до вищевказаного будинку, підійшовши до вхідних дверей вказаного будинку він знову різким рухом своєї руки відчинив навісний замок і знову таким самим шляхом потрапив до приміщення даного будинку. Коли він потрапив до приміщення будинку, то побачив у ньому господарку вищевказаного будинку - ОСОБА_2 і не очікуючи цього, дуже злякався. ОСОБА_2 одразу зателефонувала до гр. ОСОБА_15 і до працівників міліції. Потім вона запитала у нього, що він тут робить та чи не викрадав у неї гроші в сумі 420 грн., і він розуміючи, що вже викритий у крадіжці, дійсно зізнався, що 14.03.2010 року викрав у неї гроші на суму 400 грн., 21.03.2010 року він знову викрав у неї гроші в сумі 20 грн. і хотів 28.03.2010 року викрасти решту грошей, проте ОСОБА_2 йому завадила. Потім приїхали працівники міліції.

Також, 22.05.2010 року близько 23 години ОСОБА_1 перебував у себе вдома та вирішив піти на ферму, яка розташована при в'їзді в с. Степанівка Краснокутського району Харківської області, яка належить громадянину на прізвище ОСОБА_8, що проживає в їхньому селі з метою здійснення крадіжки металевих речей.

Прийшовши на територію ферми, він переконався, що за його діями ніхто не спостерігає та, підійшовши до приміщення, де зберігається зерно та металеві речі, які він бачив раніше так як допомагав фермеру ОСОБА_8, в одному з вікон не достатньо трималась віконна рама та решітка і він, витягнувши дерев'яну раму зі склом, поставив її на землю і проникнувши в середину викрав металеві речі, а саме 2 предмети, які використовуються для утримування причепу на тракторі, культиваторні лапи в кількості 3 штук, металеве відро з різними металевими болтами заповнене повністю, 5 круглих металевих предметів, металеві ципки по шматкам десь 3 шматки. Дані речі він склав у три полімерні білі мішки, які взяв вдома та заховав в лісосмузі при виїзді з с. Степанівка в сторону с. Пархомівка, а вікно вставив на місце, щоб не було помітно.

Після цього, наступного дня 23.05.2010 року близько 10 години він прийшов в с. Пархомівка Краснокутського району Харківської області до громадянина ОСОБА_16 та увівши останнього в оману, не повідомляючи про походження речей, за допомогою мотоцикла останнього перевіз та продав їх громадянину ОСОБА_9, що проживає АДРЕСА_3, якому він нічого не пояснював про походження речей, продав і отримав за них 150 гривень.

Після цього ОСОБА_1 поїхав з дому на велосипеді в с. Пархомівка Краснокутського району, де близько 23 години заховав його у кущах неподалік та прийшов до домоволодіння громадянина ОСОБА_9 по вищезазначеній вулиці та, зайшовши у двір через вхідну хвіртку, він переконався, що в дворі нікого з сторонніх осіб не має та пішов у будинок, двері якого не були зачинені на ключ та знаходились в положенні відчинено. Потрапивши до будинку, він побачив, що там на підлозі спав ОСОБА_9, та розуміючи, що останній спить та за його діями не спостерігає, переконавшись, що окрім нього ніхто в будинку не знаходиться, почав його оглядати та викрав 1600 гривень. Потім з краденими грошима він на велосипеді направився до себе додому. Наступного дня він прийшов до сім'ї ОСОБА_17, де дав у борг 200 гривень, а також там були її чоловік ОСОБА_21 та хлопці, прізвища йому не відомі, але вони не місцеві жителі та навчаються в м. Харків, з якими на протязі 4 днів він витратив крадені гроші в магазині у ОСОБА_11, купуючи спиртне та продукти харчування. Про вчинений злочини він нікому з присутніх не повідомляв. Перед вчиненням злочину він спиртного не вживав.

05.06.2010 року зранку ОСОБА_1 перебував в себе вдома та, взявши велосипед, вирішив поїхати до с. Ситники Краснокутського району Харківської області з метою вчинення крадіжок. Проїжджаючи близько 15 годин по пров. Бригадному в даному селі, він під'їхав до одного з домоволодінь з дерев'яними воротами коричневого кольору, номера якого не пам'ятає, де побачив, що нікого з господарів та інших осіб не має, собака в дворі не утримується, а тому враховуючи побачене, він вирішив залізти в будинок, щоб здійснити крадіжку. Обійшовши дане домоволодіння з огороду, він зайшов у двір та підійшов до будинку, побачивши, що двері зачинені на замок старого виробництва з великим ключем. Коли обійшов будинок зі сторони вулиці, поряд з ним на землі знайшов предмет, схожий на викрутку без ручки. На стіні з цієї сторони будинку малося три вікна, з першого від кута будинку зі сторони двору за допомогою знайденого предмету він витягнув з однієї секції рами вікна скло та скло внутрішнього вікна зсередини будинку, та таким чином проник до будинку, звідки викрав дві каблучки з золота. Про вчинену крадіжку він нікому не повідомляв.

05.06.2010 року ОСОБА_1 перебував вдома та вирішив поїхати в с. Пархомівка Краснокутського району Харківської області щоб здійснити крадіжку ключів від магазину у ОСОБА_11, у якого мається магазин. Він знав, що громадянин ОСОБА_11, який живе по сусідству з ОСОБА_17 і має у своїй власності магазин в АДРЕСА_6 та там в касі маються гроші, так як він приходив купувати товари в даний магазин та повністю дослідив обстановку в магазині.

Цього дня близько 00 годин він зайшов до домоволодіння ОСОБА_17, але до неї не заходив, вийшовши на її присадибну земельну ділянку, побачив, що в бесідці громадянина ОСОБА_11, яка в нього також виходить на огороди, горить світло та там сидять чоловіки. Побачивши це, він зрозумів, що в будинках ніхто не перебуває та з них можливо здійснити крадіжку. Після цього він вийшов з домоволодіння ОСОБА_17 та пішов зі сторони вулиці Жовтневої, де неподалік вхідної хвіртки з правої сторони поблизу гаражу мається купа каміння, ставши на яку він переліз через огорожу з цегли та потрапив на подвір'я домоволодіння ОСОБА_11 Після цього він пішов до будинку з цегли, де на порозі горіло світло, дерев'яні двері якого відчинені, звідки викрав коробку червоного кольору з різними медалями, а також зв'язку ключів в кількості 3 штук, які на його думку були від вхідних дверей магазину ОСОБА_11 Потім він з майном вийшов в двір та пішов у наступний будинок, де побачив, що в одній з кімнат горить світильник, а на дивані спить чоловік та, не зважаючи на це, він почав викрадати майна, а саме заволодів мобільним телефоном, від чого прокинувся чоловік, що відпочивав та погнався за ним, але йому вдалося з місця злочину зникнути.

При вчиненні вищевказаних крадіжок ОСОБА_1 мав намір лише на збагачення, оскільки на той час не працював, а потрібні були кошти для існування. Наміру на пошкодження майна він мав.

Окрім повного визнання своєї вини, вина підсудного ОСОБА_1 в інкримінованому йому злочині, підтверджується і іншими доказами, що маються в матеріалах справи, які не вивчались судом в судовому засіданні, а справу розглянуто в порядку ст.299 КПК України, проти чого ніхто із учасників судового процесу не заперечував і наслідки цієї статті їм роз'яснені.

В ході судового засідання судом встановлено, що органами досудового слідства дії ОСОБА_1 кваліфіковані вірно і суд також кваліфікує його дії за ч.3 ст.185, ч.3 ст.186 КК України та ч.2 ст.15 - ч.3 ст.185 КК України, оскільки він скоїв : таємне викрадення чужого майна /крадіжка/, вчинене повторно, поєднане з проникненням у житло; відкрите викрадення чужого майна /грабіж/, вчинене повторно, поєднаний з проникненням у житло; закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинений повторно, поєднаний з проникненням у житло.

При призначенні покарання для підсудного ОСОБА_1 суд враховує характер та ступінь тяжкості вчинених підсудним злочинів, які в силу ст.12 КК України відносяться до тяжких злочинів.

Вивченням особи підсудного ОСОБА_1 судом встановлено, що він раніше неодноразово судимий за вчинення корисливих злочинів, останній раз 05.03.2010 року Красноградським районним судом Харківської області за ч.3 ст.185, ч.3 ст.15 - ч.3 ст.185 КК України до 3-х років позбавлення волі, на підставі ст.75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням, іспитовий строк - 1,5 роки, не працює, неодружений, на обліку у лікарів психіатра та нарколога Краснокутської ЦРЛ не перебуває, сільська рада за місцем проживання компрометуючими матеріалами відносно нього не розраховує.

Обставиною, що пом'якшує відповідальність підсудного ОСОБА_1 згідно ст. 66 КК України, є щире каяття в скоєному злочині.

Обставиною, що обтяжує відповідальність підсудного ОСОБА_1 згідно ст. 67 КК України, є скоєння злочину в стані алкогольного сп'яніння та рецидив злочинів.

Аналізуючи усі докази, обставини справи, ступінь суспільної небезпечності вчинених злочинів, дані, що характеризують особу підсудного ОСОБА_1, враховуючи те, що він раніше був судимий за вчинення корисливих злочинів, щиро розкаявся у скоєному, суд вважає за необхідне призначити ОСОБА_1 покарання у вигляді позбавлення волі з відбуванням покарання у місцях, визначених органами кримінально-виконавчої системи.

На стадії досудового слідства потерпілою ОСОБА_2 був заявлений цивільний позов на суму 420,00 грн.; потерпілою ОСОБА_5 на суму 150 грн; потерпілою ОСОБА_18 на суму 837 грн; потерпілою ОСОБА_7 на суму 113 грн.; потерпілою ОСОБА_4 на суму 250 грн.

Потерпілі ОСОБА_12, ОСОБА_11, ОСОБА_9, ОСОБА_10 в судовому засіданні в ході судових дебатів відмовилися від цивільних позовів, та заявили, що претензій морального чи матеріального характеру до підсудного ОСОБА_1 не мають.

Потерпілим ОСОБА_8 в ході досудового та судового слідства цивільний позов заявлений не був.

По справі маються судові витрати за проведення судово-товарознавчої експертизи та дактилоскопічної експертизи в розмірі 1642,42 грн., які підлягають стягненню з підсудного ОСОБА_1

Питання про речові докази суд вирішує у відповідності до вимог ст.81 КПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, скоєного ним до постановлення вироку Красноградського районного суду Харківської області від 05 березня 2010 року, передбаченого ч.3 ст.185 КК України та призначити йому покарання за цим законом у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ч.4 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання, що призначено цим вироком, більш суворим, що призначено вироком Красноградського районного суду Харківської області від 05 березня 2010 року, визначити ОСОБА_1 покарання у вигляді 3 (трьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочинів, скоєних після постановлення вироку Красноградського районного суду Харківської області від 05 березня 2010 року, передбачених ч.2 ст.15 - ч.3 ст.185, ч.3 ст.185, ч.3 ст.186 КК України та призначити йому покарання:

-за ч.2 ст.15 - ч.3 ст.185 КК України - у вигляді 3 ( трьох) років позбавлення волі;

-за ч.3 ст. 185 КК України - у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі;

-за ч.3 ст.186 КК України - .у вигляді 4 (чотирьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

Відповідно до ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_1 призначити покарання у вигляді 4 (чотирьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

На підставі ст.71 КК України частково приєднати невідбуту частину покарання, згідно вироку Красноградського районного суду Харківської області від 05.03.2010 року та остаточно ОСОБА_1 призначити покарання у вигляді 5 (п'яти) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

Початок строку відбуття покарання з урахуванням заліку досудового ув'язнення ОСОБА_1 обчислювати з 06 червня 2010 року.

Міру запобіжного заходу відносно ОСОБА_1 до вступу вироку в законну силу залишити попередню - утримання під вартою в СІЗО №27 м. Харкова.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_4 матеріальні збитки, завдані злочинами в розмірі 250 (двісті п'ятдесят) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_5 матеріальні збитки, завдані злочинами в розмірі 150 (сто п'ятдесят) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_18 матеріальні збитки, завдані злочинами в розмірі 837 (вісімсот тридцять сім) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_7 матеріальні збитки, завдані злочинами в розмірі 113 (сто тринадцять) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 матеріальні збитки, завдані злочинами в розмірі 420 (чотириста двадцять) грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави витрати за проведення судово-товарознавчої експертизи від 21 липня 2010 року в розмірі 1032 (одна тисяча тридцять дві) грн.00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь НДЕКЦ при ГУМВС України в Харківській області, код ОКПО 25574728, р/р №31253272210487, установа банку - ГУДК в Харківській області, МФО 851011 витрати за проведення дактилоскопічної експертизи №222 від 13 липня 2010 р. в розмірі 610 (шістсот десять) грн. 42 коп.

Речові докази по справі :

-гроші в сумі 300 (триста) грн 00 коп - чотири купюри номіналом 50 грн кожна та одна купюра номіналом 100 грн повернути власнику - ОСОБА_2;

-медаль „50 лет вооруженных сил СССР , медаль 70 лет вооруженных сил СССР , медаль 60 років Визволення України від фашистських загарбників", медаль „Ветеран Праці", орден за мужність, металевий ключ з металу білого кольору, два металеві ключі, з'єднані між собою металевим кільцем з металу білого кольору без ознак деформації, що знаходиться згідно зберігальної розписки, повернути власнику - ОСОБА_11;

-дві каблучки, які виготовлені з металу жовтого кольору, одна каблучка - у вигляді печатки округлої форми з потовщенням, без візерунків, інша - у вигляді обручки округлої форми без візерунків, мобільний телефон „Нокіа" 1680-С2 із сім-картою оператора МТС, що знаходяться згідно зберігальної розписки, повернути власнику - ОСОБА_10;

-мобільний телефон „Нокіа" 1680-С2 із сім картою оператора МТС, що знаходиться згідно зберігальної розписки, повернути власнику - ОСОБА_12;

-велосипед марки „Десна" червоного кольору, що знаходиться згідно зберігальної розписки, повернути власнику - ОСОБА_19;

-паперовий конверт з відбитками пальців рук ОСОБА_1 - зберігати при матеріалах справи.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Харківської області протягом п'ятнадцяти діб з дня його проголошення шляхом надання апеляційної скарги через Краснокутський районний суд Харківської області.

Суддя Краснокутського районного

суду Харківської області КАЛІБЕРДА В.А.

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено26.09.2018
Номер документу76686367
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-90/2010

Вирок від 19.03.2010

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Вирок від 12.10.2010

Кримінальне

Краснокутський районний суд Харківської області

Вирок від 22.02.2010

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Малюк Т. О.

Постанова від 12.02.2010

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Малюк Т. О.

Вирок від 02.08.2010

Кримінальне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Ткаченко І. М.

Вирок від 20.05.2010

Кримінальне

Красилівський районний суд Хмельницької області

ВОЗНЮК Р. В.

Вирок від 17.06.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

Постанова від 20.04.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

Постанова від 07.10.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

Вирок від 13.04.2010

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Пустовар О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні