Ухвала
від 10.10.2018 по справі 926/1425/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

м. Чернівці

"10" жовтня 2018 р. Справа № 926/1425/18

За позовом керівника Сторожинецької місцевої прокуратури в інтересах держави

в особі Чернівецької обласної державної адміністрації

до відкритого акціонерного товариства «Глибоцьке ремонтно-транспортне підприємство» , смт. Глибока Чернівецької області

про визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею, припинення права постійного користування земельною ділянкою та повернення земельної ділянки державі

Суддя І.В. Марущак

представники:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність від 24.09.2018 року №01.57-23/4905;

від відповідача - не з'явився;

за участю прокурора Балук О.М., посвідчення від 17.01.2014 року №024202.

СУТЬ СПОРУ : керівник Сторожинецької місцевої прокуратури, діючи в інтересах держави в особі Чернівецької обласної державної адміністрації, звернувся до Господарського суду Чернівецької області з позовом до відкритого акціонерного товариства «Глибоцьке ремонтно-транспортне підприємство» , в якому просить:

- визнати недійсним Державний акт на право постійного користування землею серії І-ЧВ №000285, виданий Глибоцькою районною радою народних депутатів та зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею 10.08.1995 року за №3;

- припинити право постійного користування відповідачем земельною ділянкою площею 7,85 га;

- зобов'язати відповідача повернути за актом прийому-передачі державі в особі позивача земельну ділянку площею 7,85 га, розташовану в адміністративних межах Глибоцької селищної ради Глибоцького району Чернівецької області, користування якої здійснювалось на підставі Державного акту на право постійно користування землею серії І-ЧВ №000285.

Ухвалою суду від 03.09.2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 25.09.2018 року, запропоновано позивачу надати пояснення по суті позову, а відповідачу - відзив на позов.

До початку підготовчого засідання 25.09.2018 року позивач надав пояснення по суті позову.

Ухвалою суду від 25.09.2018 року розгляд справи у підготовчому засіданні відкладено на 10.10.2018 року.

Відповідач явку свого уповноваженого представника у підготовче засідання 10.10.2018 року не забезпечив. Поряд з цим, у підготовчому засіданні був присутній ОСОБА_2 - голова спостережної ради відкритого акціонерного товариства «Глибоцьке ремонтно-транспортне підприємство» (обраний рішенням загальних зборів, яке оформлене протоколом від 14.05.2004 року №1).

Представник позивача та прокурор у підготовчому засіданні 10.10.2018 року позовні вимоги підтримали, при цьому прокурор звернувся до суду із клопотанням про долучення документів до матеріалів справи.

Натомість голова спостережної ради ОСОБА_2 у підготовчому засіданні надав відзив на позов, в якому проти позовних вимог заперечив. Оскільки відзив на позов отриманий без заперечень представником позивача та прокурором, його подання неуповноваженою особою обґрунтовується тим, що на даний час у відкритого акціонерного товариства «Глибоцьке ремонтно-транспортне підприємство» відсутній голова правління, суд вважає за можливе долучити його до матеріалів справи.

У ході підготовчого засідання із поданих прокурором документів судом встановлено, що згідно із Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна:

1) ОСОБА_3 є власником будівлі контори, що розташована за адресою: Чернівецька обл., смт. Глибока, вул. Першотравнева, 47є;

2) ОСОБА_4 є власником будівлі технічно-обмінного пункту, що розташована за адресою: Чернівецька обл., смт. Глибока, вул. Першотравнева, 47е;

3) товариство з обмеженою відповідальністю Агроремтехсервіс є власником будівель, що розташовані за адресою: Чернівецька обл., смт. Глибока, вул. Першотравнева, 47Б-І.

Відповідно до інформації Глибоцького комунального районного бюро технічної інвентаризації зазначені будівлі та споруди належали відповідачу та були продані ним зазначеним вище особам на підставі відповідних договорів купівлі-продажу.

Представниками позивача та прокурором не заперечується факт знаходження зазначених вище будівель на спірній земельній ділянці.

Таким чином, з огляду на те, що на спірній земельній ділянці розташовані будівлі, які належать на праві власності ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ТОВ Агроремтехсервіс , то рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки останніх, відтак суд вирішив залучити їх до участі в справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Разом з тим, питання про залучення до участі в справі в якості третьої особи товариства з обмеженою відповідальністю Камтранс залишається не вирішеним, оскільки хоча воно також є покупцем майна відповідача, що знаходиться на спірній земельній ділянці, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно судом не встановлено наявність у нього будь-якого нерухомого майна за по вул. Першотравневій у смт. Глибока.

Крім того, заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, суд вважає за необхідне з власної ініціативи залучити до участі в справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Головне управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області у зв'язку з тим, що останнє відповідно до норм податкового законодавства здійснює адміністрування податків і зборів, контроль за своєчасністю, достовірністю та повнотою їх нарахування та сплати, відтак рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки;

- Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області, оскільки останнє наділене повноваженнями щодо здійснення державної реєстрації земельних ділянок, обмежень у їх використанні та скасування такої реєстрації, ведення Державного земельного кадастру, тому рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки;

- Глибоцьку селищну раду у зв'язку з тим, що виконавчий комітет вказаної ради підтвердив право власності відповідача на будівлі, які розташовані на спірній земельній ділянці та видав свідоцтва про право власності на будівлі, що були продані третім особам на стороні відповідача, таким чином, рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки;

- Глибоцьку районну державну адміністрацію - орган, який є розпорядником земель державної власності, які знаходяться за межами населеного пункту, а тому рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

За таких обставин розгляд справи у підготовчому засіданні підлягає відкладенню.

При цьому, суд нагадує, що судовий процес є змагальним та диспозитивним, а збирання доказів у господарських справах не є обов'язком суду, крім випадків, встановлених Господарським процесуальним кодексом України (статті 13, 14 ГПК України). Більше того, учасники справи зобов'язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи, не приховувати докази (ч.2 ст.42 ГПК України).

У світлі викладеного суд зауважує, що сторони та прокурор, перш за все, повинні бути зацікавлені у поданні доказів, з'ясуванні всіх обставин справи, правильному та всебічному розгляді справи, а суд є безстороннім і не вправі замінювати будь-яку із сторін, а лише сприяє реалізації ними своїх процесуальних прав.

На підставі викладеного, керуючись статтями 13, 50, 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору:

А) на стороні позивача

- Головне управління Державної фіскальної служби у Чернівецькій області (58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, код 39392513);

- Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області (58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 194а, код 39909396);

- Глибоцьку селищну раду (60400, смт. Глибока, вул. Шевченка, 1, код 04417004);

- Глибоцьку районну державну адміністрацію ( 60400, смт. Глибока вул. М.Грушевського, 2-а, код 04062104);

Б) на стороні відповідача

- ОСОБА_3 (60309, Новоселицький район, с. Маршинці, вул. Леніна, 36, код НОМЕР_1);

- ОСОБА_4 (60400, смт. Глибока, вул. Сонячна, 43, код НОМЕР_2);

- товариство з обмеженою відповідальністю Агроремтехсервіс ( 60400, смт. Глибока, вул. Першотравнева, 47Б, код 31462038).

2. Розгляд справи у підготовчому засіданні відкласти на 11:00 "31" жовтня 2018 р.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, зал судових засідань №19 (2 поверх).

3. Зобов'язати прокурора протягом 2 днів з моменту отримання даної ухвали надіслати вищезазначеним третім особам копію позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення, докази такого направлення надати суду до наступного підготовчого засідання.

4. Запропонувати прокурору та позивачу до наступного підготовчого засіданні надати суду відповідь на відзив, докази в її підтвердження, а також докази надіслання іншим учасникам справи (сторонам та третім особам) листом з описом вкладення. Також надати суду відомості про всі зареєстровані об'єкти нерухомого майна, що розташовані на спірній земельній ділянці, та їх власників.

5. Запропонувати третім особам до початку наступного підготовчого засідання надати суду письмові пояснення по суті позовних вимог, докази надіслання цих письмових пояснень листом з описом вкладення учасникам справи та прокурору.

6. Явку представників учасників справи та прокурора у підготовчому засіданні визнати обов'язковою.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

7. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя І.В. Марущак

Дата ухвалення рішення10.10.2018
Оприлюднено11.10.2018
Номер документу77044190
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним державного акту на право постійного користування землею, припинення права постійного користування земельною ділянкою та повернення земельної ділянки державі

Судовий реєстр по справі —926/1425/18

Ухвала від 15.03.2021

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Марущак Ілля Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні