Ухвала
від 30.10.2018 по справі 490/5073/18
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

н\п 2/490/2683/2018 Справа № 490/5073/18

Центральний районний суд м. Миколаєва


У Х В А Л А

30 жовтня 2018 року Центральний районний суд м. Миколаєва

у складі: головуючого у справі судді Гуденко О.А.

за участі секретаря судових засідань Митрохіної А.Є., представника позивача приватного підприємства фірми «Юнікс Трейд Ко» Гавриловця Д.М., відповідача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом приватного підприємства фірми «Юнікс Трейд Ко» до ОСОБА_1 , Міністерства оборони України про визнання відсутності за працівником гарантій згідно частини 3 статті 119 КЗпП України та визнання контракту таким, що укладений не в «особливий період»,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство фірма «Юнікс Трейд Ко» у червні 2018 року звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , Міністерства оборони України про визнання відсутності за працівником гарантій згідно частини 3 статті 119 КЗпП України та визнання контракту про проходження громадянином України військової служби у Збройних Силах України укладеним не в «особливий період» та встановити, що ЧупровО.В. підлягає звільненню на підставі п.3 ст. 36 КЗпП України.

У підготовчому судовому засіданні 30 жовтня 2018 року представником відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 (далі представник відповідача) подано клопотання про закриття провадження у справі з підстав порушення предметної юрисдикції.

В обґрунтування заявленого клопотання представник відповідача посилається на те, що відповідач ОСОБА_1 проходить військову службу на пропускному режимі в Центральному районному військовому комісаріаті м. Миколаєва Збройних Сил України, що відповідно до норм КАС України відноситься до публічної служби, а спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби віднесені до компетенції адміністративних судів та розглядуються за правилами адміністративного судочинства. З огляду на викладене представник відповідача просить суд закрити провадження у справі на підставі пункту 1 частини 1 статті 255 ЦПК України.

Представник позивача заперечував проти заявленого клопотання, посилаючись на те, що вказаний спір не стосується проходження відповідачем публічної служби, звільнення з неї, а відтак не є публічно-правовим.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши обставини справи суд дійшов наступного висновку.

Предметом заявленого позову є встановлення факту укладення між ОСОБА_1 та Міністерством оборони України 20 грудня 2016 року контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України на посадах офіцерського складу у період, який не відноситься до «особливого періоду» відповідно до положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та можливість звільнення відповідача з посади комірника Приватного підприємства фірми «Юнікс Трейд Ко».

Частиною 1 статті 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до пункту 2 частин 1 статті 19 КАС України, юрисдикція адміністративнихсудів поширюєтьсяна справиу публічно-правовихспорах,зокрема спорах з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби.

Пунктом 17 частини 1 статті 4 КАС України визначено, що публічною службою є діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Згідно пункту 2 частини 1 статті 4 КАС України, публічно-правовим спором є спір, у якому: хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій; або хоча б одна сторона надає адміністративні послуги на підставі законодавства, яке уповноважує або зобов`язує надавати такі послуги виключно суб`єкта владних повноважень, і спір виник у зв`язку із наданням або ненаданням такою стороною зазначених послуг; або хоча б одна сторона є суб`єктом виборчого процесу або процесу референдуму і спір виник у зв`язку із порушенням її прав у такому процесі з боку суб`єкта владних повноважень або іншої особи.

Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 3 від 01 березня 2013 року «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» звернуто увагу судів на те, що вирішуючи питання розмежування юрисдикції, слід виходити з того, що критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по перше, наявність у них спору про право цивільне (спори за позовами, що виникають із будь-яких правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства).

Підставами виникнення спірних правовідносин є факт існування трудових відносин між приватним підприємствомфірмою «ЮніксТрейд Ко»та ОСОБА_1 на підставінаказу директора приватного підприємствафірми «ЮніксТрейд Ко»№ 68-освід 01жовтня 2014року «Проприйняття нароботу ОСОБА_1 ».

За такого, хоча відповідач і проходить публічну службу на підставі укладеного 20 грудня 2016 року контракту з Міністерством оборони України про проходження громадянином України військової служби у Збройних Силах України на посадах осіб офіцерського складу, проте позовні вимоги не стосуються вирішення публічно-правового спору, у зв`язку з чим розгляд вказаної справи повинен здійснюватись за правилами цивільного судочинства.

Керуючись статтями 19, 260, 261, 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та не підлягає апеляційному оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Гуденко О.А.

Дата ухвалення рішення30.10.2018
Оприлюднено20.09.2022
Номер документу77575560
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання відсутності за працівником гарантій згідно частини 3 статті 119 КЗпП України та визнання контракту таким, що укладений не в «особливий період

Судовий реєстр по справі —490/5073/18

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

Постанова від 02.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Постанова від 03.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 07.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Рішення від 22.01.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Рішення від 23.01.2019

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 31.10.2018

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні