Ухвала
від 15.11.2018 по справі 188/1570/18
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/1570/18

Провадження № 1-кс/188/599/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2018 року Слідчий суддя Петропавлівського районного суд Дніпропетровської області ОСОБА_1

розглянувши матеріали клопотання слідчого СВ Петропавлівського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_2 , про призначення судово- цитологічної експертизи

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з даним клопотанням в якому зазначає , що 24.10.2018 року до ЧЧ Петропавлівського ВП ПВП УНП в Дніпропетровській області з заявою звернувся гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українець, громадянин України, працює: ФОП « ОСОБА_4 » трактористом, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , про те, що 21.10.2018 року близько о 20.00 год. двоє невстановлених осіб, шляхом пошкодження вхідних дверей, проникли в середину будинку де проживає ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , де у вказаний час знаходився ОСОБА_3 , якому невідомі нанесли удари руками та ногами в область тулуба, обличчя, голови, не менше 10 ударів, та заволоділи його мобільним телефоном марки «S-TELL M 557» імей No НОМЕР_1 чорного кольору, вартістю 2400 гривень, який належить ОСОБА_3 , чим спричинив власнику матеріальної шкоди на вище зазначену суму.

Відомості про дане кримінальне правопорушення внесено до ЄРДР 24.10.2018 року за № 12018040530000555.

Під час досудового розслідування було встановлено, що 21.10.2018 року близько о 20.00 год. ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , шляхом пошкодження вхідних дверей, проникли в середину будинку де проживає ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , де у вказаний час знаходився ОСОБА_3 , який спав на дивані у зальній кімнаті. Після чого ОСОБА_5 став погрожувати ОСОБА_3 фізичною розправою з приводу того, що він, ніби то, образив дружину ОСОБА_5 . Після чого ОСОБА_5 та ОСОБА_6 стали наносити останньому ОСОБА_3 удари руками і ногами в область тулубу, обличчя та голови, не менше 10 ударів.

Під час допиту потерпілого ОСОБА_7 було встановлено, що 21.10.2018 року він приїхав додому о 16.00 годині на своєму скутері марки «Нонда» в нетверезому стані після святкування обжнивок із своїми колегами на «Фортеці», його співмешканка ОСОБА_8 була вдома у батьків, прийшовши додому він ліг спати, будинок зачинив із середини на внутрішній замок, оскільки у неї мався ключ. Приблизно о 20.00 годині 21.10.2018 року він почув сильний поштовх та прокинувся від шуму, та відразу не зрозумів що відбувається, відкривши очі він побачив біля свого ліжка трьох хлопців, а саме ОСОБА_9 якого він знає через знайомих із хлопцем на імя ОСОБА_10 це він вже дізнався із їх спілкування в подальшому а третього хлопця він не знає, і впізнати не зможе, до нього почав розмовляти ОСОБА_9 , а саме запитувати «чи він ОСОБА_11 », відповів що «так», після чого він взяв у нього на підвіконнику зали його телефон і почав в ньому шукати якийсь номер, після чого він знайшов номер ОСОБА_12 , яка нібито його дружина, і сказав тим хлопцям що це він, після чого він наказав йому зняти із себе кофту, щоб подивитись чи дійсно в нього на правій руці на верхній частині мається тату у вигляді абстракції, він зняв кофту і він побачивши що в нього мається тату сказав що це дійсно він, після чого він його схопив рукою за футболку та скинув силою з ліжка і наніс йому чотири удари ногою в область лівої частини ребер, разом з ним його бив ногами також той ОСОБА_10 по тулубу, третій його не займав, після чого вони припинили його бити та сказав ОСОБА_9 «давай одягайся та поїхали з нами» він запитав навіщо та куди, а він сказав поїхали на «город» тобто він зрозумів, що до м. Першотравенськ, навіщо вони не пояснили як і останні два хлопці, після чого ОСОБА_10 потягнув його до автомобіля який стояв за двором не заведений, і ОСОБА_9 відчинивши багажник автомобіля сказав ОСОБА_10 щоб той його кидав до багажнику, той його силою затягнув до багажнику автомобіля і зачинивши багажник автомобіль завели та поїхали, в багажнику лежало запасне колесо, освітлення не було, в багажнику я відчував запах газу, приїхавши на якесь місце автомобіль зупинився, йому відчинили багажник ОСОБА_9 сказав вилазити та він виліз із багажнику та побачив, що вони знаходимось біля гаражів в м. Першотравенськ, ОСОБА_9 де його завели до одного із гаражів та почали наносити тілесні ушкодження та вимагати грошові кошти в сумі 10.000 гривень.

24.10.2018 року в період часу з 23.00 год. по 23.40 год. було проведено огляд приміщення гаражу, яке розташоване на околиці м. Першотравенськ (поряд з вул. Крилова ), а саме в районі кладовища. Огляд проводився на підставі заяви власника приміщення гаражу ОСОБА_13 . Так, при огляді приміщення гаражу було встановлено, що вхід до нього здійснюється через металеві ворота, пофарбовані у блакитний колір. При вході до приміщення гаражу було встановлено, що в ньому мається легковий автомобіль марки «ЗАЗ» синього кольору. З правої та лівої сторони від автомобіля маються дивани та полиці, на яких знаходяться картонні коробки, дошки, металобрухт та інші предмети. З правої сторони, біля дивану виявлено «журнальний» стіл, на якому на момент огляду мається: скляна пляшка зеленого кольору із написом «Дюшес Вятрячок»; 3 скляних стакани; 1 картонний стакан білого кольору із малюнками квітів; 1 картонний стакан біло-блакитного кольору. Безпосереднім об`єктом огляду був стакан біло-блакитного кольору, який на момент огляду зсередини брудний, а саме має на собі сліди попілу. При огляді даного стакану виявлено недопалки від цигарок марки «Rothmans» білого кольору, в кількості 7 шт., та використані сірники в кількості 3 шт. На одному з недопалків від цигарок марки «Rothmans», а саме на його фільтрі маються сліди речовини бурого кольору, схожої на кров. Після чого недопалок, із слідами речовини бурого кольору було вилучено та поміщено до білого паперового конверту, та опечатано в присутності понятих.

06.11.2018 року в потерпілого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було відібрано зразки букальних клітин ротової порожнини (слини) для порівняльного дослідження.

12.11.2018 року у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було відібрано зразки букальних клітин ротової порожнини (слини) для порівняльного дослідження.

12.11.2018 року у ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 було відібрано зразки букальних клітин ротової порожнини (слини) для порівняльного дослідження.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, керуючись ст. ст. 110, 242, 243 КПК України, необхідно призначити судово цитологічну експертизу, до проведення якої залучити експертів ОКЗ «Бюро СМЕ» м. Дніпро .

1. На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Яка групова та статева належність слини на недопалку цигарки марки «Rothmans» вилученому при огляді 24.10.2018 року ?

- Чи можливе її походження від потерпілого гр. ОСОБА_3 , підозрюваного гр. ОСОБА_5 , підозрюваного гр. ОСОБА_6 .

2. Для дослідження експертам направити:

- Недопалок цигарки марки «Rothmans» вилучений 24.10.2018 року, який опечатано у паперовий конверт білого кольору.

- зразок букальних клітин ротової порожнини (слини) потерпілого ОСОБА_3 , вилучений 06.11.2018 року, який поміщений в паперовий конверт.

- зразок букальних клітин ротової порожнини (слини) підозрюваного ОСОБА_5 , вилучений 12.11.2018 року, який поміщений в паперовий конверт.

- зразок букальних клітин ротової порожнини (слини) підозрюваного ОСОБА_6 , вилучений 12.11.2018 року, який поміщений в паперовий пакет.

Копію Ухвали направити експертам ОКЗ «Бюро СМЕ» м. Дніпро пл. Соборна, 14 .

Згідно п. 3,5 ст.69 КПК України, а також згідно ст.5 ЗУ «Про судову експертизу» дозволити експертам обласного бюро судово-медичних експертиз провести дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, пошкодження або знищення об`єкта в тій частині чи іншій мірі, яка необхідна для проведення дослідження, згідно методики.

Просить доручити отримати висновок експертизи слідчому у провадженні якого знаходиться дане кримінальне провадження.

В судовому засіданні слідчий підтримав дане клопотання , дав суду пояснення щодо фактичних обставин справи і дані пояснення є аналогічними до вищезазначеного .

Учасниками процесу не заявлено клопотання про застосування технічних засобів фіксування розгляду клопотання, тому відповідно до ч.1 ст. 197 КПК України , суд розглядає клопотання без застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження.

Суд, вислухавши слідчого , вивчивши надані суду матеріали кримінального провадження, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відомості щодо даного факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.10.2018 року за № 12018040530000555 за ознаками кримінального правопорушення , передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України.

Відповідно до ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою , експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду , наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження , необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Згідно з практикою Європейського Суду з прав людини, та Конвенції 1950 року держава має виконувати свої зобов`язання - не тільки утримуватися від дій, що порушують права людини, а діяти за певних обставин таким чином, щоб гарантувати їх забезпечення.

Стаття 8 Конвенції «Про захист прав людини та основних свобод» 1950 року, вимагає забезпечення захисту окремої особи від довільного втручання з боку органів державної влади.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 234 КПК України, належним чином обґрунтоване. Слідчий суддя встановив, що прокурором наведено достатньо підстав для того, щоб призначити експертизу,що матиме значення у кримінальному провадження, а тому клопотання підлягає задоволенню.

Беручи до уваги вищевикладене, керуючись ст. ст. 7,9, 242 , 372 КПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Задовольнити клопотання слідчого у кримінальному провадженні заступника начальника СВ Петропавлівського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_2 .

Призначити судово-цитологічну експертизу до проведення якої залучити експертів ОКЗ «Бюро СМЕ» м. Дніпро .

1. На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Яка групова та статева належність слини на недопалку цигарки марки «Rothmans» вилученому при огляді 24.10.2018 року ?

- Чи можливе її походження від потерпілого гр. ОСОБА_3 , підозрюваного гр. ОСОБА_5 , підозрюваного гр. ОСОБА_6 .

2 . Для дослідження експертам направити:

- Недопалок цигарки марки «Rothmans» вилучений 24.10.2018 року, який опечатано у паперовий конверт білого кольору.

- зразок букальних клітин ротової порожнини (слини) потерпілого ОСОБА_3 , вилучений 06.11.2018 року, який поміщений в паперовий конверт.

- зразок букальних клітин ротової порожнини (слини) підозрюваного ОСОБА_5 , вилучений 12.11.2018 року, який поміщений в паперовий конверт.

- зразок букальних клітин ротової порожнини (слини) підозрюваного ОСОБА_6 , вилучений 12.11.2018 року, який поміщений в паперовий пакет.

Копію Ухвали направити експертам ОКЗ «Бюро СМЕ» м. Дніпро пл. Соборна, 14.

Згідно п. 3,5 ст.69 КПК України, а також згідно ст.5 ЗУ «Про судову експертизу» дозволити експертам обласного бюро судово-медичних експертиз провести дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, пошкодження або знищення об`єкта в тій частині чи іншій мірі, яка необхідна для проведення дослідження, згідно методики.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. 384 та 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Висновок за проведеною експертизою видати слідчому СВ Петропавлівського ВП Павлоградського ВПГУНП в Дніпропетровській області по кримінальному провадженню № 120180405300000555 від 24.10.2018 р. , за ознаками кримінального правопорушення , передбаченого ч.3 ст. 187 КК України .

Строк дії ухвали про проведення експертизи визначити один місяць та рахувати з моменту отримання ухвали слідчого судді .

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на начальника Петропавлівського відділу Павлоградської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_14 .

Ухвала слідчого судді в порядку ст. 309 КПК України оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення.

Копію ухвали невідкладно направити слідчому та прокурору .

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77857649
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення судово- цитологічної експертизи

Судовий реєстр по справі —188/1570/18

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 15.11.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 13.11.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 02.11.2018

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Коваленко Н. В.

Ухвала від 02.11.2018

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Курочкіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні